Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40553216

    törölt tag

    válasz Noddy #19467 üzenetére

    „Én hogy kit tartok eretneknek nem Kálvin, nem Luther, nem Szervét, nem Bölcskei püspökúr mondja meg.
    ...
    Tehát eretneknek tarthatom őket és ezt felvállalom, mert a Biblián áll az érvem és nem egy ember tanításán”
    Ez a két mondatod óriási ellentmondásban van egymással. Ugyanis azt állítod, a saját, kizárólag a Bibliára alapozott hited alapján tartasz valakit eretneknek, ebben nem befolyásol mások véleménye, tanítása. Ugyanakkor az eretnekség mint fogalom éppen azt fejezi ki, hogy egy vallási közösség általánosan elfogadott tanaival egy másik vallási közösség, egy vagy több ember nem ért egyet. Tehát ha te speciálisan valakit, néhányakat eretneknek tartasz, az kizárólag azért lehet, mert az a vallási közösség, amelyikhez tartozónak tartod magad, bizonyos kereteket megszab, amelyeken belül te is mozogsz.
    Ráadásul ennek alapján alig marad olyan ember, akit nem tartasz eretneknek.
    Különben mi lenne, ha nem ezt a sok ember meggyilkolásával kapcsolatos kifejezést használnád, nem így gondolnál rájuk, hanem egyszerűen csak másként gondolkodóknak tartanád őket, és úgy bánnál velük, gondolatban is?

    „Sőt én is meggyőzhető vagyok, ha valaki nem tanítókra hivatkozik hanem a Bibliára!”
    Azt mondod? Tehát ha valaki a bibliai kronológiával szemben a tudományos bizonyítékokra vagy személyes tapasztalatára hivatkozik (mondjuk itt: Prométheusz-fa), akkor te azt nem fogadod el, csak mert a Bibliában másként van?

Új hozzászólás Aktív témák