Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sir Pocok

    őstag

    FRISS KOVIDŐK

    Nem igaz, hogy nem halálosabb a brit variáns‼
    👉Félreértésén alapultak azok a tegnapi sajtóhírek, amelyek szerint csupán fertőzőképesebb, de nem halálosabb a koronavírus brit variánsa. Precízen áttekintve a Lancet című folyóiratban közzétett adatokat, egyértelmű – és a tudományos konszenzus továbbra is az –, hogy a brit variáns okozta megbetegedés mintegy 60%-kal nagyobb eséllyel végződik halállal, mint a vírus Vuhanban felfedezett vad típusa által okozott megbetegedés.

    📢Tegnap az egész magyar médián végigfutott a hír, hogy egy új Lancet tanulmány szerint (https://www.thelancet.com/…/PIIS1473-3099(21)00170…/fulltext) nem halálosabb a brit variáns a korábbi változatoknál.
    ☝️CSAKHOGY EZ EGYÁLTALÁN NEM KÖVETKEZIK A KUTATÁS EREDMÉNYEIBŐL.
    ❓MIRŐL IS VAN SZÓ?

    A megfertőződéstől az elhalálozásig tartó folyamatot bontsuk két részre.
    ▪Ha valaki megfertőződik, akkor vagy kórházba kerül vagy nem.
    ▪Ha kórházba került, akkor vagy halállal végződik a betegség vagy nem. (Előfordul persze halálos kimenetel kórházba kerülés nélkül is, de ezt most nem vesszük figyelembe.)

    ❗Hasonlítsunk össze két variánst, A-t és B-t, és tekintsünk két esetet.
    (1) Képzeljük el, hogy a B-vel való fertőződés után kétszer akkora eséllyel kerül valaki kórházba, de ha már kórházba került, akkor ugyanakkora eséllyel halálozik el, mint az a KÓRHÁZI BETEG, aki A variánssal fertőződött. Ekkor a B variáns a FERTŐZÖTTEK KÖRÉBEN kétszer annyira halálos, mint az A.
    (2) Most képzeljük el azt, hogy a B-vel való fertőződés esetén ugyanakkora eséllyel kerül valaki kórházba, viszont ha már kórházba került, kétszer akkora eséllyel lesz halálos a kimenetel, mint azon KÓRHÁZI BETEGEK esetében, akiket az A variáns miatt ápolnak ott. Könnyen belátható, hogy a FERTŐZÖTTEK KÖRÉBEN a B variáns ekkor is kétszer annyira halálos, hiszen adott számú fertőzöttből kétszer annyian fognak meghalni a B, mint az A variáns okozta megbetegedés esetén.

    ☝️Ezeknek mindenféle kombinációját el lehet képzelni. Például, ha a B variánssal fertőzöttek közül 36%-kal többen kerülnek kórházba, mint az A variánssal fertőződött betegek közül, és a kórházi kezelésre szorulók között 25%-kal többen haláloznak el a B variánssal fertőződött betegek, mint az A variánssal bekerültek közül, akkor a B variáns összességében 70%-kal halálosabb, mivel 1,25*1,36=1,7. Valójában feltételes valószínűségek vannak a háttérben, de anélkül is érthető.

    ❓MI A HELYZET TEHÁT A BRIT VARIÁNSSAL?
    👉Szerencsére erről már számos kutatás született. A tudományos eredmények összegzéséhez (lásd https://assets.publishing.service.gov.uk/…/S1095_NERVTAG_up…) nagyon hasznos Nick Davies, az LSHTM epidemiológusának táblázata (https://twitter.com/_nickdavies/status/1381899352537464838), amin néhány dolgot a magyarázat kedvéért külön is bejelöltünk (lásd a grafikán):
    ❗A zölddel bekeretezett részből lett a tegnapi médiahír, ami valóban azt mutatja, hogy a KÓRHÁZBAN KEZELTEK KÖZÖTT hasonló arányú volt a halálozás és a súlyos kimenetel a régi és az új variánssal fertőzötteket összehasonlítva.
    ☝️IGEN ÁM, DE EZ ÖNMAGÁBAN NEM MOND SEMMIT A HALÁLOZÁSI ARÁNYRÓL, MERT AHHOZ A KÓRHÁZBA KERÜLÉSI ARÁNYT IS ISMERNI KELL. Az erre vonatkozó becsléseket látjuk a sötétkék keretben, ami kerekítve 60%-KAL NAGYOBB KÓRHÁZBA KERÜLÉSI ARÁNYT mutat. A fertőződés utáni elhalálozás kockázata tehát 1*1,6=1,6-szeres a régi variánshoz képest.

    👉Ez teljesen egybevág azokkal a becslésekkel, amelyek a fertőződés utáni elhalálozás kockázatát közvetlenül, más módszerekkel mérték a tesztpozitívak (fertőzöttként regisztráltak) körében (lásd a pirossal bekeretezett részt), ami szintén kb. 60%-kal nagyobb halálozási arányt mutat (vagyis piros = kék szorozva zöld). A friss Lancet-cikk így összhangban áll az eddigi ismereteinkkel:
    ‼ A TEGNAPI HÍREK A TANULMÁNY FÉLREÉRTÉSÉN ALAPULTAK, TEHÁT TOVÁBBRA IS AZ A TUDOMÁNYOS KONSZENZUS, HOGY MINTEGY 60%-KAL HALÁLOSABB A BRIT VARIÁNS.
    ✏szerző: Dr. Röst Gergely (Szegedi Tudományegyetem, Járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport)

    Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

Új hozzászólás Aktív témák