Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz Mr K #67393 üzenetére

    anyám azért nem immunológus :)

    elég sok cikk volt már arról, hogy ez az "edzeni kell az immunrendszert" dolog hülyeség, nem "lustul el". gondolkodtam ezen (józan paraszti ésszel ;]), ez nyilván így is van, a köznyelvben picit félrefogalmazódik ez, mert olyan, mintha úgy edzenéd, mint a haránt-csíkolt izomszöveteid... :) nem lustul el, egy adott vírusra valószínűleg nem reagált gyengébben akkor sem, ha három év fertőzésmentes időszak után futsz bele.

    a kulcs inkább az lehet, amit a végén írtál: a részleges immunitások. szóval igen, minden fertőzés megterheli az immunrendszered (aminek ezzel együtt ezt bírnia kell: azért van), viszont nyersz valamilyen immunmemóriát, valameddig. ez viszont már számíthat, mert előfordulhat, hogy három kisebb fertőzés meg sem kottyan, egy nagy, amikor kvázi naivként találkozol valamivel, agyonb.sz. a covidnál akár szó szerint: a szervezeted sokat bír, de ha átrúgják egy határon, egyszerűen összeomlanak az alrendszerek és véged. és hát erre sajnos elég sok példát láttunk az elmúlt három évben. :(

    szóval nem az immunrendszer lesz "kigyúrt", hanem részleges immunitást szerzel erre-arra, és ez lehet előnyös. megfordítva, nem ellustult a lezárások miatt, hanem esetleg kimaradtál pár szokásos körből és elvesztetted a részleges immunitásod, aztán amikor újra jött az xy vírus, kvázi naivként reagáltál rá, azaz rohadt beteg lettél.

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

Új hozzászólás Aktív témák