Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Darmol

    senior tag

    válasz BlackV #29369 üzenetére

    Nem kitenyésztős, az más (nagyon).
    Amúgy jól összefoglaltad a lényeget. :R

    Műkedvelőknek dióhéjban:
    A PCR-nál fogják a DNS mintát és beleraknak egy másoló enzimet (ez a DNS polimeráz) mono-nukleotid (DNS építőelemei, az a bizonyos 4 betű - A,G,C,T) löttyel amely csak a DNS-t (DNS specifikus) kezdi el másolni. Mivel a másoló enzim DNS-hez kötődése hőmérsékletfüggő folyamat (reverzibilis termikus denaturáció végett, tehát a hőmérséklet változás hatására a fehérje szerkezetben jelentkező átrendeződés, kb. kinyúlás és összeugrás nem egyirányú folyamat, - nem megy tönkre az enzim - hanem megfordítható), ezért ismételhető, tehát az ismétlésekkel a folyamat nagy mennyiségben képes produkálni a kis mennyiségű mintából a DNS-t.

    A #29349-ben említett reverz-transzkriptáz RT - PCR annyiban különbözik, hogy egy RNS mintát (tehát RNS vírust sem) nem tudsz DNS polimerázzal felszaporítani (mert DNS specifikus). Ezért először az RNS mintát át kell alakítani DNS-sé. Ezt a folyamatot (RNS mintából létrehoz megfelelő DNS mintát) végzi el a reverz-transzkriptáz a PCR-t megelőzően.

    Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.

Új hozzászólás Aktív témák