-
Mobilarena
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
Hanem úgy, hogy a hosszú lejáratú fix kamatozású hiteleket eleve valamilyen swappal vagy opcióval rövid kamatperiódusú hitelekre cserélik, ezzel részükről nem vállalva kockázatot
És ebből hogyan él meg a bank?
ennek megfelelően egyébként a hosszú kamatperiódusú hitelek mindig drágábbak is, még akkor is, amikor inverz a hozamgörbe.
Már miért lenne ez így? Pl. amikor én vettem fel lakáshitelt, a legalacsonyabb kamat valahol az elérhető futamidők közepe táján volt (nálam 16 évnél). A rövidebb drágább volt meg a hosszabb is (ez utóbbi valszeg azért, mert oda már inkább "kiszorulnak" a kisebb keresetű hitelfelvevők, nagyobb a kockázata a nemfizetésnek).
Igazán rövid oldalon meg pl. ingatlanhitelt nem találsz, csak a bank szempontjából sokkal magasabb kockázatú hitelkonstrukciókat (pl. szabad felhasználású), szóval almát hasonlítasz a körtével.
(Céges hiteleket nem vágom, ott lehet igaz amit írsz, de amire rálátásom van, ott egyáltalán nem.)
Egyébként alapvetően az nem feltétlenül tragédia ha egy banknak "lebegő vesztesége" van a hosszú lejáratú hitelügyletein. A szívás akkor van, ha bankrun van és realizálni kell a bukót (itt tartunk most) vagy ha a hitelesek nem fizetnek mert recesszióba fordul a gazdaság (ez jön 2023H2-ben vagy 2024H1-ben IMO).
Szerinted amúgy miért parázik mindenki annyira az inverz hozamgörbétől meg annak a normalizálódásától? Ezt pofázzuk több mint fél éve.
Szerk.: egyébként ha arra irányult a kérdésed, hogy szigorú banki szabályozás mellett hogyan tudtak ilyen szar helyzetbe kerülni bankok mint az SVB vagy a CS, na az passz.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz julius666 #338 üzenetére
Egy felelős bank szinkronba hozza az eszközök lejáratát a forrásokéval.
Jelzálog hitel mögé jelzáloglevelet bocsát ki, stb.
Persze nincs teljesen szinkronban, minden bank rugalmasan dönthet egy kereten belül. Attól függően, hogy jövedelmezőség vagy konzervatív kockázatkezelés van prioritásban.
Ugyanakkor halom előírás van eszközforrás menedzsmentben, kockázati mutatókat kell teljesíteni.Szóval alap esetben nincs gond a lakáshitellel.
Bef alap az ügyfél kockázata. -
Sisco2
tag
"Ki ez a Bence Balázs? Milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik a témával kapcsolatban? Ilyesmi videóknál mindig fake guru érzésem van, ahol a végső cél valami termék eladása."
Azt hiszem őt elég sokan ismerik, követik innen is. Legalábbis én megszoktam hallgatni mert jók a gondolatai általában különböző befektetési témákban de persze csak egy vélemény a sok közül, másik 20-at is meghallgatok elolvasok de nem hiszem hogy a véleményét akár ebben a témában az határozza meg hogy termék eladás van mögötte vagy sem. Talán annyit ér mint egy random forumozó véleménye itt, akár a tied vagy az enyém
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz julius666 #352 üzenetére
"És ebből hogyan él meg a bank? "
Abból, hogy drágábban hitelez, mint amennyiért forrást gyűjt. Ezt normális monetáris környezetben meg tudja tenni úgy is, hogy a hitelezés és a betétgyűjtés hasonló kamatperiódusú. Már csak azért is, mert a bank sokféle kamatperiódusú hitelt helyez ki és sokféle kamatperiódusú betétet gyűjt.
A lebegő veszteségek pedig pont magát a problémát jelentik, ha az egyoldalú, tehát nincs más ügyletekből lebegő nyereség, valamint adott esetben ugye még kilátás sincs arra, hogy a lebegő veszteségből nyereség legyen tekintve hogy a közel 0-s kamatkörnyezetben vásárolt hosszú kötvényekről van szó, amiknek a vesztesége csak újabb nullás kamatkörnyezetben tűnne el vagy nagyon sok év alatt. Pont ez a probléma, ami a bankrohamot okozta, mert így nem hihető, hogy a bank egyébként tartósan stabilan tudjon működni. Van olyan bankroham is, ahol kamu alapokra épül a pánik, és nyilván a bankok ettől is bedőlnek, de a SVB esetében nem így tűnik.
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
-
julius666
addikt
Annyira nem vagyok azért képben, hogy a különböző kamatperiódusú eszközök hogyan cserélhetők egymásra. Azt gondolnám, hogy az extra kockázatnak extra felára van, pénzt meg akkor tudsz keresni, ha kockázatot vállalsz. Ezért bizonyos szintig minden bank csinálja a "borrow short lend long" történetet. Hogy a szigorú szabályozások mellett annyira hogyan fajulhatott el a dolog, mint a bedőlő amcsi bankok esetén, mint írtam én se értem.
A lebegő veszteségek pedig pont magát a problémát jelentik, ha az egyoldalú, tehát nincs más ügyletekből lebegő nyereség, valamint adott esetben ugye még kilátás sincs arra, hogy a lebegő veszteségből nyereség legyen tekintve hogy a közel 0-s kamatkörnyezetben vásárolt hosszú kötvényekről van szó, amiknek a vesztesége csak újabb nullás kamatkörnyezetben tűnne el vagy nagyon sok év alatt.
Ha nem kell eladni a kötvényt (a hitelt meg a felvevő szépen fizeti), akkor konkrét veszteség nem keletkezik. Ha magas szinten ragad a hozamkörnyezet előbb-utóbb probléma lesz, de ez hipotetikus szcenárió, a hozamgörbe nem ezt mutatja.
Persze a bank sokkal sérülékenyebb lesz, ezt láthattuk.
Meg akartam nézni egyébként neked jelenleg változó vs fix kamatú lakáshitel milyen kamattal fut idehaza, de bankmonitor szerint nincs jelenleg változó kamatozású hitel.
-
attiati
veterán
válasz julius666 #361 üzenetére
Ha nem hold-to-maturity (HTM) a kötvény, akkor veszteség is van.
Persze ahhoz nagy állomány kell, hogy bankbukáshoz vezessen.#335Soulfly842
#338julius666
Lehet, hogy a svájci jogrend erősebb lesz.Most átmenetileg meg kellett üzenni a bankrendszernek, hogy erősítsék meg magukat, mert nincs kimentés. Aki rosszul menedzsel, az bukik (moral hazard). Aztán a bíróság majd visszaítéli, de arra már senki nem fog emlékezni akkor fél-1 év múlva és addig sem moral hazardozik.
CS-el megy a kereskedés, napon belül +20%-on is állt.... arra játszva, hogy visszamondják a dealt?
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Rövid időre megváltoztak a játékszabályok és az üzenet úgy tűnik, hogy az alábbi.
- bírni kell a magas kamatot
- nem mentünk ki tulajdonost
- nem rendszerszintű a probléma. Aki jól keresett az elmúlt évtizedben és megerősödött, az most indítsa a felvásárlást ("megmentést").
- jegybankok ehhez minden támogatást megadnak átmenetileg. Hozza rendbe magát mindenki.
- aztán újra visszatér a fókuszba az infláció[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz Domináns Hím #307 üzenetére
Akkor hajrá, ha neked tetszik, akkor kövesd be, csináld azt amit ő, vagy akármi, de ne akard már itt ráerőszakolni megint mindenkire az eszetlen hülyeségeidet plíz!
A tudomány a valóság költészete!
-
j0k3r!
senior tag
2025.01.17-ei lejáratút vettem $115 strike price-al, contractonként kb. $9.5 dollárért. OTM lévén az egész ár maga az idő. Nagyjából a portfólió 1%-át dobtam bele. Ugye, ha $115 alatt zár lejáratkor, akkor -100% profit, mivel az idő érték "elolvad" (előtte eladva kisebb bukó).
Én azt gondolom, hogy lesz a lejáratig valami gazdasági krach, a tőke ilyenkor szokásához híven átmegy TLT-be, kamatok újra le lesznek vágva a nulla közelébe. Szerintem egy $140-es TLT nem lehetetlen ilyen időtávon, és mivel ennél az árnál már ITM-be fordulna át, ezért az ára minimum 140-115=$25 lenne + az idő. Ami a bekerülési $9.5-ra nézve nagyjából 250% profit. Gyakorlatilag ez nekem egyrészt egy biztosítás/hedge (valószínűleg ebben az időszakban rosszabbul fognak teljesíteni a részvényeim), másrészt akár adhat extra likviditást, amikor szükségem van rá (1% -> 2-3%). Ha meg nem jön be az egész, és bukom az 1%-ot, én azzal is jól alszom, mert a portfólió maradék 99%-a valószínűleg kompenzálja majd.
Ha lejönne a TLT $100 alá, akkor szerintem még egy hasonló műveletet meg fogok ejteni.
#notafinancialadvice
some men just wanna watch the world burn...
-
aAron_
őstag
Hmm ez tetszik, még ha crachban annyira nem is hiszek, jó hedgenek tűnik. 115-ös strike price-t amúgy meg még anélkül is megközelítheti spot TLT árfolyam felkamatoztatása alapján (forward TLT).
Elgondolkodtatott, hogy vajon ez mennyivel másabb hosszú távon, mintha megvennéd a TLT-t. Eddig nem igazán találkoztam hasonló stratégiával valamiért.
What is your ikigai?
-
j0k3r!
senior tag
-
KMT
addikt
Jól látom, hogy 20+ éves, akkumulálós amerikai állampapír ETF erste-nél sincs? Senki nem akart még ilyet felvetetni velük?
-
Domináns Hím
kezdő
"Kína, India, meg az arabok is telibe a Nyugatból élnek."
Ez egy közkeletű tévedés: Kína GDP-jének mindössze ötödére rúg az export (Németország exportkitettsége kétszer ekkora) és ennek is csak a harmada megy a nyugati országokba. A médiából persze nem ez sugárzik, de ettől még a tények tények maradnak.
Ha legalább a fősodratú szaksajtót olvasnád, nem tűnne eszement hülyeségnek, hidd el. Jónéhány, részletes cikk foglalkozott már az orosz LNG Kínán keresztüli útjával az EU-ba, ugyanígy az orosz kőolajjal is, ami az LNG-hez hasonló módon, felárral bukkan fel az uniós országokban, de ugyanez érvényes az arab országok Kínával történő együttműködésére és arra is, hogy kizárják a dollárt az egymás közti kereskedésből. Szóval olvass mást is, ne csak propagandát.
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
szabi__memo
nagyúr
válasz Domináns Hím #374 üzenetére
Amúgy az most jó vagy rossz, hogy felárral együtt is olcsóbban jönnek be orosz termékek mint korábban? Azaz az EU jól jár, a ruszkik szarabbul mint amikor közvetlenül jött.
Csak kérdezem, mert nem értem mit is akarsz mondani. -
avl
senior tag
csatlakozom a kerdesekhez #239 es #298 -böl:
- a teljes vagyonod hány százaléka van jüanban, vagy kínai részvényekben?
- a teljes vagyonod hány százaléka van rubelben, vagy orosz részvényekben?- te amúgy mibe dobálod a zsozsót. Fektetsz-e kínai részvényekbe, vagy úgy bármibe ez alapján és kb. milyen súllyal a befektetési portfóliódon belül.
köszi a tartalmas választ !
-
attiati
veterán
Valószínűleg képben vannak pro és kontra a témában és azzal együtt jutottak arra a megállapításra, hogy a nyugat diktál.
Fejlett > feltörekvő
Ezt akárhogy nézed, diktál.
Te már megelőlegezed a feltörekvőnek azt a bizalmat, hogy túljut azokon a buktatókon, amin a fejlett már átment. De ebben tévedsz és nem látod be.
Ráadásul manapság 2-3 év is behozhatatlan előnyt jelent.
Innovációban még mindig köröket ver a nyugat a feltörekvő országokra.Lehet, hogy romlani fognak az arányok, csökken a nyugat előnye. Ki tudja? De ez akkor sem jelent előzést.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz szabi__memo #378 üzenetére
az Iparkamara elnökének Matolcsy-rajongó felesége
ROFL, ezt nem is tudtam. Szépen beárazza a Parragh-MNB "vitát".
Színház az egész világ. -
Soulfly842
addikt
Azért egy mikrofont bedobtam volna, hogy zárt ajtók mögött Putyin és Hszi Csin-Ping miről tárgyalt 4 és fél órát... amiről utána csak egy rövid sablont dobtak ki mindenhol és ők is...(persze az mellékes, hogy az a kis közhely nyilatkozat belefért volna 10 percbe) valószínűleg végleg összebútoroznak (ezzel minimalizálódik a gazdasági kimerülés esélye is a részükről). Valószínűleg jórésze annak olyan, amit majd nyomokban a jelekből olvasunk, de részletesen csak vagy 50 év múlva derül ki.
A delegáció többi tagjával az előre eltervezett aláírások, megállapodások, stb csak utána jött, de az szerintem már szinte csak formalitás és tollvonás volt.
Egyébként mi van akkor, ha szép csendesen anyagilag is támogatja a ruszkikat Kína csendesen (a kínai UnionPay-hez ugyebár csatlakoztak az oroszok is, az egy zárt rendszer, s elvileg nem sokat tudunk róla...)? Szerintem nem kizárt, mert a kínaiaknak is érdekük, hogy gyengüljön a másik a fél.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Csalóka Németországhoz hasonlítani, mert Németország exportjának nagy részét az EU-n belüli kereskedelem teszi ki, miközben az EU lakossága fele sincs Kínáénak. Akkora országnál az az ötöd nem olyan kevés, főleg ha az USA-hoz hasonlítod, ahol alig több mint tized, és egyébként sem az a lényeg, hogy a GDP hány százalékát teszi ki, hanem a fontosságáról volt szó, hogy Kínába egyébként sokáig csak a nyugati gyártókapacitások kerültek, nyilván már nem egészen ez a helyzet, de az sem, amit be próbálsz állítani.
Egyébként attól, hogy mindent propagandának nevezel, ami ellentmond a csúsztatásaidnak, még nem lesz igazad.
-
Domináns Hím
kezdő
válasz szabi__memo #375 üzenetére
Az Oroszországot érő szankciók részletezése teljesen offtopic itt. Az orosz termékek a korábbi évekhez képest jelentős felárral jöttek (az energiacégeik rekordbevétellel zárták a tavalyi évet), de amúgy ezt is cikkek tucatjaiban részletezte már a gazdasági szaksajtó.
Többetekkel ellentétben vállalkozó vagyok, elsősorban a saját érdekeltségeimbe fektetek. Az üzleti érdeklődésem fókuszában Ázsia áll, több és nagyobb lehetőséget látok, mint az európai, vagy az amerikai gazdaságban. Persze lehet azt is gondolni, hogy a következő időszak nagy növekedése az Európai Unióban következik be és nem Indiában, Malajziában, vagy Indonéziában, majd meglátjuk...
Éleződik egy globális méretűvé vált küzdelem két tömb között, egyik sem képes diktálni a másiknak. Nem tudom, meddig jut Kína, de az több évtizedes tendencia alapján bátran kijelenthető, hogy mint az EU, mint az USA részesedése jelentős mértékben csökken a globális gazdaságban.
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
szabi__memo
nagyúr
válasz Domináns Hím #383 üzenetére
Szerintem te félreértelmeztél pár dolgot. Akkor jöttek 'felárral' drágán amikor közvetlenül jöttek. Mióta kerülnek Ázsián keresztül és felárt tesznek rá közvetítők, azóta meg olcsó. Igen, offtopik. Használtam is az off gombot. Ajánlom a politika topikot kibeszélni
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
"elsősorban a saját érdekeltségeimbe fektetek. Az üzleti érdeklődésem fókuszában Ázsia áll, több és nagyobb lehetőséget látok,"
Ázsia nagyon nem homogén (orosz, kina, del és eszak korea, japan, india, "sok aprolek rengeteg emberrel"), feljebb konkret kerdesek voltak, azok kicsit atformalva:
- a teljes vagyonod hány százaléka van közvetlen kinai kitettsegben, érdekeltsegben
jüanban, vagy kínai részvényekben?
- a teljes vagyonod hány százaléka van közvetlen kinai kitettsegben, érdekeltsegbenrubelben, vagy orosz részvényekben?nyilvan nem tized%-nyi pontosan, de mondjuk +/-10%-nyi pontosan, tehat pl. kinai erdekeltsegben közvetlenül
9-11%-nyi ? (10 +/- 10%)
18-22%-nyi ? (20 +/- 10%)
45-55%-nyi ? (50 +/- 10%) -
avl
senior tag
válasz Soulfly842 #381 üzenetére
ez egy sosem lezarulo jatszma szerintem; biztos puhatolozas megy ezerrel es nem "örökre vérszerzödés" :-)
amit az adott idöben jonak latnak
nincs puszi, nem igazi barát, hogy bármikor bármit egymásért
hanem érdekkapcsolat és mindenki "fönök" szeretne lenniha valaki (US) kavarása (közös ellensegkép) egymáshoz sodorja öket, akkor ugy laviroznak, egyezkednek ...ha ez a hatás nagyon erös, akkor ebböl komoly együttes lehet, ha kevésbé erös, akkor csak felszini
-
BlackV
őstag
Ázsia a globalizált, pazarló világban tudott jól teljesíteni. A legnagyobb nyertese Oroszország és Kína volt. A háborúval ennek úgy néz ki vége, blokkosodas jön lassuló világgazdasággal. Ebben a környezetben jobban érvényesül az akié a tech, azé a siker.
-
attiati
veterán
"bátran kijelenthető"
Pont, hogy nem.
De ezt már többször mondtuk, hogy a legnehezebb ugrás még hátravan: fejlődőből fejletté válni.
Ezt az ugrást nem lehet megtenni nagy társadalmi, politikai, gazdasági változások nélkül. Addig is Kína mennyiség lesz a minőség helyett.
Addig is Kína fejlődése a fejlett országoktól függ.
Utána pedig nem kell tőle tartani, mert közelebb fog állni a fejlett berendezkedéshez.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Kína nem egyféle gazdasági fejlettségű ország, hanem valójában van egy fejlett része, a többi meg mélyszegény. Sokkal nagyobb különbséggel, mint ami Moldávia és Németország között van, Moldávia dúsgazdag ország Kína fejletlen részeihez képest. Attól, hogy egy kormányzat vezeti, még teljesen más világ a szegény része és a fejlett nagyvárosi övezetek, megjegyzem még kulturálisan is van olyan sokszínű, mint Európa.
Szerk.:
És ez nem olyan, mint ha Magyarországon vetem össze Budapestet Nógrád megyével, mert kínai léptékben egész Magyarország egy fejlett város és a vonzáskörzete (eltekintve attól, hogy Magyarország egy kisebb része Bécs vonzáskörzete). Hanem olyan, mint ha Kelet-Európában afrikai szintű szegénység lenne, míg Nyugat-Európában az, ami most van.[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
SVB’s Loans to Insiders Tripled to $219 Million Before It Failed
Loans to officers, directors and principal shareholders, and their related interests, more than tripled from the third quarter last year to $219 million in the final three months of 2022, according to government data. That's a record dollar amount of loans issued to insiders, going back at least two decades.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
Ha jól emléksztem, volt ott rekord összegű vezetői javadalmazás is hetekkel az összeomlás előtt. Remélem, ezeket mind előveszi az ottani igazságszolgáltatás és visszaszedi. A károsult részvényeseik és kötvényeseik biztosan rajta lesznek az ügyön. Persze lehet, hogy ott is az lesz hogy "igaz hogy etikátlan, de jogilag rendben, úgyhogy nincs mit tenni". De azért én még bízok benne hogy ott tisztességesebben zajlanak a dolgok, még ha egyre fogy is a hitem az emberekben világszerte.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
attiati
veterán
-
Hi!King
őstag
Csak gazdasági értelemre gondoltam. Kína szegény régiói úgy fejletlenek, mint egy-egy afrikai ország, tehát nem az van, mint mikor a közepesen fejlett Magyarországon vannak szegény kistérségek, hanem az, hogy sok magyarországnyi terület durván elmaradott, és ugyanez igaz a gazdag részek gazdasági fejlettségére, ami Budapestre magára például nem igaz, mert valójában Budapest attól számít gazdagnak az ország többi részéhez képest, mert Budapestre központosodik a környék gazdasági tevékenysége. Ott ugyanez a gazdag nagyvárosok és környezetére igaz csak, de nem igaz a szegény és a gazdag régiók viszonylatára, mivel azok nagy földrajzi távolságban vannak egymástól.
-
Hi!King
őstag
De pont arról beszélek, hogy Kína gazdasági értelemben nem olyan mint egy átlag méretű ország, hanem olyan mint egy egész kontinens, csak épp egy központi kormányzata van. Soha nem is lesz egységes gazdaságilag, akkor sem lenne, ha demokratikus kormányzata lenne. Sőt, valószínűnek tartom, hogy fog még szétesni a jövőben.
Szóval gazdasági értelemben nem olyan mint egy ország, ahol durva aránytalanságok vannak, hanem mint több ország, amelyek között vannak fejlettek és szegények is.
-
julius666
addikt
Szerintem meg ne etessétek a trollt, amíg nem ír a kolléga speka szempontból valami kézzel foghatót, amit érdemes lehet kitárgyalni addig üres szájtépés az egész. Van most elég érdekes történés a gazdaságban, nem kell a flamebait zaj.
A kínai olajipari óriásvállalat régiós piacra lépéséről a portfoliós cikket természetesen tűkön ülve várjuk.
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
"Remélem, ezeket mind előveszi az ottani igazságszolgáltatás és visszaszedi."
Most nem "Margin Call", hanem "Big Short " Mark Baum''s Final Decision & The AftermathsINTJ
-
tomazin
veterán
Jol latom,h ma este 7kor adjak ki a kamatdontest?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vivobook Pro N580VD 15.6" FHD IPS i7-7700HQ GTX 1050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Google Pixel 8A 128GB Porcealin, Bontatlan, Új, 0 Perces, Független, 1 Év Garancia
- MSI Z370-A PRO
- SSD többféle, sata 2,5"
- Apple Watch Ultra 2 49mm Black Titanium Black TL M/L, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Apple Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest