Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • stingy2

    senior tag

    válasz Celithrandi #2914 üzenetére

    A parasztozással nem engem minősítesz, hanem saját magad.
    A válasz olyan mint a kérdés: semmi érdemi információ arról, hogy milyen típusú jövedelem, mi a tevékenység, de azért oldjuk meg okosba...Bocs, de hosszú évek tapasztalata, hogy a trollok kezdik így. Az agresszív folytatás meg szintén ismerős, de már immunis vagyok rá :D Nyilván aki tényleg külföldön kereskedik, az tisztában van/kellene lenni ennek az adóvonzatával. Nem, nem a könyvelőnek kell tudni, mert Mo-on a könyvelők nagy része ilyen téren fogalmatlan, tapasztalatból mondom.
    Alap, hogy nem ETÜ esetén árfolyamnyereségre van szochó és szja is, és még egy csomó hátrány, pl. hogy nem állíthatod szembe a nyereséget a veszteséggel. Persze ha egy 200-szoros tőkeáttételes számlával kereskedő forexes daytradernek soha nincs árfolyamvesztesége, akkor nem szóltam :D . Ezért "menekülünk" :) most pl. az USA-ból, mert dec.31-el megszűnik a kettős adóztatást kizáró egyezmény. Seychelles-el sosem volt.
    Okosban magyar adórezidensként akármit megcsinálhatsz te vallod be, a papír mindent elbír-, csak tudd, hogy a NAV rálát a jövedelmedre, sőt az AEOI esetén a számlán lévő tőkére, bejövő, kimenő utalásokra is.(persze csak ha akar)
    Nem tudod elrejteni, mert amelyik ország nincs az automatikus adatcserében benne, oda hidd el, nem is vinnéd a pénzed.
    Úgy tűnik, a lehetőségek sem világosak, de segítek: vehetsz te akárhol a nagyvilágban állampolgárságért házat, condót, akármit, amíg életvitel szerűen Mo-on tartózkodsz több, mint 183 napot/év, addig itt adózol. És hogy jobban elkeserítselek: a 183/nap külföldi tartózkodás sem jelent kb. semmit, ugyanis a ravasz NAV azt mondja, hogy akkor is magyar adórezidensnek számítasz, ha (idézet következik):
    "Az előzőekben felsoroltak közé nem tartozó magánszemély akkor magyar illetőségű, ha...
    a magánszemély létérdekeinek központja Magyarország, azaz a magánszemélyt a
    legszorosabb személyes, családi és gazdasági kapcsolatok Magyarországhoz fűzik
    akkor, ha a magánszemélynek egyáltalán nincs, illetve ha Magyarországon és más
    államban is van állandó lakóhelye,
    • a szokásos tartózkodási helye belföld, ha az előzőek alapján illetősége nem állapítható
    meg"- érted, gumiszabály. Nagggyon kinn kell ahhoz élni, hogy a NAV egy ellenőrzésnél el is higgye, hogy nem vagy hazai adórezidens. Nem gondolom, hogy emberünk fogalmatlan lett volna, és biztos jobb ügyvédei és könyvelői voltak, mint neked, aztán mégis...
    Érted: létérdek! Ha itt van feleség, gyerek, itt fizeted a TB-t, itthoni telefonszámot használsz, etc...A 183 napos szabály kb 3., 4. a sorban.
    Az állampolgárságot nem is értem miért kevered ide: igen, lehet venni sok-sok pénzért, de kb.0 értelme van. Ha van egy 130.000$-ért vásárolt vanuatui, vagy egy 100.000-es dominikai vagy akármilyen állampolgárságod, akkor mivel vagy előrébb azon kívül, hogy elköltöttél 40M Ft-ot? Semmivel, lásd fenti szabályok.

    A "mindent IS fizetned kell és még többet meg egyszerűen azt jelenti, hogy ha nincs adóegyezmény, akkor a külföldi országban is adóznod kell, meg még magyarisztán is megadóztatja a már adózott jövedelmet. Nincs ebben semmi sértő, csak értő olvasás, meg némi tájékozottság szükséges.

    És tényleg próbáltam a lehetőségekhez és a parasztozós hsz-edhez képest finoman, ha besértődsz rajta, az a te bajod. Peace :R

    INTJ

Új hozzászólás Aktív témák