Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stanlee

    őstag

    válasz attiati #2302 üzenetére

    Tavaly nyaron tobb tenyezo is felhajtotta a foldgaz spot arat (ill. az azzal kez a kezben jaro future arakat is), amik most nincsenek jelen a piacon.

    Az egyik legfontosabb, hogy iden a gaztarolokat nem tortenelmi melypontrol kezdik el feltolteni. A nemet politikusok beijedtek, hogy a nagy tarolok nagyjabol nullan voltak 2022-ben, ha elzarjak az oroszok a csapokat, akkor nem lesz mivel kielegiteni az igenyeket. Adtak egy eleg feszes menetrendet a feltoltesre, ill. hozza meg egy 15 mrd euros hitelkeretet a THE-nek (TradingHubEurope), hogy toltse a tarolokat.

    Ehhez jott a gazeromuvek hirtelen beinditasa a megnovekedett villamos energia kereslet miatt, valamint az LNG terminalok, szabad kapacitasok nem megfelelo elhelyezkedese. UK-ban es Spanyolorszagban 30-40 euroval is kevesebbe kerult a gaz, mint a hollandoknal, nemeteknel, de azert, mert nagy LNG kapacitasaik voltak, es az orszagbol kifele nem volt mar szabad kapacitas a nagyon keves transzport vezeteken.

    2022-ben olyan utvonalakon ment a foldgaz, amire evtizedes tavon nem volt pelda, olyan csovezetekek voltak uzemben, amikhez korabban nem nyult hozza senki. Az LNG tankerek tulajdonosai meg lealltak a tengeren es vartak az egyre magasabb arakat, es az alapjan dontottek, hogy hova viszik a portekat, amire elotte Europanak alig volt szuksege...

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Új hozzászólás Aktív témák