Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz Segal #1641 üzenetére

    Nyilván semmi garancia nincs semmire, de érzéssel úgyis csökkenteni fogják az irányadót. Az alapkamat, persze egy teljesen más kérdés ez tény.

    Hitelkamat szempontból a 18%-os O/N csökkentésének kevés hatása lenne. A kamatgörbe hosszabbik végén kellene komolyabb hozamesésnek történnie komolyabb hitelkamat-eséshez. Ahhoz pedig a hosszútávú kilátásoknak kéne jelentőset javulnia, mind az infláció, mind a magyar kockázati felár terén.

    Ráadásul a lakáshitelek csak azt a jövedelmét tudják multiplikálni a lakosságnak, ami a megélhetés felett marad (havi törlesztő). Ha a reálbérek esnek, akkor csökken a potenciális törlesztő is, hajadra kenheted ha esnek is a kamatok. Márpedig jelenleg ez a helyzet, sőt, mivel én azt gondolom Mo. nem ússza meg ezt a sztorit egy komoly recesszió nélkül, lehet még rosszabb is lesz.

    Az ingatlan ára pont úgy kezdhetne el növekedni, ha az emberek hitelből elkezdenék vásárolni őket, tehát itt a bankok nem csak az új ügyfelekkel járnának jól, hanem a már meglévőek ingatlana is emelkedhetne, ami azért kis megnyugvást jelenthetne nekik.

    Na igen, csak amikor a hiteligényedet bírálja el a bank, akkor nem az lebeg a szeme előtt, hogy ha jó fej lesz az jó az ingatlanpiacnak (csepp a tengerben, ráadásul a többi szereplőnek is így kéne eljárnia hogy hatása legyen), hanem hogy mekkora eséllyel tudod fizetni a hitelt, ha meg nem, mekkorát bukhat rajta. A bankok szigorúan csak úsznak az árral, nem próbálják azt alakítani mert úgyis belebuknának.

    Igen jelenleg sok az eladó (akár új) lakás, de minél többet vennének belőle, annál jobban esne a kínálat, mert többen a kivárásra játszhatnának hogy "holnap" már jobb áron tudja értékesíteni.

    Szerinted most nem a kivárásra játszik aki teheti? Szerinted csak neked jutott eszedbe az a zseniális ötlet, hogy most ugyan piszok jól hoz a PMÁP de csak két évig és utána mindez majd az ingatlanpiacon landol? :D

Új hozzászólás Aktív témák