Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Paxker315

    addikt

    válasz vnorbi #1417 üzenetére

    Áh, tudom, hogy a topiknak nem (is lehet) célja a társadalmi egyenlőtlenségek és szakadékok taglalása, de ez erősen behatárolja a lehetőségeit az egyénnek bármilyen anyagi jólét megteremtésére.

    : Féligoff, de, nagyon szomorú "minta". A szegénység önmagát rekreálása, a szegénység újratermelődése, NEM CSAK társadalmi faktorok, hanem objektív biológiai különbségek vonatkozásában is ("neuroscience of poverty" varázsszavak).

    Azok a magzatok, akik szerencsétlen szülők gyermekeként fogannak, már méhen belül magasabb stressznek&stresszhormonoknak vannak kitéve. Megszületés után ez a hatás természetesen tovább fennáll. Itt az első "probléma". A folyamatos stressz-környezetben "pácolódás" pár kulcs-agyi régió fejlődését, érését, huzalozódását is érinti. Milyen meglepő módon, a prefrontális kérgek pont érintettek*, aztán csodálkozunk, hogy a szegény, alacsony társadalmi státuszú gyerkőc elmarad hosszú távra tervezésben & impulzívabb és szinte egyöntetően az azonnal jutalmazó-visszacsatoló tevékenységet-döntést választja, a hosszabb távú gondolkodás helyett? Chips és kóla, ha pénzhez jut. Erre prediszponálja (nem pre-desztinálja.. csak hajlamosítja) az egész neurobiológiája. Túlélni a következő fizuig. Hosszú táv, évtizedek NEM PRIORITÁS, az azonnali reakciók annál inkább. Így csoda, ha még a kis pénz is felelőtlenül herdálódik el? Ilyen háttérrel indulva már művészet megvalósítania az egyénnek az álmait. Okosan befektetni és jól bánni a pénzzel eleve feltételezi, hogy VAN mivel nekivágni.

    Aztán erre rátevődnek az otthon-környezetben látott minták (enyhén megkérdőjelezhető nevelési módszerek, szegregált iskolák, szociálisan deprivált lakókörnyezet, társaik). Az egész "inequality" sokszor inkább "inequity", az alsó5% családba születni gyakorlatilag kőbe vési az élettörténetet már ~4-5 évesen sokszor. Főleg, hogy errefelé a "lefelé" való társadalmi mobilitás nem ritka, az ellenpélda viszont nem általános.. Já, hát, ha alapvető élettani szükségletek kielégítése kompromittált, normálisan ruházkodni-tisztálkodni nincs lehetősége valakinek, akkor kötöttek a kiteljesedési-kitörési lehetőségek is. A szakadékokat felszámolni? Került, kellemetlen téma. Nagyon tanulságos követni a felső 5%-hoz tartozók gyermekeinek a sorsát & "pórnép gyermekeinek röppályáját". Hogy legyen felelősségteljes és autonóm-jól teljesítő az, aki már gyakorlatilag általános iskola alsó tagozatában fényévekre van a kortársaitól? :)

    * eléggé az alsó percentilekben teljesítek prefronto-kortikális funkciókban & inhibícióban, így, sajnos elsőkézből élem meg, milyen, mikor képtelen vagy adaptálódni a környezet változásaihoz, képtelen vagy egy meglevő ismeretanyagot gyakorlatba ültetni, vagy állandóan döntésképtelennek lenni meg gyakran "elragadtatni" magam érzelmesen (pl, ha a társadalmi egyenlőtlenségek szóba kerülnek :DDD )

    Domináns Hím: :R igyekszem. A legnagyobb boldogságot mondjuk még mindig a szakmai dolgok adják, de, a neurotikus obszessziók helyett próbálom a "szükséges minimumot" célozni, amíg nincs retorzió, csak alkatilag egyedül az jutalmaz, ha nem elégszem meg a "jóvanazúgy" megközelítéssel. Amíg sírógörcs közepette nem hintázok előre-hátra a földön ülve kétségbeesetten ;] .

    #1401 illetve [link] Ixion77: Kissé sarkított, diszfunkcionális szociopaták középosztályban is szép számmal reprezentálódnak. Roppant frusztráló néhányat hallgatni, mert, néha komikus, mennyire nem veszi észre magát az önelégült narcisztikus. Azt aláírom, hogy a törtető & nyomulós stílus visz előre sokszor, ismerősi körömben is láttam tehetségeket "elkallódni" vagy "megrekedni", illetve szerényebb képességűeket haladni - nem a kvalitásaik miatt. Zsibbasztó néhány tag szocmédiás rongyrázását látni, miközben egy normális beszélgetést nem lehet az illetővel kivitelezni, mert felszínes és egyszerű. Nomeg a torzítás. Figyelemkereső, szélsőségesen extravertált embertársak kik szeretik hangsúlyozni saját felsőbbrendűségüket meg felfújni az eredményeiket (miközben nemesen ignorálni a limitációikat...) elég . Feltűnőek tudnak lenni. Ezt hajlamosabb az ember észrevenni.

    Hja, amúgy törölhető, csak, gyakran járnak a fejemben "social inequity" meg "more egalitarian society" fantáziák, miközben a topikokat olvasom v a leírásokban levő linkeket böngészgetem. :W

    [ Szerkesztve ]

    legyen üres

Új hozzászólás Aktív témák