Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tornas

    őstag

    válasz krealon #7575 üzenetére

    A túlfeszvédelem legfontosabb eleme a varisztor, ami ugyebár a fázis és a nulla ("föld") között feszít. Vagyis ha beüt a túlfesz, akkor a varisztor a paramétereinek megfelelő mennyiségű energiát el fogja tudni nyelni. Amikor a varisztor működésbe lép túlfesznél, gyakorlatilag a földelési ellenállásnál is kisebb az ellenállása, és ez kell ahhoz, hogy minél többet eltudjon nyelni a túlfeszből. Nem elsődleges, hogy a túlfesz a föld irányába távozzon, hanem hogy minél több eldisszipálódjon a varisztoron. Ami pedig a varisztor túlfesz-elnyelő "képességét" befolyásolja az a varisztor mérete (a megszólalási feszen kívül), ami egyben megadja, hogy mennyi energiát tud elnyelni. Minél nagyobb a varisztor "disk" mérete, annál nagyobb energiájú túlfeszt tud elnyelni.

    "A negyszog jelnel a gondot szerintem az okozhatja, hogy tap bemeneten levo induktiv es kapacitiv komponenseket nem lehet az osszes felharmonikusra illesztette tenni, igy az UPS-sel rezgokor johet letre, ami tulfeszultseget okozhat, amitol a tulfeszvedos eloszto rovidzarba mehet, amitol az UPS tulterhelodik es lekapcsol."

    A túlfeszvédős elosztóban legtöbbször csak varisztor és esetleg EMI / RFI szűrők van(nak). Ezek a komponensek megtalálhatók a PC tápjában is. Ha az UPS után nem túlfeszvédős elosztót, hanem egy mezeit rakunk be, akkor a tápban lévő varisztor fog elpukkanni csak azért mert kvázi-szinuszos UPS-re van kötve a PC (tápja), leírásod szerint ?!?! :F Ez szerintem így ebben a formában nem állja meg a helyét, lévén, hogy elég sokan használják a kvázi-szinuszos UPS-eket APFC-s táppal szerelt PC-kkel (és sok egyéb mással is), minden gond nélkül.

    "De azt is szamitasba veendo, hogy a vedofold nem 0 ellenallasu kabelen van bekotve, igy a vedofold potencialja megvaltozhat, ami masodlagos hataskent karosithatja az elekromos eszkozoket."

    A földpotenciált gyakorlatilag az eszközökben lévő földkábelek forrasztásai illetve a kontaktusok határozzák meg. Mivel általában ezek rendben szoktak lenni, ezért nemigen látom valószínűségét annak, hogy a földpotenciál megváltozzon jelen esetben.

    [ Szerkesztve ]

    "Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

Új hozzászólás Aktív témák