- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz *Ropi* #10299 üzenetére
Mi volt a baj vele?
Én úgy néz ki, hogy maradok az APC-nél, megveszem a 950-eset, aztán meglátjuk. Amire nekem kell szerintem még évekig elég, ha meg nem 5 évig húzza az aksi, hanem 2-3 évig az se tragédia. Szerintem szerencsém volt a mostani 550-essel, hogy ilyen sokáig kibírta. Egyedül az volt vele a gond, hogy a Chieftec tápom nem szerette a szögletes jelet, aztán újat kellett venni hozzá.
Buliban hasznos! =]
-
python1
veterán
Üdv!
Olyan kérdésem lenne hozzátok,hogy van nekem pár ilyen APC szünetmentesem,amiben jelenleg nincs akku és szeretném használni mint hálózati túlfeszvédőt. A konkrét kérdésem az lenne,hogy a sima 2db túlfeszvédős csatlakozón milyen jel megy ki,tiszta szinusz v kvázi szinusz?
Válaszokat előre is köszönöm!
Ja még annyit,hogy tudnátok ajánlani valami készüléket ami stabilizálni tudná valamennyire a hálózati áramot,egyáltalán létezik ilyen elektronika?
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz python1 #10302 üzenetére
A termék weboldala szerint a hullámforma típusa "Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz". A brossúra 2. pontja szerint pedig a csak túlfeszvédős (Surge Protection) kimenet a készülék kikapcsolt állapotában is használható, tehát ide a hálózati feszültség van kötve némi védelemmel fűszerezve. Ez ugye ideális esetben tiszta szinuszos, viszont áramszünet esetén nem használható: "These outlets provide full-time protection from surges even if the unit is switched OFF. Plug your printer, fax machine, scanner, or other peripheral that does not need battery power into these outlets."
Léteznek a hálózati feszültség (nem áram) stabilizálására szolgáló UPS-ek, ezekben az ún. AVR (Automatic Voltage Regulator) tölti be ezt a szerepet. Olvasd el ezt a cikket, ez elég jó alapozó a témához. Ennek fényében olyan UPS-t érdemes keresned, amin ott van, hogy AVR-es, vagy ami már eleve "line interaktív" működésű (részleteket lásd a cikkben).
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz inf3rno #10301 üzenetére
A trafó primer oldalán az egyik FET felrobbant és vitte magával a másik kettőt. A 7812CT (Csak 1A-es!) ami külön bordán van mintha a szokásosnál is jobban melegedne, mert ha halványan is de meg van barnulva körülötte a panel. Az 1000 uF / 35V elkót alapból cseréltem mert már kezdett púposodni, meg a 2x 2200 uF / 35V-ot is, bár azoknak szemre semmi bajuk sem volt, de olyan meleg üzemi körülmények közt esélyes, hogy külső jel nélkül is kiszáradjanak. Jamicron elkók voltak benne, valami Aishi-t kaptam helyette ami magasságában 2/3 akkora: meglátjuk hogy teljesítenek (nem találtam infót róluk a neten).
(#10302) python1: Az inverterről táplált kimenetén akkus üzemben kváziszinusz, konnektorról üzemeltetve rendes szinusz. A simán túlfeszültségtől védett kimenetei csak konnektorról üzemelnek, akkor rendes szinusz van rajtuk.
Az AVR-es szünetmentesek stabilizálnak (bizonyos határon belül), pl. a korábban említett FSP EP1000 és EP1500 is.
(#10303) cinemazealot: Megelőztél.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Fleto93
tag
Sziasztok!
Home szerverem elé keresek szünetmentest. A fogyasztása durván 50-100W között lehet, mellé menne még egy HGW és egy router, gondolom ezek eleve elég alacsony fogyasztásúak.
A szerver tápja egy Be Quiet Pure Power L8 300W - aktív PFC-vel.
Nem igazán érdekel, hogy meddig tudja életben tartani a cuccot, csak annyi érdekel, hogy USB-n tudjon jelezni a szervernek, hogy elment az áram, és arra az 1-2 percre tudja tápolni amíg az normálisan lekapcsol.A keretet 30k körül gondoltam belőni, létezik ennyi pénzért olyan USB-s UPS, amin hajlandó működni egy aktív PFC-s táp?
Előre is köszi!
-
Bunt
csendes tag
Sziasztok!
Van egy APC Smart 1000 USB-s szünetmentesem.
Szeretném összehozni a PowerChute alkalmazással, de sehogy sem akar települni egy Win7-es gépen.
Az USB kapcsolat összejön, fel is ismeri a Win az UPS-t, telepíti hozzá automatikusan a HID illesztőprogramot, valami 2006.06.21-es dátumut, ha jól emlékszem.
De ha próbálom a PowerChute personal edition szoftvert telepíteni, akkor a telepítő megáll, hogy nem találja az USB kapcsolat mögött az UPS-t!!
Egyáltalán milyen verziójú Powerchute alkalmazás megy rendesen Win 7 alatt? Melyik típus? Personal edition, business edition?
Köszönöm a segítséget előre is!
-
törölt tag
válasz Fleto93 #10305 üzenetére
attól függ, hogy mi fut a szerveren. ha linux alapú, akkor inkább apc, ha win, akkor gyk. bármelyik, ami szimpatikus és van rajta usb.
valszeg bármelyik szünetmentessel megy a táp, mert ha érzékeny is, az aktív pfc sem oszt, szoroz ekkora fogyasztásnál pl. ha 400 watt környéki a szünetmentes.[ Szerkesztve ]
-
Bunt
csendes tag
válasz A megváltó #10309 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen.
Egyelőre csak az Agentet telepítettem fel, tökéletesen működik is. Most csak arra kellett a kapcsolat, hogy kitiltsam a hang alarmot hibánál.
A későbbiekben majd beüzemelem egy servergépre is a kapcsolatot. Ha elakadok, akkor esetleg majd "zaklatnálak".
-
python1
veterán
válasz cinemazealot #10303 üzenetére
Köszönöm a választ!
Ropi Neked is köszi!
A helyzet a következő,szeretném a házban kicsit biztonságosabbá tenni a hálózatot,elég sok elektronika gyűlt össze,azért is érdeklődtem,hogy létezik-e stabilizáló UPS.
Tehát tegyük fel,hogy akku nélkül szeretném megoldani némely helyre a stabilizálást,zavarszűrést UPS-el (APC-re) gondoltam elsősorban,az járható út lenne?[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz python1 #10312 üzenetére
Hát vannak sima túlfesz védett aljzatok. Azok nem elegek ilyen célra?
Ha nagyon rossz minőségben jön az áram, akkor online szünetmentest szoktak betenni, ami csinál tiszta szinuszos jelet, és folyamatosan az aksiról megy, tehát nem számít neki a hálózatban a feszültség ingadozás. Viszont ezek nagyon drágák, meg az áram harmada megy a kukába, mert nyilván nem 100% a hatásfokuk.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
python1
veterán
válasz inf3rno #10313 üzenetére
Elméletileg nincs olyan nagy ingadozás,de szeretnék biztosra menni,és valamilyen szinten szeretném a hálózati zavarokat is szűrni. Aktív szűrésben gondolkodom mindenképp,passzív nem sokat ér.
Tehát ahol lényeges a szünetmentesítés ott természetesen menne az akkus megoldás,ahol nem szükséges oda menne szünetmentes akku nélkül,ha ez így járható út lenne.
Tudom,hogy elég zsebbe nyúlós mutatvány lesz. -
inf3rno
nagyúr
válasz delibab #10240 üzenetére
Nem lehet olcsón megúszni, kb. egy 20-ast ki kell csengetni ahhoz, hogy olyat kapj, ami kommunikál a szerverrel, és küldi neki az adatot, hogy mennyire töltött a táp, illetve jó eséllyel nem hal le a gari lejárta után egy hónappal. Próbálj esetleg hardveraprón keresni, ha számít az ár. Legfeljebb korábban cseréled az aksit, de legalább normális szünetmentesed lesz a szerver alatt. APC, FSP, Eaton a jók, azt olvastam, de nem értek hozzá. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
tag
Sziasztok!
A következőkben szeretnék egy kis segítséget kérni: otthoni/kisirodai célra sikerült szert tennem egy APC Smart-UPS SUA1500I típusú szünetmentes tápegységre. Azonban ahhoz, hogy ezt beköthessem, be kell szereznem pár olyan elosztót, amelynek kábelének végén C14-es dugó van és Schuko aljzatokkal szerelt. A szünetmentesen 8 darab C13-as csatlakozó található, ezekre csatlakoztatnám az elosztókat. Az egyenletes terhelés szempontjából gondolom célszerű lenne, hogy a rá csatlakoztatott eszközök nagyjából egyenletesen elosztva legyenek bekötve a szünetmentesbe. Kinek mi a tapasztalata e kérdésben:
• elegendő 1-2 darab, de több aljzatot tartalmazó elosztót beszerezni
vagy
• inkább 8 darab, de csak kevesebb aljzatot tartalmazó elosztót érdemes inkább venni?Bár arra is gondoltam, hogy mivel szerencsére van már néhány jó minőségű elosztó kéznél, hogy nem elosztókat vennék, hanem csak 8 darab C14 - Schuko átalakítót, amelyre szépen fel lehet sorakoztatni a már meglévő elosztókat.
Mit javasolnátok?
Előre is nagyon köszönöm!
Üdv,
BélabácsiÜdvözlettel: Bélabácsi
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz J0shu4M1ll3r #10256 üzenetére
Sziasztok!
Erre esetleg van valakinek valami ötlete?
Köszönöm!"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
A megváltó
tag
válasz Bélabácsi #10316 üzenetére
1 darab dugóra is felteheted az összes elosztót, mert a szünetmentesbe egybe van kötve az összes csatlakozó ajzat, apc 1500-ba speciel nem tudom, de a 1,2 db már szedtem szét és egybe van kötve.
y580 (I7 3610QM, 8GB, GTX660M, 1TB, HD) There is no fate but what we make
-
tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz J0shu4M1ll3r #10256 üzenetére
Hát én láttam Vaterán olyat, hogy hibás szünetmenteset árultak, szóval ha úgy gondolod, akkor tedd fel te is mondjuk hardverapróra. Legalább neked le van róla a gond, pénzt keresel vele, aki meg ért hozzá, az meg meg tudja javítani magának. Mindenki jól jár.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
A megváltó
tag
Van egy eaton nova avr 1250 UPS nem működött,ventilátoros kivitel akkumulátorról, és hálózatról is csak sípolt aztán kikapcsolt.Gondoltam egyet hogy hátha a ventilátor miatt nem megy , vagyis nem indul meg , szétszedtem és alig tudtam elforgatni kézzel, fújtam neki szilikon spray-t és már jól megy kézi átforgatásra, de a gép nem ad neki áramot, egy smd tranzisztorra gondolok, a ventilátor csatlakozásánál,mert a 12 megkapja, meg olyan 4 körüli voltot, de 12 már nem adja a ventilátornak, az a baj hogy nem tudom , még nagyítóval sem leolvasni, hogy milyen re kellene kicserélnek, ehhez esetleg service könyv vagy valakinek van és az letudná olvasni a típusát azt megköszönném.Mer kötöttem direkt áramot a ventire, hogy adjon vissza jelet a forgásról akkor jól működik az ups, ugyhogy biztos megszorult a szünetmentesben a venti és elnyomta a smd.t
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz A megváltó #10321 üzenetére
Szerintem bármit betehetsz oda, ami elbír 12 / 24V 300 mA-t.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz inf3rno #10320 üzenetére
A cél a saját használat lenne, csak addig nem venném meg az aksikat amíg nem tudom biztosan, hogy jó.
"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
inf3rno
nagyúr
Megjött az APC BX950U-GR.
Az első meglepő dolog, hogy nem elég hosszú a vezetéke. A manual kifejezetten azt írja, hogy ne kössek elé hosszabbítót meg túlfesz védőt. Van egy APC és egy Eaton aljzatom. Mindkettő túlfesz védett 6-os. Mi történik, ha mégis beteszem elé valamelyiket?
A második, hogy a csomagban nincs USB kábel. Annak idején, még olyan 5 éve, amikor a másikat vettem, annak volt a dobozában kommunikációs kábel. Hát csalódás. Az is, hogy most külön rendelhetem meg, és ahogy néztem irreális áron adják. Esetleg van valami alternatíva a gyártói kábel helyett?
Buliban hasznos! =]
-
*Ropi*
félisten
válasz A megváltó #10325 üzenetére
Biztos, hogy az a hibás? Kiforrasztottad és mértél rajta HFE-t vagy akárcsak egy szimpla diódavizsgálatot?
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
-
inf3rno
nagyúr
Közben utánajártam az USB kábeles dolognak. Úgy néz ki a márka specifikus USB kábelről áttért a cég az USB/B -> USB/A kábelre, amit már lehet adni normál áron. Továbbra sem fér a fejembe, hogy miért nincs benne a csomagban, de mindegy.
A hosszabbítóval kapcsolatban ezt írja az APC oldala: [link]
"Plugging a surge protector into your UPS:
The noise filtration circuitry in a Surge Protector can effectively "mask" some of the load from the UPS, causing the UPS to report a lower percentage of attached load than there actually is. This can cause a user to inadvertently overload their UPS. When the UPS switches to battery, it may be unable to support the equipment attached, causing a dropped load.Surge protectors filter the power for surges and offer EMI/RFI filtering but do not efficiently distribute the power, meaning that some equipment may be deprived of the necessary amperage it requires to run properly causing your attached equipment (computer, monitor, etc) to shutdown or reboot. If you need to supply additional receptacles on the output of your UPS, we recommend using Power Distribution Units (PDU's). PDUs evenly distribute the amperage among the outlets, while the UPS will filter the power and provide surge protection. PDUs use and distribute the available amperage more efficiently, allowing your equipment to receive the best available power to maintain operation.
Plugging your UPS into a surge protector:
In order for your UPS to get the best power available, you should plug your UPS directly into the wall receptacle. Plugging your UPS into a surge protector may cause the UPS to go to battery often when it normally should remain online. This is because other, more powerful equipment may draw necessary voltage away from the UPS which it requires to remain online. In addition, it may compromise the ground connection which the UPS needs in order to provide adequate surge protection. All APC Back-UPS and Smart-UPS products provide proper surge suppression for power lines without the need of additional protection."Szóval elméletileg nem gond, ha bedugom egy túlfesz védett minőségi elosztóba az UPS-t, feltéve, hogy nincsenek nagy(obb) fogyasztók rákötve a többi helyre ugyanezen az elosztón. Ez teljes mértékben megoldható, telefon töltő meg max egy olvasó lámpa, ami még rá fog menni, a vízforraló az 1-2000 wattjával meg megy majd egy másik hosszabbítóról. Ez a felállás talán azért is előnyös, mert a túlfesz védett aljzat védi a szünetmenteset is.
Ahogy néztem ezzel szemben kevésbé ajánlott az UPS után kötni egy elosztót, legalábbis azt írják, hogy nem biztos, hogy megfelelően szét tudja osztani az áramot egy ilyen elosztó, ha aksiról megy a cucc. Nem értek hozzá, de elhiszem. Mondjuk ezek után jobb, hogy nem a BX950UI-t (vagy hasonlót) vettem egy átalakítós elosztóval, hanem a BX950GR-t.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Közben tovább olvastam. Olyan gond lehet még az elosztókkal, hogyha nem bírnak el annyi wattot, mint amit levesznek róla a fogyasztók, akkor felgyulladhatnak. Hát max 500W körül eszik a rákötött gép, plusz az aksi töltés a töltési idő alapján max 25W-ot, szóval meg vagyok nyugodva, mert az Eaton elosztó 2500W-ot bír el összesen, és egy-egy foglalaton is 250V/10A van, illetve azz APC elosztó is ugyanennyit tud.
A szünetmentes az APC elosztóra fog menni, azt hiszem nem is rakok mást melléje. A vízforraló meg a TV megkapja majd az Eaton elosztót egy másik fali aljzatból.
Buliban hasznos! =]
-
emre
veterán
Üdv!
Szükségem lenne új akkura, egy Blazer 600-as szünetmentesbe.
A méretek alapján ugyan az a RBC-17-es megy bele, mint a Back-Ups 650 szünetmentesembe.
Pillanatnyilag 3 fajtát találtam.
Leaftron LTX 9Ah 12V
DataSafe 12HX35 9Ah 12V
APC RBC17A Leaftron-ról olvastam itt nem túl hízelgő véleményt is, szóval egy Datasafe-et betettem a kosárba.
Vagy hanyagoljam azt is mert az RBC17-es megéri a pénzét?A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.
-
inf3rno
nagyúr
válasz cinemazealot #10331 üzenetére
Szerintem valamit félreolvastál, szó nem volt ilyesmiről.
Buliban hasznos! =]
-
python1
veterán
Üdv!
Srácok,ha kvázi szinuszos APC SC420INET használok otthoni hálózaton,az küld valamilyen zavart a hálózatomra?
Célom az lenne,hogy minél kevesebb zavarforrást vigyek a hálózatra,sajnos van probléma a fejemben nem kicsi (HIFI-házimozi bogár). -
cinemazealot
addikt
válasz python1 #10336 üzenetére
Arra gondolsz, hogy vajon a UPS visszazavar-e arra a 230 V-os hálózatra, amelyikről üzemel? Nem hinném. Legfeljebb akkor, ha a lakáson belüli vagy a betáp vezetékezésed viszonylag nagyobb ellenállású (pl. rossz minőségű kötésekkel rendelkező alumíniumból van(nak)), így a UPS által felvett nem feltétlenül tiszta szinuszos áram olyan felharmonikusokkal rendelkező feszültségesést produkál a vezetékeken, amit lakáson belül más eszköz is megérezhet. Viszont ha ez volna a helyzet, akkor ezt akár más, szomszédos lakásban elhelyezett UPS is okozhatná, az ellen meg nem nagyon tehetsz.
Egyébként pedig akárhol is nézem, nekem az APC SC420I Smart-nak tűnik, tehát nem kvázi, hanem tiszta szinuszos. Benéztem volna valamit?
-
python1
veterán
válasz cinemazealot #10338 üzenetére
Köszönöm a választ,megnyugtattál!
Igen smart,de én azt olvastam,hogy lépésenkénti közelítés a szinuszhullámhoz,vagy kvázi szinusz,már én sem vagyok így biztos benne,de jobban körbeolvasok. -
cinemazealot
addikt
válasz A megváltó #10340 üzenetére
Az "APC Smart-UPS SC 420 VA 230 V" oldalán ez áll: "A szervergyártók által javasolt, tiszta szinuszhullámú kimenetet biztosít..." Kérdés, hogy egy készülékről beszélünk-e, mert "APC SC420INET" típusjelzéssel semmit nem találtam.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz cinemazealot #10341 üzenetére
Elméletileg ebből csak 1 fajta létezik lehet,hogy én írtam pár betűvel többet.
Valóban az a jelzése ami a te linkeden áll.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz python1 #10342 üzenetére
Nos,kicsit utána jártam ennek a szinusz vs lépésenkénti közelítés a szinuszhullámhoz,és azt találtam sok helyen,hogy voltaképpen majdnem olyan mint a szinuszos.Ezeket már lehet használni szivattyúmotorok ill PC-k biztonságosan üzemeltetésére.
Remélem így is lesz,szervert szeretnék róla üzemeltetni. -
A megváltó
tag
Sziasztok!
Nem tudtok a közelemben, Zala megye Zalaegerszeg környékén aki foglalkozik ups-ek javításával?
-
*Ropi*
félisten
válasz python1 #10343 üzenetére
Elég nagy a különbség, a lap alja felé van.Egy kifejezetten szinuszra kitalált motorral össze fogják akasztani a bajszukat.
-
*Ropi*
félisten
válasz cinemazealot #10347 üzenetére
Igen: ez inkább egy absztrakt festmény, mint akármilyen szinusz.
-
python1
veterán
Hú srácok,ezmiazez ilyet még nem is láttam.
Na mindegy,mert pénzt nem adtam értük a cégnél volt karbantartás,és egyszerűen kidobálták őket,mert az akkuk le voltak merülve bennük.
Akkor maradok a tiszta szinuszos vonalon,egyébként mire lehet ezeket hasznosítani,és minek gyártanak ilyen UPS-eket,ha nem lehet őket használni semmire? -
cinemazealot
addikt
válasz python1 #10349 üzenetére
Lehet őket használni olyan eszközök táplálására, amik nem érzékenyek az ilyen jelalakra. Én pl. egy abszolút fapados FSP Nano 600-at használok modem, router és LED világítás életben tartására. A célnak tökéletesen megfelel, és nem hinném, hogy a fentinél szebb volna a jelalakja. Sőt, egy másik ilyen UPS lát el egy még passzív PFC-s táppal rendelkező PC-met is mindenféle gond nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
- Öregszem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- További aktív témák...
- APC Easy UPS BVX 1600VA - 900W - Zsír új akksikkal
- FSP iFP 800 - 480W - Zsír új akksival
- C13 - Stuko földelt elosztó szünetmenteshez (PC, Monitor, Router)
- Új Legrand Line-Interaktiv szünetmentes tápegység UPS 1000VA 600W
- Jelképes áron! - Njoy Akin 2000 hálózati feszültségstabilizátor / AVR, 2000VA/1600W
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest