Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vezeralmos2

    senior tag

    válasz brabbitz #38842 üzenetére

    Nem csak késleltetésben jobb, írási sebességre gyorsabb.

    Engem nem tudnal még ezzel meggyozni hogy miert dongolne foldbe MOST az Intel az AMD-t. Egyszeruen nem 2012 van. Nem latom azt hogy az Intel barmilyen folennyel birna a pirosak felett.

    Ha kicsit is hajlandó valaki tájékozódni mindkét oldal gyártástechnológiájáról, akkor gyakorlatilag egyértelmű a kép.
    Az AMD lement 7, 6 nanométerre, és emiatt nagyon kicsit lett a lapka. Viszont feszültség és hőmérséklet határon megy, gyakorlatilag gyárilag koppig van tuningolva, ez a PBO már gyakorlatilag egy vicc, OC-t azt felejtsd el.
    Az egységnyi felületre eső hőterhelése az AMD lapkáknak sokkal nagyobb, mint az intel processzorokénak - tehát az AMD gyakorlatilag sokkal forróbb lett, mint volt, csak kis felületen termeli a hőt. Ez elég negatív hatással van a lapka élettartamára, sokkal hamarabb döglik. Egyesek ezzel nem értenek egyet, azoknak csak azt tudom mondani továbbra is, hogy a fizika nem fogja megkérdezni hogy tönkremenjen-e valami vagy sem.
    Az AMD pedig ezekkel a széthajtott magokkal sem tudta utolérni az intel magok egyszálas teljesítményét, az intel jóval erősebb magokat kínál- ez gyakorlatilag el is döntötte a jelenlegi versenyt az Intel oldalára. Látszik, hogy a kékeknek még van tartalékuk.
    A "3D" cache pedig nem más, mint a gyenge memóriavezérlő hátrányának kisimítása, egy buffer. Hasonlóan működik, mint egy hatalmas kondenzátor, amit rákötsz az autóban a mélynyomó erősítőjére, és az képes a generátor és a vezetékezés veszteségét kisímítani lokálisan, közvetlenül az erősítődnél, így az erősítőd sokkal folyamatosabban képes nagy teljesítményt leadni. A gyenge memória vezérlő itt a gyenge generátort és a vékony kábelezést szimbolizálja.
    Az intel pedig azért nagyon meleg, mert relatíve nagy felületen termeli a hőt, a Raptor lake esetében ez 257 négyzetmiliméter.
    Viszont a most kiadott 14900KS is már annyira el van engedve ezzel a 380 wattos fogyasztással, hogy már gyakorlatilag utolérte az AMD-t relatív hőterhelésben. 13700k ezekhez képest hűvös 230 watton.
    Egyik gyártó sem teljesen szimpatikus, viszont én az intel mellett döntöttem, mert jelenleg az a kevésbé "rossz", ez legalább stabilan működik.

    [ Szerkesztve ]

    A Sandy Bridge legendája

Új hozzászólás Aktív témák