Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • asdf_

    veterán

    válasz balojazz #8525 üzenetére

    Úgy értem, ha lenne valós piaci kereskedése a hmke-nek (infrastruktúra szállításra átépítve, valósidejű piaci nemzetközi árakkal), akkor Napelem Nándor a napközben termelt áramát nem tudná eladni (máskor meg nincs mit eladnia), ahogy olyankor exportálni sem tudnak az európai országok, mert van elég mindenhol.

    Egyelőre két dolog nem valósult meg, amitől félnie kéne.
    Nem tudjuk exportálni az energiát. Folyamatos importra szorulunk, amikor pedig a napáram jön a nap harmadában, az meg exportálható, megveszik.

    Annyira sok van belőle, hogy huzamosan nem eladható.
    Ilyen meg idén egy nap volt a -500 eurós áron, amikor a szétsütőtte a nap Európát a Németek egy részét meg kifújta a gatyájukból.

    Itt a mai stats, én nem látom, hogy itt még félnivaló lenne. És felhívnám a figyelmet, hogy ma münkaszüneti nap volt. Szemre legalább 3:1 az import export aránya... (ez természetesen nem jelenti azt, hogy forintálisan is ez az arány)

    A hmke-k által termelt energia szinte teljesen értéktelen, csak ott és akkor van használati értéke, ahol megtermelik és el is fogyasztják.

    Ez meg hülyeség. Pont annyit ér (legalább), mint az aktuális zsinóráram ára, ennyit nem kell megvenni/megtermelni. És ehhez add hozzá az abból adódó nagyon tekintélyes nyereséget, hogy ezt az áramot a hálózatosnak nem kell szállítania sehova és szállítási veszteség sincs vele, mégis ki lehet számlázni rá a teljes rendszerhasználati díjat. Amit vagy pofátlanul benyelnek, vagy bemegy a nagy közösbe, és emiatt huszonx ft a RHD és nem mittudomén harmincx.

    Az éves szaldó nettó baromság, szembe megy a józan ésszel, veszteséges üzemeltetés.

    Ez sem jó így. Nézd meg fent a mai grafikon szép sárga púpját. Az ott azért van ott, mert ösztönzők voltak/vannak. Az éves szaldó is ilyen, Ha az a termelési mennyiség ott nem lenne, szerinted mennyi lett volna ma délben az áram? Nem 4,3 euró, ugye? Mennyivel jobb is lenne, ha inkább 60-at, 80-at, 100-at kéne fizetni érte. *facepalm*

    A szaldót ki kell vezetni, ez tény. Sőt, ki kellett volna. Már korábban. Nincs ezzel baj, csak itt nálunk ezt (is) most nagyon balfasz módon akarták. És teljesen más lenne az ábra, ha nem a himihumi rezsicsökkentet árat fizetnénk, hanem a valósat, csak mivel az energia ára politikai haszonná konvertálható, így a HMKE normális piaci árazását sem lehet megcsinálni, mert ott a rezsicsökkentés vasgolyója a lábán.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák