Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kiir

    tag

    válasz Gabesz87 #7253 üzenetére

    Én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy kizárólag a túl nagy HMV-tároló okozza a nyári 50 m3-es havi gázfogyasztást. A fogyasztás három dologból jön össze:
    (1) tényleges melegvíz-használat;
    (2) tároló készenléti vesztesége;
    (3) cirkuláció vesztesége, ha van melegvíz-cirkulációs rendszer.

    (1) Mindenképp érdemes lenne megsaccolni a tényleges melegvíz-használatot. A hüvelykujj-szabály 50 l/nap*fő melegvizet számol, és ennek nagy részét a fürdés teszi ki. Márpedig a fürdés vízigényét elég jól meg lehet saccolni. (Én a magam részéről a nálunk szokásos fürdőkádnyi vizet egy alkalommal egy ismert térfogatú felmosóvödrön keresztül készítettem el, hogy lássam hány liter víz megy a kádba. A zuhanyzóba pedig szűkített átfolyási teljesítményű zuhanyfejet vettem, így a zuhanyzás ideje mindjárt megadja a vízfogyasztást. Durva saccológia, de a célnak megfelel.) Aztán számolsz egyet, hogy mennyi energába kerül adott liter 15 fokos vizet 40 fokra melegíteni. 200 l melegvíz esetén ez napi kb 5,8 kWh, ami kitesz havi 17 m3 gázfogyasztást.

    (2) A tároló készenléti veszteségén tudsz valamicskét fogni, amennyiben kisebb tárolót szerelsz be, de én ezt nem gondolom olyan nagy jelentőségűnek, mint a többiek. A készenléti veszteség a te 500 l-es tárolódon 82 W (ugye rajta van a hőszigetelő köpeny?), és ugyanazon gyártó 200 l-es tárolóján 60 W. Az egyik havi 5,9 m3 gázt jelent, a másik meg 4,3 m3-t (standardizált körülmények között, ami asszem 60 °C-os víz 20°C-os szobában). Ha ez igaz, akkor sose jön vissza a csere ára.

    (3) A cirkulációra korábban mintha azt írtad volna, hogy nálad nincsen. Az én esetemben éppenséggel ez volt a hunyó: Concept 300 l-es HMV-tárolóm van, és kondenzációs gázkazánom. Tavaly nyáron cirkulációval napi 0,9-1,5 m3 gáz fogyott (hülye okosszivattyú összevissza járt, pedig sokat szarakodtam vele), átlag kb 1,1 m3. Miután kikapcsoltam a cirkulációt, a napi fogyasztás leesett 0,6 m3-re. És ez az én számaim szerint elég szépen kiadta az (1)+(2) összegét.
    A cirkuláció amúgy hasznos, mert hosszú a házam, nélküle kifejezetten sokat kell várni a melegvízre (vagy fél percet). Most egy távirányítós konnektorral kapcsolom a szivattyút fürdés előtt egy percre -- kéne még szerelni rá egy időrelét, úgy még jobb lenne.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák