- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nem sok meglepetést tartogat a Galaxy S25 FE és Tab S11 Ultra külseje
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
moonlight115
őstag
Tessék: Az ördög és Prym kisasszony Élvezni fogod, az tuti!
-
Crystalheart
őstag
Nézd, Zola: Rougonék szerencséje, mely az első regénye - megesett benne, hogy 90+ oldalas kitekintés volt két szereplő gyermekkorára, akikről a regény 80%-áig nem lehetett eldönteni, hogy főszereplők, vagy mellékszereplők. (Bár talán a végén sem sikerült, Zolánál néha alig van főszereplő.) A Párizs gyomra c. regény első negyedében oldalak tucatjain keresztül írja le a párizsi új vásárcsarnok termékkínálatát, eszméletlenül válogatott, szinte költői képekben kifejezve; és ha a szereplő esetleg kétszer is elhalad ugyanott, akkor más szögből, más szavakkal, nem kevésbé brillírozóan újfent leírja ugyanazokat a zöldségeket vagy épp halakat. Az meg egészen rendszeres, hogy egytucat oldalon csak egy valóban mellék-mellékszereplő motivációját alapozza meg a harmadízigleni családfaleírással és egész gyermekkorának summázásával. Ez mondjuk érthető, mert eredetileg öröklődéstani tanulmánynak kezdte írni a regényeit. Ennek ellenére ha sikerül magunkat átrágni a regény végéig, a drámai végkifejlet mindenért kárpótol, és végül azt mondja az ember, minden a helyén volt. Ha ma kellene megírni, már nem ilyen lenne, de egy 19. századi könyvnek nagyon jó.
Ennek fényében a Jókai regényeknek sem róhatjuk föl mindezt, ez volt a kor stílusa. A leírásokon gyorsan végig kell pörgetni a szemünket. Ha belegondoltok, akkor még nem volt televízió és az emberek nem utaztak a szomszéd falunál tovább, így ha nem volt részletes leírás (vagy vonatkozó tájkép-festmény), az olvasónak esélye sem lett volna elképzelni a környezetet, főleg, ha még más országból való is. Hiába vizuális típus valaki, ha egész életében ugyanazt az 50 házat meg a síkságot látja.
-
geprombolo
őstag
Vagy Az aranyember! Azzal kezdi, hogy 13 oldalon keresztül leírja a Vaskaput. Azt hittem belehalok, de amikor utána láttam a filmet, csak néztem, mint a moziban, hogy pont olyan minden, ahogy a könyv alapján elképzeltem. Nagy élmény volt!
Egyébként ez az egyik tipikus jellemzője a romantikának, mint stílusnak.
-
moonlight115
őstag
"Egy további fontos különbség jelen fabulák és mugli
megfelelőik között, hogy Bogár boszorkányai sokkal
aktívabban keresik boldogulásukat, „próbálnak szerencsét",
mint a mi tündérmeséink hősnői. Ása, Altéda, Amáta és Nyiszi
mind olyan boszorkányok, akik saját kezükbe veszik sorsukat,
nem a dur-molás világrekordját próbálják megdönteni, s nem
arra várnak, hogy valaki visszahozza elveszett fél pár
cipőjüket. Aki ebből a szempontból kivételt képez, és inkább a
mi mesebeli királylányainkhoz hasonlóan viselkedik - amegnevezetlen leány A mágus szőrös szívében -, annak a
történetét nem a „boldogan élt, amíg meg nem halt" befejezés
zárja."Részlet a bevezetőből.
-
moonlight115
őstag
Nekem A szerencse színes szökőkútja tetszik a legjobban.
A mágus szőrös szíve egy icipicit hasonlít a Hó, tükör, almákra, ebben is kivágnak egy szívet ....
Azt tudja valaki, hogy miért pont a szív a szeretet jelképe? -
moonlight115
őstag
A Potter az egyik legjobb, amit valaha is olvastam. Old rocker, te most ne figyelj ide:-))))
Amúgy Rowling klasszika-filológiát tanult, és ez meg is látszik a könyvön. Nem mese, nem egy fércmű, rengeteg történelmi eseményre utal, fel lehet fedezni ezeket a témában felbukkanó párhuzamokat. Pl. a "sárvérűek" kirekesztése az "aranyvérüek" által, előítéletek, a dogmák elleni harc, de érdekes a halál, az elmúlás leírása, egyáltalán nem gyerekes, halálkomoly az egész. Az első pár könyv még inkább vidám, de később egyre sötétebb lesz, ahogy a szereplők nőnek, komolyodnak, a sztori kibontakozik. Az is tetszik, hogy amire az első részben csak utalás van, pl. Dumbledore görbe orra, a végén derül ki, hogy mitől is tört be, ami egyáltalán nem vicces. Senki sem csak fehér és csak fekete. Azok a jellemek! És persze, a varázsvilág, a maga törvényeivel, rendszerével, elbűvölő.
Szerintem kár, hogy gyerekkönyvnek lett beállítva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Opel topik
- Erősítő, hangfalak
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- NIOH
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos autók - motorok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Eladó Vagy Csere Samsung Galaxy Z Fold 4
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: KÉSZLETKISÖPRÉS -30%
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest