Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz bencze #86 üzenetére

    A telített zsír elősegíti az érelmeszesedést. Még a telítetlen omega-6 is valamennyire. A transz jóval károsabb mindkettőnél ilyen szempontból.

    Főzéshez a legjobb az olivaolaj, mert sok benne az antioxidáns és omega-9 a nagy része.

    Olajban sütésnél az olivaolaj bírja úgy 1-2 órát a 140°C-ot, de folyamatosan fogynak belőle az antioxidánsok közben és keletkezik 1-2% transz zsír is ilyen módon, ami még elfogadható. Ennél magasabb hőmérsékleten már jóval gyorsabban keletkezik transz zsír, oxidálódik és polimerizálódik, illetve keletkezik belőle még ciklikus zsírsav is, meg még franc tudja mik. A lényeg, hogy nem túl egészséges dolgok.

    Ha sütni akarsz, akkor disznózsír vagy kókuszzsír jobb. Azok eléggé hőállóak, főleg a kókusz. A vaj is meg tud égni. Ezt a táblázatot érdemes nézni: [link] Minél magasabb benne a telített zsír tartalom, annál jobb sütésre, mert csak a telítetlen zsír tud transszá alakulni. Az omega-9 is egész tűrhető sütésre, az omega-6 már egy fokkal kevésbé. Ha van benne telítetlen, akkor a MUFA jó, ha magas és a PUFA jó, ha alacsony, amennyire csak lehet. A smoke point meg jobb ha magas. A táblázat alapján amúgy a kókusz a legjobb az összes közül sütéshez, pláne ha azt nézzük, hogy közepes hosszúságú telített zsírsavak vannak benne, ami egy fokkal jobb, mint a normál hosszú, bár erről is vannak újabban viták.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák