Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ijk

    nagyúr

    válasz BBéci #83450 üzenetére

    Azért 65"-nál, vagy 78-84"-nál már illik beleférni két embernek a fókuszpontba.
    Másik dolog hogy nem az én problémám, én középütt ülök. ;]

    Egyébként UHD-nél 2 emberre már kell 80" körüli képátló. 50"-nál meg úgysem lesz gond 2-2,5m-ről a betekintési szögekkel.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • M_AND_Ms

    addikt

    válasz Ijk #83451 üzenetére

    Amíg lehet, és nem teszik kötelezővé én nem veszek ívelt tévét. Alapból szétcseszi a képgeometriát.

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

  • Ijk

    nagyúr

    válasz M_AND_Ms #83452 üzenetére

    2 perc alatt hozzászoksz.
    Azért vannak esetek amikor nem marketing bullshit a hajlított kijelző. UHD egyik lényege hogy még jobban kitölti a látómeződ, vagyis nagyobb látószögnél bizony van létjogosultsága. Főleg ha figyelembe vesszük a VA panelek betekintési szögeit.
    84"-os hajlított kijelző, főleg OLED, rendes mozgóképfelbontással (BFI), HDR-rel és persze megfelelő tartalommal kb akkor alőrelépés egy 50"-os FHD plazma után mint 32" HD-ről 50" FHD-ra lépni, szignifikáns.
    Sajnos ehhez jelenleg sem kellő mennyiségű tartalom, sem megfelelő kijelző, sem ésszerű árak nincsenek, de valahol ez jelenti a jövőt 2-3 éven belül.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • M_AND_Ms

    addikt

    válasz Ijk #83454 üzenetére

    Hozzá. De attól még görbe.
    (A büdöshöz is hozzászokik az ember...)

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz M_AND_Ms #83455 üzenetére

    Abszolút egyetértek. Semmi pénzért nem néznék torzított geomatriájú képet. Sikerült kiküszöbölni ezt a síkképernyős TV-kkel, most meg áttoljuk a másik irányba, hogy elfedjünk egy másik hibát egy harmadikkal? :W Nonszensz!

    OFF: most értem haza a Rogue One-ról. Végre újra Star Wars filmet láttam, a Jedi visszatér után először. Aki szereti a szériát, ne habozzon! Az agyonhypeolt Episode VII. a sáros lábnyomába nem ér ennek a filmnek!

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • arcitec

    addikt

    Sziasztok. GT60-on hol lehet beállítani,hogy bekapcsoláskor egyből a teljes képernyőn induljon. Be volt már állítva ,csak rányomtam az app gombra és elment.Most meg nem találom hol lehet állítani.Azért az gáz , hogy secc perc elállítva (akaratomon kívül), vissza meg nem megy. :(

    [ Szerkesztve ]

  • arcitec

    addikt

    válasz arcitec #83458 üzenetére

    Ááááá, a türelmetlen kapkodás semmire sem vezet, teljesen egyszerű ....Sorry ...

  • tmscsaba

    tag

    válasz M_AND_Ms #83452 üzenetére

    "ívelt tévé alapból szétcseszi a képgeometriát."

    Ha az ívnek a közepén belül ülsz álsz vagy onnan nézed, akkor inkább a közeli nézőpont miatt keletkező geomertrikus torzítástól mentessé teszi a képet.

    Sőt, mivel a 4K képernyőt a FULL HD-hez képest a fele akkora távolságból nézheted, ezért egy perifériás látást kiszolgáló panorámát terít köréd. A 4K-s, négy vagy nyolc magos, valós idejű, videó processzoros kép javító technológiával készült (többnyire Sony) televíziók olyan minőségben képesek becsapni a látásunkat, hogy nem vesszük észre a FullHD és a 4K közötti különbséget egy FULL HD felbontású anyagnál.
    Amikor ezt egészen mozivászonszerű széles közeli látószögből nézheted és kicsit melléd borul a látvány, akkor iMax moziban érezheted magad, mert ott is ehhez hasonló upgrade technológiát használnak de ott jóval nagyobb mértékű a felkonvertálás mértéke és a javítás is.

    Egy 165"-os UHD képernyőnél 1,4 méter körül van a legkedvezőbb nézési távolság, ahol a feljavított FULL HD is teljesen hihetően 4K-sként nézhető, persze csak a realtime processzoros felkonvertálás és javítás után. Itt csak azon múlik a látvány, mennyire sikerül becsapni a szemet, már pedig ezek az új technikák mint pl. az iMax is, már "csodákra" képesek a vizualitásban is.

    [ Szerkesztve ]

  • tmscsaba

    tag

    válasz M_AND_Ms #83455 üzenetére

    "De attól még görbe."

    A látóteredet veszi körbe és ahhoz éppen alkalmazkodik.
    Ezzel megszünteti a közeli, látóteret kitöltő nézőpontból adódó torzítást.

  • gorbep

    senior tag

    válasz tmscsaba #83461 üzenetére

    Ezt tapasztalatból mondod, vagy csak a Marketig Blablát mantrázod??.... nekem van 2db fullHD 27" ívelt monitorom ... és bárhová is teszem, nem létezik olyan nézőpont, ahonnan ne látnék jelentős "inverz hordó" torzítást.... a TV javítós korszakomat idézi... már már nyúlnék a csavarhúzóért, hogy állítsam a hordótorzítás potméterét... ;]

    Egyszerűen szörnyű.... a wordben max egy egyenes sor van, a többi mind íves valamekkora mértékben... vagy konvex, vagy konkáv irányban... :W

    A sok marketinges ilyenkor csuklik rendesen.... remélem... mert látványos, csicsa, meg minden... de TELJESSÉGGEL HASZNÁLHATATLAN!

    - Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

  • M_AND_Ms

    addikt

    válasz tmscsaba #83461 üzenetére

    Mindez akkor lenne igaz, ha a megjelenítendő képet előtte torzítanák, felkészítve a gömbfelületre való kivetítésre ugyanis, a világ nem egy gömbfelületen, hanem térben van. A kamerák pedig amik ezt veszik, ebből a térből egy síkfekületre vetített képet rögzítenek. Innentől, ezen rögzített kép helyes megjelenítése is sík felületen lehetséges torzításmentesen. Amíg az egyenesek görbén jelennek meg, addig felesleges bármiféle magyarázat.

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

  • Kernel

    nagyúr

    válasz tmscsaba #83461 üzenetére

    "Ezzel megszünteti..."

    "...geomertrikus torzítástól mentessé teszi a képet."

    Olyan nagyon ne szüntesse már meg, ahhoz homorú képernyő kellene (tehát nem csak ilyen hengerpalást), az is csak akkor, ha a te logikádat követnénk.

    Csak ez a logika sántít abban szerintem, hogy a kamerában is sík felületre képez le az optika. Ha celluloid a forrás, azt is síkba képezték le valamikor.

    Akkor viszont miért gondolják egyesek, hogy ezt bármilyen hajlításra kellene transzformálni? Nem inkább ugyanolyan síkba / dimenzióba (lehetőleg kettőbe)?

    Mindamellett aláírom, hogy a szem alkalmazkodik. Amikor 2001-ben megvettem az első LCD monitort, először horpadtnak tűnt a közepe, annyira megszoktam a domború képernyőt. De nagyon hamar ráállt a szemem az újra is (mai ésszel érdekesebb, hogy 1024x768 / 15" / 180 db ezrest tettem le érte).

    Viszont egy időben volt Sony Trinitron TV-m is, aminek hordós képét soha nem tudtam teljesen megszokni. Szűkítette a szélességet, vékonyabb arcok, alakok, voltak láthatók.

    Ha a mostani hajlított vackot távolabbról nézed, ugyanez az effekt, márpedig nem mindenkinek kényelmes mindig fókuszba menni.

    Kicsit veszélyes vizekre evezel szerintem, a sznob hifisek vizére, akik irreális pénzeket költenek hülyeségekre, fizikai abszurditásokra, utána bemagyarázza az agyába, hogy az neki milyen jó. De ez már nem fizika (vagy az adott esetben nem mértan), hanem pszichológia.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • tmscsaba

    tag

    válasz gorbep #83462 üzenetére

    ".... nekem van 2db fullHD 27" ívelt monitorom ... és bárhová is teszem, nem létezik olyan nézőpont, ahonnan ne látnék jelentős "inverz hordó" torzítást.... "

    Ja, 27"... ez mindent elmond. Egérmozi. Persze monitornak nagyon jó, de tv-nek..
    Igaz, azon is látszik jól a kép, sőt van aki ekkorán nézte világ életében és jól látott mindent akár domború vagy sík volt a képernyő akár homorú lett. A látásunk is kompenzél sok dolgot.

    Ez a 27"-os a kétszer nagyobb nézési távolsággal mégsem az a kategória ahol a hajlított felületnek komoly jelentősége lenne. Annak minden pontja viszonylag közel van hozzád és nem nézed nagyon közelről a közepét és nem esnek távol a szélei sem ha sík a képernyő akkor sem..
    Nem itt van értelme az ívelt képernyőnek.

    Annak jó amire vetted. de ha egy 65"-os képernyőt nézel 1.30 centiről 4K felbontás mellett, hogy lásd a 4K tartalmat, akkor a lapos képernyő szélei már anyira távol vannak és lapos szögből nézed a távoli széleket, hogy balra és jobbra a távoli szélek felé a vonalak összetartanak, mint amikor állsz egy vasúti sín melett és balra vagy jobbra nézve a sínek látszólag összetartanak a távolban.

    Viszont a képernyőn megjelenő dolgokat úgy kell látnod, mint ha körbe venne, mint ha a tárgyak dolgok ott lennének a közeledben, mert a valóságban ott is voltak a kamera közelében, csak a hatalmas képernyő méretei miatt jön létre a távolabbi széleken a méret látszólagos csökkenése a rögzítetthez képest. Vagyis itt nem a tv torzít, hanem az, hogy távol van tőleg a két széle, a közepéhez képest, ami előtt ülsz.

    Ha ennek a képernyőnek a nézőtől közel azonos távolságra van a közepe és a széle is az ív miatt, akkor a vonalak látszólagosan is páhuzamosak maradnak. Gondold át. Egy két dimenziós megjelenítőn kell láttatnod a valóságban 3D teret, az mindegy, hogy 2D-ben vagy virtuális 3D-ben nézed.

    Sík megjelenítőn a képernyő tőled távoli részei látszólag kicsinyednek egy ekkora felület esetén.
    Emiatt a közepéhez képest minden kisebb lesz ami távolabb esik, de csak a sík képernyő estén.
    Amikor ezt fizikailag is minden pontján hasonló távolságba esik hozzák, akkor már megszűnik a látszólagos kicsinyülés.

    Vagyis a hibát a megjelenítő képernyő távolabbi részei miatt keletkező látszólagos kicsinyülés okzza és csak ez a módszer tudja kiegyenlíteni, hogy közel azonos távolságba essen a képernyőnek minden pontja. Legalább is ha nem is pontosan azonos a távolság, de kisebb lesz az a különbség, amit torzít a távolba futó vonalak látszólagos összetartása a sík képernyőn.

    Így asszem érthető.

    [ Szerkesztve ]

  • tmscsaba

    tag

    válasz M_AND_Ms #83463 üzenetére

    "Amíg az egyenesek görbén jelennek meg, addig felesleges bármiféle magyarázat."

    Na de a kicsinyülést nem veszed figyelembe. Az olyan geometriai torzítást okoz, amit nem korrigál semmi más módszer, mert ahhoz a képernyő minden pontjának közel azonos távolságba kellene esnie a nézőtől.

    Vagy távolabbról kell nézni az egészet, ami viszont a 4k felbontás értelmét venné el, akkor is csökkenne a torzítás a szélei felé, ami közelebbi nézőpontból az eltérő nézési távolságból adódik. Ez az ívelt képernyő kimondottan a közelről nézhető hatalmas méretű megjelenítők esetén nyeri el a jelentőségét.

    [ Szerkesztve ]

  • M_AND_Ms

    addikt

    válasz tmscsaba #83466 üzenetére

    Igen, a moziban ívelt. Annak méretéhez képest az ívelés aránya jóval kisebb, mint, az ívelt tévék esetében. Ráadásul a mozivászonnál a vetítőgéptől való viszonylag nagy távolságból adódó problémák kiküszöbölése miatt görbítik be a vásznat. Ugyanis egyenes vászon esetén a széleken már nagyon eltér a vetítőgéptől való távolság a közephez képest, így nem tudnak mindenhova éles képet vetíteni. Ezért görbítik kompenzálva távolságkülönbségeket

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

  • ben-ga

    tag

    Sziasztok,
    szakiktól kérdezném:
    TY-EW3D2M és Ty-ew3D10 3D szemüvegek közül melyik a jobb választás?
    mindegyik újszerű, melyik volt drágább eredetileg?

  • tmscsaba

    tag

    válasz M_AND_Ms #83467 üzenetére

    Még azért, hogy a közelről nézhető hatalmas képernyőn létrejövő perspektíva torzítás hatása ne jelentkezzen, mert a kép rögzítésekor a kicsi érzékelő hűen, arányosan leképezi a látványt.

    Viszont a felbontása miatt közelről nézett megjelenítő méreteinél már jelentkezik a perspektíva torzítás jelensége a távolabbi részeken, ezen kívül a látószög torzítás is sokat ront a távolabbi képernyő részre eső látvány megjelenítésén.

    Mint írtam már, a párhuzamos vonalak tőlünk távolodva látszólag összetartanak. Ezt mindenki ismeri, csak sokszor igedennek tűnik amikor alkalmazni kell ezt a jelenséget pl egy hatalmas méretű képen, képernyőn.

    A FesztiKörkép miért készült kör alakú felületre?
    Mert mire végig néznénk egy pontból egy sík falon, a végei már durván torzulnának, egészen elvesznének a távolsággal arányosan. Torzulna a két széle felé keskenyedően a kép.

    Tessék elolvasni a megjelenő oldalon a középső pár sort a "A Feszty-körkép elemzése" cím alatt.
    Ebből lehet levonni az analógiát a tényleges körpanoráma realisztikus megjelenítése és ennek egy cikkelyét a megjelenítőre vonatkoztatva.

    A látottak nem szabad, hogy a széleinél akár csak látszólagosan távolabb kerüljenek jóval a nézőtől a perspektíva torzítás miatt. Ezt küszöböli ki az ívelt képernyő és a "Feszty Körkép" is.

    [fesztykörkép.hu]

    Szóval nem véletlen az ívelés az ekkora méretű közelről nézhető megjelenítőnél!

    Másképp nem úgy helyezkedne el előttünk, mint ahogy a valóságban körbe vesz minket a látvány.

    [ Szerkesztve ]

  • Kernel

    nagyúr

    válasz tmscsaba #83469 üzenetére

    A Feszty-körkép nem videofelvétel és nem TV, irreleváns. Összevissza kavarsz dolgokat, vélt igazad bizonyítására.

    Nem itt van értelme az ívelt képernyőnek.

    Pedig egyes fórumozók épp azt állítják, hogy monitorként nem rossz az ívelt, esetleg tetszik is neki. Gyakorlatilag te is azt mondod, csak nagyobb léptékben, de arányaiban ugyanazt:

    ...de ha egy 65"-os képernyőt nézel 1.30 centiről 4K felbontás mellett, hogy lásd a 4K tartalmat

    Te egyébként állandóan ezt csinálod, így nézel otthon TV-t? Valódi 4K tartalommal?

    Tehát monitornál, fókuszból nézve nincs értelme szerinted a hajlított kijelzőnek. De TV-nél igen. Most akkor mindig úgy hajlik az igazság, hogy neked jó legyen?

    Nagyon jól megmagyaráztad azt is, hogy milyen jó a 4K-ra felkonvertált anyag, ami persze nem növeli az információtartalmat.

    De ha én úgyis 3,5 méterről nézem, akkor minek 4K-ra konvertálni? Minek hajlítani? Nem láttam azt sem, hogy megindokoltad volna: az eredetileg síkba leképezett tartalmat miért jó eltorzítani?

    Az sem zavar esetleg, hogy a filmrendező és az operatőr a vizuális látványt egy téglalapba zárva tervezte meg és gondolta átadni a néző részére?

    Ahogy a hangmérnök által kialakított hangképet sem célszerű eltorzítani (lehet, de az már nem ugyanaz), úgy itt is elvileg az eredeti perspektívát kellene megtartani.

    A Feszty-körkép pedig már egyenesen vicc, hogy ezt képes voltál itt érvként felhozni.

    Bevásároltál egy hajlított kijelzővel, látásod hamar alkalmazkodott hozzá, nincs abban semmi különös. Láttam én már olyat is, hogy valaki egy bezöldült, ócska, képcsöves Videoton TV képét gyönyörűnek mondta. Miután behúzgálta a függönyöket, hogy én is lássak valamit. Létezhet olyan is, hogy valakinek egyik szeme már csak 60 %-os, de nem veszi észre, mert az agy kompenzál, rátanul, bizonyos határig.

    De ne akard már megmagyarázni, hogy a hajlított kacat pont úgy tökéletes, ahogy van...

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • Chapel

    addikt

    Pc-ről, hdmi kábellel van összekötve a Pana 42U30E tvm.
    A gondom, hogy random kihagy a hang. Legyen az játék, film, zene, bármi. Friss driverek, jó gép, volt kábel csere jobbra. A vicc, hogy annyira random, hogy van hogy órákig semmi és van hogy pár mp-enként jelentkezik...kissé idegesítő.
    :F

    Lehet vga topik téma vagy más, nem tudom eldönteni.

    [ Szerkesztve ]

    Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Kernel #83470 üzenetére

    27"-os 4k monitort kb 50 centiről kellene nézni, míg egy 65" 4k tv-nél ugyanehez a látószöghöz kb 1,5m-re kell ülni.
    UHD lényege hogy valóban nagy betekintési szögeket kapunk, a látómező nagy részét le lehet fedni a tartalommal. Ahogy fejlődik a vizuális technológia, úgy kerülünk egyre beljebb a filmekbe, SD-től a FHD-ig folyamatosan közelítettünk a mozi élményhez, FHD-val már majdnem elértük azt. UHD jelentheti az igazi moziélményt, sőt túl is léphet rajta. Ha pedig a látómeződ jelentős részét lefedi a tartalom már van létjogosultsága a hajlított felületnek.
    FHD-vel a probléma hogy mivel tv-ről van szó, mikor eléred a nagy betekintési szöget már láthatóvá válnak a pixelek. Analóg vetítésésnél régen ezzel ugye nem volt probléma, legfeljebb nem volt éles a kép, habár a mozifilmek feloldása azért meghaladta az 1080 sort.
    UHD-vel jelenleg az a probléma hogy a már kényelmes 2m-es nézési távhoz 85-100"-os képernyőre van szükség, pontosabban ilyen méretben mutatja meg igazán az előnyét. Márpedig ez jelenleg nem épp az elérhető árú kategória. Persze be lehet bolondítani az embereket 50"-os UHD tv-vel, sőt még görbíteni is lehet csak senki nem fog 1,2m-re beleülni.
    Az ívelt képet pedig az agy pillanatok alatt korrigálja, észre sem lehet venni filmnézés közben. Azt persze mindenki eldönti majd hogy marad egyenesnél vagy az ívelt megfelelőbb számára, mindazonáltal jelenleg az LCD betekintési szög fogyatékossága miatt bizony előnyt jelent az ívelt képernyő felület.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Chapel #83471 üzenetére

    Szokásos keresztpróba a behatároláshoz:

    - TV tesztelése set top box vagy bármivel.
    - PC tesztelése másik TV-vel.

    Fórumon keresztül ezt valószínűleg senki nem mondja meg biztosra. Egyáltalán, mi adja a hangot, a TV saját hangszórói?

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • BBéci

    titán

    válasz Ijk #83472 üzenetére

    "2m-es nézési távhoz 85-100"-os képernyőre van szükség"
    Abban az esetben már tényleg folyamatosan forgathatja a néző a fejét, ami rendkívül kényelmetlen. A sok helyen, például THX ajánlásban megadott látószög értékek tapasztalat alapján születtek, 40[link] foknál nagyobb már legtöbbünk számára zavaró.
    Számtalan tévétopikos hozzászólásban olvastam, hogy sokan több hetes használat után is zavaróan nagynak tartják 2 méterről az 50 colos tévét.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • Kernel

    nagyúr

    válasz BBéci #83474 üzenetére

    Van egy határ, ezt én is szoktam tapasztalni. 40 collos TV van feltéve monitornak, de van egy 32 collos is.

    PC használatnál nem is feltűnő, sőt nagyon jó, de amikor közelről nézek valamilyen mozgóképet, már érezhető, hogy kicsit sok. Nem átfogható, "nézelődés" nélkül.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • gorbep

    senior tag

    válasz tmscsaba #83465 üzenetére

    Úgy látom Te nem érted.... sajnos ez jött... engem nem kérdeztek... de jól demonstrálja a koncepció hibáját...

    MINDENHONNAN TORZÍT... a palást fókuszpontjából is!!!! Bújj ki a marketing anyagokból és a térgeometriából, és PRÓBÁLJ KI EGYET! ... na utána lehet a többieket győzködni, hogy milyen jó.... ;)

    És megint a Marketing csúsztatása!!! Ekkora méretben semmi értelme a 4K-nak.... majd 100" felett! Eladták a hülyeséget a 4K-val emberek millióinak.... de azt elfelejtették közölni, hogy 1. nincs mit nézni rajta, 2. hogy legyen értelme, az 50"-os TV elé 1m-re kell ülni.... :D Gratulálok a sok okosnak.... és ha nem akarsz torzítást a képernyőből egy 1m sugarú gömböt kell csinálni... új szabványokat, új kamerákat.... Ja és új lakást.... ahol ezt értelmesen minden családtag köré fel lehet építeni..... na ezeknek a szakértőknek 10 év száraz kenyér és víz.... :D

    De az emberek birkák... és sorban állnak érte..... mert sajnos a gondolkodás legtöbbeknek már nem erősségük... :O

    a 4K egy dolognak jó.... Tervező monitornak.,,, egy 50" TV... és tényleg egy méterre kell ülni tőle... kipróbáltam... és nem zavart a geometriai torzítás, sokkal gázabb az ívelt képernyő... ha 100 000 JMF alá megy az ára, veszek is egyet az asztalomra....

    - Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

  • Chapel

    addikt

    válasz Kernel #83473 üzenetére

    Teszt megvolt, sd kártyáról és lejátszóról nincs hiba és a tv saját hangszóróit használom.
    Más tv nincs kéznél, monitoron meg nincs hangszóró.
    Nem rég volt panel csere, előtte is megvolt a dolog.

    Most spec pont szól gond nélkül, így szép ez :U

    Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

  • skbalint

    tag

    Sziasztok!

    Lenne egy 50ST50 tv, amit Chromecast 2-vel használok, alapvetően minden megy, át is állítottam a Hotel Mode-ban, hogy a Chromecast HDMI bemenet induljon mindig.

    Amit nem sikerült beállítani, hogy a tv távirányítója 'működjön' a Chromecasttal, jelenleg csak a hangerő megy, a leállítás ami jobban kéne sajnos nem, ha jól olvastam akkor ez a Viera Link (CEC) lenne, viszont nem találtam meg hogyan kéne beállítani.

    Előre is köszi.

  • junkpod

    nagyúr

    válasz skbalint #83479 üzenetére

    viera menu, vezérelt kikapcsolás / vezérelt bekapcsolás ?

    Box's don't touch!

  • tmscsaba

    tag

    válasz Kernel #83470 üzenetére

    Ha van egy-két ember akinek ennyire nem világos, hogy mennyire azonos egy nagyméretű részletgazdag és közelről nézhető álló kép optimális nézése a mozgóképpel..

    Ha nem látod a különbséget a FULL HD képernyő és az UHD képernyő nézési távolság és a sík képernyőn megjelenő azonossága és a látszólagos arány torzulása között..

    Ha ennyire nem látod, hogy mi a különbség és milyen realisztikusabb visszaadáshoz szükséges trükköt kell alkalmazni egy valódi téged körülvevő világ és annak egy síkban vagy, téged körülvevő ív felületen tervezett vissza adáshoz szükséges képfelület fizikai tulajdonságaiban, akkor még nem jutottál túl azon a szinten, ami után felfogod a hagyományokon túlmutató korszerű elvek szerint kialakított technika adta lehetőségeket és annak a fizikai és emberi okait.

    "Az sem zavar esetleg, hogy a filmrendező és az operatőr a vizuális látványt egy téglalapba zárva tervezte meg és gondolta átadni a néző részére" ... Te mégis eltorzítod a hatalmas képernyőn a közepétől balra és jobbra elnyújtva a távolodó perspektíva miatt, amikor a mérnökök az íveléssel segítenek azt a valódi látszólagos téglalapot vissza adni ahol körülveszik a látótered egy részét azzal a téglalappal, hogy valódi téglalapot láthass a látóteredben perspektíva torzítás nélkül. Így nem egy elnyújtott keskenyedő, távolba vesző végű valamit látsz helyette.

    "A Feszty-körkép"...az a vicc, hogy Te nem érted ezeknek a lényegét !

    "De ne akard már megmagyarázni, hogy a hajlított .. pont úgy tökéletes, ahogy van..."
    A tökéletes, a körülötted mindenhol megjelenő, valóságszerűen körbevevő körbejárható és mögé nézhetően megjelenített tárgyak dolgok személyek lennének, de egyelőre ez a legjobban hozzánk illeszkedő kompromisszumos megoldás.

    Ha nem érted meg a hihetően felkonvertált anyag minőségileg szemet megtévesztő, ahol kell számított kontrasztos és ahol arra volt szükség ott számított lágy árnyalatú átmenet létjogosultságát adja a javítás számított pixele, mert csak az számít, hogy hihető legyen a nagyobb felbontás illúziója, nem a valóság,csak annak a hihető illúziója számít egy látványnál, akár igaz vagy nem, mint az iMax moziban.

    Ezt nézd át! [iMax felkonvertálás] Mindjárt az elején ír a 35mm-es régi filmkocka feljavításáról.

    Na persze "mindenki hülye és birka" egyesek szemében, még a nagy tv gyártóknál dolgozó mérnökök is, tudom én azt, sokan mondják, kivéve önmagukra. Van aki mindenkinél jobban próbálja tudni a már drága pénzen kikísérletezett és még drágábban (nem ok nélkül) legyártott technika ellenére is nem akarja elismerni bizonyos kidolgozott eredmények létjogosultságát.

    Na de ezzel csak az veszít, aki nem tudja megérteni a lényegét és kimarad a valódi természethez közelebbi látványból. Minden korban vannak ilyen emberek.

    Már én régi "motoros" vagyok ebben a témában.
    Még a '70-es években azon kellett vitáznom hozzád hasonló, az újabb korszerű dolgokat nehezen megértő emberekkel, hogy van-e jelentősége a színes televíziós műsoroknak. nekem az első pillanattól kezdve nagyon tetszett a színes kép lehetősége, de akkoriban csak a két csatorna közül hétfőnként a konverterrel nézhető 2-es kísérleti csatornán fogható kísérleti adásokat lehetett még nézni színesben.

    A vita partnereim azt mondták, meg fog szűnni a színes tv adás mert annyira valószínűtlenek a színek szerintük, hogy "az már illúzió romboló, és akinek nincs akkora fantáziája, hogy egy jó fekete-fehér képhez oda tudja képzelni a színeket, az már -szerintük- beteg ember." Ami igaz, az akkori zsínek tényleg nem voltak nagyon valószerűek, de még mindig sokkal jobb volt mint anélkül. Azt mondták és sújkolták, hogy "meg fog szűnni a színes televízió mert értelmetlen dolog".
    Most hasonló dolgokon vitázunk itt megint és most is valami nemrég megjelent új dologban az ívelt képernyő témában.
    Nem baj, majd talán rájössz később. Ha mégsem, azzal sem én vesztek. :)

    [ Szerkesztve ]

  • Ispy

    veterán

    válasz tmscsaba #83483 üzenetére

    Az, hogy mi lesz 10 év múlva majd meglátjuk.

    A 3D-ben is sokan hittek, hogy világmegváltó technikai újdonság lesz, aztán már most kiderült 3-4 év alatt, hogy otthoni felhasználásnál egyszerűen nem jó.

    A tény pedig az, hogy az átlagos tévé nézési távolság 2,5-4 méter között van valahol, szóval a téve nem hogy nem tölti ki a látóteret, hanem a közelében sincsen (50'' feletti tévék piaci aránya nem tudom pontosan mennyi lehet, de nem hiszem, hogy több, mint 10%).

    Szóval a kép hajlítás jó dolog, hasznos is, csak egy 4 méterre lévő 50'' tévénél haszontalan.

    "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

  • Kernel

    nagyúr

    válasz tmscsaba #83483 üzenetére

    Szerintem te továbbra is el vagy tévedve, egyrészt a topik miatt is (plazmakijelző nem lesz hajlított), másrészt kényszeresen iMax 3D moziba képzeled magad. Vagy a másik véglet:

    ...de ha egy 65"-os képernyőt nézel 1.30 centiről 4K felbontás mellett, hogy lásd a 4K tartalmat

    Te egyébként állandóan ezt csinálod, így nézel otthon TV-t? Valódi 4K tartalommal?

    Kiemeltem, mert úgy látom, hajlamos vagy mellőzni dolgokat, tényeket. Erre is valahogy elfelejtettél reagálni.

    A Feszty-körképpel pedig továbbra is csak kiröhögteted magad. Normálisan megindokolni nem tudod, hogy egy 100 éve festett körképnek mi köze a kétdimenziós képalkotáshoz és leképezéshez.

    A filmeket például nem körkamerával készítik, szerintem.

    Van aki mindenkinél jobban próbálja tudni a már drága pénzen kikísérletezett és még drágábban (nem ok nélkül) legyártott technika ellenére is nem akarja elismerni bizonyos kidolgozott eredmények létjogosultságát.

    Kicsit kezdesz belezavarodni a körmondatokba, nagyképű halandzsa jól megy, értelmes fogalmazás már kevésbé. 3D TV-ket is jól kitalálták, azóta már elismert bukásnak számít, kereskedelmi szempontból. Pedig a mozgókép történelmében a 3D nagyobb áttörésnek számít, mint egy hajlított kacat.

    Mint sok újdonság, a hajlított kijelző is nagyban épít a sznobizmusra. Ha TV-gyártó lennék, bizonyára én is igyekeznék kihasználni az emberi hülyeséget. Lényeg a profit. De nem is az a gond, ha valakinek az tetszik Csak amit itt be akarsz magyarázni indoklásként, az már kicsit súlyos. Félrebeszélsz, összemosol dolgokat.

    Végül ismételten felhívnám a figyelmet, hogy voltaképpen te jöttél ide trollkodni és offolni ebbe a témába. Végtelenbe hajló szövegeidre nem biztos, hogy mindenki kíváncsi. Alapvetően én sem, mert inkább fárasztó, mint tartalmas.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • ati888

    senior tag

    válasz BBéci #83430 üzenetére

    Sok utánajárás után úgy néz ki váltok LCD-re, Sony 55W805, bár kicsit félek tőle :B, de jó áron hozzá tudok jutni úgy néz ki.

    Megnéztem az LG 6500-as plazmát, de nagyon nem jött be, az a pár Panasonic, amit hirdetnek 300-400k. Garancia nélkül nem merem megvenni ezeket, mert mi van ha pár hónap múlva beadja az unalmast? Kuka.

    Árulnak még egy Samsung PS64E8000-as plazmát, valami garanciát is adnak rá, de azt nem tudom megnézni, mert az ország másik végén van. Úgy meg nem veszem meg, hogy nem láttam. Amúgy elég rosszakat olvastam itt a típusról.

    Hát kíváncsi vagyok hogy fog tetszeni.

    Ati

  • tmscsaba

    tag

    válasz Kernel #83485 üzenetére

    Akkor vagy rájössz idővel, vagy nem.
    Ez innen már nem az én problémám.

  • gorbep

    senior tag

    válasz Kernel #83485 üzenetére

    Hagyd... ez nem értelmes szakmai vita.... vagy unatkozik, vagy csak hozzászólásokat gyűjt... én részemről ignorálom... a hozzászólásai minden tapasztalatot nélkülöznek... vagy ennyire tapasztalatlan, vagy direkt adja a balféket.... hagyd had nézze a hajlított 50" kijelzőjén 1m-ről a palást fókuszából a 4K-ra mesterséges intelligenciával felskálázott RTL klubot.... Huszti is megmondta:" mindenki úgy élvez, ahogy tud..." ő így, mi sík plazma képernyőn fullHD-ban natív felbontásban....neki ez a mániája, nekem a 60Fps... nem vagyunk egyformák.... a következő az lesz, hogy azért vagyunk ellene, mert a plazmából nem lehet íveset csinálni... :D

    a kockázat csak az, ha a tapasztalatlanok bedőlnek neki.... de ez már nem a mi feladatunk.... ezért vannak a topikkazdák... ;)

    - Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

  • tmscsaba

    tag

    válasz Kernel #83485 üzenetére

    Az optimális nézési távolság akár plazma vagy LCD képernyő legnagyobb
    megjeleníthető felbontáshoz egészen könnyen megállapítható.

    Először egészen közel mész a bekapcsolt tv képernyőhöz, amíg meg nem látod a
    képernyőt alkotó fizikai kép pontokat. Onnan lassan hátrálni kezdesz és akkor állsz meg amikor a kép pontok éppen egybefüggővé összemosódnak és nem lehet megkülöböztetni őket.
    Az a lagnagyobb felbontású műsor anyaghoz tartozó nézési távolság.

    Ennél távolabb csak akkor érdemes menni, ha kisebb felbontású műsor anyagot nézel a képernyő felbontásánál, különben életlennek tűnik a látvány közelről.

    Egyébként erről van egy táblázat, ami plazma vagy lcd tv-nél azonos mértékű a képernyő méret, képernyő felbontás és a videó anyag minőségének a függvényében.

    Messzebbről persze mindent lehet nézni és látod is a képernyőn történteket, de a jó minőségről, a nagy felbontású készülék előnyéről akkor le kell mondani.

    Itt megtalálod a nézési távolságokat táblázatos formában is a képátló függvényében.
    A táblázatból kiolvasható a kisebb felbontású műsor anyagokhoz tartozó optimális nézési távolság is.
    A linkre bejön egy oldal és lejjebb gördítve megtalálható a táblázat is.
    A 4K felbontáshoz a táblázatban látható FULL HD felbontáshoz tartozó távolság fele az irányadó.
    Különben messzebbről nézve nem használjuk ki a képernyő lehetőségeit.

    [www.av-online.hu/teszt/nezesi-tavolsagok]

    A másik a 3D, az megint egy más kérdés. Az emberek közel 20%-a nem látja a 3D-t.
    Talán ezért van, hogy nem mindenki szereti mert nem is látja, esetleg épp ezért nem is érti a lényegét.
    Az megint más kérdés, hogy én látom is és szeretem is már régebbóta mint az elérhető lett volna a tv készülékeknél. Még a '70-es évek elején sok fizikai alapokon működő dolgon gondolkodtam (kedvtelésből tervezgettem, legóztam a fizika törvényeivel és az alapkutatások már elért eredményeit is modulként felhasználtam az elméleteimben). Azzal töltöttem a szabadidőt 16-18 évesen, hogy ilyen dolgok logikai modelljét tervezgettem. Utólag (több dologról is kiderült), pl a 3D -vel kapcsolatban ugyanazokra a háromféle videós 3D megjelenítő rendszer elvére jöttem rá, amiket ma a kreskedelemben el lehet érni.
    Az egyik az átkapcsolgatós szemeket felváltva takaró (ma aktív rendszerűnek nevezett) 3D, még a képcsöves tv-knél is működtethető lett volna félképenként felváltott szemnek sugérzott tartalommal és egy megfelelően gyors lcd-szemüveggel, ami felváltva fedi a látóteret a kép szinkronnal időzítve.
    A másiknál (az elektronsugár rajzolta kép "csíkok" nem pontosan aznos helyre rajzolták a képet), azt csak LCD vagy Plazma képernyőn lehetett volna létrehozni, de az megint csak nem tűnt fizikailag könnyen kivitelezhetőnek, hogy egymás kép sor közeibe ellentétes polarizáltságú csík szűrőket tegyünk fel és a két szem előtt is ellentétes polarizációs síkú szűrő lett volana (ez a mai passzív rendszerűnek nevezett rendszer), harmadikként a szabad szemmel nézhető lentikuláris optikai lencserendszer működött volna (a régi kacsintós és vetkőzős képek alapján), ami ma a kicsi képernyőkön már szintén működik, mint a Fuji Finepix 3D W3 szetreo fotó kamerája. Azon is mélységben jelenik meg szemüveg nélkül a kép a saját ránézeti kijelzőn, azt használom mostanában fotózásra és sokszor videóra is 3D-ben.

    Imádtam mindig tervezgetni ezeket a dolgokat. A fizika egy nyitott könyv, de azelőtt sokkal többet foglakoztam az ilyen elméletek kidolgozásával. Aztán pár év vagy évtized múlva kijött ezzel is azzal is némelyik, többnyire egy azóta ismertté vált távolkeleti cég, és ami az egészben a legszebb, úgy működött a készüléke ahogy annak idején még én is kigondoltam, de akkor még a HIKI, később MEV kutató intézetben nem volt hozzá megfelelő sebességű optikai kapuként használható LCD ablak.
    A fizikában túl nagy csodák nincsenek de a dolgok kombinációja az szinte végtelen.
    A világban elég sok párhuzamos kutatás folyik mert a kutatások irányát általában az emberek jellemző igényei irányítják. Azért jutunk elég sokan hasonló eredményekre a világban teljesen független különálló kutatásként, akár otthon fizikai játékszerűen vagy egy kutató intézertben történjen is.
    Akkor még nem volt elérhető sebességű működésre alkalmas anyag ami alkalmas lett volna ilyen szemüveg vagy akár mozgókép megjelenítő létrehozáshoz.

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz tmscsaba #83490 üzenetére

    Nezesi távolságban nem árt figyelembe venni mondjuk a thx betekintési szög ajanlasat. Szerintem ez változni fog az uhd-vel és 8k-val, a perifériás látást is le fogják fedni. Mozizasnal szerintem lesz egy diferencialodas. Nagyrészt megmarad a 24p és betekintési szög, de várható hogy 3d marad, hfr megjelenik időnként, HDR, és extrém nagy betekintési szög egyes moziknal.
    Konzervatív vagyok mozi téren de nem vetem el az ujitasokat. Nagyrészt a hagyományos 24p mozit kedvelem, lehetőleg impulzusos megjelenitessel. De annak ellenére hogy a 3d-t nem állom filmeknél, számítógépes animacioknal bizony előnyben részesítem, mert tényleg 3d-re lehet hangolni a képi világot. Például ajánlom a Moana-t és az utóbbi évek néhány WD animaciojat, mindamellett hogy 2D-ben is igényes alkotasok, 3d meg radob az élményre egy lapattal, a Moana számomra elkepeszto 3d-s latvanyvilaggal bírt.
    És azt is el tudom képzelni hogy egy latvanymozi kamerazasat úgy oldják meg hogy a fő eseményt az éles latomezodben tartják, de a perifériás latasba plusz információt rejtenek ami nem késztet fejforgatasra, azonban még inkább bevon magába. Ehhez pedig bizony ívelt képernyő és magas felbontas kell.
    Azon a véleményen vagyok hogy kijelzotechnologiaban az legyen a minimum amit a plazma nyújt, kontraszt, betekintési szögek és mozgokepfelbontas vibralassal, és erre lehet telepíteni az UHD-t, HDR-t és egy ficsoroket mint az interpolacio annak aki nem szereti a vibralast.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Kernel

    nagyúr

    válasz tmscsaba #83490 üzenetére

    Miután egyenes kérdésre nem tudtál egyenes választ adni, így most már kijelenthető, hogy hajlított kijelzőt csak a boltban láttál, ahhoz gyártottál egy ideológiát, közvetlen gyakorlati tapasztatod nincs róla.

    Álomvilágban élsz szerintem, már önmagában az is vicc, hogy nekem magyarázod a fizikát, Öveges professzor. Méghozzá olyan gyerekes szintű dolgokat, amiről csak te képzeled, hogy más nem tudja. De Öveges professzort még én is "élő show-ban" láttam a 61ЛК1Б képcső domború ernyőjén, tehát nyugodtan megkímélhetnél ezektől.

    Ha szívatásra menne ki a dolog, jót lehetne röhögni, hogy megdolgoztatom a trollt, de ez nem az én műfajom. Hogy direkt szívassalak. Ezt csak te nézed be magadnak, folyamatosan mellébeszélsz, miközben a lényegi dolgokat átugrod.

    Igen-nemmel megválaszolható kérdésre 4322 bájtot lenyomtál, csak épp a válasz hiányzik belőle. Neked inkább talán politikával kellene foglalkozni, nem természettudományokkal, mert a politikában lehet büntetlenül mellébeszélni. A fizika hamarabb pofán csap, ha tévedsz valamiben.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • FishAir

    senior tag

    Üdv!

    Sajnos a "rengeteg" (1000-ből kb 900 óra) 2.35:1 filmnézés miatt nem egyenletesen használódtak a foszforok a masinámban (50gt60). Így a fekete sávok helyén teljes képernyős műsor esetén, nem veszélyesen, de mások a színek (vagy a fényerő)? Szerintetek a külön vásárolt garancia kiterjesztésbe ez még beleférhet, megpróbáljam vagy el fognak hajtani?

    [ Szerkesztve ]

    iDontcare

  • Kernel

    nagyúr

    válasz FishAir #83493 üzenetére

    Csodálkoznék, volt is valami külföldi eset, ahol a vásárló beégés miatt volt felháborodva, de elmagyarázták neki, hogy ez a technológia sajátja, ami írásban is le van fektetve valahol, hogy nem számít garanciális hibának.

    Még az LCD-k kezelési utasításában is le szokták írni a statikus képtartalommal kapcsolatos figyelmeztetéseket, pedig az nem olyan érzékeny ilyesmire. De a gyártó így biztosítja be magát, hogy reklamálni ne is lehessen.

    Másik dolog (csak elméletben), hogy mire mennél vele, ha nincs már pótalkatrész, legfeljebb az árát kaphatnád vissza, ami nem feltétlen vigasz.

    Teljes képernyős tartalommal is kellene inkább járatni, persze a szokásokon nehéz változtatni, ha valakinek pont nem arra van igénye.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • FishAir

    senior tag

    válasz Kernel #83494 üzenetére

    Akkor, ha jól értem, akkor ez nem végleges? Mert úgy olvastam, hogy a képbeégéssel ellentétben ez egy maradandó dolog.

    iDontcare

  • Ispy

    veterán

    válasz tmscsaba #83490 üzenetére

    Szóval, ha az emberek 20%-a nem látja és 70% nem szereti, de te igen, akkor ez egy jó újítás volt :U

    Egy fejlesztés értékét a piac árazza be (lásd plazma tv), nem az egyéni ízlésvilág.

    Szóval majd ki fog derülni 3-4-5 év múlva mit gondolnak az emberek a 4k-ról, meg a hajlított tévéről.

    "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

  • Kernel

    nagyúr

    válasz FishAir #83495 üzenetére

    Idővel csökkenhet a különbség, annak ellenére, hogy full tartalommal természetesen egyformán használódik, de van rá remény, hogy nem lesz olyan feltűnő.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Ispy #83496 üzenetére

    "ki fog derülni 3-4-5 év múlva mit gondolnak az emberek a 4k-ról, meg a hajlított tévéről"

    Én nem mosnám egybe ezt a két újítást. A 4K szerintem maradni fog, a felbontás növelése valós és hasznos fejlesztés, akkor is, ha egyelőre nincs kihasználva. Ellenben a hajlítottság szerintem optikai tuning, design elem, nem több. :)

  • Ispy

    veterán

    válasz liszi70 #83498 üzenetére

    Hát az majd kiderül, hogy az emberek hajlandóak lesznek-e ennek a felárát megfizetni, amikor mindenki 50''-on nézi a dvd ripet :DDD

    "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Ispy #83499 üzenetére

    Egyre kevésbé van felára, rövid időn belül pedig egyáltalán nem lesz sem felár, sem full hd. :)

Új hozzászólás Aktív témák