Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cray Tyler

    senior tag

    válasz wjbhbdux #15169 üzenetére

    Meglátásom-töprengésem ezennel diskurzusra bocsátanám.

    Az OW dead game EU-ban, mert úgy általában a Blizzard szarik az EU-ra OW-téren, akár merchandiseról, akár OWL meccs schedule-ről, akár bármi másról legyen szó. A hazai OW szcéna meg olyan amilyen, lehet "szokásosmagyarmentalitás"-ozni, de attól még az van, hogy nincs 20-30 kompetitív csapat (stabil csapat, mondjuk akik 200 napnál tovább is együtt bírnak maradni, lol), ami húzna-inspirálna magával egy jó közösséget.

    Továbbá azért az OW egyik legfontosabb törzsközönsége még mindig 12-16 év körüli, ahol nem teng túl a tenniakarás vagy a tolerancia, noha idejük lenne bőven értelmes dolgokat csinálni (ez nem beszólás részemről, egy kamasz akkor is egészséges ha ilyen). Aki meg idősebb már és netán van benne szervezőkészség meg szándék, annak meg ideje nincs.

    A csapatokkal is ez a gond, meg a színvonallal is: vannak itthon jó playerek, de ha meg is bírnának maradni hosszabb ideig csapatban, van egy treshold, ami fölé nem tudnak menni skillben, és nem azért mert bénák. A huszonpárévesek, akiknél már előfordulhatnak olyan agyberendezések, amik csapatérdek miatt el tudnak tekinteni személyes problémáktól, na ők meg munka mellett játszanak (egy munkahely hamar tud ám csapatmunkára nevelni), mert itthon jelenleg senki sem ad azért fizetést 6 hülyének hogy játsszon egész nap (ezt lentebb kifejtem). Így viszont nincs (elég idő munka mellett gyakorolni) kiemelkedő eredmény sem (amit ugye nemzetközi mezőnyben kéne felmutatni), ami nélkül nem lesz szponzor, ami nélkül nem lesz fizu a gyakorlásért, ami nélkül kell a 8 órás meló a playernek, hogy legyen mit enni, ami nem teszi lehetővé, hogy annyit gyakoroljanak, hogy felmutatható eredmények szülessenek. És így tovább. A kígyó a farkába harapott.
    A tizenpárévesek meg sosem igen ritkán fognak tartós csapatot alkotni, akik képesek lennének hónapokig is együtt gyakorolni, mert ha nem az első, akkor a harmadik személyes konfliktus szétbontja a groupot.

    (igen, az okfejtésem során számos helyen ÖNHATALMÚLAG ÁLTALÁNOSÍTOTTAM, hogy a mondandómat illusztráljam, igen, nekem is van az flistemen olyan 15 éves, aki toleráns és türelmes magával is meg másokkal is, meg van olyan 4x éves is, aki alkalmatlan a csapatjátékra)

    Szóval, az OW EU-ban (és itthon is) amúgy is alulreprezentált (LoL meg CS:GO ellenében), tehát kevesebb az emberanyag. Nehéz a csapatolás is, vagy fiatalok és kamaszodnak, vagy idősebbek de dolgoznak mellette. Az is sokat elmondd, hogy KÉT magyar OW FB group van, és ez vélhetően így is marad.

    De ha ennyit rinyálok, akkor javasolhatnék is valami értelmeset nem? De. Íme: szükség lenne egy vastag bukszára. Vagy kettőre. Lehetne itthon egy vagy két olyan haladó agyműködésű/bátrabb marketinges csapat (vagy atomgazdag OW fan), aki lát az online gamingben fantáziát annyira, hogy beálljon egy kupa vagy pár csapat mögé, pénzzel. 6-7 fő havi fizetéséről lenne szó, meg néha ugyanennyi retúr vonatjegyről. Indulásnak ennyi is nagyon nagy segítség lenne. 4-5 ilyen csapat már elég lenne ahhoz, hogy megindulhasson a ciklus.

    És még mielőtt valaki beszólna, hogy ha ekkora a pofám, akkor akár tehetnék is valamit, mondanám, hogy a tehetségemből mindössze annyira futja, hogy mindenféle (nagyobbnak mondható) konferenciákon próbálom a nem csekély résztvevőnek magyarázni gusztusos(nak szánt) prezentációkkal, hogy a gaming business milyen ütős. Sajnos a résztvevők többsége (van kivétel is!) nem nagyon érzi a bugit abban, hogy fiatalok kattintgatnak a gép előtt és hogy hol van ebben a lóvé (mert amúgy van benne, de akinek ma még a reklám az továbbegyenlő tévé, azzal nehéz ezt megértetni). Ez egy mély terület, röviden az az érvelés, hogy 10 millió ember(ből ahányan néznék is a médiumokban a játszásokat), azok nem tudnak eltartani nézettséggel fizetett magyar csapatokat. Kábé egyet sem. Maradna az, hogy meglévő sportklubok csinálnak e-sport divíziót (hogy a jó esetben sikeres klubtól jöhessen a finanszírozáshoz szükséges della), de ők meg nyilván inkább olyan játékra mennek rá, aminek nagyobb közönsége van.

    Asszem kísérletként kipostolom ezt valamelyik FB groupba is, szerintem tanulságos lesz :)

Új hozzászólás Aktív témák