Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• proci985

MODERÁTOR

válasz ÁdiBá #93882 üzenetére

asus lyra meshnek remek. kabeles backbonet tud, egyszeru beuzemelni es hibakeresni, a backbonera pedig repeaterenkent egy eszkozt kabellel is be lehet kotni, ha a PC pl kritikus.

egy 160-200nm2es hazat elol-hatul 10 meter kerttel es durva betonfalakkal harom egyseggel lefed, tetejeben appbol siman lehet debugolni, ha csaladtag vagy allat hajlamos kihuzni a kabelt. szoval kb deploy-and-forget. akcioban 250 euro, de ha engem kerdezel megeri, foleg ugy, hogy csaladtag rendszeret egy masik varosbol tudom monitorozni APPbol, avagy mit csinal az ethernet / mesh backbone es latom ha az egyik routert veletlenul kihuzta. optikai vegfokkal is mukodik szepen.

mas mesh rendszerek is jok. arra ugyelj ha jatszol akkor erdemes olyat venni, amin mesh pontonkent van legalabb egy ethernet port is. ha pedig sok a betonfal es az eszkoz es amugy is ki van huzva a hazban korben az ethernet, akkor en olyat vennek, ami tud fizikai ethernet backbonet.

deploy-and-forget es egyszeru monitoring kritikus, ha CLI configot latsz akkor menekulj, par ceg egyszeruen nem erti a mesh lenyeget. ugyanugy a megoldasok felenel nincs ethernet backbone, gamerkent meg olyat megint nem akarsz. kis otthoni halozatnak az ember nem akar ceges halot.

ami jo: nincs repeater, nincs tobb router (adott esetben switchnek confolva), tehat egy aramszunet utan 2 mozdulat mindent letesztelni. emlitett csaladtagnal elotte egy 3 router (2 switchnek confolva ebbol) + egy repeater halozatot valtott, ami ugyan ment, meg fillerekbol raktam ossze, csak a vegen elegem lett, hogy minden egyes aramszunet utan boot orderben kellett debugolni.

ja igen, relevans topikkal ovatosan, par ember egesz egyszeruen nem erti, hogy:
    - valakinek adott esetben 250-400 euro halozati eszkozre otthon megeri, meg ha ki lehet hozni toredekebol is (ld a kommentem az elozo rendszerre)
    - az otthoni halozat nem hobbi, hogy az ember azt szerelje a szabadidejeben
    - aki mesht vesz otthonra, az hasonlo arban nem akar egy kisebb ceges halo rendszergazdaja lenni, barmennyire is jo az ubitique infrastrukturaja

dologhoz hozza tartozik, hogy valamennyi szakmai hatterem van, uzemeltetetni van eleg tapasztalatom, de utana kb kozosen rohogtem magasabb szintu (MSc info alapja van) rendszergazda ismerossel, hogy par ember tenyleg mennyire ki akar magaval szurni otthon.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák