- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Az első jel a Galaxy XCover 8 létezéséről
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
LOTR
addikt
válasz WiZARD #53124 üzenetére
keresni kell másik csapatot, akiknek kevesebb a munkájuk és megéri nekik kimenni 3 panel miatt is
általában egy szimpla bővítés miatt nem fog elveszni a garanciád (meg nem is lesz rá szükség)ha végig gondolod a helyzetüket és magadat képzeled a helyükbe, te lennél esetleg hetekre előre betáblázva munkával, akkor te előre vennéd a fele akkora profitot eredményező munkákat, hogy majd a jobban fizető nagyobbakat később megcsinálod?
szerintem nem életszerű
ők adtak egy (a piachoz képest valóban túlárazott) ajánlatot, amiért nekik megéri megcsinálni a munkát, neked meg nem kötelező elfogadni, biztosan lesz olyan, akivel mindkettőtök számára előnyös feltételekkel fogtok tudni megegyezniegy fogorvosnál meg egy ügyvédnél pl nem szokás belemenni, hogy az egyik esetleg miért többször akkora áron dolgozik, mint a másik
One Ring to rule them all
-
Frankie50
tag
válasz WiZARD #53124 üzenetére
Üdv!
Én februárban bővítettem sk. a rendszeremet. 630 ba fájt. Ebből az 5 db panel volt 480 fuvarral, 80 körül az alu tartó szelvények, toldók, rögzítők, és 70 a vezetékek, csatlakozók, tiplik, csavarok. Most az 5 panel 150-nel olcsóbb a többit nem követem, de ezek szerint ma szintén olcsóbban beszerezhetők, és mindent kisker áron vettem.
Szerintem a feléből meg tudod csinálni magad is.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés