- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fleto93
tag
Sziasztok!
Van valakinek friss tapasztalata mostanában Démász területen fázisbővítés és napelemfelszereléssel?
Solar-Kit jött ki felmérni, ők azt mondták, hogy akkor tudják idénre vállalni (otthonfelújítási támogatás miatt fontos), ha legkésőbb szeptemberig lezárul a fázisbővítésem.
Volt kint reg. szerelő, a villanyóra környékén semmilyen munka nem szükséges, ő rögtön be tudja adni a kérelmet, és készre is jelenti, de szerinte legalább 3 hónap lesz, mire a Démásztól ideérnek órát cserélni.
És itt volt egy kis ellentmondás: a reg. szerelő szerint Démász területen nem kell megvárni a napelem engedélyeztetéssel az új óra felszerelését, futhat párhuzamosan. A Solar-kit üzletkötője viszont azt mondta, hogy amíg nincs fent az új óra, addig ők nem tehetnek semmit...
-
törölt tag
válasz CharlieCrews #30653 üzenetére
A MÁK 50% vissza az NEM állami támogatás !!!!
Ebből a szempontból egyelőre.[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #30701 üzenetére
Nem fizetnek. Nem is igazán engednek nagyobb rendszert, mint az éves fogyasztásod, a hálózatot meg virtuális akkuként használod, ahol fizetned kell az RHD-t.
De ha jól tudom van 1500 euró támogatás 1 rendszerre. -
senki68
senior tag
"Amit helyben fogyasztok , az ugye " ingyen " van . Amit betáplálok és majd késöbben vételezek ( este , vagy akár fél év múlva ) azért RHD-t fizetek . Amit pluszban vételezek a megtermelt felett , azért teljes díjat fizetek , tehát energia ára + RHD . Csak a ház éves fogyasztása van megengedve a betáplálásra , tehát túltermelés nincs figyelembe véve , ingyen adtad a közösbe . Havi díj a virtuális akkuért 2 euró , az óradíj meg 7 euró . 1kWh pedig 0,16 eurocent az emelt tarifánál . A mérö nálunk összegez , tehát csak oda jegyzi az energia mennyiségét , ahova a különbség való , tehát fogyasztás , vagy betáplálás ."
"
A havi fizetnivaló az rendben . Az 1kWh ára mindenestöl 0,157 euró . Ebböl az RHD 0,06 euró .
Nekem kell fizetnem a rendszerért amit holnap felszerelnek 2762 eurót . Ha feltételezzük , hogy 3600kWh-t megtermel és abból 1000kWh-t sikerül helyben elfogyasztanom , akkor 2600kWh után kell befizetnem az RHD-t ami 0,06 euró 1kWh-ra , az annyi mint 156 euró . A 400kWh-ért meg egész árat , ami 400 x 0,157 , azaz 62,8 euró . Együtt : 105,8 + 156 + 62,8 = 324,4 euró . Ha mind a 4000kWh-t venném a szolgáltatótól , akkor 81,8 + 4000 x 0,157 =709,8 euró . Tehát a befektetésem a jelenlegi áraknál 2762 : ( 709,8 - 324,4 ) = 7,166 év .
"[ Szerkesztve ]
-
ricsmoka
tag
Sziasztok! Napelemes rendszerben gondolkodok, sziget üzeműben! Esetlegesen valakinek van ilyen?
[ Szerkesztve ]
-
hakos1987
őstag
válasz kardkovacsi #30700 üzenetére
Aki telepítette anno, csinált rajzot, hogy hova és mennyi napelemet lehet elhelyeznem. Ebből a 14 db-os valósult meg a kéménytől balra, és a 8-assal bővíteném attól jobbra lévő síkon. A dőlésszög mindkét síkon 25 fok.
Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)
-
korcsi
veterán
válasz Samott #30710 üzenetére
A rendszerhasználatí díjak költség alapon vannak elszámolva, de mivel rezsi Szilárd a költségeket stoppolja, így csak az energia díjat lehetett csökkenteni, amire amúgy is jelentős álla.i támogatás kerül.
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz Samott #30695 üzenetére
Azta mindenit, nem kötekedés!! , de neked mikor szereltek fel órát így, Hansel meg minden plasztik szekrény nélkül?!
MÁZLISTA!?
Ma már ha felénk.. Pest megye, ELMÜ Hálózat, ilyet meglát a szerelő, elfut mindenfele..
Mondjuk nekem is ilyen fabodegában van a falban , de így:
[ Szerkesztve ]
The one who has a true friend doesn't need a mirror :)
-
axioma
veterán
válasz HoryThePooh #30714 üzenetére
jaja, nekem szuk 3 eve a plasztik szekrenyt csereltek plasztikra, nem is tudom mi lett a masikkal (bar nem tudom a 3f ora onmagaban nagyobb-e, de nem ugy remlik, csak alul lett egy +1 doboz a napelem/autotoltes miatt)
-
Samott
addikt
válasz HoryThePooh #30714 üzenetére
Ket het mulva lesz egy eves a rendszerem, szoval kozel egy eve. Szinten Pest megye, elmu halozat.
[ Szerkesztve ]
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #30206 üzenetére
Még egy a saját kivitelezéssel:
Készre jelentős papír:
Kivitelező
Cégnév:
...
Alulírott, mint a fent megjelölt kivitelező cég felelős műszaki vezetője nyilatkozok, hogy a lenti azonosítókkal rendelkező felhasználási helyen az engedélyes csatlakozási tervdokumentációnak megfelelően, a hatályos szabványok és szabályozások alapján a kivitelezés elkészült, üzembe helyezésre kész állapotban van.Ezt saját kivitelezésnél hogyan ugorja meg az ember?
-
gorbep
senior tag
nem ismerem pontosan a rendeletet, itt a fórumon írta szlovák fórumtárs, hogy nem fizetnek, ezért a HMKE-sek közösségi virtuális erőművet hoztak létre, aki átveszi, a piacon értékesíti és elszámol a tagokkal. Akkor örültek, hogy így még jobb is az ár, mint nálunk, aztán egy cikkben olvastam, hogy valami gáz volt a rendszerben, (csőd, hűtlen kezelés stb...) De csak szakmai kíváncsiságból is érdekel, hogy mi ott most a rendszer, és főleg rá a megoldás...
De már félve merek ilyesmit leírni, nehogy ötleteket adjak...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #30721 üzenetére
Ahamm, az régi, 2019-es, ami most vant fent, az 2021-es (és a terület is más, az újon már nincs), ezért más a szöveg. De ha majd úgy adódik, használom a régit (bár a terület hozzám meg nem jó), köszi
[ Szerkesztve ]
-
airotkiv
csendes tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz hakos1987 #30711 üzenetére
Biztos lesz vágás, tehát nem lesz teljesen optimális, de más nem tudsz tenni ha mindenképp bővíteni akarsz. Olyan 6.0-ig nem lenne, felette meg napközben, tavasszal és nyáron lesz. Ettől még mehet, ha elfogadod, hogy nem lesz optimális a termelés. De van ismerős akinek az 5-ös inverterre 7.1 kWp van felrakva és nem panaszkodik
-
hakos1987
őstag
válasz kardkovacsi #30728 üzenetére
Köszönöm, így érthető elfogadom, hogy lesz vágás, mert összességében nézve várható előrelépés az éves termelésben már csak a konkrét beszerezhető panel a kérdéses, hogy mit lenne érdemes. Azt már megálmodtam, hogy szerintem poli lesz, tekintettel arra, hogy hosszabb intervallumban tud termelni egy nap. Viszont a korábbi Canadian Solar panelek már nem elérhetők, és fontos lenne a kedvező ár is. 8db 300-as is elég lenne szerintem.
Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)
-
peternac
tag
Sziasztok!
Valaki hozzáértő(k) megszakértené(k) nekem légyszi, hogy ez így jó-e, el merjem fogadni?
Eddig ez a legszimpibb ajánlat, amit kaptam:
táblák: 16 x Risen RSM156-6-455W = 7,28 kWp (max 16 tábla fér fel, 8m x 4m a tető)
inverter: HUAWEI SUN2000-8KTL-M1
Egy tetősíkra menne az egész.
Ára: 410ezer/kWp
Ez egy jó ajánlat?
Előre is köszi! -
hatala
tag
Sziasztok!
Ismét lenne kérdésem és biztos tudtok segíteni, mint eddig is.
Július 1-től van fent és üzemel, termel a rendszer a 20 fokos tetőn kelet felé, 14 db 490 wattos panellel és hozzá egy 8 kW os Solar Edge inverter, így 6,86 kWp csúcsteljesítményű a rendszer az SE monitoring alkalmazás szerint is.
Mindegyik panelnél van optimalizáló és árnyék nincs sehol.
Bár még nem sok idő telt el, de a 3 hét alatt voltak bőven felhőtlen napok, és csak egy nap volt hogy elérte a termelési csúcs a napi 5,44 kWh-t.
Ez normális így vagy ez az inverter ennyit vág, vagy valamit rosszul számolok esetleg?Köszi előre is.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz gabor9991 #30730 üzenetére
Inverter- meg panelfüggő, mert van ami 200V-on indul, van ami 180-on, a kicsi egyfázisos meg már 50-nel is. Napelem is van kb. 36-43V-ig bármi, szóval számolni kell, de úgy nagy általánosságban ha csípőből 6-ot mond az ember számolás nélkül, az -extrém eseteket kivéve- biztos jó.
-
asdf_
veterán
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
Az jutott eszembe, hogy most mindenki bővíteni akar. Miért nem csinál senki olyan eszközt mint a TIGO csak nem egy panelra hanem egy rész sztringre. Mert az elv ugyanaz lenne, hogy eltolja a feszültséget, hogy az áram megegyezzen a másik féllel. Mindenki egyenkénti optimalizálással vesződik pedig egy TIGO kéne amit rádugsz a sztring egyik felére, amelyiknek alacsonyabb az árama és akkor rakhatsz mellé annyi másik féle panel amennyit akarsz.
Ugye maga a TIGO nem viselné el, mert gondolom elfüstölne a túl nagy feszültség miatt, de van egy olyan érzésem lenne igény egy ilyen eszközre. -
Stynki
csendes újonc
válasz #71496704 #30640 üzenetére
Köszi a kimerítő tájékoztatást! Igaz én vecsési vagyok volt Elmű terület, de az eljárás gondolom hasonló. Véleményedet kérdezem az alábbiról: A becsatlakozási pontom ( mérőóra szekrény ) sztem nem szabványos mert épületen belülre " került" (egy zárt előtér) és még a régi "fadobozos". 3 fázisom van 20A,20A,32A biztosítékokkal és van "vezérelhető éjszakai " áramra is egy óra, de ezt 20éve nem használom. Sztem egy szabványos becsatlakozási pontot kell kialakíttatnom/ reg.vill.szerelővel/ az "éjszakait" megszüntetni és az áramát "áttenni" és csak ezután foghatok neki a napelemes rendszernek? Vagy futhat párhuzamosan az igénybejelentéssel? De a szabványos "betáp" pont az mindenképpen szükséges? Közben kérjem be az ajánlatokat ( mert a villanyszámlákat hosszútávon nem tudom majd kifizetni ) a ~ 6KWh-ás (7KWh) napelemes rendszerre. Nálam a támogatás nem játszik ( 3fő nyugdíjas 1fő 30év felett). Gázfogyasztásom részbeni kiváltását ( melegvíz, helyi fűtés)is szeretném a rendszerrel megoldani. Válaszodat előre is köszönöm
-
snooze
veterán
ma reggelre ez jelent meg az mvm next appban..link
GO Gunners!!!
-
313313
addikt
válasz snooze #30738 üzenetére
Hi-hi micsoda újítás... Dolog pikantériája, nálam villanyóra csere volt, forgótárcsásról digitálisra. Nagyon úgy néz ki a forgótárcsás kevesebbet mért kb 10-15%-al...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Az lenne a kerdesem hogy egy huawei 3kwos inverternek van hangja? Ha igen milyen hangos?
Köszi
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz hatala #30732 üzenetére
Szia!
SolarEdge SE8K + 17xJA Solar 380W = 6,46kWp
Rendszerem nagyjából olyan mint a tied, picivel kissebb kWp-vel.
DK irány 40 fokos tető.Május végétől üzemel, én is várom a hűvösebbet, hogy lássam mit "bír" a rendszer
[ Szerkesztve ]
The one who has a true friend doesn't need a mirror :)
-
BenG66
újonc
Sziasztok,
Nálunk a napokban rakták fel a napelemeket (12x410W JA Solar + Huawei SUN2000-5KTL-M1 inverter) és szeretném a véleményeteket kérni az elrendezéssel kapcsolatban, mert én nem vagyok otthon a témában.
Alábbi elrendezésben kerültek fel a napelemek, a tető kb 30fokos:
Értelemszerűen délelőtt a DNY oldal van valamennyire árnyékban, míg délután a DK kap szűrt fényt. A telepítők azt mondták, hogy ez így jó lesz, nem kell optimalizáló.
A Ti tapasztalatiatok alapján ez így rendben lehet vagy necces a történet?
EON még nem járt erre így nem tudom monitorozni a termelését az inverternek.Másik kérdés, hogy a fejléces kisokosban le van írva, hogy az invertert nem szerencsés kint elhelyezni, de itt így lett megoldva és reggel és a napkeltét követően kb 1 órát süti a nap az invertert és utána kerül teljes árnyékba. A skiccen nincs rajta, de van egy garázstető, ami rátakar. Ez így elfogadható vagy kell agyalni valami extra árnyékoláson?
Köszönöm előre is.
[ Szerkesztve ]
-
foo85
kezdő
Sziasztok,
Van rá lehetőség, hogy valahol megnézzem hol tart a csatlakozással kapcsolatos engedélyeztetésem? MVM a szolgáltató. Kezd már kicsit idegesíteni, hogy még mindig semmit nem tud mondani a kivitelező.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz HoryThePooh #30746 üzenetére
Azt mondjuk még várhatod mert áprilisban lesznek a legjobb napok
Mire ősszel lehűl a levegő addigra a beesési szög romlik el.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés