- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Kicseréled a lakáson a zárat és csodálkozol, hogy nem tudsz bemenni. Miért lenne a dual hálózat a probléma (már ha a 2,4+5GHz-et érted mögötte)? Az a probléma, hogy megváltozott az ssid. Az összes telefonod, tableted, notebookod, tv-det fel kellett csatlakoztani az új wifire, az inverter miért lenne kivétel? Az nem tudja az új wifi hozzáférését, így nem kap internetet. Vagy felcsatalkoztatod azt is új ssid-vel és új jelszóval, vagy a sokkal egyszerűbb módszer (és így kellett volna kezdeni, mert akkor egyetlen további eszközödön sem kellett volna konfigolni semmit), hogy a mostani wifid ssid-jét és jelszavát átállítod a régiére.
[ Szerkesztve ]
-
-
BSOD
senior tag
Sziasztok!
Fronius primo 4.0 inverter ventilátortesztnél, a Test fan #1-nél hallom felpörögni a ventit, a Test fan #2-nél nem hallok semmit.
Kérdés, hogy van-e egyáltalán fan #2? Manual szerint "Test fan #2 (depending on the device)", ténylegesen pedig 3 ventilátor van benne.Keresek SILICON GRAPHICS octane-hoz vpro grafikus rendszert.
-
szabopeti68
friss újonc
válasz kardkovacsi #24683 üzenetére
Engem is a napelem biztosítása érdekelne. Nem tudom hogy tényleg érdemes e foglalkozni vele vagy inkább csak felesleges költség. Nekem nem fizet a biztosíto alapjáraton, most kezdtem el utána érdeklődni és elég drágának találom. Ezt a cikket viszont nemrég olvastam, a napelem biztosítás kérdésről.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz szabopeti68 #24713 üzenetére
Párszáz forinttal növekszik az éves díj, ennyit megér.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
cdl
senior tag
Ezt elolvasva fejleszteni fogják a hálózatot is, hogy termelhessünk serényen.
Ez jó hír.
Portfolio: [link] -
GSzORO
csendes tag
Nekem éves szinten talán 4e ft pluszban....ha ez sok....🙄🙄🙄
-
Attól tartok, hogy ez a pénz a NER-es haverok naperőműveihez szükséges hálózatfejlesztésekre fog elmenni, és nem az itt típusproblémaként felmerülő helyeket fogják gatyába rázni, ti. agglomerációs egykorfalu, régi és ócska hálózattal, a kiköltözők miatt megsokszorozódott fogyasztással.
A tej élet, erő, egészség.
-
axioma
veterán
A napelem, vagy a rendszer?
Nekem [waberer] az inverter resze a lakasbiztositasnak mint az epitmeny/elektromos halozat resze, pedig nem kotottem ra semmit kulon. A napelem/optik vszinu mar nem, de az kevesbe valoszinu, hogy egyszerre makkanjon meg egy nagy felulet minden pontjan [foleg igy 2 ev utan, ha szar az hamar kiderul], kisebb karnal meg tobb az adminisztracio mint kifizetni vizsgalodas, veszekedes stb. aran. -
válasz axioma #24721 üzenetére
Némelyik biztosító egyáltalán nem hajlandó napelemeket biztosítani. Némelyik pedig meglehetősen emberi áron beleveszi. Lehet, hogy itt az ideje biztosítót módosítani. ... Illetve lenne, ha nem lobbizták volna ki ezek a mocsadékok, hogy lakásbiztosítást is csak évfordulóra lehessen módosítani/átkötni. (Mi fél éven át drukkoltunk, hogy addig ne legyen gond.)
-
asdf_
veterán
válasz joghurt #24722 üzenetére
Lehet egyszerre két lakásbiztosításod is, fél évre 10-15-20e lett volna csak a plusz tippem szerint, legalja összegre mindent, a legkevesebb szolgáltatással, csak a nepelem is benne legyen, a régi lejáratakor pedig az újat átparaméterezni a valós értékeknek megfelelően (nyilván olyan kárra, amit mindkettő térít, csak az egyiktől kérheted a pénzt, de az új fedezte volna a napelemest az első naptól).
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz joghurt #24722 üzenetére
Miert is kene nekem valtanom?
Megjegyzem, a lakasbiztositas a matematikai modell 3-4x-eseert van kiajanlva [egyik legfobb forrasa a kgfb netto 0-janak ellentetelezesenek - abban ugyanis a mukodesi ktg sincs benne], igy en addig vagyok piaci alaptermekkel biztositva, amig kotelezo a lakashitel miatt, utana max ha hajlandoak ertelmes ajanlatot adni olyan kombinaciora, hogy biztositasi ertek 1%-aig semmit nem fizet, felette viszont 100%-ot, bevizsgalasi nelkul vagy azt is ok szervezve. Ilyen tudtommal nincs :-( pedig ez a klasszikus biztositas: _kis_ eletszinvonalat [biztositasi dij] fix elveszteseert cserebe kis eselyu _nagy_ eletszinvonal-csokkenest kompenzalnak. Inverz lotto. Pont annyit is er [csak a lottonal 60% a nyeremeny varhato erteke, nem 25-30%].[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Nekem Köbe biztosításom van. Anno amikor épült a ház akkor kellett kötni egyet és páran még ajánlatot se voltak hajlandóak tenni amíg nem lakunk ott meg hasonlók így aztán Köbe lett. Nálunk 1M-ig benne van a biztosításban a napelem. Miután meg kiderült, hogy még a napelem is benne van nem is változtattam.
Mondjuk én nem vagyok a a fajta aki ha beázik már rohan is a biztosítóhoz az 50e forintért és hasonlók így valószínűleg sok ügyünk nem lesz egymással.
-
leslieho2
csendes tag
A napokban elég intenzív az éjszakai holdfény, elvileg termelhet a napelem...
valaki tapasztalt mérhető napelem teljesítményt holdfény besugárzástól? -
Vasy09
őstag
Erősítsetek meg kérlek abban, hogy ugye jól gondolom, hogy a 3x25A esetében a 2x8kW-s rendszer működtethető?
Csak mert most kapok itt olyan ajánlatokat is, ahol azt írják, hogy a meglévő 8-as inverter mellé már csak egy 7-es mehet fel max!Gamertag: Vasy09
-
válasz Vasy09 #24732 üzenetére
Mit engedélyez a szolgáltatód? A matek alapján akár még egy 9-es is beleférne.
Az alap mondás az, hogy addig bővítheted, amíg a rendelkezésedre álló teljesítményt el nem éred. Ez nálad 3*25*230 VA = 17,25 kVA. Mert az 50 kVA-es HMKE határt még bőven nem éred el.
-
axioma
veterán
válasz leslieke #24736 üzenetére
halozati engedelyeskent van, mint lakossagi aramszolgaltato nincs, legalabbis tudtommal - megjegyzem en amikor felkerult a rendszer, akkor is mint a terulet hardvertulajdonosaval veluk inteztem a muszakit de az nkm volt mar akkor is az aramszolgaltatom, a t-tol ok vettek at
-
Pörp
senior tag
Sziasztok!
Napelemes rendszerre kértem ajánlatokat. 6kW Huawei inverter + 10db 400W-os panel. Általában 2M körüli a végösszeg, de a SolarHero nevű cég ilyen 1.6M ajánlatot tett. Ismeri valaki? -
-ZeeZee-
senior tag
válasz Gabesz87 #24739 üzenetére
nagyon rámenős marketingü
nk van.Ezt sajnos csak megerősíteni tudom. Az egyik üzletkötővel beszéltem még novemberben, kértem árajánlatot, küldött egy díjbekérőt, hogy fizessem be, és lesz árajánlat. Próbáltam hívni napokon keresztül, egyszer sem vette fel. Közben beszéltem a cégnél több emberrel, de vele nem sikerült. Aztán 1-2 héttel később felhívott, hogy nem fizettem még be a díjat, mégis mire várok. Közöltem vele, hogy bár többször hívtam, hogy egy árajánlatért nem fogok 50000 Ft-ot fizetni, de egyszer sem vette fel, most viszont még neki áll feljebb... Aztán megint eltelt 1 hónap és megint jelentkezett. Már ismertem a számot, 3-4 napon keresztül direkt nem vettem fel neki. Napi 5-6-szor keresett. Amikor felvettem, elkezdte nyomni, hogy látja, hogy jelentkeztem a pályázatra, nála még szabadult fel hely, ha akarom, akkor be tud préselni. Amikor megpróbáltam rávezetni, hogy mi már beszéltünk és megegyeztünk, hogy velük akkor sem csináltatnám, ha éppen részt vennék a pályázaton, akkor kezdett neki valami derengeni, mert hallatszott, hogy forognak a kerekek a fejében, hogy valami tényleg volt... Azóta szerencsére nem keresett...
-
-
kardkovacsi
senior tag
Ennyiből szerintem nem lehet kihozni per kWp (266e ft). Én amikor számoltam magamnál a bővítést, nagyker árakkal Sharp panelokkal, akkor volt picivel olcsóbb ár, de ugye ott nincs se invreter, se villanyszerelés, se engedélyezés. Csak pár panel fel, meg azoknak a bekötése.
-
Gabesz87
veterán
Dehogy is velük! Gyanús az olcsóság és a ramenosseg sem volt szimpi. Persze előadta a hölgy pár hete hogy már csak pár napig van az akció aztán áremelés jön, meg kivezetik a maysun panelt és csak a saját Hero paneljuk lesz. Mindenesetre én egy jobb nevű céget választottam, akikről itt is pozitív ajánlás volt.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem