- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz gorbep #25949 üzenetére
Jó így a mérés. A kombinált mérők is (amiket cégekhez raknak) külön mérik a fázisokat, csak a kijelzőn látod egyben. Így látszik az is, ha fordítva van bekötve valamelyik fázis, csak épp senki nem "figyeli". Gondolom ez egy előírás, aztán ezt ültetik át a lakosságnak.
Mellesleg szaldó csak Magyarországon van, 3*80A vagy ez alatt, felette havi elszámolás van.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Reggie0 #25950 üzenetére
De egy nagy lompost igazságos. Mert a 3 fázisú teljesítménynek pont nem ez a definíciója. Mellesleg a szolgáltató erőltette rá a 3 fázist mindenkire, aminek amúgy ha nincs valami háromfázisú motorod konkrétan semmi értelme. Csak egy jó nagy szopatás, meg egy halom kábel kihajítása az ablakon.
-
süti5
őstag
Nem a legjobb napokat éljük termelés szempontjából, viszont legalább tiszták lesznek a napelemek és várják a tavaszi napsugarakat
-
Reggie0
félisten
válasz kardkovacsi #25952 üzenetére
Nem teljesitmenyt mer, hanem fogyasztast, ezert hivjuk fogyasztasmeronek. Sok dolga nincs a merovel a megnevezesnek, annal inkabb a szerzodes szamit. Haromfazisu teljesitmenyt nem is lehet merni negyvezetekes rendszerben, csak fazisonkent es osszegezni.
Meg a villanytuzhely is haromfazisu szokott lenni, csak szolok (De meg egyeb futoberendezeseknel sem ritka. )
[ Szerkesztve ]
-
Blackmate
senior tag
Viszont lehetne akkor olyan "intelligenciát" tenni a 3F inverterekbe, hogy figyeljék a fázisonkénti terhelést és ne szimmetrikusan tápláljanak vissza.
Pl. ha megtermel egy inverter 6kW-ot egy adott pillanatban, akkor azt jelenleg szétdobja 2-2-2kW-ra a 3 fázisra. Ha viszont az egyik fázison bekapcsolok egy nagyfogyasztót, ami 3 kW-ot kér, akkor megtehetné azt az inverter, hogy arra fázisra 3kW-ot tol, míg a maradék 2-re 1,5-1,5-et. -
Blackmate
senior tag
válasz senki68 #25957 üzenetére
Akkor ezen a hülye szabály módosításán igazán elgondolkodhatna a kedves szolgáltató mondjuk a bruttós elszámolás bevezetésekor.
Ahogy írtad bizony vannak egy fázisú nagyfogyasztók és idetartoznak ez elektromos autók töltői is. Nem lehet mindig szép szimmetriát fenntartani. -
TAVROHSZ
újonc
Tisztelt Szakértő Urak!
Az alábbi esetre kérek tanácsot. Előre bocsátom, hogy laikus vagyok minden villamossággal kapcsolatos témában, ezért könnyen előfordulhat, hogy zöldségeket beszélek.Paraméterek:
A családi ház tetőgerinc iránya 95°, tehát 5°-al van nyugatra a tökéletes déli tájolástól. A tervezett jövőbeli fogyasztókkal az éves áram felhasználást 5-6.000 kWh-ra becsülöm. A jövőben várható napelem adó miatt legszívesebben csak 4 kW-os invertert telepítenék, azt az ésszerűség mértékéig maximálisan túlméretezve napelemekkel és akkor nagyságrendileg meg lehet termelni, amire szükségem van.A problémám abból ered, hogy hibrid inverteres rendszert akarok.
Szempontjaim (azon felül, hogy megbízható, hosszútávon is szervizelhető invertert szeretnék):1 Akkor is termeljenek a napelemek, amikor áramszünet van és nincs akkumulátorom. Akkumulátort jelenleg még nem, vagy csak korlátozott mértékben telepítenék (elsősorban anyagi okból). Jelenleg a gázkazán áramszüneti, átmeneti áramellátását akarom megoldani. Úgy gondolom erre a célra egyelőre jó lehet a hagyományos szünetmentes is.
2. A lebegtetett bruttó elszámolás miatt azonban legyen meg a komolyabb akkupark telepítés lehetősége is.
3. A jövőben elterjedő V2G technológiájú elektromos autók lehetőségét is jó lenne kihasználni.
A fórumon és az alapinformációkban olvasottak alapján úgy látom, a jelenleg elérhető típusok közül számomra a FRONIUS SYMO GEN24 PLUS inverter a legoptimálisabb. A szóba jöhető teljesítményszinten elérhető belőle 3 fázisban a 4, 5 és 6 kW-os kivitel is.Az 1. pontot tudja, akku nélkül is, ez a PV point funkció.
A műszaki ismertetőben ezek szerepel:„A PV Point egy nem szünetmentes, egyfázisú szükségáramkör, amely 3 kW maximális teljesítményű elektromos készülékeket lát el akkor, ha a szolármodulok vagy az akkumulátor nem bocsátanak rendelkezésre elegendő teljesítményt”
„A PV Point segítségével az Opportunity Power (OP) csatlakozókapcson a közüzemi hálózat meghibásodása esetén elektromos készülékek táplálhatók 3 kW maximális teljesítményig egy fázison, ha ahhoz rendelkezésre áll elegendő teljesítmény a szolármodulokról, vagy egy opcionális akkumulátorról. Az OP csatlakozókapcson hálózatra csatolt üzemben nincs feszültség, emiatt a csatlakoztatott fogyasztók nem kapnak ellátást ebben az üzemmódban. FONTOS! A relékkel történő hálózat-átkapcsolás nem lehetséges”- A gyakorlatban ez, hogy működik? A lakásban kiválaszthatok egy fázist ahol – megfelelő napelemes termelés, vagy akkumulátor(?) jelenléte esetén - maximum 3 kW-os leadására képes a rendszer, plusz az inverternél lehet egy dugulj ahonnan tudok áramszüneti áramot venni?
A 2. pontot, az akku kezelését tudja. Ami nem egyértelmű számomra, hogy 4 és 5 kW-os változatnál a típus leírás nem szerepelteti a Full Backup funkciót, a 6 kW-os és nagyobbak viszont igen, miközben a PV point és akkumulátor csatlakozás minden méretben rendelkezésre áll.
- Ez mit jelent?
A Full Backup úgy tudom, azt jelenti, hogy akkumulátorról és napelemről is ellátja a fogyasztókat áramszünet esetén. Azt is jelenti, hogy áramszünet esetén akár a teljes belső hálózatot ellátja árammal, nem csak 1 fázist? Miben tud kevesebbet a 6 kW alatti, nem full backup-os, csak backup-os(?) inverter + akku? Ott is van PV point és akku. Az áramszünet alatti napelemes termelés csak a PV pointra tud menni a teljes belső 3 fázisra nem, az csak az akkuból tud gazdálkodni?
A műszaki ismertetőben ez szerepel:
„A teljes tartalék áramforrás lehetőség elérhető a Symo GEN24 6.0 - 10.0 Plus készülékekhez. A teljes tartalék áramforrás működéséhez további külső komponensekre van szükség a hálózat leválasztásához. Erről további információkat a kezelési útmutatóban talál.”
Mi ez a további konponens? Kb. mibe kerül?
A 3. pontban említett V2G kocsi csatlakoztatását hogy kell elképzelnem?
Lesz egyáltalán jelentősége annak, hogy hibrid inverterem lesz, vagy csak a V2G speciális kétirányú töltőjen keresztül mehet az energiaforgalom?
Csak érdekességként kérdezem, - mivel újságcikkben olvastam ilyet - a gyakorlatban is megoldható, hogy hibrid inverter szélkerék vagy benzines aggregátor áramtermelését fogadja?A műszaki ismertető működési ábrájának egy szinbólumánál ez szerepel:
„További fogyasztók és energiatermelők a rendszerben, amelyek a Smart Meter-en keresztül vannak összekötve a rendszerrel.”
- Lehet a további energiatermelő egy háztartási méretű szélkerék (ez a szimbólum eleve szélturbinát stilizál)? Ennél az inverter típusnál gondolom, nem működne, ha a 2 munkapontja közül közvetlenül ez egyikre termelne a szélgenerátor, mivel nem felelne meg az inverter elvárt bemeneti paramétereinek. Külön inverterre vagy átalakítóra lenne szükség?
Valakinek van javaslata esetleg más inverter típusra a fenti igényekhez?
Van még olyan problémám, hogy a déli szomszéd háza a téli hónapokban árnyékol a tetőre, illetve villanyoszlop és kábelek nyugatról minden délután. A fényképen látható árnyékolás miatt megéri a maxim napelemek alkalmazása vagy inkább kompenzálás miatt rakassak fel több elemet?
Köszönöm a válaszokat! -
313313
addikt
válasz Blackmate #25958 üzenetére
Itt nem a szolgáltatók hozzák a szabályokat, hanem a kormány, amit a MKEH "ajánlásával" hoz. A szolgáltatóknak adnak bizonyos teret szabályozásra, de a fő vonal adott.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
válasz senki68 #25957 üzenetére
Ahhoz, hogy ilyen szintű aszimmetriát tudjon egy 3F inverter, lényegében 3 db full 1F-et kellene belerakni. Mert legrosszabb esetben egyetlen fázison kellene tudnia leadnia a teljes teljesítményt.
Sőt, amekkora a vonali feszültségek eltérése nálunk, akár még azt is akarhatnák, hogy egyetlen fázisra terheljük a teljes házat, és egy másik fázisra termeljünk vissza teljesen. (És még véletlenül se fogyasszuk el kerítésen belül a sajátunkat.)
A fázisok kiegyenlítése nem a fogyasztók dolga, hanem a szolgáltatóé. Ha folyamatos az eltérés, akkor pakolgassák az egyfázisú bekötéseket másik fázisra, vagy néhány ház 3F bekötésén cseréljenek meg fázisokat.
A tej élet, erő, egészség.
-
313313
addikt
válasz joghurt #25963 üzenetére
Az a baj a hállózat a legtöbb helyen gatya, ahol jó ott a trafó a gyenge pont. Iszonyat lovét kellene beleölni, amihez ember(fizikai dolgozó) sincs elég. Annyira felfutott az utóbbi időben a HMKE, az EU annyira erölteti, a szolgáltatók nem tudnak/nem akarnak lépést tartani ezzel.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
-
MrZed001
tag
válasz joghurt #25963 üzenetére
3 fázis 6kW (3x2kW) inverter helyett 3x1 fázis, azaz 3x 6kW invertert kellene a dobozba tenni hozzá.
Ugye egyértelmű, hogy az annyiba kerülne majdnem, mint 3db inverter.
Hiába lenne, senki se fizetne 500 eFt helyett 1,5 MFt-ot érte ."A fázisok kiegyenlítése nem a fogyasztók dolga, hanem a szolgáltatóé."
Ez pedig nagyon így van.
Franciák meg tudják oldani, hogy lakásokba, házakba 1 fázis 70-90A kötnek be.
Nem a userekre tolják le, hogy nesze 3x25A ... oszd el magad, old meg helyettünk is. -
radio11
tag
válasz csemberlen #25971 üzenetére
Az üveglapos is köthető sokféleképpen. Nekem pl 2 főzőlap egy fázis, másik 2 főzőlap 1 fázis a sütő meg a harmadik fázis, hogy meg legyenek osztva kicsit.
-
K_L_
csendes tag
válasz csemberlen #25971 üzenetére
Szerinted egy cekásznak mindegy, hogy 200 v. 400V-ot kap?
Ha kettő sorba van kötve, akkor már lehet róla szó; de ha csak 1 megy, a legkisebb fokozaton....Az újakban már elektronikával megoldható lenne (de a meghibásodásról és azok javításáról inkább ne is beszéljünk), de a régiekben semmi ilyen nem volt!
Azok is 3X1 fázisú bekötésűek, ahogy a következő hozzászóló írta.
-
Samott
addikt
Na a lecsuszo ho szepen lepucolta a sivatagi port a panelekrol.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
bb71
őstag
Marcius 6-i eves zaras utan meg mindig nem kaptam meg az MVM szamlat...
-
-
bb71
őstag
Valaki -45°-os azimuthú panelekről beszúrna - vagy magánba is jöhet - nekem pár termelési görbét (18°-os lejtés környéke előnyben) pl. tavaly 2-3 kép különböző hónapból és most márciusról? Esetleg olyan, akinek márciusi állásnál 16:00-tól már árnyékba kerül ez a rész...
Köszönöm. -
KrAt
veterán
Sziasztok!
Kicsit eltévedtem, valaki világosítson fel plz
Ha szaldósként van mondjuk évi 500kWh túltermelésem, akkor azt "annyiért" kapom meg, mintha elhasználtam volna (~40Ft) vagy valami kisebb áron? (az áram nyilván több részből áll)
Ugyanez majd bruttósnál hogy néz ki? Van valami jó leírás róla? (kerestem, nem találtam még meg) -
korcsi
veterán
Fentebb beszúrtam az elszámolást, árakkal együtt.
Bruttósnál elvileg nem a vételezett, betáplált villamos energia mennyiségét összegzik, hanem ezeknek az árát.
Például: 0-ról indul az óra, elszámoláskor van 1000KWh vételezett meg 2000KWh betáplált, akkor az nagyságrendileg 1000*38-2000*13=12000Ft fizetendő. Szerintem.[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Frankie50
tag
Üdv!
Ez a kis mosás jót tett a paneloknak A múlt heti legjobb teljesítmény éppen elérte a 3 kw-t, tegnap már 3,5 kw fölé is ment picivel a csúcs. Szóval úgy gondolom, hogy néha érdemes letakarítani a panelokat. -
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Kérem be az ajánlatokat és a kb. 15 ajánlatadóból az utolsó kettő felhívta a figyelmemet arra, hogy az ÉNY-i oldalra nem érdemes napelemet rakatnom.
Tetőfelületek:
- 5,1 x 4,0 m - DK-i tájolás, 13 fokos dőlés (erre az azt mondják ok)
- 5,1 x 5,7 m - ÉNY-i tájolás, 9 fokos dőlés (ide ne tegyek)Konkrétan most elhangzott, hogy az ÉNY-i oldalon a névleges teljesítmény 20%-ára számíthatok. A tetőfelületeket egyébként nem árnyékolja semmi.
Ez tényleg így van?
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
ginagina
csendes tag
Sziasztok!
Már rég jártam itt, nem tudom volt e róla szó, de gyakorlati segítség kellene. Tavaly áprilisban lett telepítve a rendszer, szépen termelt. Sajnos közbejött a szolgáltató váltás augusztusban, volt a 4-5 hónapra túltermelésem amit szépen le is jelentettem, Eddig még nem fizettek vissza semmit, kompenzálásról is beszéltek azzal sem tudom mi van. Na most a kérdésem, hogy egy év lejárt áprilisban, hova és miképpen kell lejelentem a termelést (gondolom tavaly augusztus - idei április) mi az útja módja?? Köszönöm
-
senki68
senior tag
Én lemodelleztem egy azimut 300, 30 fokos dőléssel.
SE tervező 1KWp-re 1.000 KWh jósolt.
Azok után, hogy 6 havi átlagban hozza a mostani rendszer a jósolt termelést, én még el is hiszem.
Most gondolkodom, hogy be kellene telepíteni . Felférne vagy 6.5KWp.
Csak nem tudom, mit csináljak azzal a rengeteg megtermelt energiával -
ket_kerek
csendes tag
Sziasztok!
januárbban tették fel az advesz órát, és indult a termelés. van egy GEO óránk, ahhoz nem nyúltak, és átkötni sem voltak hajlandóak a GEO órán lévő vezetéket nappalira. Így ez később történt meg saját villanyszerelővel. Emiatt a HMKE indulás után még volt másfél havi fogyasztás a GEO órán. A GEO órát be akartam diktálni, március elején, de csak úgy engedte az online felület, ha az advesz óra két regiszterét is bediktálom. Ez meg is történt ígym erre kiküldtek egy elszámoló számlát a napelemes termelésről másfél hónapra...
A hőszivattyú fogyasztás nélkül, köszönhetően a februári napsütésnek, így is pluszban voltunk, de most mehetek postára, hogy visszaigényeljem a többletet, vagy hagyom veszni. Most már kértem, hogy 0-s legyen a GEO résszámla, meglátjuk engedik-e. Természetesen online csak május 1 től lehet kérni, tehát még márciusra és áprilisra ha nem diktálok kiküldenek egy combos átalányt, miközben most már nincs fogyasztó a GEO órán (amíg nincsenek meg a bruttó szabályok, nem akartam leszereltetni a GEO órát). Ha bediktálom, akkor meg mehetek postára havonta?
Járt valaki így? Hogy lehet GEO órát diktálni, hogy ne csináljanak elszámolást az advesz órára is?
Telefonon nyilván reménytelen elérni őket, írtam bejelentést, meglátjuk mi lesz. -
Gh0sT
addikt
válasz HunChris #25995 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
Új fogalom számomra az azimut. Itt próbáltam kalkulálni: [link]
Beszúrok egy képet a tájolásról, meg tudnátok erősíteni, hogy jól gondolkodok?A zöldet gondolom DK-i oldalnak, szerintem az azimut -45, slope 13.
Piros oldal ÉK, azimut 135, slope 9. Ez így ok, vagy rosszul értelmezek valamit?Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
gozi
tag
válasz gorbep #25949 üzenetére
Önfogyasztás szempontjából a HMKE bruttó elszámolás esetén a bevezetni tervezett idősoros méréssel is teljesen mindegy, hogy adott pillanatban melyik fázison termelsz és vételezel, ugyanis 15 percenkénti összesített fogyasztási és termelési szaldóképzéssel megy az elszámolás.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem