- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gh0sT
addikt
Csak megerősíteni szeretném az elméleti számítást, hasonló eredményre jutottam én is.
Amivel gyakorlati tapasztalatunk van az a medence keringető szivattyúja. 28 m3 víz napi kétszeri teljes átforgatásával 7,5 hónapos szezonnal számolva kb. 1000 kW-al tekeri meg az órát.
A hőszivattyú lesz az idei projekt medence fedéssel, viszont én ott csak 3-as COP-vel mertem számolni. Összegezve nekem kb. 1700 kW jött ki egész évre papíron, aztán meglátjuk mit igazol vissza a gyakorlat.Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
MrZed001
tag
válasz KilgoreTrout #25794 üzenetére
Ha a szolgáltatónál van az aksi, akkor szolgáltató eredeti áron adja el neked.
Ergo nála realizálódik a nyereség.
Ha nálad van az aksi, akkor meg nálad -
Gh0sT
addikt
Otthon felújtás esetén napelem telepíténél van valamilyen korlát arra, hogy maximum mekkora rendszert lehet kiépíteni? Nem találtam semmit, de hátha elkerülte a figyelmemet. Konkrétan egy 10 kWp rendszerről lenne szó (3x20 amperünk van, ha ez számít).
Néhány nagyon laikus kérdés: elvileg van napelem előkésztésünk (így építkeztünk), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a garázsban van egy piros és két fekete vastag vezeték. Gondolom ez lehet a DC ág, de mi ez a 3 vezeték és miért pont 3 van? Az előzetes felmérés alapján két munkapontos rendszerre lesz szükségünk a tető tájolása miatt, jól gondolom, hogy itt további kábelezésre lesz majd szükség?
Ezen túl van még itt 3x2,5 mm külüm-külön fázis, nulla, föld. Ez gondolom az erősármú szekrénybe van bevezetékelve, de nem kevés ez 3 fázis esetén?Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
kamatx
csendes tag
válasz chungey9 #25742 üzenetére
Valóban csak egy cikket találtam meg újra ami csak feltételezés, lehet ez vezettet félre. Köszönöm a helyesbítést.
"Az önerőből létesített rendszerek 2023. december 31-ig automatikusan szaldóba kerülnek, viszont azok, akik állami segítséget vesznek igénybe, feltételezhető, hogy már előbb bruttó elszámolásba fognak kerülni. "
https://mvmoptimum.hu/blog/napelem/szaldoelszamolas-kedvezo-elszamolasi-forma-napelemrendszer-tulajdonosok-szamara/
-
tothbe
addikt
nos, igen. itt hiányzik pár dolog. Pl AC oldalon a másik két fázis, mert a leírtak alapján csak egyet kábeleztek oda neked. És a DC oldal sem jó, főleg ha két string-ed lesz ezek szerint. Akkor két-két piros és fekete kábelnek kellene lennie. Ráadásul nem említetted, hogy abból az irányból is jönne egy védőföldelés kábel (zöld-sárga). bár lehet, hogy ezt már hátul bekötötték vagy esetleg a másik fekete az (ami szívás lehet, ha nincs jelölve sehol rajta).
By(e) Tothbe
-
bb71
őstag
Egy elektromos autó otthoni töltésére korrekt, ha kb. 16-20kWh/100km-rel számolok?
10000km/év -> 2000kWh -
bobace
addikt
Még odább vagyok, hogy az összefoglalóba is beírjam a teljes történetet és egyéb tapasztalataim, de tegnap felrakták végre nálunk is a rendszert, remélem hamar jön az EON az órát programozni..
Szóval azt hittem nem hiszek a szememnek, de két tájolásra összesen 16 panelt és nyilván az invertert és egyebeket 3,5 óra alatt caklipakli (onnantól hogy megállt az autó addig, hogy elment) fellökték a srácok Ebből 1 órát vártak a tetőn dolgozók, hogy az inverter is meglegyen végre.
[ Szerkesztve ]
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
bb71
őstag
-
-ZeeZee-
senior tag
Nálam az anyag érkezett elsőnek 8 körül egy platós teherautón. Az első szerelőbrigád (villanyászok) 1/2 9 után estek be, majd 10 perccel később a telepítők. Lepakoltunk, elkezdtek dolgozni 11--ig, amikor is készen voltak a panelszerelők a hozott anyaggal, ami közben ELFOGYOTT! Kevesebb sínt hoztak 1 szállal, úgyhogy ment a telefon, hogy akkor kéne küldeni 1 szál sínt, 2 "kampót" meg az inverterből kimaradt adatmodult. A teherautós örült, hogy 100+km-t autókázhat ezzel a hatalmas mennyiséggel. (Felmerült, hogy a környéken kéne beszerezni az anyagokat, de elvetették, mert hátha nincs pont olyan, amivel eddig dolgoztak.) A telepítők 13 óra után el is köszöntek (közel 1/2 órát pihentek ebéd után, mire megjött az anyag, 12db panel ment fel 2 sorban), maradtak a villanyászok. Az invertert feltették 14 órára, be is üzemelték, majd jött a "regisztrálás", na ott megcsúsztak. Közel 1 óra alatt sem sikerült ez a procedúra, mert a helyi szaki elindította, de valamiért lassú volt, szólt a benti kollégának segítsen, az meg segített, csak nem mondta, hogy amikor letette a telefont, akkor neki el kellett mennie. Ezért vártunk rá, hogy mit fog csinálni. Aztán megcsinálta a regisztrálást, de elfelejtett visszaszólni, a helyi erő meg küzdött vele, hogy miért nem sikerül...
Szóval azzal váltunk el, hogy a regisztrálást majd beüzemeléskor kell pontosítani, mert most nem tudják mi van. Remélem lassan megjön a készrejelentés elfogadadása, aztán óracsere és termelés. -
jani0625
aktív tag
Projekt utáni tapasztalatok összefoglalása (6,16kw, SE + Qcells)
Az igény felmerülésétől hogy jutottál el a kivitelezésig?
2019-ben költöztünk be új házunkba, de már építésnél is szempont volt, hogy napelemre "elő legyen készítve". Alapvetően építkezés után nem ruháztam volna be, de a szaldó eltörlés fenyegetés és az MFB 0%-os hitel megjelenése vitt rá a telepítésre.Hol kértél ajánlatokat?
Neten egy kb 8-10 cégtő kértem árat és egyet ismeretség alapján. Kb 6-ot kaptam.
Mi alapján szelektáltál?
Ár és hozzáállás, segítőkészség és a fórumon olvasott tapasztalatok alapján.Kik segítettek (akár nyilvánosan, akár privátban)?
Fórum, meg egy csomó netes anyag, videó stb.Mik voltak a fő szempontok?
Mivel adódott az MFB 0%-os hitel, ezért nekem kicsit másként alakult a gondolkodás, mint aki önerőből megcsinálja, először belever egy csomó pénzt majd számolgatja mikor térül meg. Én úgy álltam hozzá, hogy most 11e ft a villanyszámlám és ebben a havi törlesztőben gondolkodtam. Aki jelenértéket tud számolni, az könnyen kiszámolja, hogy 0%-os kamattal csak 3% infláció melett jelenértéken spórolok kb 25%-ot, ami a mostani helyzetben simán lehet 30-40% is. Emelett a rendszer nem csak a mostani fogyasztást fedezi, hanem annak több mint dupláját, így még ha 13 forinttal eladom akkor a 3% infláció mellett ott vagyok hogy kb 50%-ot spóroltam és 10%-ot kell befizetnem. Ha felhasználom akkor még beljebb vagyok, de az valószínű hogy 20 év múlvára is fedezi az áramigény növekedésemet(család bővülés stb)A Házam többet ér és napenergiával megy a ház(tudom éjjel nem, de azért ha süt akkor igen), emelett mivel a hitel 20 éves, csak olyan rendszert akartam ami inverter és napelem szintjén min 20 év garanciát ad, ezért lett SE inverter 20 év garival és Qcells napelem 25 év garival.Miért azt a kivitelezőt választottad, amit?
Normális árat adott, nagyon segítőkész volt, mindent elmagyarázott, fórumon is ajánlották(Napelem22) és be is vált.Mit csinálnál másképp?
Nincs ilyen.Mi volt, ami bosszantott?
MFB lassúság, májusban beadtam és december lett eredmény.Mit tapasztaltált az ügyintézés során?
Telepítő mindent intézett, csak meghatalmazást adtam. A végén azért a szaldóra(éves elszámolásra) rákérdeztem és azt nekem kellett beállítani.Mennyi idő volt mindez?
2021.01-03- ajánlatkérések
2021.05 MFB hitel beadás
2021.06 rendszer engedély
2021.11 telepítő már megvette júniusban az invertert és napelemet nekem, de mivel nem volt hír másnak eladta. Korrekt hogy eddig tartotta
2021.12 MFB döntés
2022.01 új engedély megjött(korábbi 6 hónap után lejárt)
2022.02 Telepítés
2022. 02.28 óracsereMi volt, amit szerettél volna, de nem valósult meg?
Nem volt ilyen.
Mi volt, amit nem terveztél, de végül mégis meglett?
optimalizált rendszer
Mik az elvárásaid?
A rendszer dolgozzon megbízhatóan az elkövetkezendő min 20 évben, hozza kb az éves becsült számokat. (Márciusra SE designer 580kw-ot becsült, de már ma(03.30) 715 kw-nál vagyunk.)[ Szerkesztve ]
-
Fr3eWar
őstag
válasz -ZeeZee- #25815 üzenetére
Az állam leesik, hogy milyen könnyen megy másoknak ez az egész. 2-3 hónap alatt van rendszer.
Mi 2021 szeptember elején szerződtünk március 17.-én volt a telepítés, azóta is várom hogy kapjak értesítést mikor jönnének átvenni/órát cserélni az MVM-esek. Gyakorlatilag 7 hónapba telt ami nektek 2 alatt megvan. -
313313
addikt
válasz Fr3eWar #25817 üzenetére
Akkor ott valami hiba van. MVM készre jelentéstől számítva 5 napon belül bekapcsol...
Ügyfélszolgálatnak telefon, és érdeklődj mi a hiba...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
Addig vársz az ajánlatokra még elmarad a bővítés.
Olyan ütemben drágulnak az anyagok, hogy lassan napiár van mindenre, amit még éppen lehet kapni...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
GIJoe
addikt
Sziasztok! Egy gyorst szeretnék feltenni: szeretnék a meglévő HMV mellé egy offgird olcsó rendszert építeni, csak a kocsit tölteni, (KIA Soul) mekkora méretű rendszerben lenne érdemes gondolkozzak? (Kw) tudnék olcsó 330W panelokat...
-
MrZed001
tag
válasz 313313 #25818 üzenetére
Mármint beérkezés után 15 napon belül iktatják a készre jelentést ... és max ez után 5 napon belül bekapcsol
Egy hete várunk egy iktatásra ....Fr3eWar
Persze a 7 hónap az durva. Ott valami nagyon el van k....
Felhívod: +36 1/225-43-21
Megadod MGT-n lévő ügyszám, vagy ha azt nem tudod akkor ügyfél azonosítód.
És nagyon szépen elmondják, utánanéznek hogy is áll a papírmunka. -
-
MrZed001
tag
Akkor a legegyszerűbb egy hálózatos szigetüzemű inverter, amely tud aksimentes működést.
Az egész házat/házrészt rá tudod amúgy kötni.
Azaz átmegy rajta fázis. Ha van napelemes termelés, akkor amennyi, annyival kevesebbet fogyasztasz szolgáltatótól.
5kW-os egység 250-350 eFt körül van.
Erre 48V-os aksit lehet kötni, amely lehet: savas, Li-ion(nem ajánlom), LiFePO4 (leginkább ajánlom)Megy aksi nélkül is.
Azért amíg nincs LiFePO4, addig érdemes akár 4 kis buta 12V-os savas aksit alá tenni.
És még UPS-szünetmentessé is teszi ami mögé van kötve (pl a ház) -
dreko
aktív tag
válasz MrZed001 #25826 üzenetére
Nekem telefonon azt a tájékoztatást adta az MVM, hogy a készrejelentést követően a szerződést és a kísérő dokumentumokat időpont egyeztetést követően személyesen adjam le ügyfélszolgálatra. Ma ez meg is történt és meg is lett rendelve az óra csere. Hívni fognak, hogy mikor jönnek cserélni.
Elvileg ezzel meg lehet spórolni a 15 napot.
-
MrZed001
tag
Igen, semmi gondot nem okoz.
Itt annak a rendszerábrája:
Viszont a PowMr inverter egy MPP Solar klón.
Minőségre, garanciára nem tudok mondani semmit sem (annyi van már a klónokból ...).
Mikrosilver pl megvette ezt a kék EASun által forgalmazott klónt.
Neki tökéletesen bejött.
https://www.youtube.com/watch?v=3K7nQCqAwKwAztán FB szigetüzem csoportból rendeltek vagy 5-en, és ebből ketten rossz egységet kaptak.
Ők még harcolnak EASun-al, hogy cserélje. -
MrZed001
tag
válasz tothbe #25830 üzenetére
Az inverteren 10kW biztosan át tud menni (45A).
De mintha valahol a bypass üzemmódhoz nagyobb értéket láttam volna (talán 60A? ebben nem vagyok biztos)Ő termelni tud 5kW-ot, illetve max 5sec ideig 10kW-ot.
Ez utóbbira persze nem hagyatkoznék.
Szóval mindig max 5kW termeléssel számolunkVan külön beállítás, hogy aksi üzemnél ha túlterhelés van, akkor váltson át bypass-ra (azaz ilyenkor direktben átmegy rajta szolgáltatói áram)
[ Szerkesztve ]
-
-
tothbe
addikt
válasz MrZed001 #25833 üzenetére
Ez így már jól hangzik, mert 10kW-nál többet én úgysem tennék rá. Viszont én olyan valami leválasztós megoldásban is gondolkodtam, ahol a Grid-tie-on marad az összes napelem, és amikor nincs áram pl akkor a grid-tie ugyanúgy bekapcsolható lenne, hogy termeljen. Immáron már csak a belső hálózatra. A hálózatos szigetüzemű pedig adja a többit, illetve ha nincs annyi fogyasztás, akkor tölti vissza az akkukat a másik által termeltről. De ott akadtam el kicsit, hogy tud-e adni szinuszjelet a másiknak, ha az nincs mögé kötve vagy a kapcsolóval kéne váltanom úgymond a grid-tie bekötési helyét a szigetüzemű két oldala között, amikor a grid-ről lekapcsoltam a rendszert.
[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
heti
csendes újonc
A teljes körű kivitelezést végző cégnek 2021. december 5-én adtam a meghatalmazást.a folyamat elindításához és aznap küldtem el a kért dokumentumokat is részükre.
Még karácsony előtt december 22-én értesítettek, hogy megérkezett az MGT. 2022.- január 3-án küldtem el részükre a tervező megbízó levelét. Itt kisebb probléma adódott a tervezéssel, változott a napelemek száma, típusa és az ár is módosult.
Február 15-én kaptam meg a véglegesített szerződést. Telepítés március 8. 09-14 óra között, ezt követően kellett átutalnom a díjat. Március 21. szerződéskötés az Eon-nál, majd március 29. óracsere és a rendszer indítása. Mivel SE inverter került felszerelésre az indítást követően, 1 óra múlva megkaptam a telepítő által elvégzett, Solaredge felügyeleti rendszerben történt regisztrációhoz való hozzáférésemet.
Az óracsere során tájékoztattak,a szerelők, hogy az éves leolvasás az óracserétől indul (egyébként július hónapban volt).[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz tothbe #25834 üzenetére
Két lehetőség van:
1, grid-tie napelem string-jét egy kapcsolóval átkötni off-grid inverterre
2, AC kapcsolt megoldás, ahol a grid-tie inverter ac kapcsolatát kötöd át a hibrid inverter előttről az inverter mögé.
Ez utóbbi:Hibrid inverter maga megoldja a hálózatról leválást (valójában semmi szükség a grid-tie-ra, szimplán a hibrid szépen megold mindent magában ).
[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz tothbe #25837 üzenetére
Ennek a kérdésnek a meg nem válaszolása már többször 5.000 Ft-jába került szolgáltatónak
Nem véletlen mondogatom, hogy 10-15 év lemaradásban vannak.
Tudás és szabályozás terén is.Elméletileg mivel beállítások szerint szigetüzemben használod, ezért ... szigetüzem, semmi köze szolgáltatónak hozzá.
De hogy még egy csavar legyen, az inverternek megvan minden VDE, AS, G, ... tanúsítványa.
Termelőnek, engedélyezett listába felvétele folyamatban (a magyar bürokrácia sebességével).Nem mondom, hogy slágertermék lesz. Igen húzós az ára.
(mondjuk amcsiknál slágertermék)Ez már nem is inverter, hanem energiaközpont
All-in-one extreme -
senki68
senior tag
válasz nimfas #25839 üzenetére
Jónak számít.
Én a garancia kiterjesztést nem tenném bele a csomagba, az inverter 2 éves koráig kiterjeszthető.
Viszont a szerződésbe beletetetném, hogy 2022-ben csak 2022-es gyártású invertert fogadsz el. Itt simán el lehet veszteni 1 év garit.
Itt vannak az árak. [link] -
MrZed001
tag
válasz tothbe #25842 üzenetére
Lényegében beleteszik egy házba ugyanazt a CATL/EVE cellát (jó esetben, rossz esetben egy másodosztályút), amit te is meg tudsz direktbe venni fele áron
Will-nek meg is gyűlt a baja az egyik ilyen pakkal:
https://www.youtube.com/watch?v=as276CYijUkÉs akkor még nem is említettem, hogy fektetve vannak benne a cellák, ami nagy NO-NO
-
Gh0sT
addikt
Ha megvan a tetőméretem, akkor a panelek elhelyezésénél mekkora ráhagyással/kerettel érdemes számolni az optimális elhelyezés érdekében? Ahhoz, hogy a panelek szerelhetőek, javíthatóak legyenek kell valamekkora minimális helyet hagyni közöttük, vagy teszem azt a tető szélétől valamekkora távolságot tartani?
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
chungey9
tag
válasz MrZed001 #25831 üzenetére
Én vettem már vagy 30-at, a régi 24V 3kVA 80Voc fajtából(Easun Powland Powmr stb.), mind jó volt (látszólag), bár pont az az egy amit felszereltem magamnak, na abból kihagyták gyárilag a DC24V oldalon a egyik oldali fet-meghajtó tranyókat, de még féllábon is ment amíg rá nem sütött a nap júliusban kb 70 fokos házhőmérsékletnél lehalt, persze a hőmérője pont a másik bordán volt ahol pihentek a fetek.
De fet-csere + driver beforrasztás, és újra jó.
Ebből az újabb 500Voc-ből még csak hármat vettem, vegyesen a szürke, kék-fehér kiadásokból, az elsőnél az egyik akkuvezeték lefogató csavar hiányzott, még jó hogy kíváncsi voltam és belenéztem, ott volt a csavar az mppt áramkörön. Amúgy itt annyi előny van hogy külön lehet rendelni mainboard és mppt board-ot talán nem lesz rögtön gazdasági totálkár. -
MrZed001
tag
válasz chungey9 #25845 üzenetére
Pont pár napja vittek be javítani egy PowMr 5,5kW-os invertert (MPPT 500Voc).
500V-os kondi eldurrant, FET-ek kiégve, van ahol még az alaplap is átégett.
Még csak saccolni sem tudnak, hogy mi okozhatott benne ekkora pusztítást.
Se vihar, se villám rég nem volt már.
Gazdasági totálkár. -
MrZed001
tag
válasz tothbe #25847 üzenetére
Én inkább néznék rá Pylontech-re (spanyolban van kereskedő). 2-3,5-5kW-os párhuzamosan letehető rack kivitelű 48V-os aksik. (kis rack szekrényt is lehet kapásból venni hozzá)
Esetleg https://www.onellato.com/spl/281090/Akkumulator van fali 48V-os pakk, de gyorsan elkapkodják.
Esetleg Seplos (Cseh viszonteladó), ott az "IKEA" féle rakd magadnak össze rack kivitelű Mason pakk ami megéri.
És legolcsóbb a tégla 280-304Ah-s cellák megrendelése Kínából.
És +$2-300 -ért pedig hozzá való rack házat is adnak mellé. -
bb71
őstag
Éppen nem lesz meg az 1MWh máriusban... (8,14)
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés