Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jorus

    nagyúr

    válasz inf3rno #14430 üzenetére

    Tájékoztatnod mindenképpen szükséges minden adatkezelésről, de hozzájárulást beszerezni csak olyan esetben kell, amikor az adatkezelés jogalapja a jogalany explicit hozzájárulása.
    Hogy megállna-e egy hatósági eljárás során, azt nem tudom, lassan lesznek szerintem ilyen esetekre is precedensek akár itthon, akár EU bíróságon, akkor okosabbak leszünk. Ugyanakkor a jogos érdek, mint jogalap megállhat egy ilyen esetben, természetesen egy részletes, jól felépített érdekmérlegelési teszttel alátámasztva. Ez a 29-es Munkacsoport ajánlása szerint így épülhet fel:
    1. lépés: Annak vizsgálata, hogy melyik a potenciálisan alkalmazható jogalap a GDPR 6. cikk a)–f) pontja közül.
    2. lépés: Az érdek jogszerűségének mérlegelése.
    3. lépés: Annak megállapítása, hogy az adatkezelés valóban szükséges-e az elérni kívánt célhoz, vagy az más, az érintett magánszférájába kevésbé beavatkozó módon is elérhető.
    4. lépés: Annak mérlegelése, hogy az adatkezelő jogos érdeke és az érintettek érdekeinek védelme között hogyan teremthető meg az egyensúly.
    5. lépés: A felek érdekei közötti végleges egyensúly megteremtésének leírása, figyelembe véve, hogy milyen biztosítékok és garanciák alkalmazhatók az érintettek érdekeinek védelme érdekében.
    6. lépés: A megfelelés bizonyítása és az átláthatóság biztosítása (az érintettek megfelelő tájékoztatása útján, illetve az elszámoltathatóság elvére is figyelemmel, szükség esetén a hatóságok felé is).

    ''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

Új hozzászólás Aktív témák