Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #19499 üzenetére

    Ismeretterjesztő Kammerer-monológ (#19496) csecso22 (és persze bárki) számára:

    A "mit jelent a névleges impedancia" kérdésed megválaszolásához nincs szükség erre a topikra, hiszen az interneten könnyen hozzáférsz, mégis, nézzük meg ismeretterjesztőbben, hogy miről is van szó, ha már ekkora sláger lett a tömör definícióm.

    Az impedancia szakkifejezés olyasféle jelenséget ír le váltakozó áramon, amit egyenáramon ellenállásnak nevezünk, tehát áramkorlátozó hatást jelent. Az impedancia egy adott elektromos eszköz, jelen esetben hangsugárzó/fejhallgató váltakozó áramon mutatott áramkorlátozó hatását jelenti (ezért alkalmasint - hasonlatként - szokás az impedanciát "látszólagos ellenállásnak" is nevezni). Az impedancia mértékegysége ugyanúgy Ohm, mint az ellenállásé. Hogy hogyan kell az impedanciát kiszámolni, azt most itt nem tárgyaljuk, bár egyszerű a képlete.
    A hangszórókból (valamint vezetékekből és keresztváltóból) felépülő hangsugárzókra, ilyen értelemben a fejhallgatókra is érvényes, hogy a hangfrekvencia függvényében nem egyenletes az impedanciájuk, tehát az impedanciájuk eltérő értékeket vesz fel a különféle hangfrekvenciákon. Hangsugárzók (fejhallgatók) esetében az impedancia minimuma és a maximuma között elég nagy szokott lenni a különbség, ami nem tesz jót az erősítőnek (és mellesleg gátolja, hogy a hangsugárzó egyenletes hangnyomással sugározza le a hangfrekvenciás sávot). Ezért bármely hangsugárzó mérésénél meg szokták mérni az impedanciamenetét a hangfrekvenciasáv függvényében, és az ezt ábrázoló grafikonon hullámhegyeket és hullámvölgyeket láthatunk, néha pedig kiugró hegycsúcsokat is. Az impedanciamenet mérése azért elengedhetetlen, mert ez fontos adatsor annak előrejelzéséhez, hogy az adott hangsugárzó/fejhallgató mekkora és milyen terhelést fog jelenteni az őt meghajtó erősítő számára. A szobai hangsugárzóknál az szokott lenni a probléma, hogy túl alacsony értékeket vesz fel a hangsugárzó impedanciája, ezért könnyen "megszalad" az erősítő, a fejhallgatóknál pedig az szokott lenni a probléma, hogy túl magas értékeket vesz fel az impedanciájuk, ezért a kisebb teljesítményű fejhallgatóerősítők nem mindegyik fejhallgatóhoz tudnak elég áramot biztosítani, merthogy a nagy impedanciájú fejhallgatók több áramot követelnek, mint a kis impedanciájúak.
    Na de miért van szükség az úgynevezett névleges impedancia alkalmazására? A fentebb leírt impedanciamenet-grafikont nem szokás mellékelni a hangsugárzók/fejhallgatók gyári specifikációjához, két okból: egyrészt mert kevesen tudják értelmezni, másrészt mert csúnya és ijesztő az a girbe-gurba impedanciagörbe, tehát a közreadásának riasztó hatása lenne a termék potenciális vásárlói számára. Ezért ezeket a görbéket csak a készülékek tesztelését végző szaklapok szokták megadni a téma iránt mélyebben érdeklődő szaklapolvasók számára. A mezei hangsugárzó/fejhallgató-vásárló számára pedig a gyártó az úgynevezett névleges impedanciát szokta megadni. A névleges impedancia egy átlagadat (általában kozmetikázott átlagadat). Az általam fentebb tárgyalt (csúnya és ijesztő) impedanciagörbe alapján a készülék gyártója kiszámolja a hangsugárzó/fejhallgató átlagos impedanciáját, ami tehát egy darab szám lesz, egy átlagszám, ami a készülék névleges impedanciája. Ez az átlagszám egyrészt egyszerűbben kezelhető, másrészt sokkal "szebben mutat", mint a bonyolult és ijesztő impedanciagörbe. Csakhogy ez a kiszámolt átlagszám általában még mindig nem mutat elég szépen, ezért a készülék gyári specifikációjában valószínűleg nem ezt a kiszámolt átlagszámot fogod látni névleges impedancia címszó alatt, - merthogy a gyártók szeretik ezt az amúgy is kozmetikai adatot tovább kozmetikázni: a szobahangsugárzókra szeretnek minél magasabb értéket ráírni névleges impedanciaként, a fejhallgatókra pedig szeretnek minél alacsonyabb értéket ráírni névleges impedanciaként. Emiatt a gyári készülékspecifikációban a gyártó által megadott névleges impedancia csak egy körülbelüli átlagos érték.

    Ugyanezt tartalmazza a (#19499) kammerer egy mondatban.
    (Ha van rajta sapka, ha nincs rajta sapka... :Y )

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák