Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tamás88 #1862 üzenetére

    akkor oda egy irányított antenna kell hozzá, mivel a lepke 360°-ban szedi a jelet, és emiatt csak kisebb távolságban működik..

    Helyi adó vételénél talán nem tűnik fel, de 30-50 km távolságról (amire a lepke nagyon is alkalmas, mármint erősítővel), érzékenyen reagál a pontos iránybeállításra, tehát igen enyhe barokkos túlzás azt kijelenteni, hogy 360°-os lenne (körsugárzó).

    A népies nevén lepkeantenna (vagyis síkreflektoros, V-sugárzós antenna) huzalrácsa a reflektor, ami nagyfrekvenciás szempontból egy sík fémfelületet képvisel, miután a rácsméret a hullámhossznál kisebb. Két széle befelé hajlik, ennek is lényeges szerepe van a jel rátükrözésében, a V-alakú sugárzókra. Ami persze esetünkben nem sugároz, hanem veszi a jelet, de elvi okból mindig adóantennáról beszélünk. Ezért vannak sugárzók, körsugárzó vevőantennák, illetve nevezik tápvonalnak a vezetéket. Adás vagy vétel, az antenna működése szempontjából amúgy mindegy.

    Ha a lepkeantenna huzalrácsát eltávolítjuk, és anélkül is kipróbáljuk, távolsági vételre alkalmatlanná válik, nyeresége oly mértékben lecsökken. Ebből is látszik, hogy a síkreflektornak lényeges szerepe van a rádióhullámok visszaverésében, kvázi a parabolaantennához hasonlóan működik. Iránykarakterisztikát is biztosít, ha nem is olyan jellegűt, mint másfajta antennák.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák