- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- Új információk a Galaxy A36 és Galaxy A56 kameráiról
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android szakmai topik
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibaimp
nagyúr
válasz Demizson92 #70699 üzenetére
Azt neked kell eldönteni, hogy rászánsz-e +11e Ft-ot +2TB-ra.
Az ÉN válaszom, hogy simán megéri, mert: időtállóbb (2 év múlva nem azon fogsz matekozni, hogy megint betelt a cucc), +2TB "csak" +11e Ft!
És, igen, 3 év garos, CMR, halk itteni tapasztalatok Red Plus-ra: [link] ; [link]A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
őstag
Az alábbi merevlemezeket tudnám beszerezni használtan kb egy áron kivéve a 6TB. Meg a kakuktojás 16TB az valszeg sok lesz de azért hátha. Kérdésem melyik a jobb gyorsabb/hosszabb élettartamú ezek közül úgy általában és az alábbi használatra. Torrent fájlok letöltése, seedelés, 2-3 perces videók lejátszás belehúzás.
WD40PURZ - WD Purp 4TB
WD40EFAX - WD Red 4TB
ST4000VX007 - Seagate Skyhawk 4TB
ST4000VN008 - Seagate Ironwolf 4TB
ST6000NM0115 - Seagate Exos 6TB
MG08ACA16TE - Toshiba Enterprise 16TB[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz Kaci84 #70703 üzenetére
WD40PURZ: Ajánlott, CMR, 3 év gar (eredetileg), halk (saját tapasztalat), olcsó (bolti ára)
WD40EFAX: NEM ajánlott mert SMR másoláskor nagyon be tud lassulni pár 10MB/sec-re is: [link]
ST4000VX007: ha tuti, hogy ez a száma, akkor jó, mert ez is CMR-es, de ha ST4000VX013, akkor már SMR-es, szóval itt tutira kell menni, hogy ez az. Ez a gond a CMR/SMR kevert szériákkal, mert ha véletlenül elírás történt, akkor benyalta a vevő!
ST4000VN008: ez OK, CMR, 3 év gar, hangosabb mint a WD40PURZ
ST6000NM0115 és MG08ACA16TE: ezek Enterpise szintű HDD-k nagy írástűréssel, jellemzően 2 - 2,5 millió óra MTBF-el, 5 év garral, de mivel ezek szerver HDD-k, a halkság nem szempont! [link]Én simán a WD40PURZ vagy ha időtállóság is szempont (pár évig tuti kitart), akkor az EXOS vagy ha van elég pénzed rá, akkor Toshiba MGxx széria. [link] ; [link]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
freelanced
addikt
Üdv,
Kérnék egy kis segítséget.
Pár éve nem használok már HDD-t mert nagyon zavarónak találtam, hogy folyamatosan forog a lemez, persze lehet, hogy csak én fogtam ki hangosabb darabokat
Mindenesetre most szükségem lenne valamilyen HDD-re adattárolás miatt, mivel a jelenlegi adatmennyiség, illetve azoknak a használati módja nem feltétlenül indokolja az SSD-t.
Lényegében videófájlokat kellene tárolnom, egyelőre 1-2TB mennyiségben. A videókat viszonylag ritkán nyitom meg, inkább tárolnám őket.
Ilyen felhasználásra tudtok olyat ajánlani ami halk, netán esetleg kikapcsol és nem hallom ahogy pörög, lévén úgy sem kell, hogy hozzáférjek folyamatosan az ott tárolt adatokhoz. Ami esetleg fontos szempont lehet az a megbízhatóság, de közben meg úgy is tudom, hogy ha egy példányban van meg valami akkor tárolótól függetlenül nem mondható meg biztonságosnak.
Mit ajánlanátok ilyen felhasználásra ahol a megbízhatóság, zajszint és a kapacitás a fő szempont?
KöszönömGentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
őstag
válasz freelanced #70705 üzenetére
Ha ritkán használod talán elég egy olcsóbb modell és külső házat veszel neki. Így könnyen kikapcsolhatod az idő nagy részében nincs áram alatt így tuti hosszú életartama lesz. Esetleg 2,5" aminek még kisebb a külső háza és könnyebben használható és olcsóbb is viszont a HDD meg drágább. Ettől halkabb semmi sem lesz :-)
-
Sonja
nagyúr
Fogyóban a sok tárhely a gépemben (6 HDD, ebből 3 db 4TB-os WD Purple (WD40PURZ)), és gondoltam, hogy az egyik 4TB-os WD Purple HDD-t lecserélem egy 18TB-os Seagate Exos X18 (ST18000NM000J) típusra, mivel elég jó áron megy most 5 év garival (140eHUF). Vajon mennyire megbízható, illetve a hangja érdekelne.?! A mostani HDD-im küzül a leghangosabban "darál" a WD Blue 1TB (WD10EZEX), amikor a torrenteket tölti. Nem zavar egyáltalán, ellenben ha motorhangja lenne, mert az nagyon. Van esetleg ebben valakinek tapasztalata? Kicsit félek így megvenni ("hallatlanban" ), az az igazság.
Szerk.: Tudom, hogy az összefoglalóban benne van az ajánlottak között, mert olvastam!
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
tibaimp
nagyúr
Van itt pár tapasztalat a témában: A vélemények megosztóak, és pont a WD Purple-vel összehasonlítva, ami híresen halk HDD [link] , [link]
Ha más nem segít, írj nekik PM-et, biztos segítenek, megosszák a pontos, azóta felmerült tapasztalataikat.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
válasz freelanced #70705 üzenetére
Én a WD Purple 3,5 colos javasolnám Neked is, mert az CMR, halk, 3 év gar.
A 2,5 colos azért nem olyan jó, mert bár halk HDD-k, ma már az összes SMR-es, ami miatt a másolás be tud lassulni pár ~10 MB/sec-re: [link] ; 3,5 colban is: [link]A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
válasz Kaci84 #70710 üzenetére
OK, nincs ezzel baj, majd a kolléga dönt, mi csak tippeket, javaslatokat adunk, amit meg tud fontolni.
szerk:
MÁS: #70703 melyiket választottad végül is?[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
válasz Kaci84 #70706 üzenetére
Köszönöm a válaszod. A mérettől eltekintve van bármi hátránya a 3.5"-os változatnak, vagy mit takar pontosan az "és könnyebben használható" rész?
Élettartamot, megbízhatóságot stb. illetően befolyásolja az a tény a HDD-t, hogy ennyiszer csatlakoztatva van USB-n keresztül? Illetve a "gyári" külső HDD megoldásuk különböznek bármiben attól ha magának tesz össze egyet az ember?
tibaimp
Köszönöm a válaszod illetve a tippet, megnézem őket. Van konkrét modell ajánlás? Mármint ahogy nézem legalább kettő van mindegyik méretből, pl. WD30PURZ vs. WD30PURX stb.Más: Külső házak közül, dokkolók közül mit ajánlanátok egyébként ehhez?
Fél-off:
Mi a legjobb megoldás tárolásra a jövőre nézve a gépen kívül ha az ember nem szeretne sokat költeni rá egyébként? Azért is kérdezem, mert ha nem is most, de a közeljövőben szeretnék elgondolkodni azon, hogy hol és hogyan tároljam az adataim, figyelembe véve, hogy továbbra sem szeretnék nagyon HDD-t a gépbe, viszont az SSD-t meg luxusnak tartom. Általánosságban ilyen célra NAS-t szoktak ajánlani már, vagy van valamilyen más opció? Lényegében vegyesen lenne adat amit használok meg adat amit nem, de főleg videók, képek, szöveges dokumentumok és társai, ami nincs napi használatban. Nyilván fizethetnék valamilyen CLOUD szolgáltatásért, de annyira nem olcsók egy méret felett, fizikailag nincs nálam a saját adatom stb.Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
tibaimp
nagyúr
válasz freelanced #70712 üzenetére
WD30PURZ vs. WD30PURX - ezek 3TB-os példányok. Az X-es változatot már nem gyártják, de beragadt példány lehet még bőven a piacon, az új széria a Z-s! Nincs nagy különbség, veheted nyugodtan mind a kettőt, mind a kettő CMR-es, halk, 3 év garos.
Külső ház topik, hamarabb kapsz választ: [link]
Én nem építenék erre a célra NAS-t, mert drága és fölösleges is. Ha csak Te használod a saját gépeden, akkor arra elég egy sima 3,5 colos külső ház a fenti topikból.
A NAS akkor kellhet, ha többen is el akarják érni egyszerre a családból/háztartásból ugyan azt az adatot/adathordozót belső hálózaton keresztül.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
őstag
Veszel egy külső házat a HDD mellé és beleszereled. Amikor nem használod kihúzod és beteszed a fiókba. Ennél jobban semmi sem növeli az élettartamot. Lehet hetekig hónapokig nem kerül használatba. Halkabb se lesz semmi annál, hogy kikapcsolod teljesen. Könnyen mozgatható másik gép laptop TV, otthonról elvinni.
3,5" ház is van, de drágább és külső áramforrás kell neki, ez és a mérete okán is nehezebb mozgatni. Igaz a HDD olcsóbb bele.
A gyári külső merevlemezek rendszerint jóval drágábbak. Bővíteni is nehezebb, mert nehezebb eladni és nagyobbat venni. -
-
King Unique
titán
válasz Kaci84 #70714 üzenetére
Vannak ugye annak a témának külön topikjai, ahol az egyikben már feltette a kérdést és kapott rá választ.
A külső házas megoldásnál a 3,5"-os még viszonylag könnyen kivitelezhető, de a 2,5"-osnál már ritka a 15 mm magas HDD-t kezelő külső ház, mert ugye a 2,5"-os 3-5 TB-os HDD-k eleve olyan magasak.
Egyébként nem, általánosan pont hogy nem feltétlen drágábbak a gyárilag készre szerelt külső merevlemezek, meg pláne nagyobb tárolókapacitásnál nem, gyakran olcsóbbak mint maga egyik-másik belső HDD natúrban, itt is volt már téma ez.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Tessék, pl. 8 TB WD Red Plus / Purple vs. 8 TB WD My Book / Elements Desktop, ennyi.
2,5"-os dettó, lásd pl. ST5000LM000 vs. 5 TB Seagate Basic / Expansion -
Alex91
félisten
Arrol nem is beszelve, hogy a kulso hazak eseten ami jo, az draga, ami meg olcso az altalaban xar is…
A gyari megoldas altalaban jobban atgondolt, jobb rezges csillapitas, hutes stb. van bennuk, mint a kulso hazakban. Mondjuk az teny, hogy a hdd hiba eseten nehezen, vagy egyaltalan nem lehet cserelni bennuk otthon meghajtot…Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
ricsip
addikt
A z-s újabb, és sűrűbb adattányérokat használ. Azaz azonos kapacitásméret esetén a Z-s kevesebb tányérral dolgozik, könnyebb súlyú, alacsonyabb áramfogyasztású, halkabb, és gyorsabb valamivel a nagyobb sűrűség miatt.
[ Szerkesztve ]
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz ricsip #70720 üzenetére
Pont ezt néztem én is, de mind a két esetben a megadott súly 0,64kg, szóval nem biztos, hogy kevesebb a tányér! [link] ; [link]
Mert például a WD40PURZ és WD42PURZ között megvan a súlykülönbség (0,68kg vs 0,57kg), ami nagy valószínűséggel abból ered, hogy kevesebb a tányér![ Szerkesztve ]
-
A Mágus
csendes tag
Üdv!
WD40EFRX-ről mi a véleményetek/tapasztalatotok? Hirtelen halálok előfordulnak - úgy, hogy mindent visznek magukkal? Körülbelül ugyanarra kellene, mint amit freelanced írt fentebb - esetemben biztonsági kamerák felvételeit tárolnám ellenőrzés/vágás után. Havi rendszerességgel másolnék át olyan 100 gigát, és ritkán nyitnám meg őket - a HDDt dokkolóval használnám. -
tibaimp
nagyúr
válasz A Mágus #70722 üzenetére
Azta! Ilyen WD-t meg honnan szerzel, nem mai darab!
Komolyra fordítva: ez a WD40EFRX 4TB-os Red még CMR-es [link] , a nagy botrány előtti széria, amikor kezdte a WD keverni a Red vonalban a CMR-SMR rögzítési technológiát!
Az új, már SMR-es WD Red nem ajánlott, mert be tud lassulni íráskor pár 10MB/sec-re, de annak a száma WD40EFAX [link] , [link] .
Ekkor a Red vonal ketté vált (felhasználói nyomásra) és lett belőle a "sima" Red, ami SMR-es továbbra is WD**EFAX és a Red Plus, ami maradt CMR-es WD**EFZX jelzéssel.Tehát, ha tuti, hogy WD40EFRX akkor nyugodtan megveheted! Szintén vehető még a WD40EFZX is, mert az meg már az új Red Plus lesz.
Nem tudom, érthető-e?
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz King Unique #70718 üzenetére
Vannak benne érdekességak. Hümm. Főleg mert a szerveremből elkavartam a HDD keretet és egy külső 8 terás jó is lenne.
-
A Mágus
csendes tag
válasz tibaimp #70723 üzenetére
Köszi, abszolút tiszta. Igazából számomra az SMR sem lenne problémás, a lényeg, hogy legyen megbízható, és ne szálljon el egyik napról a másikra úgy, ahogy sok Barracuda esetében szoktam olvasni. Ott van például a WD Blue (EZAZ), vagy a Toshiba közül kettő (HD240UZSVA illetve HDWT840UZSVA), három viszonylag olcsó SMR-es, melyik lehet a legjobb a három közül?
-
Jahno
veterán
válasz A Mágus #70725 üzenetére
"legyen megbízható, és ne szálljon el egyik napról a másikra úgy, ahogy"
Ezt semmi nem garantálja. Nem az a kérdés, hogy eldöglik-e, mert egyszer el fog.
Többiben meg az a vicces, hogy a zöld WDket minden sarkon szidták, én meg kb. 2008ban vagy mikor vettem egy csomó 2 terásat, amik azóta mennek. Akad ami család gépében összevissza, van ami 24 órásban, van ami időszakos mentésnek. Most párat kiárultam belőle occsóért. És minden csoportban megkaptam a magamét, hogy olcsó vacak, nehogy megvegyem. Így van ez a mi utcánkban...
Hasonló volt a kék WDvel, annó mindenholc csak azt hallottad mennyire vacak, nekem jött vele pár 100 gépes céges flotta, aztán csakazártsem akartak dögleni.
Toshibát meg fentebb fejtegettük, már a kereskedő mondta, hogy inkább visszaadja a pénzt, le is vásárolhatom, akármi, de folyamatos a szívás vele, Önnek ezt nem ajánlom. Itt meg senkinek semmi baja vele.
Ott a 4 terás Seagate is amit 2013 körül olcsón vettem, nem tudom már mennyit, de talán össze bírom számolni, 40 darabot biztos. Pár 2-3 éven belül szinte egyszerre hullott, az egész kupac fele már sehol nincs, harmada meg azóta megy 24 órásban. És akkor saccold meg. Backblaze statisztikából okosabbak lehetünk, azok legalább nagyban nyomják többi szinte már jóslás és feketemágia. Külön bírom mikor valaki csak 1-1 márkára bedobja, hogy "az vacak" közben már alig akad gyártó a piacon.
-
tibaimp
nagyúr
Jahno: várjál! Az a "Zöld" meg a mai kék totál nem ugyan az. Abból a korból nekem is van itthon 2 darab zöld (1 és 2TB-os), köszönök szépen, jól vannak!
A Mágus: ezt így neked senki nem fogja megmondani/garantálni, hogy meg fog-e halni a HDD vagy sem. Ezért van az, hogy minden fontos adatot legalább 2 helyen kell tárolni offline (még akár titkosító vírust is beszívhat az ember, tehát nem csak a HDD mehet tönkre).
Amúgy itt a fórumon, a WD-kre úgy általában nem volt panasz, ezt állítom!
Itt van egy átfogó teszt, amit a Backblaze készít. Ők egy felhőszolgáltató és "normál" HDD-ket használnak, abból készítenek meghibásodási statisztikákat, esetleg segíthet dönteni. [link]Én továbbra is azt mondom, nem vennék SMR-es HDD-t, már csak azért sem a mert a rögzítési technológia miatt, jóval nagyobb az igénybevétele is.
Vagy, amit írtál WD40EFRX Red, vagy ha olcsóbb kell esetleg WD Purple WD30PURZ, ez is CMR, 3 év gar, halk, olcsóbb.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
-
gab1ka
senior tag
Sziasztok!
Remélem nem rossz helyen kérdezek. Pár napja vettem egy Western Digital WD60EFZX-et. Elvileg nincs semmi gondja, 0-km-es SMART, Sentinel minden 100% stb..
Teljesen véletlenül vettem észre, hogy nagyobb file-ok (10GB+) másolásakor (írásakor), pár másodpercenként halk zümmögő hangot ad, kicsit ahhoz hasonló, mint a fej ropogása, csak százszor sűrűbbnek tűnik. Ilyenkor a sebesség erre a pár másodpercre leesik a ~200Mbyte/s-ről 110-130-ra, majd visszaáll. Szándékosan választottam a CMR-es verziót (EFZX) mégis úgy tűnik, mintha valami nem lenne oké. Elsiklok valami felett ami szerint ez így normális működés?
Nincs igazán jelentősége, mert nem tervezem ennyire nyüstölni, adattárolásra szánom, de a jelenség kibukott és nem hagy nyugodni hogy mi ez. -
tibaimp
nagyúr
válasz gab1ka #70730 üzenetére
Valóban, ez egy 6TB-os Red Plus, CMR-es!
A Win10 mindenféle ostoba HDD nyüstölő dolgait kikapcsoltad? Én azokat szoktam a HDD esetében is kikapcsolni, amiket SSD-nél kell/kellett régebben.
Pl.: Indexelés, Töredezettség mentesítés, C:\ meghajtón fixre állítom a pagefile.sys méretét (nálam 4GB)!
-
gab1ka
senior tag
válasz tibaimp #70731 üzenetére
Igen, minden Win telepítést ezekkel kezdem amiket felsoroltál, illetve prefetch/superfetch sincs.
Reméltem hogy valami cache megtelés/kiürülés jelenség vagy valami tipikus os gebasz amire valahol egy pipa a megoldás. Már az is elegendő ha a leírtak nem jelentik a hozzáértők szerint, hogy fejvesztve mentsek mindent és meneküljek mert ismert rossz előjel stb.
Vagy egy évtizede ez az első új HDD-m, kicsit friss nekem hogy a mostaniaknál mi számít a normális üzemnek. Egy Samsung HD204UI dolgozik mellette 4000 munkanappal a mai napig hibátlanul. Ott nem tűnt fel ilyesmi a 11 év ( ) alatt. -
King Unique
titán
válasz tibaimp #70731 üzenetére
SSD-k használatánál sem kellett / kell okvetlenül semmit kikapcsolni Windows 7, 8/8.1, 10, 11 esetén, ahogyan HDD-knél sem, ami korábban a téma topikjában és nemrég egy másikban is lett újra magyarázva. Másképpen fogalmazva, ez a kikapcsolgatás / letiltogatás max. opcionális és azt is csak saját felelősségre, de semmiképpen sem kötelező vagy javasolt, meg ha túl sok minden le van tiltva, akkor ugye nem kell meglepődni, ha bizonyos funkciók, szolgáltatások nem működnek megfelelően.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz King Unique #70734 üzenetére
King Unique: Én kikapcsolom továbbra is a saját gépemen! Más úgy csinálja, ahogy akarja.
gab1ka: szerintem nem lesz gond a HDD-vel, mert az a 200MB/sec nem rossz ám!
-
King Unique
titán
válasz tibaimp #70735 üzenetére
Ja, végül is a saját gépen opcionálisan lehet, meg ott saját felelősségére azt csinál, azt állít be a user amit akar.
Másoknak pedig nyilván nem feltétlen kell semmit kikapcsolni, nem kell okvetlenül megváltoztatni a nem véletlenül alapértelmezett beállításokat, meg ha általánosan maga a Microsoft sem javasolja.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz King Unique #70736 üzenetére
Ő is kikapcsolta, szóval, már ketten vagyunk. Nem baj, én ebben hiszek, így csinálom, max javaslatot adtam, ha valaki megfogadja jó, ha nem, nekem úgy is jó.
-
King Unique
titán
válasz tibaimp #70737 üzenetére
Ketten illetve a felhasználók kis része egyéni felhasználói javaslatokra / tapasztalatokra alapozva vs. sokaság a felhasználók nagy része a Microsoft mérnökeinek javaslata szerint használva a rendszert, valóban nem ugyanaz a kettő.
Ha a felsoroltak letiltása szakmai alapon nem feltétlen szükséges, nem feltétlen javasolt okvetlenül és a Microsoft vagy egyéb szakértők sem igazolják azok letiltásának szükségességét, akkor ott nem igazán beszélhetünk objektív és szakmailag megalapozott javaslatról amit echte ajánlott úgy beállítani, max. szubjektív "szerintem" alapú javaslatról ami csak opcionális és saját felelősségre alkalmazandó, ennyi.
De mindegy is, ez már a Windows topikok témája, nem ide tartozik, azon téma topikjaiban javasolt ez ügyben érdeklődni.[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz King Unique #70739 üzenetére
Én láttam pár lekonyult SSD-t ami pár év alatt kuka lett, de az kapott is a szájára. Régi, occsó cellás 60as semmirekellőket most raknám át cégesekből a retró vackaimba, de már oda is kicsi. Aztán mentek 10 évet. "Legjobb" tipp az volt a mindenféle semmirekellő csoportokban, hogy OS-t tegye SSDre, a programfilest meg a többit meg HDDRe és akkor nem amortizálódik. Háááát, akkor aztán van értelme kiherélni, ha majdnem gyorsan bootol és utána ugyanaz a daráló marad. Én csak használom és kész, meg aztán néha kettőnél több PCben is akad mintavétel Majd ha bajom akad, akkor szólok, de ezek nagyon nem akarnak dögleni, inkább kinövik meg legyen másik mert occsó, vagy a komplett vas rohad szét körülötte. Átlagban a felügyelt gépek száma elég kicsi lenne, mert a 3-5 fős cégeim nagyon le tudják húzni az 5-20ezreset
-
King Unique
titán
Az SSD-k nem igazán a túlírástól szoktak tönkremenni, mert annyit általános használatnál jellemzően úgysem ír rá a felhasználó, sokan még a TBW-t sem érik el X év alatt, ellenben maga az SSD akár a TBW-ben megadott írásmennyiség többszörösét is kibírhatja, amit egy korábbi teszt is jól szemléltet. Vagyis pont ezért kb. zéró értelme van az erőltetett íráskímélés okán az ilyen-olyan letiltásnak és áthelyezésnek...
AZ SSD-k jellemzően inkább a vezérlő, a firmware hibája miatt szoktak (idő előtt) tönkremenni, meg ha olyan rosszul sikerült sorozat, mint pl. az alábbi blogbejegyzésben lévő.
Amúgy van Flash SSD topik, annak a témája ez.[ Szerkesztve ]
-
Naturalist
tag
Sziasztok! 6TB meghajtók közül 70ezerig a Seageate Ironwolf ST6000VN001 és WD Red plus WD60EFZX az ajánlott?
-
tibaimp
nagyúr
válasz Naturalist #70743 üzenetére
Mind a kettőt veheted, 3 év gar, CMR, halk, különösen a WD Red Plus, pont Ironwolf-al összehasonlítva. [link] , [link]
[ Szerkesztve ]
-
Qtya72
aktív tag
Sziasztok!
Háttértárnak keresek 2 TB-s HDD-t. Filmek zenék tárolása-lejátszása, képek tárolása a cél.
WD Purple, vagy WD Blue a jobb választás?
Válaszokat köszönöm! -
tibaimp
nagyúr
válasz Qtya72 #70745 üzenetére
WD Purple egyértelmű!
A mai WD Blue (amit egybeolvasztottak a WD Green-el), már sajnos nem az a régi kinyírhatatlan széria, és a gyártó keveri is az SMR és CMR rögzítési technológiát a szérián belül.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Gus-T.
tag
Üdvözlet.
Szeretnék tanácsot kérni.
Jelenleg egy Synology DS1517+ nas, ebben van 5db WD Red 3.5 6TB 5400rpm 64MB
(WD 60EFRX) SHR-2-ben
Lassan betelik a tárhely és már több mint 4 éve mennek 0-24-ben (eddig egyet kellett cserélni).
Jól látom, hogy 5400rpm-es ből nem fogok találni 12+ TB-os winyókat, ugye?
Csak mert olyan jó csendesek és nem melegszenek, a sebesség meg elég volt amire használom.Amik elsőre szimpatikusak (256MB):
TOSHIBA N300 10-14TB
TOSHIBA X300 10-14TB
TOSHIBA Enterprise MG-series 12-14TB
WD Red Plus 10-14TB
WD Gold 12TB
HGST Ultrastar DC HC330 10TBvagy durvuljak, mert éri
TOSHIBA N300 16TB 3.5" 7200rpm 512MB (HDEXX10ZNA51F)
WD Gold 14TB 3.5" 7200rpm 512MB (WD141KRYZ)
HGST Ultrastar DC HC550 16TB 3.5" 7200rpm 512MB (WUH721816ALE6L4)A SYNOLOGY HAT5300-sorozat meg azért már nekem is sok :) pedig biztos qrva jó.
A biztonság a legfontosabb (min3-5évre venném), azután a hang, melegedés, sebesség, ár.
Azért az ár van leghátul, mert ha valami jó akkor annak általában ára van.Ajánlanátok esetleg valamelyiket, vagy van amit messziről kerüljek el?
Bocs hogy hosszú voltam, de ezer éve nem írtam fórumba. Nézzétek el nekem.
Köszönet.[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
válasz Gus-T. #70747 üzenetére
Seagate Exos X18 18TB SATA3 (ST18000NM000J)
biztonságban ez is ugyanannyi papíron mint a wd gold-ok, sebességre is kb ugyanaz, 7200-as fordulat tehát hangra is, fogyasztásra is (a wd szokás szerint kevesebbre hazudja a fogyasztás adatokat mint a seagate, linkeltem pár hete egy cikket, keress rá ha érdekel), mivel pedig a fogyasztás befolyasolja a melegedést, ez is hasonlóan melegszik. De amiben jobb mint a wd-k és a többiek, az az ár, abban sokkal jobb.
Ha párban veszed, hibatűréssel konfigurálod a NAS-t (amit amúgyis kell bármelyiket is vennéd), kicsi a rizikó hiba esetén is.-
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Bontatlan WD Black 2TB SSD Gen4x4 SN770
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest