- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben22
senior tag
válasz King Unique #71500 üzenetére
Belátom sokkal jobban értesz nálam C és hardware közeli programozáshoz, Linuxhoz, még a korábban linkelt szöuli egyetemen dolgozó Na Young Ahn és Dong Hoon Lee kutatóknál is jobb vagy, akik az "Institute of Cyber Security & Privacy" intézetében kutatnak és azt a butaságot találták írni a review-zott publikációjukban, hogy "...It is known that NAND flash memory cannot be overwritten in general...". Te dolgoztál olyan cégnél, ahol mindennapos kapcsolatban voltál tényleges adatmentést végző kollégákkal.
Egyszerűen mindenben is jobb vagy mindenkinél és azokat a linkeket, amiket küldtem te review-ztad, beleértve a hdparm forráskódját is, mert hát te tényleg értesz is hozzá és így bizton kijelenthetjük, hogy minden úgy van, ahogy mondtad . Igazad van, egy ilyen kompetens szakemberrel butaság vitatkozni.
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk
-
King Unique
titán
válasz gaben22 #71501 üzenetére
Nem kell a mellébeszélés, ne a szöuli egyetemes cikket linkelgesd, ahol elméleti síkon feszegetik a témát, hanem olyat ahol konkrétan bemutatják és tényként közlik, hogy eleve lazán visszaállíthatók SSD-kről Secure Erase futtatása után is a korábbi adatok akár még home user szinten is, sőt akár saját példát, meg lehetőleg pl. az adatmentés topikba, mert annak a témája és nem ennek. Ja, hogy nem nagyon van olyan és nem tudsz, meg az a fórumtag eredeti kérdéséhez nyilván nem is kapcsolódik, ellenben az okoskodás, offolás és a trollkodás az megy ezerrel, értem.
Hát igen, világosan látszik a leírtakból, hogy te mennyire értesz hozzá, meg ha konkrét, a lassú formázás és Secure Erase utáni sikeres adatmentést - ha már azt állítottad, hogy utána is simán lehet adatokat visszanyerni - bemutató példák helyett továbbra is csak az egyéb "okosságokat" mantrázod.
[ Szerkesztve ]
-
gaben22
senior tag
válasz King Unique #71502 üzenetére
Köszi, viszont szerintem itt mindenki szeretne tanulni a mestertől. Korábban ezt a 2 képet küldted: Secure Erase / Secure Erase. Az egyik a Samsung Magicianból van, a másik pedig egy Asrock BIOS-ból. Megtennéd, hogy kikeresed a forráskódban (vagy ha nincs meg, akkor fordítsd vissza assembly-be legalább a Samsung Magiciant, mert értesz hozzá úgy is), és mutasd meg nekünk, hogy hol és mit csinál, amikor a "secure erase" fut, mert azt állítod, hogy nem az ATA secure erase instruction van meghívva. Tök érdekes lenne tudni, hogy milyen kód fut akkor, amikor az erase fut. Köszi, rendes vagy, alig várom, hogy tanulhassunk tőled.
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk
-
King Unique
titán
válasz gaben22 #71503 üzenetére
Nem, az lett leírva, hogy a hdparm által megoldható univerzálisan a Secure Erase futtatása, ami a linkelt cikkben SATA SSD-knél = "ATA secure erase instruction van meghívva" a hdparm által, nem írtam az ellenkezőjét. Tehát amikor most azt állítod, hogy "nem az ATA secure erase instruction van meghívva" lett állítva, akkor szimplán hazudsz és trollkodsz, hogy bizonygasd a nem létező igazadat.
Ez a "forráskód" a te kényszeres mániád, ami leginkább akkor lenne téma, ha bizonyítottan nem működne a Secure Erase és utána is simán vissza lehetne állítani a törölt adatokat. Apropó, megtennéd hogy screenshotokat vagy videót készítesz arról, hogy HDD-ken lassú formázást / DiskPart clean all parancsot futtatsz, valamint SSD-ken Secure Erase-t, majd utána ráengedsz xy adatmentő programot teljes kereséssel - home user szinten max. ez reális - és megmutatod a keresés eredményét, + esetleg elviszed azokhoz a "külföldi cégekhez" az SSD-ket és beszámolsz igazolásképpen képek / videó formájában Secure Erase futtatása után a sikeres adatmentésről?
Kíváncsian várjuk a fejleményeket, illetve lehetőleg az adatmentés topikba, mert ugye mégiscsak annak a témája lenne![ Szerkesztve ]
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Nagyon köszönöm a segítséget nektek!
Windows 10 a rendszer.Köszönöm.
Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!
-
JonssoN
csendes tag
-
McLaca
őstag
1-2 TB-ról van szó mindössze.
De hajlok arra, hogy megkapja ugyanazt a gép megint, ami volt benne, mert az biztosan hangtalan + egy nagyobb (4-6 TB) 3,5-öst beszerzek (magamnak, mert ez a project is a levegőben van) offline backup meghajtónak, aztán rendszeres mentés. Most is megvan minden, ami az elhullotton volt, csak 3 másik kisebb HDD-n.#71479 ricsip: szerintem kicsit drámai lett a válaszod.
Nem világos, miért jó a szülőknek top prémium kategóriás alkatrészekből gépet építeni facebookhoz, YT-hoz, meg DOSBOX-hoz és régi Tomb Raiderekhez. De nyugi, nem a legalja hardverek vannak benne. Az SSD jelenleg még nem egyértelműen megbízhatóbb, mint a HDD, ellenben ha megdöglik, azt gyorsan teszi és kis eséllyel menthető róla bármi. Viszont min. 2x annyiba kerül, és akkor még (nagyon) az aljából halásztunk. Amit már meg is szabad venni, az 70e+ 2TB-osban. Ugyanez 3,5"-es WD Purple-ben 25e. A 3x-os ár nyugdíjaséknál lehet világ pénze még akkor is, ha nem "kis"nyugdíjasok, és a zajtalanság azért ennyit már nem ér.A magyar nyelvben nincs -al, -el rag. Van helyette -val és -vel. Ha nem vagy biztos benne, hogyan írd, inkább olvass utána: http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh
-
nrg_52
addikt
válasz ricsip #71510 üzenetére
Azt, hogy felneveltek, gondoskodtak rolad, nem azzal tudod meghalalni, hogy felmillioert raksz nekik ossze gepet, hanem azzal, hogy visszaadod azt a figyelmet, szeretetet, gondoskodast oregkorukra, amit jo esetben te is kaptal toluk.
Ma próbáltam jobb ember lenni, de a világ nem hagyja.
-
Piftuka
veterán
válasz McLaca #71509 üzenetére
Nem tudom, hogy ez segít-e, de ma beüzemeltem a "WD42PURZ" merevlemezt, amit nemrég vásároltam, és hangot csak a "HD Tune Pro" írás tesztje alatt tudtam kicsikarni belőle.
A "WD30PURZ" HDD-mre is ugyanez igaz, ami hangtalanul teszi a dolgát immár közel 3 éve.Ami a tulajdonságait, teljesítményét illeti, az utóbbival kapcsolatos méréseket ebben a hozzászólásomban találod meg.
Az új eszköz a mérések alapján hasonlóan kiegyensúlyozott, és még valamelyest gyorsabb is:
És még egyszer köszönöm mindenkinek a korábbi, segítő hozzászólásokat!"Aquila non captat muscas."
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
Ismét egy merevlemez vásárlásához szeretnék segítséget kérni. Van egy ts440 gép otthon, benne csücsül 2db wd8001purp raid1-ben, adatot tárolok rajtuk. Ezt itt ajánlottátok nekem, problémamentesen működnek. Most egy kamerarendszert kéne beüzemelni, amihez szintén ezt a gépet tervezem NVR-nek használni shinobival. Az lenne a kérdésem, hogy egy WD42PURZ jó választás 0-24-es írásra?
-
SpG
csendes tag
Üdv kollégák,
bár a vételen már túl vagyok (WD62PURZ - ma hozza a futár), de szeretném megkérdezni, hogy a használatba vételkor mire kell figyelni, mit érdemes vizsgálni.
Gondolom a csomag sérülésmentessége alap.
Láttam Crystal Disk Mark, HD Tune, ATTO Disk Bench stb. használatosak. Kellhet-e bármi egyéb?
Gépházba fogom építeni, a HD Sentinel telepítve van.
Köszönöm,
AndrásSpG
-
tibaimp
nagyúr
Jó választás!
Nálam mindig fut a HDS, így monitorozva az összes HDD/SSD-t (nem járok úgy, mint évekkel korábban, mikor az egyik 3TB-os Toshiba hibáját már csak akkor vettem észre, mire ~30%-os lett).Újként a Win Lemezkezelőjében GPT-re kell inicializálni, majd simán formázod normál beállításokkal. (elindítod a Lemezkezelőt, eleve fel is fogja dobni, mint új HDD-t).
Ez után mielőbb másolj rá intenzívebben, ez kb. ki is hozza a lehetséges hibákat. Ha akarsz, bár én nem szoktam, lehet csinálni felület tesztet is, HDS-el, vagy HD Tune-val.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
SpG
csendes tag
válasz tibaimp #71521 üzenetére
Hangjanix, mint Gallfalván a falu bárdjának
Én nem észleltem különösebbet. A házban műanyag keretes rögzítés van, ezek csúsznak be a rackbe.
A random teszt természetesen hangosabb volt a szekvenciálisnál... szerintem a ventilátorok hangosabbak.Használni még nem kezdtem el, felülettesztben sem gondolkodtam - egy teljes teszt vajon hány óra lenne?
[ Szerkesztve ]
SpG
-
ricsip
addikt
Valószínűleg legitim eredmény. Mármint h. nyilvan nem te fotosoppoltad az eredményr. Arra tudok gondolni hogy kamuzik valamit a drive... pl. csak cache-be írja a "direct lemezre" helyett, és azt hazudja vissza h. már kiírta, mikor valójában csak cache-be rakta.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Fiúk, Lányok!
Mammer gépében megkotlani látszik a HDD.
Kiszereltem és ha elkezdem lemásolni , akkor szépen elindul viszont akad 1-1 file amire azt mondja a TC hogy írásvédett. Majd várakozik és utána azt mondja a win11 , hogy nem létező meghajtó. Kihúz-bedug megy tovább , persze a hibás file-t, már szándékosan kihagyom.
Aztán egyszercsak megint jön egy ilyen file és sz***at.A kérdés , hogy mivel tudnám úgy lemásolni a tartalmát , hogy ezeket a fájlokat kihagyja és átlépje. Csak mert ez így nagyon hosszú meló lesz manuálisan átlépkedni.
Van vagy 400mappa meg vagy 40ezer file. Olyan 1000 db file között van egy ami megkotlott.
Ez nem is érdekelne , csak tudná automatikusan átugrani ami olvashatatlan.KÖSZI !
-
Rickeffe
aktív tag
Sziasztok!
Rákerestem, és több pozitív bejegyzést is találtam itt a WD84PURZ (8TB Purple) típusról.
Viszont a WD8001PURP (8TB Purple Pro) típusról csak pár bejegyzést találtam és azok között sem találtam infót a fej parkolásról. (Gondolnám nem, de azért jobb lenne biztosra menni)Valaki rendelkezik infóval ezzel kapcsolatban?
[ Szerkesztve ]
Rickeffe
-
Piftuka
veterán
válasz ricsip #71523 üzenetére
"mondjuk érdekes, hogy a random write-nál az IOPS az kb duplája az olvasásnak néhány esetnél."
Miért, mi ennek a jelentősége?
Pár hozzászólással feljebb linkeltem be a 4 TB-os változat eredményeit, amelyeken látszik, hogy írásnál fixen minden mérettartományban sokszorosa az IOPS érték az olvasási teszt során produkált eredményeknek..."Aquila non captat muscas."
-
tibaimp
nagyúr
válasz Rickeffe #71530 üzenetére
A WD Purple család PRO szériája. 5 év gar, és itt már jóval nagyobb terhelhetőség, mint a "sima" esetében. (mérettől függően ~180TB/év vs 550TB/év és 1 millió óra MTBF vs 2-2,5millió óra MTBF), 7200-as az egész család és a legkisebb ha jól emlékszem a 8TB-os. Szóval ez egy szerver cucc. Gondolom hangosabb is a fentiek miatt!! A sima WD Purple a leghalkabb HDD.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
ricsip
addikt
válasz Rickeffe #71535 üzenetére
meg kell venni, és megosztani itt a tapasztalatokat
online kell megrendelni, aztán ha meg nem vált be, 2 héten belül visszaküldeni. Szemét fogyasztói magatartasnak tűnhet, de a mai "semmit nem tudok megfogni saját kézben, semmit nem tudok vásárlás előtt megnézni, kipróbálni, mert semmi nincs raktáron csak rendelésre" elbaszott világban főleg műszaki cikket így nem szívesen vennék. Az lehet h. a boltosok húzzák a szájukat nem tetszik nekik ez a módi, de ott lenne a lehetőség h. biztosítsanak helyben demó eszközön kipróbálási lehetőséget. De nyilván nem teszik. Akkor marad a 2hetes visszaküldés.
Nyilván ebben is van némi rizikó, meg az ember pénze ott áll a limbo-ban amíg vissza nem kapja. Sokszázezeres-milliós szervert magánszemélyként nem szívesen így tesztelnék. Céges számlára vett eszközre meg egyből nem áll a 2hetes visszaküldés, szóval az úgy még szopóbb.
[ Szerkesztve ]
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz Rickeffe #71535 üzenetére
Rickeffe: OK, értem, sajnálom, hogy nincs infó!
Az tuti, hogy a PURP sokkal strapabíróbb HDD, igazi Entrerprise szintű, hasonlóan mint a WD Gold/Ultrastar. Nekem van egy 8TB-os Ultra-m, annyira nem hangos, gyors mint a fene, még úgy is, hogy 96%-ban te van [link] , igásló...ricsip: Jó tanács
-
ricsip
addikt
válasz tibaimp #71537 üzenetére
Mondjuk a chrystaldiskmark-nak annyi baja van, hogy az csak 1 helyen méri a sebességet, ahová azt az X gigabájtos fájlt lepakolta. Ha a diszk elejére skerült neki, akkor nagy sebességet fog mutatni. Ha meg a diszk végére, akkor meg alacsonyabbat. Ha meg töredezett a fájlrendszer, akkor annak a lassító hatását fogja mutatni.
Ezért szeretem jobban a HDTune-t, mert az a diszk teljes kapacitásán végigmegy, és rajzolja ki a grafikont. Plusz a diszket közvetlenül éri el, nem fájlrendszeren keresztül, így a töredezettség sem zavar be, a diszk tényleges képességét tudja megmutatni. Ami nyilván az ideális eset, mert amint fájlrendszer kerül a diszkre, és elkezd töredezni, fog lassulni de az már inkább az alkalmazott fájlrendszer gyengeségének kimutatására alkalmas, nem a diszk képességeire.
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz ricsip #71538 üzenetére
Ez igaz.
Itt van egy másolás teszt, ez valós másolás a TC-ben, egy 4TB-os WD Black-ről, az említett, azóta már 97%-ban telített, WD Ultra-ra, ez a másolás így ment végig:
Ezen a 8TB-os HDD-n csak FHD és UHD filmek vannak.
-
-
eihwaz
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Szeretnék építeni egy külső HDD-t, amihez szükségem lenne egy belső HDD-re és egy rack-re hozzá.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek 2,5 vagy 3,5 -ös HDD használata lenne célszerűbb? 2-4 TB méretű lenne.Amire használnám. NAS-ról a képeket menteni. --> biztonsági mentés.
Kb. havonta lenne bekapcsolva a mentés idejére.Fontos, hogy megbízható legyen.
-
törölt tag
válasz eihwaz #71542 üzenetére
A 3.5 méret valszeg gyorsabb, olcsóbb,strapabíróbb. Cserébe hozzá a külső tápos ház biztosan drágább. 2.5USB külsőből lehet kifogni jó ajánlatokat, ha nem magadnak rakod össze. Itt érdemes átgondolni milyen eszközökbe akarjuk használni ,ugyanis az usb táp ellátás néha nem olyan mi t ami papíron van
Pl. nekem ilyet simán mghajt az egyik samu tv usb , a másik már nem ,max akkor ha ssd-rakok a hazba hdd helyett.
-
tibaimp
nagyúr
válasz eihwaz #71542 üzenetére
Én is a "magadnak rakd össze" külső HDD-ket szeretem jobban, mivel többfunkciós lehet, ha később kellene (rakhatsz bele másik HDD-t évekkel később, ami benne volt meg jó lehet bárhova, akár gépbe is), esetleg dokkoló, ha több belső eszköz is lenne.
Mivel nálad csak egy eszköz van, így a dokkoló kilőve.Én a 3,5 colos HDD javaslom, mert tudsz belőle venni CMR rögzítésűt, 2,5 colosból már nem! Ami hátránya a 3,5 colosnak, hogy mind külön tápos, viszont ez biztonságosabb is ezáltal!
3,5 colos HDD-nek simán jó lehet: WD Purple, WD Red Plus, Seagate Ironwolf ezek CMR szériák, 3 év gar, halkabb működésűek. A leghalkabb a WD Purple és/vagy a WD Red Plus!
Ha a komolyabb megbízhatóság is fontos, akkor jöhetnek szóba az 5 év garos Enterprise HDD-k (szintén 3,5 col), de ezek jóval drágábbak is, ill. hangosabbak, különösen a WD Gold.
Ide tartozik a WD Ultrastar, WD Purple Pro, Seagate EXOS, Toshiba MGxx széria. Ezek gyorsabbak is, mivel 7200-as fordulatúak, szemben a többivel, mert azok döntően 5400-asok.Külső ház iránt itt érdeklődj, illetve van ott az fórumon az Összefoglalóban egy méretes táblázat, azt érdemes nézni, onnan válassz: [link]
[ Szerkesztve ]
-
kipser
tag
Sziasztok!
Adattárolásra milyen belső merevlemezt ajánlotok?
Külső HDD-ként fogom használni. Havonta néhány alkalommal mentem rá a képeinket.
Megbízható terméket keresek 2TB-os méretben.Köszönöm szépen!
-
tibaimp
nagyúr
válasz #46824192 #71549 üzenetére
A P300 szériával az a gond, hogy CMR-SMR kevert lett a széria, én ezért nem szívesen ajánlom. Most néztem, a HDWD220UZSVA pont SMR-es 2 év garral, ~22e Ft, míg egy WD Purple, ami tuti, hogy CMR 3 év garral, meg ~24e Ft . Azt a +2000 Ft-ot az +1 év garancia és a CMR megéri! Szerintem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- SSD többféle, sata 2,5"
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- 1db wd red 3tb wd30efrx és 2db wd30ezrx 100/100 keveset mentek
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest