- Yettel topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Honor Magic V2 - origami
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
-
Mobilarena
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben22
senior tag
válasz gaben22 #69192 üzenetére
Végre volt időm átköltözni, jó 12 órás művelet volt átmásolni mindent mindenhonnan, de ma este már a Western Digital Ultrastar 18TB zakatol a gépben. Mikor végzett egy 10 órás másolás frenzyvel, akkor tapintással "mérve" ugyan (lusta voltam elővenni a multiméterem), de egyértelmű, hogy kevésbé melegszik a héliummal töltött 18TB-s mint a levegővel töltött 8TB-s Western Digitalom. Idle-n talán észre lehet venni hogy halkabb, viszont kevesebbet (vagy halkabban) seekel kis terhelésű írás/olvasás (pl. seed) közben szóval lehet összességében picit halkabb.
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk
-
törölt tag
Sziasztok,
Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy 3,5 vagy 2,5-es hdd-t erdemes venni, ha a fő szempont az, hogy halk legyen? Asztali gépben lesz. A lehető legkevesebb kerregést, kattogást szeretném hallani még évek után is.
Nem is szeretnék rá túl sokat költeni, 2-3 TB elég.
SSD-re nincs keret ekkora tárhellyel.(Régi rossz emlék, hogy a 3,5 feles hdd-k pár év után már olyan hangot adtak ki, mint egy fűnyíró. Nem tudom ezt már javították-e.
Most egy 2,5-es régebbi laptop hdd-m van, ami azóta is halk, de bővíteni kell.)Előre is köszönöm a tanácsokat.
[ Szerkesztve ]
-
sz.j
nagyúr
Mivel az évekig szuperül működő és halk (leejtett/törött) 2,5"-os WD Scorpio Black WD10JPLX 1TB 7200 rpm helyett nem kaptam másik ugyanilyent, ezért hosszú hosszú vajúdást követően vettem egy Western 3,5" WD 2TB 5400rpm 64MB SATA3 (WD20PURZ) hdd-t ....
Hogy beválik e azt még nem tudom .., csendesnek csendes, de nem nevezném gyorsnak, lassabbnak tűnik mint az előd 2,5 "-os.Köszönöm mindenkinek a kérdéseimre adott válaszokat.
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
titán
válasz #08010496 #69253 üzenetére
Szia!
Teljesen mindegy melyikből választasz.
Én a következő típusokból néznék egyet: ST2000VX008, WD20PURZ, ST2000VN004, WD20EFZX, ST3000VX009, WD30PURZ, WD30EFZX, ST3000VN007
Amúgy innen kis ugrás a 4 tb vinyó, ST4000VX007, ST4000VX016, WD40PURZ, WD40EFZX, ST4000VN008.
-
törölt tag
Az, hogy parkol-e számít hangban? Gondolom igen.
Ezek közül melyik nem teszi?
Egyébként köszi a kiegészítést 2-4 TB-ig gondolkozom.
Ha pl egy WD purple szimpatikus, mert olcsó, nem parkol, viszont én adat tárolásra használnám inkább, ez meg kamera rendszerekre van optimalizálva az gond?Köszönöm az eddigi válaszokat.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék, hogy WD40PURX szériát mennyire megbízható venni, ha már elmúlt 3 éves?
Tudom hogy most már szinte nem kapható, utódja ugye a WD40PURZ lett.
NAS-ban volt, kevés indítás/leállítás (max 100) volt, 100/100-as. [link]
(Chia Farm és egyéb brutál műveletekre nem volt használva)Problémám az alábbi:
Van 2 NAS-om, ahol van 1-1 disk (WD Purple 2TB), ami arar hivatott a fontos adatot időközönként rsync-el átmásolja.
Ezeket gondoltam lecserélni úgy hogy
1. Fő NAS: OMV5 fut, 2TB-os helyett a 1db 4TB-os 3 éves diszket venném
2. Backup NAS(xpenology) : 2db 2TB-os helyett 2 db 4TB-os 3 évest vásárolnél, RAID 0-ba kötném, ha egyik HDD lehal, akkor ne legyen gond.A 2 NAS közötti 2-2TB-os WD Purple HDD-n fontos adatok/fájlok(Családi videok,képek, stb) vannak, tehát jó lenne ha nem lenne gond vele 1-2 évig legalább.
Merégi rizigót vállani, mert a 2TB-os HDD jelenleg félig van, és hamar betelik szerintem.
Mi a véleményetek?
WD Purple szériából 2-4-6TB-os amikkel az elmúlt 5-6 évben foglalkoztam, gond nem volt velük. WD RED-em is volt 3TB-os de az msot nem játszik.
Elgondolkodásom oka, az hogy elég olcsón hozzá lehet jutni, meg akár átmeneti megoldásnak is tökéletes lenne.
[ Szerkesztve ]
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
tibaimp
nagyúr
válasz stigma #69259 üzenetére
Én nem vennék garancia nélkül HDD-t, mert arról nem ír a kolléga, hogy lenne. És elég sok óra van benne, az látszik, hogy nem nagyon kapcsolgatta ki-be a HDD-t, illetve amiben benne volt.
A 13e Ft viszont jó ár, rizikó van, ha megveszed és másnap meghal a winyó, akkor keksz...
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
csibe1
addikt
válasz ledgeri #69247 üzenetére
Szerintem mindenképpen SSD.
Azzal a 160GB-os merevlemezzel olyan lehet az a laptop, mint egy tökönrúgott lajhár.
Ismerősnek nemrég lett egy 250GB-os WD Green rakva a laptopjába (kétmagos Lenovo), azóta nem fő le a kávé bootolás alatt.
Az új merevlemezzel nem lennél túlzottan előbbre, nem lenne annyival gyorsabb a gép, mint egy SSD-vel.
A merevlemeznek meg veszel egy ajánlott külső házat, ha bírja akkor mentésnek vagy tartaléknak jó lesz." Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "
-
Depose
tag
Sziasztok!
3-4 éves WD20EFRX 68EUZN0 HDD Sentinel szerint sikertelen a tesztelés "olvasó egység hibája miatt" ez wtf?? PCben van a vinyó nem nasba, normál használat mellett.. -
ledgeri
nagyúr
válasz csibe1 #69262 üzenetére
Gondolgattam, ha minden fejlődik talán a mobil HDD-zés nem annyira gáz ma már (új, friss vinyóval..) De olvastam, hogy a "friss ropogós" SMR sem fogyasztói szemmel készült...Ha már itt vagyok újfent, akkor megkérdezem: a HAMR meg még láttam valami mikrohullám aszisztált MR hozhat valami ugrást, vagy a "lemez felette fej" már marad az ami...?
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
tibaimp
nagyúr
válasz ledgeri #69268 üzenetére
Még a dupla actuator technológia létezik már, a Seagate-nek van egy 14TB-s winyója, ami ~500MB/sec tud. Az már nem rossz. [link]
Hogy ez a technológia mikorra szivárog le a köznéphez....passz.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
A közeli jövőben tervben van egy home server építése és ehhez keresek megfelelő merevlemezt. Mindenképpen 2*8TB hdd kéne, RAID1-ben lennének használva a biztonság miatt. (persze, ha van jobb/költséghatékonyabb megoldás azt is szívesen meghallgatom) Főleg biztonsági mentésre (urbackup, timemaschine), illetve családi fotók, fájlok tárolására lenne használva. Az összefoglaló alapján ezeket a diszkeket szemeltem ki:Western Digital Red Plus NAS 3.5 8TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD80EFBX)
Western Digital Red Pro 3.5 8TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD8003FFBX)
Seagate IronWolf Pro NAS 3.5 8TB 7200rpm 256MB SATA3 (ST8000NE001)
Seagate IronWolf NAS 3.5 8TB 7200rpm 256MB SATA3 (ST8000VN004)Melyiket ajánlanátok megvenni?
Illetve azt nem tudom, hogy számít-e de lenne a gépben még egy 3 terás P300 csak torrentezésre.
Előre is köszönöm.
-
Dzsekó
addikt
-
Morris
veterán
Hali.
Vennem kell egy seagate skyhawk 2tb hdd-t az nvr-be(rögzítő)
Melyiket érdemes venni? CMR vagy SMR? -
bzolika10
aktív tag
válasz Dzsekó #69274 üzenetére
Jónak néz ki ez a purple, csak az a baj, hogy nem 7200-as. Sokszor lenne rá feltöltve 100gb körüli adat, ami nem mindegy, hogy mennyi idő alatt megy fel rá, ezért fontos lenne a sebesség is. Plusz minden nap menne rá valamennyi írás is a biztonsági mentések miatt. Ezek a hdd-k szoktak parkolni, illetve van olyan ami smr-es közülük? Az számít valamit az élettartamban, hogy hűvösebb, vagy csak a fogyasztásban mutatkozik meg? Az nem számít nálam, hogy milyen hangos, mert a nas úgyis száműzve lesz a padlásra.
-
five05
csendes tag
Sziasztok!
Gamehez, esetleg programozáshoz keresek winchestert. A régi cca. 8 éves hdd-m egy wd black, de egyre több a kerregés, meg is van telve, ezt szeretném leváltani. Ahogy néztem a wd purple nagyon népszerű, de a barracuda pro-kat is szoktátok ajánlani. Az lenne a kérdésem, hogy a wd black megéri-e a felárat élettartamát nézve vagy sem. (Gari nem szempont, mert kétszer annyiba kerül.) Mik a tapasztalataitok? -
félisten
válasz bzolika10 #69273 üzenetére
Magánvélemény, de ha amúgy is Raid1-be lesz, akkor szvsz felesleges a drága merevlemezekért (Pro/Plus) kiadni a plusz pénzt. A Raid 1 pont arról szól, hogy olcsóbb lemezekből raksz be kettőt, hogy ha az egyik megkotlik, az adatok akkor is megmaradnak.
A felárat akkor érdemes kifizetni, ha folyamatos backup nincs, és igényled a plusz biztonságot.
Szerintem.Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
five05
csendes tag
2tb-ra lenne szükségem, ha megtelik egy külső tárra kerül onnan az adat. Általában partícionálok 1tb adat / 1tb programok. Torrentezés van, heti kb. 48 óra, az sem 24/7, filmeket nem gyűjtök, törlöm. Game mellett még fejlesztéshez használt docker image-ek, szoftverek kerülnek a másik partícióra, főleg amik helyigényesek ssd-nek, ezek között 100 gb körüliek is előfordultak már. Nincsen gyakori mozgatás, sávszél névlegesen 125MB valójában 80MB körüli az átlag.
-
titán
válasz five05 #69285 üzenetére
Én lehet inkább beruháznék egy 1tb-os ssd-re és a jelenlegi vinyó maradna tárhelynek. Ha mégis bővíteni kellene, a legolcsóbb vinyók is megfelelnek adattárolásra. Ha mindenképpen merevlemezt szeretnél, akkor az én véleményem szerint egy 7200-es vinyó kellene. Elég sokrétűen lenne használva a hdd. Red pro WD2002FFSX, esetleg gold WD2005FBYZ alá nem nagyon mennék. Azt még kihangsúlyoznám, hogy szerintem nincs sok értelme ezeknek a drága vinyóknak már, hiszen a merevlemez akkor is csak a gyenge pontja lesz a rendszernek. Amiket mindennap használok azoknak egy ssd, a többit menteni a "legolcsóbb" hdd-re.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz five05 #69285 üzenetére
Nekem van egy csomó 4-6TB WD Black HDD-m. HDD körben gyorsak, hangos(abbak), (de ugyanakkor Utils-nak 2TB méretben, már SSD-t vettem).
Mivel Neked 2TB kell, vagyis 2x1TB, egyetértek Lauda kollégával, mert akkora méretben már inkább 1TB SSD + akár egy "sima" WD Purple.
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
bzolika10
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek. Valószínű, hogy egy WD8001PURP lesz a befutó.
Cifu
Macbook Pro másodlagos tára is lesz családi fotókkal, egyebekkel, mert horror árban van az ssd a machez. Ráadásul még rá is forrasztják nehogy ki tudd cserélni . Úgyhogy nem csak backup lesz rajta. A másik ok a drágább HDD mellett meg az, hogy ha drágábbat veszek és raidbe rakom akkor hátha nem kell 10-15 évig hozzányúlnom.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok!
Notiba vennék 2 vagy 4tb-s vinyókat, raid0-ba. Leginkább saját videók, fényképek lennének tárolva, és szerkesztve, szóval 7.2k@128mb.
Megbízhatóság témakörében érdekelne a véleményetek
Rendszernek már ssd van benne, az mellé menne be két vinyó.
Köszönöm a javaslatokat előre is!どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。
-
ledgeri
nagyúr
Melyik noti képes Raid 0-át HDD-ből
kezelnibefogadni magába?[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
ledgeri
nagyúr
-
senior tag
WD 6TB (WDWD6003FZBX ) mennyire ajánlott ha a "csendesség" is szempont ? Ne kerregjen kattogjon
Csak ez a hdd lenne a gépbe, illetve egy ssd.
Játék nem fut, nagy kiterjesztésű filmek letöltése inkább.
hdd - hdd másolás nincs.
Futattási sebesség a szempont.
Ha ez esetleg nem a legmegfelelőbb melyik 6TB lehet jó ? Más márka is ok.
-
titán
válasz Ghostman78 #69294 üzenetére
A black sorozat sosem tartozott a csendes vinyók közé.
Ezeket a vinyókat javaslom inkább:
WD60PURZ, WD62PURZ, WD63PURZ, WD60EFZX, ST6000VN001
-
tibaimp
nagyúr
válasz Ghostman78 #69294 üzenetére
Nekem van egy pár Black-em a gépben, konkrétan a kérdezett típus is. Gyorsak ez tény, de nem is halk, szóval vagy ez, vagy az.
Mondjuk, ha messzebb ülsz a gépedhez, annyira nem zavaró, illetve nem tudom hogy a házad befogadó rack-je milyen típusú. Nekem HAF 932-es házam van, abban gumipöckökön fekszik fel, így nincs vibrációs zaj! Seek hang az van, de elviselhető.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
A 2,5 colos HDD-k már mind SMR-esek, ami igen csak lassítja azt. Még az 1TB-os WD Black (WD10SPSX) is SMR-es és 9,5 mm vastag.
A 4TB-os meg tuti, hogy 15mm vastag, az is elfér még?A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
titán
válasz Ghostman78 #69298 üzenetére
Gyakorlatilag lényegtelen a cache mérete. Nyilván ha egy árban vannak, akkor érdemes a nagyobb cache-el rendelkezőt vásárolni.
-
modflow
veterán
Sziasztok!
Van egy Western Digital WD20EARS-00MVWB0 - 2TB 5.4K RPM 64MB Cache SATA 3.5" Hard Drive-om.
Most lett egy Vodafone-os 1 Gbit-es netem és azt látom, hogy letöltéskor (torrent) a HDD 100%-on teker...
Ez normális?
Létezik, hogy a letöltés gyorsabb, mint maga a HDD???[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital