- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
-
Mobilarena
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KisTücsök
addikt
válasz cyberkind #43451 üzenetére
Közben találtam egy ilyen írást. Hát ha neki 11 nap után nem volt sok a 300, akkor talán nekem sem az 178 után a majd 2000. Ha olyan sokat bírnak, akkor végül is nem zavar. Rendszer már amúgy sem lesz sokáig rajta .
Az energiatakarékos menüben érdemes kikapcsoltatni a merevlemezt? Mert nekem az bevolt állítva, 5 percre.
Ja meg mégegy: Megnéztem sorozatszám alapján a gariját, és 2016-ot ír. De én még 5 év garival vettem egy éve, vagy ez a +2 év csak a PCX kedvessége volt?
A 4 terrással is kacsingatok közben, a kettő közül lesz valamelyik. Csak nem tudom, 4 TB-ot kezel-e az alaplapom, vagy mi.
[ Szerkesztve ]
-
cyberkind
félisten
válasz KisTücsök #43452 üzenetére
Ha átmegy a rendszer egy SSD-re vagy Black vinyóra akkor oké lesz, igen érdemes kikapcsolni, meg a parkolást is DOS alól.
Persze sokat bírnak, de ugyebár ha minél később használódik el az a legjobb.
Szerintem a PCX volt az, a régi emlékeim szerint rajtuk kívül nem voltak mások akik 5-el adták, csak 3-mal.
Esetleg szerezz be valakitől egy nagyobb vinyót és próbáld ki, bár ha nem olyan régi a lap akkor vinnie kell. -
sutyesz96
őstag
Ilyenkor csinál valamit? 10 perce meg se moccan az a csík.
No matter what, you keep finding something to fight for.
-
janos666
nagyúr
Annyira nem is halkak ezek a WD Red-ek, mint az itt zengett ódákból hittem.
Pár napja vettem őket, most pedig egy HDD-től független probléma miatt végig kell küldenem rajtuk az R-Studio scan-t és kezdem nagyon unni a fejzenélésüket.
Az előző 7200RPM-es Samsung-jaimra sem úgy emlékszem, hogy jelentősen hangosabbak lettek volna új korukban. (Sőt, még sok évesen, már kopottabb fejjel sem. A zavaró az volt, hogy elkezdtek "hümmögni": ritmikusan búgni mély hangon.) Ezeknek is hallom még az alapjárati "szélzajukat" is (mikor a fej nem mozog, csak a korong forog). Pedig azt hittem közelebb lesz a zajszint a notebook HDD-khez, ha már ilyen lassan forog és pozicionál.
(3 van belőlük RAID-5 tömbben, ~3 centi vastag puha műanyagszivacson fekszenek a padlón, a gép passzív vízzel hűlik.)[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
3.Aragorn
addikt
válasz janos666 #43458 üzenetére
Teljesen passzív házban nem csoda, hogy hallod őket. A halkság és a zaj eléggé relatív. Más frekvenciájú zajhoz vagy szokva, így erre jobban fölfigyelsz. Nekem pl. a két másik vinyóm mellett nagyon kagylóznom kell, hogy kihalljam a redet, pedig még a gagyi bádoglemez házban vannak oldallap nélkül. Ha semmi más zajkeltő nem lenne benne, valószínűleg jobban kihallanám én is.
"3 van belőlük RAID-5 tömbben, ~3 centi vastag puha műanyagszivacson fekszenek a padlón, a gép passzív vízzel hűlik."
Milyen házban vannak? Mit kell tudni erről a szivacsról? -
-
törölt tag
üdv: intenzív játékra kellene nekem egy HDD, semmi másra, ez jó vagy ennél olcsóbb is megteszi, ha igen akkor melyik az ? köszönöm...
-
törölt tag
válasz #91166208 #43462 üzenetére
vagy ez is elég játékra ?
-
bozont
veterán
válasz < CyberBob > #43464 üzenetére
Érdekes, az enyém baromi halk (2TB-os), amíg átmozgattam az előző vinyóról az adatokat itt volt mellettem max 80cm-re, ráadásul egy üres doboz volt alatta ami erősítette picit a hangját, de mégy úgy is csak akkor hallottam ha fülelek. Néha-néha kapart egyet, de azt sem túl hangosan és mióta beszereltem a gépbe hangját sem hallom. A Hitachi 7K1000.C 1TB bármennyire is jó és megbízható, de egyszerűen annyira hangos, nem csak a seek, de eléggé rezgett tőle a gépház is. Pedig megfordult a fejemben hogy megtartom, nem baj az ha van egy kis tartalék tárhely, de annyira csöndes lett a gép, hogy inkább nem teszem vissza. Annyit nem ér az az 1TB.
Amúgy most hűtve idle 27 °C (az SSD 27, míg a WD 6400AAKS 33), beszerelve még nem kapott nagyobb terhelést, így nem tudom mennyire tud melegedni.
Mikor kint a dobozon másoltam rá kb 2,5 órán keresztül 38°C-ig melegedett, idle meg 28-29 körül volt. -
kutymorg
tag
Sziasztok!
Ma vettem egy WD1003FZEX HDD-t rendszer(Win7) és adattárolásra. Az lenen a kérdésem, hogy ennél a winyónál parkolásnál mekkora értéket érdemes beállítani?
wdidle /S300 és wdidle /D elegendő vagy mással kell próbálkozni?
Egyáltalán kell parkolással foglalkozni, ha az OS is ezen fut?WIN7 telepítővel csak simán particionálom, utána mehet rá a rendszer?
Köszi!
-
janos666
nagyúr
válasz 3.Aragorn #43459 üzenetére
"Milyen házban vannak? Mit kell tudni erről a szivacsról?"
Nincs ház, a szobapadlóra vannak lerakva.
Ezt a kérdést gyakran megkapom hasonlókért. -> Nem tudom.
Valaminek a gyári csomagolásából visszamaradt vastag légdús műanyag szivacs, ami épp kéznél volt, mikor kellett. Nem is direkt ezek alá tettem, a régi Samsung-ok kezdtek el öregebb korukban "hümmögni". Azoknak a mély, szinuszosan lüktető búgása mérséklődött tőle (enélkül úgy rezonált tőlük a födémlemez, hogy még az alattuk lévő szobában is hallani lehetett, ha csend volt és füleltünk), ami ezekből nem jön, csak sokkal magasabb frekvenciák egyneletesen (ahogy forognak a korongok).Mivel így beleéltem magam, hogy elhalkítom a winyókat, most lehet, hogy építek nekik valami doboz félét, vagy akár veszek nekik egy NAS-t, amit kiviszek a garázsba (nemrég úgyis ki kellett oda vezetnek a hálózatot).
(#43464) < CyberBob >
Pillanatnyilag így, hogy elég rég aktívan tekerésznek és ~23 fok van a szobában 36-38
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
< CyberBob >
őstag
válasz bozont #43466 üzenetére
Sima másolásnál (kis és nagy fájloknál egyaránt) teljesen hangtalan. Viszont torrentnél amikor lefoglalja a helyet már hallható. Mondjuk utorrent-ről váltottam transmission-ra így már csöndben van. Viszont amikor a Comodo-val teljes átvizsgálást indítok annak már van rendesen hangja. Hűtve 27 fokos és terhelve sem ment feljebb. Nyáron a nagy melegben ez sem megy el hűtés nélkül hiába lassabb. Összességében hangosabb mint a több éves 500 Gb-os 7200-es egy tányéros WD és csak 2 fokkal hűvösebb. De legalább nagy fájloknál nem lassabb.
janos666: igen ettől tartottam. Nyáron kell neki a hűtés hiába 5400-es.
[ Szerkesztve ]
Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!
-
Shifty01
aktív tag
HI!
Otthoni használatra nem rendszermeghajtónak(ssd-n lesz az OS) keresek 1 tartós megbizható gyors nem tul hangos hdd-t. Mint mindenki szeretném én is olcsóbban megúszni, de a megbizhatóság és a tartósság van előrébb nálam.
1Tb-os kellene.
Amit eddig kinéztem az ez:
[link]
Nagyon jó áron van a WD red és Black-hez képest. 4-5ezrerel drágább a WD.
Nem tudom, hogy ez msot miért ilyen olcsó. Tesztekben nagyon jókat mondanak róla, de itt mindenki WD-t ajánlgat.
Most akkor ez jó, vagy nem?
Nem szeretném 7200 alá adni, mivel nekem a sebesség eléggé mérvadó pont. Elvileg nem is olyan borzasztó hangos ez a barracuda.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy nyugodtan vehetem ezt
[link]
vagy jobban megéri a felárat a WD?
Nagyon sok tesztben dicsérik ezt a típust(seagate) mind olvasási és irási és elérési időben is, mivel egy tányéros hdd.
1év Gari
Nem találtam ilyen olcsón ilyen jót. Gyanús ez nekem...Most akkor ez jó vagy nem ? -
nagyúr
válasz 3.Aragorn #43469 üzenetére
Valamit tenni kéne már, mert az én FZEX- em már 151- et parkolt 40 nap futásidővel.
Kicsit elmaradtam mostanában, meló is meg egy kis kernelpanic, pont akkor, mikor az Abev- el kinlódtam MINT- en, 2 nap alatt rájöttem, miért dobta vissza mindíg a NAV.
Arra azért rájöttem, hogy igen nehéz a MINT- et kiborítani, de csak sikerült! openSUSE volt épp az usb- n, ami nem akarta a hálókártyámat, dvd olvasó bekrepált. Ahogy látom itt minden ugyanúgy folyik, Red, Black a válasz mindenre.(#43472) Shifty01
Megéri WD Black 5 év garanciával a felárat. Vagy most veszed vagy majd ha lejár az 1 év a Seagae- nél.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
cyberkind
félisten
válasz ubyegon2 #43475 üzenetére
Parkolás kikapcsolása
Én nem is hagytam hogy bebootoljon a windows, már egyből ahogy bedobtam a gépbe az új Red vinyót lőttem is ki ezt a parkolást, semmi értelme nincsen. -
nagyúr
válasz cyberkind #43476 üzenetére
151- et parkolt 40 nap futásidővel
Bocs, ezt viccnek szántam, ha megnézed jobban a két számot... Ha minden így megy tovább, 32 év múlva eléri a WD Black a 600000 parkolást. Később kezdek így aggódni!
Azt viszont én sem hagyom, hogy a Win bebootoljon! Linux MINT- et használok.
(#43477) 3.Aragorn
Mer' itt offolunk![ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
janos666
nagyúr
válasz cyberkind #43476 üzenetére
Mikor én bekötöttem a Red-eket, megnéztem a WD support oldalát. Találtam firmware frissítést, ami a parkolási stratégiát hivatott finomítani. Lefuttattam, de azt mondta, hogy nincs szükség frissítésre (gondolom régebbi vagy azonos verzió, mint amivel ezek kijöttek a gyárból). Úgyhogy azt hittem ezzel nem lesz gond. Most viszont nézem, és ~8 nap alatt ~100x parkoltak. Ráadásul legalább 1 napon át nyúztam őket HDS tesztekkel, mielőtt adatot tettem rájuk, hogy hamar kibukjon, ha valamelyik esetleg gyári selejt, most pedig megint régóta nyúzom őket R-studio recovery-vel (hülye voltam, hogy ReFS-el formáztam, ami olyan "resilient", hogy egy árva rendszerfagyást nem élt túl), ami alatt nem igen parkolhatott még akkor se ha mániákusan szeretne.
(#43471) < CyberBob >
Én azoknak a statisztikáknak hiszek, melyek szerint sokkal nagyobb szerepe van a véletlenszerűségnek, mint az átlagos üzemhőfoknak (nyilván az extrém eseteket leszámítva*) abban, hogy egy HDD mennyit bír ki abszolút életkorban és/vagy üzemidőben (* az nyilván más, ha hűtés helyett valaki kifejezetten fűti valamivel).
Szóval én nem fújatom a HDD-ket semmivel. Szó szerint, "dögöljenek meg, ha nem bírják!" De még nem is döglött meg nálam egy HDD sem azt az 1Tb-os WD Blue-t leszámítva, ami egy aktív hűtésű DVR-ban pergett 24/7.[ Szerkesztve ]
-
peter9228
aktív tag
Sziasztok!
A kérdésem kicsit eltér a témától, de azért remélem nem járok nagyon rossz helyen. A laptopomba vettem egy SSD-t a HDD helyére, így kéne a HDD-nek (5400rpm, 2,5") egy külső ház. Mindenképpen USB3-asat szeretnék, mert erre telepítenék néhány játékot is. Tehát olyanra lenne szükségem, ami nem fogja vissza (nagyon) a HDD sebességét. Szerintetek milyet érdemes venni?
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz cyberkind #43481 üzenetére
Ez volt az, de régebbi kiadás, mint a HDD-k gyártási dátuma, szóval nem volt meglepő, hogy azt mondta nincs dolga. Majd megnézem a Green-hez való idle set programot.
-
Viki84
tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy gép, Asus a7n8x deluxe alaplappal, ez egy régi SATA1-es lap, winxp op. rendszer, működne egy mostani SATA3-as HDD-vel? -
Unbaised-Ben
senior tag
Sziasztok, tegnap halt be a Western Digital 1,5tb-os winyóm, 9 nappal a garancia lejárta után, szeretném pótolni, Van még másik 3 samsungom, 7 és 4 év között, nincs bajuk, ezek után Samsungot akartam volna, de látom már nem is árulnak Samu hdd-t, így most Seagate vagy Toshiba van soron, tapasztalatom egyikkel sincs, de Toshibának adnék egy esélyt, 3Tb, 64mb cache, 7200rpm 25 rugóért nem rossz? Vagy tudnátok adni okosabb tanácsot az elképzelésemnél?
-
3.Aragorn
addikt
válasz Unbaised-Ben #43487 üzenetére
9 nappal a gari lejárta után? Az pech. Nem mutatkoztak jelei a dolognak pl. HD Sentinelben? Milyen típusú WD-ről beszélünk?
Az 1. hsz-ban találsz nem egy Samsung, Seagate, ill Hitachi vinyót, ami ajánlott, viszont a Toshibák nem szerepelnek ott tömegével...
[ Szerkesztve ]
-
run4fun
tag
Szerintetek mennyivel lenne halkabb/hűvösebb/kevésbé rezonáló egy WD RED, mint a jelenlegi 5 éves Seagate 7200.12-m? Fejlődött ennyit a technológia 3-4 év a technológia, hogy jobban csillapítják ezeket?
Mert most búgó hangja van a házamnak, de most csillapítom egy Bombás üveggel a tetején. -
-
Ganz-[HUN]
addikt
helló
a wd redet lehet használni rendszer hdd-nek, vagy oda inkább Bleki vagy blue?[ Szerkesztve ]
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
törölt tag
válasz Ganz-[HUN] #43492 üzenetére
black... de inkább ssd
-
cyberkind
félisten
Hosszútávon nem ajánlott, inkább a Black, na meg persze SSD.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Red az csak adattárolásra.. nekem még nem ment 22 fok fölé a red
[ Szerkesztve ]
-
Unbaised-Ben
senior tag
válasz 3.Aragorn #43489 üzenetére
Hát most pontosan a nevét nem tudom megmondani mert melózok, de később megadom.
A HDD sentinel úgy kb két hónapja jelezte, hogy a kondíció csökken, de úgy. hogy naponta ingadozott a kondíciója, és minden más teszt program viszont nem mutatott hibát, és én se tapasztaltam. Ezért nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, plusz anno nekem mondta rendszergazda ismerősöm, hogy ő nem hisz ebben a programban
Tegnap mondott csődöt, bár működik többé kevésbé, de nagyon ingadozó, és a windows-t is rendre hazavágja néha(lassít, fagy, nem kapcsol ki a gép, hasonlók).
Az amúgy elképzelhető, hogy valami fogja a merevlemezt, és teszem azt nem is romlott el? Érdemes particionálnom, és kipróbálnom, hogy azután hogyan viselkedik?Samsungot vennék egyértelműen, azok nálam bizonyítottak. De én nem látok belőlük új belső merevlemezt, amiért nagyon kár, különben nem írtam volna ide.
WD-t még egyszer nem nagyon akarok. Seagate 1 év garija se megnyugtató, nekem semleges márka. Toshiba meg 2 év, de ezek szerint nem ajánlott
Szóval most kicsit tanácstalan vagyok, még a végén újra WD, és az is 3 évig bírja :S
Amúgy az adatlapomon található ASROCK Z68 Extreme3 Gen3 alaplap simán kell hogy kezelje a 3TB-os hdd-t, nem?Köszönöm a segítséget!
-
3.Aragorn
addikt
válasz Unbaised-Ben #43496 üzenetére
"Hát most pontosan a nevét nem tudom megmondani mert melózok, de később megadom."
Az jó lenne, mert így a sötétben tapogatózom..."Ezért nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, plusz anno nekem mondta rendszergazda ismerősöm, hogy ő nem hisz ebben a programban"
Ez nem hit kérdése. Ha azt jelzi hogy gond van, akkor sürgősen adatmentés.
A vinyón el kell végezni egy teljes formázást, majd HD sentinel részletes önteszt, majd írás-olvasás teszt, majd a lemez felületének újrainicializálása, majd újra formázás! Ezek után kiderül használható lesz-e a vinyó. A teszt eredményeit mentsd, mert a szakik ez alapján tudnak neked majd segíteni!Milyen tápod van? Az áramingadozás is okozhat gondot. Egyes vinyók nem szeretik.
"Amúgy az adatlapomon található ASROCK Z68 Extreme3 Gen3 alaplap simán kell hogy kezelje a 3TB-os hdd-t, nem?"
Persze, hogy kezeli a 3 terát.Csak azért, mert meghalt egy wd lemezed, még nem kell bojkottálni a márkát. Bárhol kifoghatsz selejtes darabot. Ha a körülmények egyébként megfelelőek (gondolok itt a tápra) akkor elméletileg nem lehet bajod a következő WD-vel...
[ Szerkesztve ]
-
Unbaised-Ben
senior tag
válasz 3.Aragorn #43497 üzenetére
most próbálok róla adatot menteni, de közben haldoklik a windows 7 64bit. Az egész windows intéző/windows feladatkezelő, és a hdd sentinel is egyszerűen meghal, lefagy amint komolyabban használnám a hdd-t.
HDD sentinelben jelen pillanatban az értékek, teljesítmény: 100%, kondíció: 10%
Szóval, a pontos típus: WD15EARS SATAII
Tápom: FSP SagaII 500W
Nem bojkottálom a WD-t, csak nekem eddig rosszabbak a tapasztalataim vele, mint a samsungokkal.Később jövök a pontosabb adatokkal.
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Abba kérném a segítségeteket, hogy milyen HDD-t ajánlanátok, többet is, amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:
- halk működés
- jó teljesítmény
- legalább 200 gb tárhely (több lehet, akár 500 gb – 1 tb is)
- lehet 2,5-3,5" is, lényeg, hogy gyors legyen (jelenlegi: Maxtor 6V200E0 ATA Device (200 GB, 7200 RPM, SATA-II))Szeretném cserélni halkabbra, minimum ugyanilyen teljesítményűre.
Előre is koszonom a válaszokat!
„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville
-
3.Aragorn
addikt
válasz Unbaised-Ben #43498 üzenetére
Green - gondoltam...
A WD15EARS elvileg nem a legrosszabb green széria - az ajánlottak között is ott van még. Az más kérdés, hogy greent nemigen szoktunk ajánlani itt a fórumon...
Ha sikerül életre pofoznod HD sentinellel, még "hurcibálós vinyó" lehet belőle, de fontos adatok egyedüli tárhelyének már nem alkalmaznám...Az FSP SagaII 500W elvileg rendben van.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital