- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
ione
csendes tag
Helló!
Szeretnék némi támpontot kérni. Már hosszabb ideje keresgélek új vezeték nélküli routert.
Elképzeléseim:
- lehessen rá 3rd party firmware-t tenni, vagy openvpn-kliens legyen a gyáriban, a vpn-t szeretném a LAN-on lévő gépekről, gépenként/kliensenként ki-be kapcsolni (egyidőben támogassa azt, hogy egyik kliens forgalma átmegy router-ben futó vpn-kliensen, mikor a másik vpn-nélkül működhessen; mindezt lehetőleg távolról a kliens-gépekről lehessen szabályozni (dinamikus/statikus ip-csere? szkript?) A VPN-kliens stabil futtatása, kezelése fontos szempont.
- szeretnék torrentklienst is futtatni a routeren ami egy USB-n (USB3 azt hiszem fontos szempont) hozzácsatlakoztatott merevlemezre dolgozna.
- ugyanez a merevlemez szolgálna némi egyszerű fájlmegosztásra a LAN-on,
- és szeretnék erről a merevlemezről akadásmentesen filmet, zenét sztreamelni
- egy fő kérdés a választásban, amiben nem tudok dűlőre jutni, hogy kell-e nekem AC vagy elég az N-szabvány támogatása? Nincsenek 5 Ghz, AC-képes eszközeim amik kihasználnák, de hosszabb távra tervezem a router használatát ezért lehet, hogy mégis érdemes AC-router mellett dönteni. Ugyanakkor az is megoldás később ha szükség lenne AC-ra, akkor (pár év múlva) már talán olcsóbban hozzá lehet csatolni egy N-es routerhez is egy AC-s AP-t.
- Max 30-35 ezer a keret, de ha nagyon-nagyon jó eszköz akkor elmegyek 40 ezerig, többet nem nagyon szánnék ráAmit eddig néztem:
Asus RT-N18U (nincs 5 GHz, van USB3, Merlin nem támogatja, Tomato menne rá vagy OpenWRT),
RT-AC66U (nincs rajta USB3, néhol lehúzták, máshol istenítették; külföldön vagyok, ugyanannyiért tudom megvenni mint N18U-t, lehet rá Merlin firmware-t rakni amiben könnyen megoldható a VPN-kapcsolgatás)
RT-AC68U (már egy kicsit túl drága, de ha sokkal jobb mint a többi, megéri??)
Mikrotik hAP AC (itt a szálban miért nem ajánlja senki?) (gyengébb hw mint alábbiak, meredek tanulási görbe, hibás széria volt pár hónapja, amit azóta orvosoltak, de könnyen kifoghatom)
Netgear R6300 v2-ről / R6400-ról vélemény?
AC56U, TP-link Archer széria itt nem kapható![ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz SunMount3r #52296 üzenetére
Jó lesz az AC55U.
#52301 ione
N18U + OpenWRT kombo nem igazán ajánlott mert nincsen wifi.
AC66U már régebbi széria de még talán vehető.
AC68U erős eszköz, hosszútávra is megfelelő lesz.
MikroTik azért nem ajánlunk mert nem egyszerű a beállítása és akik idejárnak azoknak fontos a könnyű beállíthatóság.
A Netgear-ekkel nincsen tapasztalat.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
ione
csendes tag
válasz Gubek-Einste #52302 üzenetére
Köszi, jó tudni!
Nekem jó az N18U + Tomato is. Lévén, hogy semmi konkrét tapasztalatom semelyik 3rd party FW-vel.
Még mindig túl sok opció maradt választásban. Már kezdek besokallni az összehasonlítgatástól.
Na, mindegy majd akkor még utánanézek a Netgear-nek jobban. chip.de listáján előkelő helyen van R6400 (nem tudok németül, ha jól értem ár-érték arányról van szó ami miatt ). OpenWRT hardvertámogatási listájában viszont nem szerepel.
És még marad versenyben az N18U, AC66U, AC68U és azok amikről még semmit sem tudok de jók lennének.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz schawo #52304 üzenetére
Ha nincs rajta egyszerre több más terhelés is, akkor Tomato-val körülbelül 18-20MB/sec lehet a maximum, ami a gyári fw leszármazottaival - mint Merlin, HGG - valamivel több is lehet. De ezt tényleg úgy kell érteni, hogy kábelen, egy nagyobb méretű file-t másolva, és más erőforrás igényes feladatot nem csinál közben a router. Apró file-okkal, több kliens felé egyszerre, stb., jóval kisebb lesz a sebesség is.
[ Szerkesztve ]
-
ione
csendes tag
válasz schawo #52304 üzenetére
asus USB3 NTFS read
sajnos N18U nem szerepel rajta, de az előttem irt 20 MB körül reálisnak tűnik, pár MB/s-al bír többet az AC66U, AC68U[ Szerkesztve ]
-
corvin1984
tag
Haho!
Par hete a korabban jol mukodo ASUS RT-AC56U routerem bemondta az unalmast es a szerviz nem tudta orvosolni a problemat. Mivel ez a termek mar end-of-life igy nem tudtak cserelni a termeket, igy szeretnek vasarolni egy masik eszkozt. Smallnetbuilder-t mar atneztem es azok alapjan a Linksys wrt1200AC esetleg ea7500 illetve az Asus RT-AC68U johet szamitasba. Kicsit fennakadt a szemem, amikor lattam, hogy a frissebb ASUS routerek milyen arba mennek es bevallom oszinten mivel az AC68U mar tobb, mint 3 eves kicsit ugy vagyok vele, hogy vennek valami "ujabbat". Ezalatt frissebb procit es tobb memoriat ertek, ami mondjuk a wrt1200ac-ben benne van (2x1.4GHz, 512MB) viszont ettol felek, mivel Belkin es nem elegge elterejdt, ezert tapasztalat, info sincs rola igazan. Ez igaz az EA variansra is, emiatt hajlok az ASUS fele viszont nekem kicsit furcsa, hogy ebben a szegmensben nincsen frissebb router es ugy tunik, hogy a gyarto nem is tervez semmi update-t. Kint fut a P-s valtozatt jobb procival, amit talan itthon megkapott a C rev. de innentol nem vagyok mar teljesen kepbe.
Tudnatok segiteni a kovetkezokben:
* Linksys, velemenyek - be merjem vallalni? Nyilvan rogton menne fel az OpenWRT
* Lesz barmi uj Asus router ebben az arkategoriaban, amire erdemes varni?
* Igaz a feltetelezesem, hogy a C-s szeria mar ujabb procival, illetve arnyekolt USB port-al van?
* Netgear-t neztem meg, de nem ismerem es kicsit ki is esik mar abbol az arkategoriabol, amit meg szivesen kiadnek egy ilyen eszkozert...
* Esetleg barmi mas, amit meg ajanlanatok?Koszonom!
-
tejmaffia123
tag
Na hali ! Valaki magyarázza már el nekem legyetek oly szívesek, hogy a TP-LINK TL-WR1043ND, V2, V3 mi a különbség. Köszi
-
ione
csendes tag
válasz corvin1984 #52307 üzenetére
Konkrét tapasztalataim nincsenek, de az SMB teszt konklúziója szerint a wrt1200ac gyengébb mint a AC56U. Emellé még elég drága is.
-
corvin1984
tag
válasz corvin1984 #52310 üzenetére
Most olvastam, hogy az ASUS 1 hete jelentette be az RT-AC58U-s routert, ami elerheto lesz nalunk is. https://www.asus.com/Networking/RT-AC58U/
Talan ez felfoghato, mint egy updatelt AC56U-s routert. Ebben igaz "csak" 128MB RAM van es csak 1xUSB3.0, de a proci az mar A7 ARM. Kicsit varok amire ez elterjed, illetve mivel allnak elo az AC68U teren, bar annak meg mindig iszonyatos ara van, az 58 ugy nez ki 35 alatt lesz. -
ione
csendes tag
válasz corvin1984 #52311 üzenetére
Na, ezt megnézem én is. Nekem elsődleges szempont volt a VPN, mert az volt a hülye tervem, hogy kiszervezem egy gyenge laptopból a titkosítás számítási kapacitását. De közben pont az ellenkezőjét olvastam egy helyen. Egyáltalán nem tanácsos belerakni egy gyenge routerbe a VPN-klienst, főleg OpenVPN-t 256 vagy több bites AES-sel mert nagyon belassulhat az Internet. Volt aki 50 Mbps-ről 2-re esett vissza. Gondolom azért egy jobb hardvernél jobb a helyzet, de még egy gyengébb laptop is sokkal erősebb mint egy router. Ez teljesen felforgatja az elképzeléseimet, mert főleg emiatt vettem volna erős router-t. Az, hogy néha torrentezzek vagy sztreameljek, fájlt osszak meg nem kell ennyire erős router, 2 gépre és pár telefonra. Lehet, hogy megvárom az AC58U-t de biztos nem lesz olcsó, de a versenytárs routerek árát majd lejjebb nyomja.
-
Multibit
nagyúr
válasz corvin1984 #52311 üzenetére
Új típusról van szó, tehát óvatosan vele, lásd AC1200G+ esete!
A "csak" egy USB3 portot nem érzem hátránynak (azok közé tartozom, akiknek egyre sincs szüksége egy routeren). Alkalmazása válogatja, hogy elég-e a 128 MB RAM. Elég szokott lenni. A négymagos ARM SoC és a MU-MIMO elsőre jól hangzik. Nem Broadband alapú az új jövevény: IPQ4028.[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz tejmaffia123 #52308 üzenetére
Hardverben azonosak, a v3 gyári firmware-ében van már IPv6 támogatást és Vendég hálózati lehetőség.
#52311 corvin1984
Az AC58U Qualcomm Atheros alapú lesz.így a CFW ellátottsága kérdéses lesz.
Inkább vedd meg az AC68U-t.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Ed McLeves
tag
válasz Gubek-Einste #52302 üzenetére
Az N18U is újratárcsáz / folyamatos PPPOE kapcsolatot képes fenntartani a számítógép kikapcsolt állapota mellett is fw csere nélkül is? (Azaz távolról / külföld használható a VPN-je huzamosabb időn keesztül?) Elnézést az értetlenkedésért de biztosra szeretnék menni mielőtt megveszem.
Köszönöm. -
Topikgazda
válasz Ed McLeves #52317 üzenetére
Igen, képes erre.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Ed McLeves
tag
válasz Gubek-Einste #52318 üzenetére
Kösz a gyors választ!
-
Dreddy32
tag
Sziasztok!
Előre kijelentem, hogy nem értek ezekhez a dolgokhoz túlzottan!
Van egy DIGI 500/200-as netem. A routerem egy elég(bazi) régi TP-link.
Szeretnék ehhez a sebességhez egy jó routert venni. Minden eszközöm itthon ac-s.
Árban szeretnék azért 30 alatt maradni.
Márka nekem mindegy, a stabilitás a fontos.
Nem akarok (és nem is tudom hogy kell) más által készített firmware-t feltenni, még akkor sem, ha azzal jobb.
Olyan eszközre lenne szükségem, amivel azért még néhány évig elevickélek.Köszönöm
-
corvin1984
tag
válasz SunMount3r #52315 üzenetére
Köszönöm, várok akkor még egy kicsit, addig használom a régi wrt54gl routeremet.
-
Topikgazda
válasz Dreddy32 #52324 üzenetére
Egyszerű: ezekkel van tapasztalat.
De benne az összefoglalóban, hogy ezek csak ajánlott típusok amelyek teszteltek, ismertek és, hogy más is is létezik rajtuk kívül, csak nincsen velük tapasztalat.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Idiofil
aktív tag
Sziasztok,
Szeretném tudni, milyen eszközöket ajánlotok a következő felhasználásra (Digi 100-as net)
- 2 asztali gép (torrent, TS, online játék): Torrent nem folyamatos, általában ami lejön, kilövöm, max éjjel seedelek)
- 1 okos TV, wireless kapcsolaton keresztül használnám PlexMedia-n keresztül max 720p filmet játszása PC-ről illetve TV saját Youtubekliens használata.
- 1 laptop (céges: csak alap dolgok, semmi extra)
- 2 telefon (szintén semmi extra, frissítés, email kliens)
- 4x nm-es lakás,max 1 falon kell a jelnek keresztül mennie
- Gbites LAN kell
- DualBand jó, ha van- openwrt: azt sem tudom pontosan mire való, így nem feltétel
- NAS nem lényeg
- hálózati nyomtató nem lényeg
- 3G/4G nem lényeg
- Márka nem lényeg
- Ár: természetesen minél olcsóbb, olyan 25 környékén maximalizálnám.Remélem mindent leírtam, ami kellhet.
A legfontosabb az első 2 dolog, jelenleg ezt nem tudja a mostani routert (Archer C2), TS 5-10 perc után disconnect és nem is enged vissza arra a szerverre egészen restartig. (minden szerverrel ezt csinálta).
OkosTV: random dobálja a hálózatot, akár Plex, akár Youtube megy.Eddig amit ajánlottak:
Archer c5 v1 vagy v2, illetve TP Link WR1043ND.
Előre is köszönöm."Those who want respect, give respect"
-
Topikgazda
válasz Idiofil #52327 üzenetére
Ajánlott eszközök:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U, TP-Link 3600/4300 (erősen kifutó modellek)/Archer C5Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Idiofil
aktív tag
válasz Gubek-Einste #52328 üzenetére
Köszönöm!
TP-Link 4300-as eszközét javasolta két ismerősöm is, de újat egyik magyar webshopban sem találtam.Mivel csak alattunk laknak, felettünk és mellettünk senki, a telefonom is csak a saját wifi jelünket látja. Szerintem ilyenkor nem kellene, hogy probléma legyen egy TP-Link 1043-mal. (számít hogy v2/v3/v4?)
"Those who want respect, give respect"
-
B4ndiBuild3r
tag
Sziasztok!
Kaptam a t-online-tól anno egy huawei echolife hg850a típusú modemet. Ha különböző okok miatt (pl. általam okozott működésképtelenség) ki kellene fizetnem a modem újra való cseréjét, és én akkor már nem a t-online-tól ezt a típust szeretném, akkor lennének más alternatívák online webshopokban?
[ Szerkesztve ]
„We all make choices, but in the end our choices make us.” Andrew Ryan (BioShock)
-
delta12
csendes újonc
Sziasztok.
A véleményeteket szeretném kérni. Egy erős wifi jellel rendelkező, megbízható routert keresek. Egy 40 cm vastag tégla/vályog falon keresztül kellene jó minőségű jelet biztosítania. Max. 25-000 Ft-ig.
TP-LINK TL-WDR4300 és ASUS RT-N18U Router ami felmerült. Vélemény? Javaslat? Előre is köszönöm. -
Topikgazda
válasz Idiofil #52329 üzenetére
v1-t már nem lehet újonnan kapni de minél nagyobb a verziószám annál újabb az eszköz.
#52330 B4ndiBuild3r
A szolgáltatótól kapott eszköz használható.#52331 delta12
Az Asus N18U erős eszköz, a kategóriájának a legjobbja.
Ilyen környezetben előnyösebb is lehet mint a TP-Link.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Tompie
őstag
Egy nem ide illő kérdésem lenne, de honnan lehet megtudni / megállapítani egy eszköznek milyen MIMO antennái vannak, mert erről nincs szó a leírásban?!
Köszönöm -
Dreddy32
tag
Sziasztok!
Asus RT-AC1200G+ routert néztem ki a tp-link 3600 leváltására.
Meg tudnátok mondani mi a különbség az Asus RT-AC1200G+ és a Asus RT-AC55U között?
Melyik jobb, és miben?Köszönöm
-
temp123456
tag
Zyxel Z1 30k alatt van akcioban. annyiert mar best buy most?
en meg pont mult heten rendeltem Z2-ot -
MODERÁTOR
válasz Dreddy32 #52334 üzenetére
Szia!
Én az RT-AC1200G+ típust nem ajánlom megvételre, ha beleolvasol a topikjába, láthatod, sokan panaszkodnak rá a random újraindulások miatt. Az RT-AC55U teljesen rendben van, de azt csak akkor vedd meg, ha egész biztos nem szeretnél custom firmware-t használni, ugyanis arra nem létezik, és nem is nagyon várható. Mondjuk jelenleg még az RT-AC1200G+ -ra sincs, de ígéret van rá.
-
corvin1984
tag
válasz Gubek-Einste #52314 üzenetére
Utannaneztem a chipset supportnak es valoban, az 58u-val nem feltetlen lesz cfw tamogatas (openwrt). Ac68u-bol olvastam van tobb revision es talan a c1 mar ghz-es cpu-val jon. Igaz ez? Melyik revision-t erdemes venni?
-
MODERÁTOR
válasz corvin1984 #52337 üzenetére
A topikjában mint ha azt olvastam volna 1-2 hete, hogy itthon nem kapható az 1GHz-es SoC-al szerelt verzió.
-
Dreddy32
tag
válasz Intruder2k5 #52336 üzenetére
Értem, köszönöm.
Nem hiszem, hogy raknék fel más által készített firmware-t. Nem tudom, hogy kell. -
DCSS
csendes tag
válasz Gubek-Einste #52332 üzenetére
Szia!
RT-N18U mióta van meg (mennyire tartós)? Most gondolkodom cserén és ezt a típust néztem ki.
ಠ_ಠ
-
Topikgazda
-
Tompie
őstag
válasz Gubek-Einste #52341 üzenetére
Konkrétan arra, hogy pl a TP-Link AC1750 routerben ha jól tudom (amit szintén csak fórumon olvastam) 3*3:3 antenna van ami néztem USB Sticket Archer T2U-t abban 1*1:1 (ezt is fórumon olvastam) de ezek az adatok nincsenek az adott termék leírásában, specifikációjában, akkor honnan lehet megtudni ?
Pl milyen antenna van az Archer T4U-ban?
Bocs ha nagyon láma a kérdés -
Topikgazda
válasz Tompie #52342 üzenetére
A támogatott wifi link sebességből lehet következtetni, hogy milyen MIMO képességgel rendelkezik az adott eszköz de különböző webóldalokon pontosan fent vannak ezek az értékek.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Tompie
őstag
válasz Gubek-Einste #52343 üzenetére
...és, hogy lehet következtetni? mi a "képlet"? illetve pl milyen weboldalon ?
-
Topikgazda
válasz Tompie #52344 üzenetére
Wikidevi pl ilyen weboldal.
N-es hálózat esetén egy stream 150 Mbps, AC-nál 433 Mbps ez az érték.
Ez alapján:
N150 - 1x1:1
N300 - 2x2:2
N450 - 3x3:3
N600 (csak 2,4 GHz-n) - 3x3:3 TubroQAM-mel
N600 (dual band) - 2x2:2 + 2x2:2
N750 - 2x2:2 + 3x3:3
N900 - 3x3:3 + 3x3:3
AC750 - 2x2:2 + 1x1:1
AC1200 - 2x2:2 + 2x2:2
AC1750 - 3x3:3 + 3x3:3
AC1900 - 3x3:3 TurboQAM-mel + 3x3:3Van még néhány de azokat most nem írom le.
[ Szerkesztve ]
-
Tompie
őstag
válasz Gubek-Einste #52345 üzenetére
Oké, köszönöm, okosítom magam
-
petya2012
őstag
sziasztok
nemsoká 120-as netem lesz és szeretnék egy gigabites routert venni
TP-Link TL-WR1043ND
ezt néztem ki-ez jó lesz??láttam van sima és V2,V3-as is mi a különbség köztük??
csak arra kellene,hogy vigye a 120-as netemköszi a segítséget
-
Topikgazda
-
petya2012
őstag
válasz Gubek-Einste #52348 üzenetére
oké,köszi szépen
-
laci_8519
tag
Sziasztok!
Routert szeretnék venni, de nem igazodok ki a sok lehetőség között.
500-as UPC internethez kellene. Amit adtak (Connect Box) valami gyalázat. Rendszeresen ledobál és a weboldalak is olykor nehezen töltődnek be. Ráadásul 300 mbit/s-tól többet nem lehet belőle kicsikarni. Biztos, hogy az eszközzel van valami, mert kipróbáltam egy régi routert és azon stabil, csak az nem tudja az 500 mbit/s sebességet. Hiába szóltam már többször, nem csinálnak semmit, azt mondják, hogy jól működik, így kénytelen vagyok venni egy másik routert.
Semmi extra igényem nincs, csak legyen stabil és megbízható.
Wifi-t telefonon használok, így annak is stabilnak kell lennie.
Max. 25-30ezer körül mit ajánlanátok?Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs