-
Mobilarena
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
-
motox002
csendes tag
Sziasztok!
Pár hónapja kértem tőletek ajánlatot projektorra.
A győztes egy EPSON EB-U32 gép lett, plafonra rögzítve, tárgyalóba sima fehér falra vetítve, ppt-k, office alkalmazásokra van használva. Gyorsan bekapcsol, nem hangos.
A faltól 340 cm távolságra van, 250 cm-es a képátló, Full HD, tűéles a kép, és gyönyörűek a színek!
Köszönöm a segítséget a kollégáknak, akik javasolták!
További szép napot! -
ThinkDiffere
csendes újonc
Sziasztok!
Adott egy epson ehtw6700, 2 napja megerkezett a himedia q10 pro medialejatszo. Osszekotottem es az tortent hogy kikapcsolas utan villog a kel led es a lampa led. Utana neztem azt irja a konyveben h internal error es hogy a projektor meghibasodott, ne hasznaljam tovabb. Huzzam ki es vegyem fel a kapcsolatot az epsonnal. Ebben az allapotban be sem tudom kapcsolni a projit. Kihuztam majd ujra bedugtam, igy be lehet kapcsolni es rendesen megy nem tapasztalok semmi problemat. Lehetseges, hogy a medialejatszonal van koze a meghibasodashoz, mert elotte ezt nem tapasztaltam. Egyertelmu hogy visszakuldom a gepet csak kivancsi lennek a velemenyetekre. Koszonom
-
c4
őstag
válasz ThinkDiffere #33505 üzenetére
Este tankoltál, de még hazamentél az autóval, reggel nem indult valamiért az autód, lehet, hogy rossz a benzin?
-
ThinkDiffere
csendes újonc
Koszonom ezt a szellemes valaszt amugy 200 ora korul van a projiban, de ezt nem azert irom hogy nem romolhat el, tudom akar 1 ora utan is bedogolhet de jeleztem hogy ezidaig nem fordult elo ez a problema. Gondoltam arra is hogy akar amiatt is lehet hogy filmeke elott valtoztatja a kepfrissitest a proji 60rol 24re es amiatt krepalhatott be.
-
c4
őstag
válasz ThinkDiffere #33507 üzenetére
Szerintem csak úgy elromlott. Talán majd a szervizben kiderül, mi romlott el benne.
A HDMI-s eszközöket áram alatt nem ildomos összedugdosni HDMI kábelen, de itt most nem erről volt szó. -
alphamooncam
őstag
válasz alphamooncam #33493 üzenetére
Kezd tele lenni a hócipőm...
Ma vászonkeresgélés közben felhívtam egy elismert, régóta a szakmában lévő házimozival és sztereó rendszerek árusításával foglalkozó szakembert.
Elmondtam hogy vásznat keresek, egy nem kifejezetten fényerő, és kontraszt bajnok Epson 5300-hoz.
Beszélgetés közben kaptam tőle egyébként számomra új információt is, de a lényeg, hogy más szakember véleményével szemben nem egy 1,4 gain-es erősítésű vásznat, hanem 1.0 max 1.2 erősítésű szürke vásznat ajánlott.
Kerek-perec megmondta, hogy semmi szükség ekkor erősítésű vászonra, attól nem lesz nagyobb a kontrasztom.
Tapasztalata szerint, - mivel az általuk forgalmazott JVC-k sem erőbajnokok fényáramban - ez bőven elegendő lesz.
Dilemma.
Melyik szakembernek higgyek én, aki még projektort soha nem használt ?
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
Janaboy
Topikgazda
-
c4
őstag
válasz alphamooncam #33509 üzenetére
Ki mondta, hogy a KONTRASZTOD lesz jobb/nagyobb az 1.4-es vászontól? Nagyobb fénynyereséged lesz tőle, nem nagyobb kontrasztod. Magyarán: több beeső fényt visel el - pont ez öli a kontrasztot is -, nagyobb képet vetíthetnél, mint egy 1.0-ás vászonnal...
A kontrasztérzet növelése pont a gain 1.0 alatti értékkel bíró vásznak. Többnyire a 0.8-as gain-nel rendelkező vásznakat ajánlják erre a célra a gyártók. Természetesen így a specifikált fényerő kevesebb lesz, a színeket is rendbe kéne tenni egy kalibrációval, ha maximalista szeretnél lenni.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz alphamooncam #33509 üzenetére
Kicsit feljebb volt téma ez a gain, egy másik fórumtagnak (asszem tl-x) írtok, hogy fölösleges 1,4-es gain. Annál a szakembernél most ez a vászon a futó, az elmúlt időszakban a neve mellett mindig ez az 1,4-es Screenline merül fel. Érdekes.
Nekem is erősítés nélküli enyhén szürke vásznam van, bőven 1000 ANSI Lumen alatti kalibrált fényerővel, és teljesen elég. Igaz ez csak 77"-os vászon, de az írisz félig zárva van, tehát 100-110"-on csak kijjebb nyitnám és továbbra is elegendő.
(P.H.)
-
alphamooncam
őstag
Szándékosan nem írtam neveket, egyéb megfontolásból.
Ha jól értem egy 0.8-as szürke vászon lenne az optimális egy Epson 5300-hoz, megfelelő sötétítéssel a lehető legjobb kontraszt eléréshez?
Felület 100 coll alatt lesz. Kb. 200 max 210 cm. helyem van 16:9-re.
[ Szerkesztve ]
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
c4
őstag
válasz alphamooncam #33513 üzenetére
A kontrasztod akkor lesz a legjobb, ha minden beeső/visszaverődő fényt kizársz. Magyarán fekete falak.
Sötét bútorzat, ne legyen üvegfelület, és ha maximalista vagy, akkor fekete ruhában nézz filmet.[ Szerkesztve ]
-
tl-x
őstag
Néztem teszten (bocsi tudom youtube nem adja vissza, máshol nem tudom megnézni) black diamond vásznat. Majdnem fekete színű, ha jól láttam az eredményt akkor ez lehetne a megoldás a kintrasztra. De javitsatok ki ha tévedek.
-
.DLL
veterán
Annak csak világos helyiségben, pl. nappaliban, TV-ként is használva van értelme szvsz (és még úgy is k***drága :Đ ) mert ott az oldalról beeső fény kevésbé rontja a kontrasztot, mint hagyományos vászon esetén. De ha alapból sötétet lehet teremteni filmnézés alatt, akkor az oldalról beeső fényt, csak a környező felületekről való visszaverődés okoz, amit egy B.D. vászon áránál jóval gazdaságosabban lehet kezelni és csökkenteni.
Szerk.: megelőztek. Ezért nem kell kimenni válaszírás közben. :D
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
alphamooncam
őstag
elsötétítési terv ( fekete polár )
vászon előtt ülve
besötétítve, nézési pozícióból
Ejnye Srácok, senki nem mer felvállalni egy egyértelmű igent vagy nemet a 0.8-as szürke vászonra, hogy jól gondolom-e?
Mik ezek a rövidítések? Én ezeket nem értem...
[ Szerkesztve ]
-
Janaboy
Topikgazda
válasz alphamooncam #33518 üzenetére
A 0.8as nemileg javit a feketen, de a szineket elnyomja.
Sztem egy sima 1.0as matt fehert kellene venned.Szerk: meg annyi, h AVHelper van képben az epson projikkal, o biztos tudja h kb 100"nal mi az idealis ahhoz a tipushoz.
[ Szerkesztve ]
Janaboy
-
c4
őstag
Nem írtam rövidítést, a töksötét nem titkos kód, hanem kívánalom az elérhető legmagasabb kontrasztarány eléréséhez. A 0.8-as vászon nem helyettesíti a sötétség hiányát sajnos. A kontrasztérzetet növelheti a színhelyesség kárára, ha nem kalibráltatod a vetítőt. Belépőkategóriában a dinamikátlan LCD-s képen sem segít sajnos. Feketét meg deep black nélkül ne nagyon várj.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
Ha rövidítés alatt az SI-re és a BD-re gondolsz, akkor az Sceen Innovations (gyártó cég, márka) és Black Diamond (típus).
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
bajnokpityu
félisten
senki nem mer?
konkrétan ültem egy 1.25ös mocsokdrága vászon előtt, ami csillogott. amikor rákérdeztem, akkor mondják, hogy 1.25 van ráírva, de mérve 0.9.
naszóval, akkor ha ez előfordul millió körül, akkor miért ajánljunk ismeretlen cucchoz, szobához vásznat?szepi féle fix 1.4es vászon amúgy jó, láttam sim2 d80assal. abban a szobában, vetítővel jó volt a kép. amúgy necces, h valóban 1.4es az a vászon, de én már semmin se csodálkozok
eladó topping dac
-
xtremetuning
addikt
1.0 nagyon enyhe szürkével. Volt ilyenem, imádtam. Illetve még mindig megvan, csak már nagyobbat használok.
[ Szerkesztve ]
...ha belekezdtél a high-endbe, vess keresztet, mert sosem lesz vége.. :) ......... és ezt mástól nyúltam, de nagyon igaz : 'Tegnaptól őszinteséget fogadtam. Azóta nincsenek barátaim...'
-
motoroskanál
tag
válasz bajnokpityu #33523 üzenetére
Valószínűleg nem 1.4. De legalább nem csillog.
-
Khaosz55
addikt
válasz motoroskanál #33525 üzenetére
Nekem 1 vagy 1.1-es vásznam van. Nem csillog egen az zavar a legjobban ha csillog a fehér.
Nem tudom havernál milyen van de a fehér ilyen csillogós volt. Mintha káprázott volna a szemem engem marhán zavart.
-
szepi0808
senior tag
válasz motoroskanál #33525 üzenetére
Gyártó adta meg az értéket és tényleg nem csillog és nem hotspot-ol. Amilyen jó rajta kontraszt és nem süti ki a szemed, nem csodálkoznék rajta ha kevesebbet lehetne mérni rajta.
Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW7000ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.8 ALR 4K Zidoo Z3000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.
-
szepi0808
senior tag
Az új EPSON natív kontraszt valóban túl alacsony, a mérés 518: 1
Ezen a kontraszton sokat nem lehet javítani, de a proji tud eco-ban kb 900 lument és, ha kontraszt növelés a fő cél, akkor 210-es mérethez nyugodtan bemehet a 0.8-as vetítőfelület, amivel még mindig 24 fL érték körül kapsz.
Csak az a kérdés, hogyha vetítőt cserélsz ez a vászon akkor is megfelelő lesz-e majd? Mondjuk a kis méret miatt nagy gond nem lehet, mert mondjuk egy Benq W1070-el is, ami kb 700 lument tud is is elegendő lehet a fényerő.Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW7000ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.8 ALR 4K Zidoo Z3000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.
-
AVhelper
senior tag
válasz Janaboy #33519 üzenetére
Nem kéne azonosítani a 0,8-as fénynyereséget az un. "High Contrast" vetítőfelületekkel! Van ugyanis jó néhány olyan az utóbbiból, ami nem 0,8-as (lásd például a Projecta High Contrast Cinema Vision anyagát, ami tengelyben gain 1,1-es). Ezek az anyagok azzal az egyszerű trükkel operálnak, hogy enyhén szürke alaptónusukkal mélyebb feketét reprodukálnak.
Az is hibás általánosítás, hogy az ilyen vetítőfelület "a színeket elnyomja" vagy akárcsak torzítja, mert a szürke is csak a fehér egy árnyalata, s az a lényeg, hogy az a fehér aminek ez egy árnyalata, az mennyire színhelyesen, azaz elszínezés nélkül veri vissza a projektorból kilépő fényt.
A megfelelő vetítővászon kiválasztása nem attól függ, hogy milyen márkájú projektorral vetítenek arra a felületre.
-
AVhelper
senior tag
Igen, jól érted!
Az EPSON EH-TW5300 900 lumen körüli már beállt fényáramával (Természetes/mozi színmód, Eco lámpamód) egy 210 széles gain 0,8-as vetítőfelületen 27 ft-L (93 cd/m²) csúcsfényességet produkál, ami bőven elég egy sötétíthető szobában.
-
c4
őstag
válasz AVhelper #33533 üzenetére
A fehér? Olyan szín sincs. Döbbenet, mi? A fehéret RGB LED-del is 3 alapszínből állítanak elő, aztán ahogy sikerül, olyan "fehér" lesz az a fény.. Az UHP izzók sem "fehér" színt adnak - a projekorgyártók legnagyobb szomorúságára -, de a Nap, mint természetes fényforrás sem fehér fényű.
-
AVhelper
senior tag
A fehér tényleg nem szín, és valóban előállítható a vörös, zöld és kék alapszínekből, ahogy a szivárvány látható színképének nagy része is az említett három alapszín változó arányú összekeverésével. Ezt hívják additív színkeverésnek. De nem ez volt a kérdés!
Félrebeszélés helyett tudsz arra válaszolni, hogy színösszetevőiket tekintve mi a különbség a fehér és szürke között?
[ Szerkesztve ]
-
AVhelper
senior tag
A politikusi pálya minden erényét megcsillogtattad, de csak azért, hogy elkerülhesd a választ a teljesen értelmes kérdésre. De megválaszolom helyetted.
Additív alapszín összetevőit tekintve a fehér és a szürke között csak annyi a különbség, hogy az utóbbiban kisebb a vörös/zöld/kék összetevők mértéke (mondjuk intenzitása). Vagyis a szürke a fehér egy világosságárnyalata, Így azt ezt kétségbe vonni szándékozó 33532-es bejegyzésed "fake" (Donald Trump kedvenc szavajárásával).
[ Szerkesztve ]
-
ThinkDiffere
csendes újonc
válasz ThinkDiffere #33505 üzenetére
Nos kiprobaltam hogy a proji kikapcsolasa elott kihuzom a medialejatszot a projibol es igy mar nem villog a hibajelzes. Viszont ha csatlakoztatva kapcsolom ki a projit akkor villog a kek es lampa visszajelzo a projin ami azt jelzi hogy meghibasodott a proji. Na erre milywn megoldas van vagy mi lehet a provlema. Nem akarom mindig ki-be dugsosni a hdmi-t.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
nos akkor benq W2000-lesz. Az a kérdésem honnan érdemes rendelni ? Emag kilőve kizárólag Magyarországról szeretnék ha esetleg garanciát kell érvényesítenem. -
AVhelper
senior tag
válasz ThinkDiffere #33538 üzenetére
Kapcsold ki előbb a médialejátszót és aztán a vetítőt.
-
Janaboy
Topikgazda
Komolyan a kicsit is vitába torkollo parbeszednek nem kezdodhetnek anelkul, h egymasnak beszoltok?
Janaboy
-
tl-x
őstag
válasz ThinkDiffere #33538 üzenetére
Szia. Kettő HDMI van rajta? MHL-t tudja az egyik port esetleg? Dugd a másik HDMI-be. HDMI vezérlést ki lehet kapcsolni a projin? Ha igen próbáld meg.
-
AVhelper
senior tag
válasz Janaboy #33543 üzenetére
Bocs, én csak egy egyszerűen megválaszolható kérdés átgondolásával próbáltam meg rávezetni C4-et, hogy a szürke és a fehér ugyanazon vörös/zöld/kék színösszetevőkből áll, még arányuk is egyforma (lásd a projektorok kalibrálásánál a szürke RGB együtt-futásának beállítását).
Ha hajlandó lett volna gondolkodni, akkor nem vitatkozott volna tovább, hanem belátja, hogy a szürke - hogy a lehető legpontosabb legyek - a fekete és a fehér közti világosságárnyalat, még akkor is, ha valóban színösszetevőkből áll.
[ Szerkesztve ]
-
töky76
tag
Sziasztok, megérkezett a w1070+, nagyon megvagyok vele elégedve, viszont szükségem lenne vászonra.
Jelenleg a képméret 244x137cm
Nem motorosat szeretnék és max 50 ezerig. Jelenleg világoss barack a fal, gondolom ettől jobb lenne a vászon?!
Teljesen betudok sötétíteni.
Gain? 1,1 jó lenne?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest