Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Zsiráfnyál

    aktív tag

    Üdv,

    Három napja egy [Asus VG279QM] monitort használok egy [Philips 252B9] mellett, és arra lettem figyelmes, hogy a színkezelésben valami nem stimmel. A Philips-et DVI-vel, az Asus-t pedig DP 1.2-vel használom.

    A problémám :
    - Akárhogy variálom az Asus monitor beállításait (akár OSD-ből, akár szoftveresen, Nvidia control panelből), nem tudom összehozni, hogy ugyanazt lássam a két monitoron.
    - Hiába változtatom a fényerőt, kontrasztot, vagy nyúlok az extrémebb beállításokhoz (kékfény szűrő, gyári konfig módok), az Asus-on a színek valahogy mindig fakóbbnak, telítetlenebbnek, halványabbnak, világosabbnak tűnnek. A piros nem annyira piros, a sárga nem annyira sárga, minden egy kicsit "fehérebb".
    - Próbálkoztam az RGB / YCbCr444 közti váltással is, ez sem oldotta meg a problémát.
    - Referenciának fogtam a Paint-et, rajzoltam fekete alapon egy piros (255,0,0) téglalapot áthúztam az ablakot úgy, hogy a két monitoron átérjen, és míg a Philips-en egy határozottan vörös színt látok, az Asus-on egy halványabb, narancssárgásabb árnyalatot. Azt a piros színt, amit a Philips-en látok, semmilyen beállítással sem tudom az Asus-on összehozni. Ha egy harmadik referenciaként fogom a telefonomat, azon is "pirosabb" a piros szín, és ugyanazt az Asus-on összehozni nem tudom.
    - Főleg, amikor sárga / fehér, és piros / fehér színek találkoznak a monitoron (pl piros alapon fehér betű), az a Philips-en sokkal jobban elkülönül, érezhetően olvashatóbb, az Asus-on kevésbé éles a két szín közti különbség (mert minden szín eleve "fehérebb" egy kicsit).
    - Összességében, leegyszerűsítve a Philips-en szebbek, élénkebbek, telítettebbek a színek, és bárhogyan állítom be az Asus-t, az nem tudja ugyanazt elérni.

    Az Asus monitort jelenleg nem a megfelelő VGA-val hajtom (a csere folyamatban van, de a vásárlásig még nem jutottam el), a VGA DP 1.2-re korlátoz, holott a HDR-hez pl 1.4 lenne szükséges, ezért az OSD a HDR-t be sem engedi kapcsolni, letiltja azt a beállítást (és pár másikat is, pl saturation, és skin tone, tehát a színkezeléshez valami köze biztosan van). Létezik, hogy innen ered a fenti problémám, vagy a két monitornak enélkül is tudnia kéne egyformának lenni ?

    Próbáltam összehasonlítást keresni a két monitorra, a de a Philips-et valamiért a compare weboldalak nem ismerik.

    Az Asus-t az eMAG-ról rendeltem, gyanúsan le volt árazva (-27%, 130.000), bár a rendelésem óta is készleten van, tehát nem egy darabra szólt az ár. A doboz ugyan kívülről elég ütött-kopott volt, de nem találtam újracsomagolásra utaló jeleket, minden gyári matrica a helyén látszott lenni, szerintem én bontottam ki először.

    A kérdésem, hogy a fentiek lehetnek-e a nem megfelelő VGA (DP 1.2) következményei, vagy elképzelhető esetleg, hogy egy hibás példányt fogtam ki (az Asus-ból) ? Létezik esetleg valami teszt program, amivel le tudnám "vizsgáztatni" a monitort ?

    Köszi előre is ! :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák