Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz arnyekxxx #66808 üzenetére

    Hőtanilag több módját különböztetjük meg a hő mozgási folyamatoknak.
    Ebből a radiátor valamint konvektorok a szokásos módokon kívül, a felületük révén hősugárzás formájában is átadnak hőt, ami egyrészről az infra vagy kvarc sugárzókhoz hasonlóan a bőr felületen keresztül növeli a komfort érzetet már ha rálát a bőröd.
    Másfelől a távoli falak felé is át adódik hőenergia. Erre értettem, hogy amíg a konvektor megy még akkor is jobb a komfort érzet hogy ha egyébként nem rát lát a bőröd a konvektorra, mert a falak kevésbé hidegek.
    Persze ennek feltétele hogy ne legyen elépakolva semmi a konvektornak, ugyanígy a radiátornak se. Anno volt is ilyen tanpélda, hogy minisztériumban a titkárságon fáztak a hölgyek, erre az energetikus odalépett a radiátor elé és egyszerűen elpakolta onnan a fotelt amit elé toltak...már nem fáztak, pedig a termosztáton nem állított semmit, ugyanannyi maradt a levegő hőmérséklete, mert egyébként a meleg levegő nem szorult be a fotel mögé, a szobában mindenhol egyenletes volt a levegő hőmérséklet. Még is először fáztak.

    Míg klíma esetén ha kint téli hideg idő van, akkor csak a levegő hőmérséklete ami révén be tudod lőni a komfort érzeted, így még akkor is gyengébb, ha egyébként éppen fújja a meleget a klíma be a szobába.
    Tehát magasabb általános levegő hőmérsékletre lesz szükség annál mint amikor konvektor volt.
    Amikor a gázkonvektor épp fűt, akkor a sugárzásos hőátadás miatt elegendő alacsonyabb általános szoba levegő hőmérséklet, egyrészről a közvetlen rálátás, más részről a falak miatt is.
    Sok kicsi sokra megy. Tényleg.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák