Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sanzi89

    addikt

    válasz MC Pite #53014 üzenetére

    Teljesen rosszul csinálod a matekot. Szaldó elszámolásnál - jelenleg még az van - nincs értelme nézni, hogy a számlán mennyi a rendszerhasználati díj és mennyi az energiadíj. 1 kWh fogyasztás=1 kWh termeléssel adott évben.
    Abban igazad van, hogy minél kisebb rendszert akarsz, annál rosszabb a megtérülés, mert egy csomó költség fix minden esetben, illetve nem arányos a teljesítménnyel a vételár (pl. inverter). 2,25 kWp-nyi napelemet nincs értelme feltenni a tetőre, ez nem kérdés.
    Az elektromos fűtés vs gáz/egyéb energiaforrással való fűtés kérdésében irreleváns, hogy milyen az ajtó, ablak, fal, födém, aljzat szigetelés, árnyékolás. Mindkét esetben szükséges lehetnek és mindkét esetben hoznak a konyhára. A szigetüzemet meg abszolút nem tudom miért kevered ide 2022-ben, mikor még mindenkinek jár a szaldó, bolond aki ma szigetüzemet épít magának, ha van stabil és megfelelő teljesítményű szolgáltatói elektromos hálózat.
    A 3+3-hoz egy gondolat. Az összes munkatársam, aki kért ajánlatot olyat kapott, hogy valahogy a számlán megoldható a fele-fele arány. Érdekesé, hogy tavaly februárban én pl. nem is kértem, mégis így kaptam, fele munka, fele anyag. Szóval megoldható a dolog. És abban is igazad van, hogy nem lehet 6 milkóból felrakni egy bazi nagy napelemes rendszert, profi hőszivattyút, új nyílászárókat, kacsalábon forgó várat, de erről se beszélt senki és nem is kötelező. 3+3-ból simán kijön egy 7 kWp-es rendszer meg 4 japán klíma, ezzel elég jól meg lehet oldani egy ház fűtését.

    Ha valakinek van egy energetikailag rossz háza, akkor a 3+3-ból elég sok mindent meg tud oldani (hőszigetelés, nyílászárók, mérőhely szabványosítás, fázis/amper bővítés, stb.) saját pénzből meg felrakja a napelemet és örül a szaldónak. A napelemes beruházásnák a szaldó az egy akkora ütőkártya, hogy aki ki tudja játszani, bolond ha nem teszi.

    "Ne hagyjuk ki azt se, ha támogatás nélkül sikerül felrakatni, de már 2023tól akkor is bruttóban számolják. "

    Ez egész egyszerűen nem igaz, kérlek ne írj le ilyen fals infókat, vagy egy linkkel támaszd alá az állításod.

    Ha szaldód van, akkor teljesen rosszul gondolkozol. Nem kell foglalkozni azzal, hogy mikor termelsz, mikor fogyasztasz. Egy évben egyszer olvassák le a villanyórát, két számot kivonnak egymásból és kész. Nincs ilyen, hogy nappal mi fogyaszt, amikor termelek, stb.

    Megtérülés számításhoz az alábbi kell:
    - mennyi az éves áram fogyasztásod? kWh
    - várhatóan fog-e változni és ha igen mennyit? kWh

    Ezek után jönnek az alábbiak:
    - van-e 3 fázis?
    - hány amper van?
    - kell-e szabványosítás?

    [ Szerkesztve ]

    "Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

Új hozzászólás Aktív témák