- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- MIUI / HyperOS topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
addikt
Chieftec 550ab tápegység. Kommentár nélkül, hátha valaki még mindig ezeket ajánlja beépítésre...
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz Rowon #153397 üzenetére
Nálam 3 évet. Hibamentesen kaptam. Az előző tulajdonosnál nem tudom, mennyit ment.
A kommentek között van egy ilyen: 5 év használat után is hibátlan, csendes
Igen, elég csendes, mivel nincs benne rendes fordulatszámszabályozás sem, hagyja magát főzni.[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz Rowon #153399 üzenetére
A tápegységeket tilos, és életveszélyes szétszedni, és takarítani. A tápegység takarítása nem része egy tápegység szabályos használatának, sőt, garanciavesztéssel jár a szétszedése. Mi informatikusok ezt persze ennek ellenére megtesszük, ez meg már régi darab, szóval garancia sincs rajta. Én kb másfél-két évente szoktam kipucolgatni. Ez lett volna a második takarítása, és így derült fény a belső állapotára.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
A bemeneti oldalon a pufferkondenzátorok tárolnak annyi áramot, ami épp elég egy ember megöléséhez.
-
Pikari
addikt
-
Pikari
addikt
Igen, ez a legegyszerűbb módja, amúgy egyszer elég bekapcsolni ilyenkor a gépet a tapasztalatom szerint.
-
Pikari
addikt
válasz csubuka #153412 üzenetére
Nyugodtan belerakhatod. De azt azért tudnod kell, hogy nem akkora nagy cucc az fsp, mint amennyire hypeolják.
-
Pikari
addikt
válasz csubuka #153414 üzenetére
Az fsp inkább arról nevezetes, hogy más gyártók számára licenszeli a dizájnjait. A nagyobb márkák pedig inkább a low-end tápjaikhoz használnak fsp beleket.
-
Pikari
addikt
válasz csubuka #153416 üzenetére
Nekem a 2000-res évek elejei, közepei tápokkal van inkább nagyobb tapasztalatom. Nem tudom, hogy mennyire releváns ez a mai kontextusban.
Példának okáért: Gigabyte SuperB. Tehát a Gigabyte rá meri írni, hogy Gigabyte. Viszont simán felrobbannak a bemeneten a kondenzátorok bekapcsoláskor, lezárlatosítva úgy, hogy levágja a biztosítékot a házban. Elvinni nem fog semmit, de már akkori szemmel nézve is szarul van összerakva, és gagyi.
Vagy a régi olcsó 400w körüli FSP tápok, amikben a zárlat védelem valódi körülmények között kb 5 másodperc után old le, szépen szétfüstölve és szétégetve mindent jó alaposan.
Persze azóta már sok víz lefolyt a dunán. Ilyen értelemben nincs is értelme komolyan venni azt, amit írok, mert ezeknek a konkrét dizájnoknak már az írmagva is eltűnt, és a mai tápok teljesen máshogy néznek ki kívülről is, belülről is, alkatrész szempontjából is, egyszóval más dizájnok. Csak mégis elmond sokat a cégről, hogy ilyeneket megengedhetett magának úgymond büntetlenül, miközben például egy HKC-re ugyanezért kígyót-békát kiabáltak.
-
Pikari
addikt
válasz csubuka #153419 üzenetére
Egyszerű irodai gépekhez, pl i3, max egy db vinyó, egy ssd, egy optikai meghajtó, és egy 60w alatti videókártya társaságában, tökéletesen jó hozzá akár egy régi kis cuki pehelysúlyú, alsóventis LC Power is. Az direkt ilyesmikhez való, és örök életű. Kb 500 forintokért lehetett darabját venni, de már persze sajnos az elmúlt 2-3 évben ezeknek is az egekig ment az ára.
-
Pikari
addikt
válasz Graphics #153420 üzenetére
Vannak szerencsésebb, és kevésbé szerencsésebb dizájnjaik is. Az én szememben már eléggé mélyre ásták magukat.
-
Pikari
addikt
válasz Graphics #153422 üzenetére
Érdekes, hogy az előző hozzászólásodban mennyire kifakadtál azon, hogy nem naprakész információk csúnya módon alapján bántom az fsp-t, miközben konkrétan te nem vagy naprakész. Az új lc power dizájnok konkrétan cwt beleket használnak, ugyanazt, mint amit a belépő szintű corsair tápok, amiket persze az összes gamer gyerek négy oldalról nyal fényesre, de az lc power az fúj, megöl, megnyomorít.
-
Pikari
addikt
válasz Graphics #153427 üzenetére
[link] Konkretizáljanak helyettem a márka felhasználói, akiknek van saját topikjuk, és elég jól átbeszélték annak idején, hogy melyik lc power tápegységgel mik a tapasztalataik.
Nekünk az itthoni family pc-ben (kb 150-200w) van egy LC power, a képen látható példány, amely az FSP tápegységeivel ellentétben (amelyből már 4-et kidobtam) még nem akarta rámgyújtani a házat, nem égetett szét semmit, nem búgott, nem melegedett, és még a ventijét sem kellett zsírozni soha, sem szétszedni semmikor sem:
-
Pikari
addikt
válasz Graphics #153429 üzenetére
Csubuka a régi tápjait szeretné konfigok építéséhez felhasználni. Neki válaszoltam azzal, hogy milyen irányból közelítse meg a kérdést. Sehol nem ajánlottam neki, hogy most 2024-ben ezeket a tápokat rohanjon megvenni, hiszen már aprós oldalakon se lehet megtalálni őket.
-
Pikari
addikt
válasz Pikari #153430 üzenetére
Mi lesz a következő? Hogy Spire tápokat kezdesz el ajánlani, meg NJoy-t?
Örülök, hogy képes voltál az elmúlt napokból előszedni a tápos hozzászólásaimat, legközelebb remélem, hogy legalább ilyen figyelmesen elolvasod azokat a hozzászólásokat is, amikhez hozzászólsz
-
Pikari
addikt
válasz Graphics #153434 üzenetére
Lehet, hogy félreérthető voltam, akkor elnézést kérek. Senkinek sem javaslom azt, hogy 15-20 éves tápokat túrjon elő a fészer aljáról, DE hogyha már ő egyszer személyesen elkezdte ezt tenni, akkor éppenséggel az lc powerjeit elkezdtheti erre a célra befogni.
-
Pikari
addikt
válasz Graphics #153436 üzenetére
Filozófiai síkról megközelítve az egész topikot le lehetne redukálni arra, hogy teljesen mindegy, hogy milyen márka, rá kell pillantani a PCB-re, ami alapján meg lehet állapítani, hogy mire használható a táp, jelent -e veszélyt, mit lehet tőle elvárni. De mint mondod, ezt csak azok a szakemberek tudják megtenni, akik ezzel foglalkoznak.
Ez igaz az FSP-re, a Corsair-ra, de a szememre felhánytorgatott LC powerre, spire, vagy njoy tápegységekre is. Általánosságban nagyon nehéz úgy nyilatkozni ezekről, hogy mindenkinek tetszen.
Max annyit tehetek neked, hogy felajánlom, hogy ha megpusztulnak, akkor leírom ide, hogy meg lehessen becsülni, hány évet éltek túl a megadott felhasználás mellett.
-
Pikari
addikt
válasz Graphics #153436 üzenetére
Azért az LC Powert ne temesd, élnek, nagyon is elevenek, sőt, aktívan marketingelik magukat, már a felső-közép kategóriát ostromolják egy ideje [link].
-
Pikari
addikt
válasz Rowon #153440 üzenetére
Megvallom töredelmesen, idén még csak hármat szedtem szét. De ez pont hárommal több, mint amennyit szét akartam volna szedni. De ami aggodalomra ad okot, hogy ha ilyen tempóban halad ez tovább, akkor év végéig 36 db tápot fogok szétszedni, amelyet valamilyen módon el kell kerülnöm. Vajon létezik olyan vallás, ami tiltja a tápegységekkel való foglalkozást, de megengedőbb, mint például az amishok?
-
Pikari
addikt
válasz Rowon #153442 üzenetére
Annak a gépnek, amiben az LC power van, például konkrétan mindegy. Túlhúzott majdnem 20 éves Athlon64 x2 randomra beledobált egy és fél gigás ramokkal, félig halott alaplappal, ide vinyóval.... gondolom nem kell folytatnom a sort a specifikációkkal.
Igazából épp a napokban gondolkoztam rajta, hogy kimentsem belőle az LC powert, de nem azért, hogy a gépet mentsem meg az lc powertől, hanem hogy az lc powert mentsem meg a géptől.
-
Pikari
addikt
válasz ggeleven #153405 üzenetére
Bocsánat, hogy nem reagált senki erre, mert elterelődött a szó azzal, hogy az egyesek szemében a csótányokkal egyenrangú LC power tápegységeket szóba hoztam, illetve a tápok szétszerelésével kapcsolatban eltérő állásponton voltam, ami miatt a segítésgkérő hozzászólásod elfeledődött.
A hiba leírása alapján a táp a hibás, de ezt a fajta kattanó, vagy ciccenő hangot kiadja a táp akkor is, ha zárlat van valamelyik vonalon (például zárlatos az egyik vinyó, vagy a nasod alaplapja). De akkor is ez történik, ha például valamelyik kondi a tápban lezárlatosodott. Teljes bizonyossággal nem lehet kideríteni, hogy mi a baj. Először is húzz le róla minden eszközt - nas révén a vinyókat - ha esetleg videókártya, optikai meghajtó, stb van rajta, azokat is - és ha úgy sem indul, akkor mindenképp be kell tenni egy másik tápot, és azzal megpróbálni, hogy mit csinál. De amit mondasz, azt halott alaplap is okozhatja.
-
Pikari
addikt
válasz Killerlaca #153448 üzenetére
Ahogy Jeni írja, 30 körüli összegre számíts, de használtan is 15 körül indulnak a normálisak (felfelé kerekítettem). Eléggé meg van bolondulva a piac.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Szupercsirke #153456 üzenetére
Az áramszünetektől a táp nem döglik meg, szóval mielőtt új tápot vennél, ellenőrizd, hogy tényleg a táp -e a probléma. Főleg, ha a játékok fagynak. Lehet, hogy épp a videókártyád döglött meg.
-
Pikari
addikt
Kövekkel töltött pfc: [link]
-
Pikari
addikt
válasz Dave946 #153508 üzenetére
Ezek modern low end gaming tápok, amire te akarod használni, arra jó. Én a helyedben nem cserélném ki a mostani tápodat, csak akkor, ha nem bírja el őket, vagy ha épp elhalálozni készül.
-
-
Pikari
addikt
válasz Graphics #153519 üzenetére
Melyik az az "ez", amelyikre gondolsz? Több darab tápot ajánlott Rowon. Abból párnak rágoogliztam a PCB-jére, mind nagyon foghíjas volt, van, pl a chiefteknek (példának okáért leírom ezt) ránézésre harmad akkora hűtőbordái vannak, mint kellene, hogy biztosan felrobbanjon a két éves garancia lejárta után két héttel, alkatrészek kispórolva, a kondizása fele akkora tápokhoz is kevés lenne. Az 5v-os ág a maga 110w-jával az abszolút minimumot igyekszik közelíteni abban reménykedve, hogy úgyse dugod rá régebbi gépre, ahol esetleg az 5v-ot is érdemben csócsálja valami. Tételesen az összes tápon nem mennék végig. Megítélésem szerint ez a középkategóriától messze van. Nem azt mondom, hogy rossz, csak ez nem középkategória, vagy egyáltalán mit tartunk annak, hogy moduláris, és ki lehet huzigálni belőle a kábeleket, vagy hogy feketére van szinezve? Nem vargáné nyilván, de 30-40 ezerért ennyi fér bele, lehet belőle szép világítós gamer gépet építeni, ebből a szempontból tökéletesen helyt álló volt Rowon javaslata, csak ne hívjuk középkategóriának, az manapság olyan 100k körül indul.
-
Pikari
addikt
válasz Rowon #153522 üzenetére
Ezt írod úgy, hogy elmondásod szerint egy 20 éves számítógépet használsz egy egymagos Athlon procival, DDR2 rammal és egy hasonló korú LC Power tápegységgel
Azt a számítógépet nem én használom. Az egy családi PC, amit főleg anyám szokott adóbevallások készítéséhez használni, illetve netes rendeléseket, banki ügyeket intéz róla. Egy ilyen célra, ilyen gépbe nem 100 ezer forintos táp kell, meg nem is 30 ezer forintos, de ilyet nem is mondott senki.
Pusztán attól, hogy abban a gépben egy LC power tápegység van, attól még egy másik tetszőlegesen felsorolt tápegység sem lesz feltétlenül középkategóriás. A két dolog nem következik egymásból logikailag, gondolom ennek belátásához nem kell filozófusok és érveléstechnikai szakértők segítségét igénybe venni.
A bemeneti oldalon a kondik tapasztalataim szerint eltévtve az fsp beles cuccokon szoktak tönkremenni, de az esetek döntő többségében az elhullás a kimeneteken szokott bekövetkezni a márkák szélesebb körében.
Alapvetően jó helyen kapirgálsz, amikor gyanúsnak tartod, hogy egy állítólag középkategóriás tápon ott miért csak egy darab ilyen kondenzátor található, sőt, elég ironikusnak találom, hogy szó szerint a második dolog a bemeneti oldalon már extrém gyanús és - okkal - elbizonytalanít, bár tegyük hozzá, hogy ezek a kondik nagyobb kapacitásúak annál, mint a régebbi tápok kisebb dupla-kondijai a bemeneti oldalon, itt már azért az ember gyanakodni kezd.
És hogy mit akarok mondani? Amit leírtam, hogy ez egy low-end gaming táp, szerinted egy középkategóriás táp. A különbség az, hogy te lejjebb húztad meg a középkategória lécét, és mintha úgy érezném, hogy valamiért személyes támadásnak értékelnéd azt, hogy én low end tápnak neveztem azt, amit te ajánlottál. Tegyük hozzá, annak ellenére, hogy én előszeretettel ajánlok low end tápokat, transzparens módon és következetesen low-end tápnak minősítve őket, ugyanis nekem ezekhez a hardverekhez nincs lelki kötődésem.
-
Pikari
addikt
válasz Rowon #153524 üzenetére
Nem azt írtam, hogy utoljára 10-20 éve láttam fsp tápot, hanem azt, hogy azokkal van nagyobb tapasztalatom.
-
Pikari
addikt
válasz stfreddy #153526 üzenetére
Nem érdemes kockáztatni a kábelekkel, előfordulhat, hogy kicserélik generációk között a pinoutot, és akkor volt egy számítógéped. Használd csak szépen azt, amit adnak hozzá.
Ezekhez a videókártyákhoz 700w fölötti tápot javasolnak a gyártók, annak ellenére, hogy fele annyit se fogyasztanak a valóságban. Nyilván a gépben vannak más dolgok is: processzor, alaplap, memória, hűtés, ssd, esetleg vinyó, usb eszközök, ez eléggé meg fogja terhelni azt a tápot, viszont elméletileg nem fog kikapcsolni. Valószínűleg nem kell most rögtön tápegységet venned, de készülj rá lélekben, hogy majd ha lesz rá pénzed, akkor cserélned érdemes ezt is.
-
Pikari
addikt
válasz stfreddy #153528 üzenetére
Amikor oda jutsz, hogy cseréled a tápot, megveheted azt a tápot. Vagy bármelyik hasonlóan ismert márka bármelyik hasonló árú és teljesítményű modelljét, kb ugyanazt kapod.
Esetleg érdemes lehet az 1 kw-os tápok körül szétnézned, hátha a 2 vinyóból idővel 5 lesz (amilyen gyorsan emelkednek a játékok méretei, erre van is esély), és emellé még tuningolni is akarod a videókártyát (500w-os fogyasztástüskék), processzort, akkor maradjon tartalék a tápban, és ne járasd határon az újat is.
-
Pikari
addikt
Ránézésre tökéletes, bemeneti pufferek rendben, a bal oldali objektumok alapján túlfeszvédelem is van a kimeneten. Bár azért spóroltak mindenen erősen, a házat alighanem nem fogja rád gyújtani, ha lecseréled másra, az se lesz sokkal jobb ennél.
-
Pikari
addikt
válasz GNKING #153624 üzenetére
Nem találni képet a PCB-jéről sehol. Nyilván oka van annak, hogy nem fotózták le a belét a sajtóanyagokhoz.
-
Pikari
addikt
Ehhez az első kezed ügyébe kerülő olyan pár ezer forintos 450w tápegység is jó, ami nem teljesen noname. A konfigodban semmi sem igényel különösebb tervezést a táp szempontjából.
-
Pikari
addikt
válasz gimis #153722 üzenetére
Brand gépekbe - tehát nem ATX, hanem a gyártó saját szabványú tápegysége. Vagy találsz hozzá átalakítót, és akkor bármilyen tápot belerakhatsz, vagy nem találsz hozzá átalakítót, és akkor azzal a táppal együtt kell a gépednek leélnie az életét.
-
Pikari
addikt
válasz Anubis_9 #153760 üzenetére
Bármeddig. Világíts bele lámpával, hogy nincsenek -e benne púpos kondik, vagy égésnyomok a kondik lábainál.
-
Pikari
addikt
válasz etejedu #153778 üzenetére
Nem ártana tudni, hogy mit értesz "Jó táp" alatt. Felrobbantja a gépet? Nem. Megér 35 ezret? Nem.
Új hozzászólás Aktív témák
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- Ukrajnai háború
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik