Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • daimonion

    senior tag

    Lassacskán három hete, hogy megkezdődött az elmúlt évek egyik legnagyobb támadása a WannaCry nevű kártevő által, amely több Windows számítógépet fertőzött meg egy korábbi biztonsági rés miatt. Bár a sebezhetőség már hónapokkal a támadást megelemzően javítva lett, mégis rengeteg, mostanra 400 ezernél is több számítógép megfertőzésre került, az elhalasztott, vagy teljesen kikapcsolt automatikus frissítések miatt.
    A Kaskersky Lab nem sokkal a támadás első hullámát követően előállt egy igen meglepő statisztikával, amelyből kiderült, hogy a fertőzött számítógépek több mint 98%-án Windows 7 rendszer futott. Valószínűleg a többség arra asszociált volna, hogy a leginkább érintett rendszer a már régóta nem támogatott, de még viszonylag széles körben használt Windows XP lesz. Azonban mostanra már kiderült, hogy a kártevő az XP és régebbi rendszerek esetében sem képes mindig megfelelően működni, így ez esetben annyira elenyésző számról van szó, hogy a fent látható statisztikába az bele se férhetett.

    Ami pedig még inkább megnehezítheti a Windows 7-es felhasználók dolgát, hogy egy újabb eddig még javítatlan sebezhetőségre derült fény, ami képes teljesen megbénítani a rendszert. A hiba sajnos nevetségesen egyszerűen kihasználható, ugyanis elengedő egy weboldalban például egy kép elérési útjába (vagy bármilyen fájlnévbe) a "$MFT" karaktereket elhelyezni, és az teljesen lezárja az NTFS fájlrendszert, amivel olvashatatlanná válnak a meghajtón lévő adatok. Ezzel a rendszer fokozatosan, vagy azonnal inreszponzívvá válik, végül pedig ha eleget várunk, kék halállal zárulhat a jelenség.

    Az egyetlen és azonnali megoldás az újraindítás, amit követően ismét használhatóvá válik a gép, persze a nem mentett munkáink árán. Ráadásul úgy tűnik a használt böngésző sem javít a helyzeten, mi az Internet Explorer 11-el, a Mozilla Firefox-al, Google Chrome-al és Chromium-al is ugyanezen kellemetlen végeredményre jutottunk 32 és 64 bites Windows 7-en egyaránt. Azonban nem csak a Windows 7, de a 8.1 és még a Vista is érintett lehet hasonló hátterű probléma miatt. Szerencsére a Windows 10-es felhasználókra ez már egyáltalán nincs hatással, semmilyen webböngészőben.

    A következő javító kedd alkalmával vélhetően a hiba már ki lesz javítva, hacsak a Microsoft még azt megelőzően soron kívüli nem javítja. Annyi biztos, hogy ez a hónap összességében nem a Windows 7-es felhasználóké volt, vagy éppen az rendszergazdáké, akik a céges/vállalati környezetben némi extra munkára kényszerülhettek...

    Forrás: Ars Technica | The Verge

    Egyébként pedig fakultatív / szerintem / ki mien oprendszert használ, de lassan talán eljut ? a felhasználók tudatáig, hogy nem blabla az hogy frissíts Win 10-re vagy használ Linuxot és vagy telepítsd az oprendszerhez az elérhető frissítéseket.

Új hozzászólás Aktív témák