Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tordaitibi

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz z123456789 #70479 üzenetére

    A Win maradjon a külön meghajtón, legjobb lenne ha az SSd akkor arra tenni a Linuxot is. Meg fogja hálálni sebességben.
    Nem tudom mekkora az ssd-d és mekkora a Windowsod (nekem 2016-ban telepített és azóta folyamatosan frissített Win10 jelenleg 24,6Gb, a fél éves Manjaro 20,4Gb).

    Ha ezt választod, nem akarok indent leírni, a Win lemezkezelőjébe van egy nagyon jó funkció, "Kötet zsugorítása" a neve.
    PL. ha 128G az ssd, a Wint le tudod a saját eszközével zsugorítani és az így felszabaduló helyre teheted a Linuxot dualbootba, 25-30Gb bőven elég, mindjárt leírom miért.
    Így a HDD megmaradhat a két rendszer közös adatlemezének. Ezt NTFS-re formázd, Win saját fájlrendszere, a Linuxok mindegyike kezeli.
    Nálem ez a felállás működik lassan egy évtizede.
    Minden passzív tartalmat minkét rendszeren irámyítsd át az adatvinyó erre elnevezett mappáiba, és konfigold be a Wint és a Linuxot úgy hogy ezeket a mappákat használja (letöltés, zene, video, képek stb.)
    Így nagyon kényelmessé válik mindkát OS használata, pl. mindegy hogy winen vagy Linuxon töltöttél le valamit bármilyen böngészővel, azt az adat hdd Letöltések mappába megtalálod bármelyik OS alatt. Többi dettó.

    Óriási előnye hogy bármelyik rendszer vagy az ssd megnyuvadása esetén az összes adatod, leöltésed, képed zenéd stb. sértetlenül ott van a másodvinyón.

    Ha az eredeti felállást választod akkor a Win marad ahol van, a HDD-ből lecsípsz 40 gigát, megformázod EXT4 fájlrendszerre és arra telepíted a Linuxot.
    Majd átbootolsz Winbe és a maradékot megformázod NTFS-re és ettől kezdve minden ugyanúgy ahogy előbb leírtam
    Azért kellene Win alól formázni az adatpartíciót mert nálam sem a GParted, sem a KDE Partíciókezelő nem akarja normálisan sem FAT sem NTFS-re megformázni, ez lehet egyedi probléma.

    A swap az opcionális, nálam 8G ram mellett nincsen se partíció se swapfájl de ez egyén és gépfüggő, 4G ram vagy alatta mindenképp kellene, én a swapfájlt ajánlom, nem kell egy +partíciót elvenni a lemezből és a swap igénnyel dinamikusan változik.

    A Linux telepítésénél ne állíts be külön HOME partíciót sem, minek hisz mindent amúgy is átirányítasz az adatvinyóra.

    Mit hagytam ki, nem tudom, ha elakadsz valahol itt biztosan segítenek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák