Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz #75376384 #33341 üzenetére

    Teljesen egyetértek.
    A Technic készletek nagyon komolyak lettek az idő múlásával, ott is két vonal van, a funkcionális és a "dísztárgy" de szvsz mindkettő minőségi a maga nemében. (És persze ehhez méltó árcédulájú is, de ez szerintem nem gond. Ezek már dedikáltan nem gyerekeknek készülnek.)

    A többinél viszont, nekem a 2000-es években Legora szocializálódott egyénnek baromi furcsa volt a változás.
    Van pozitív, pár évvel ezelőtti City készletek. Ezek is nagyon messzire jutottak elemszámban és spec elemekben a 2000-es évekhez képest, először ez se volt szimpatikus, nem tűnt "'igazi" Legonak ahol egy megoldásra 10 féle elem létezik. De kidolgozottságra is meggyőzött és a lehetőségeket is kitágította. Egy mai autós készlet pl. kreativitásban, kidolgozottságban már nem hasonlítható össze a régebbiekkel.
    Ez pedig szerintem az egyik alappillére A Lego készletnek. Ha +x új elem növeli a kreativitást, építési és tervezési komplexitást de közben megmarad az univerzalitás is az kifejezetten jó.
    Ezért a sok, 2000-es évekbelihez képest speciálisnak és korlátozónak tűnő elem végül is pozitív, ettől szvsz csak jobb lett a Lego.

    Az idei City készletek meg 1-2 kanyar korábbról viszont nem erre vezet. Nagy és egyfunkciós elemek. Itt a reptér, a repülőből egy helikoptert nem tudsz kb. összehozni... Ez üti a Lego szellemiségét. Vagy a benzinkút. Egy vicc a korábbi, akár 10-20 éves készletekhez képest is.

    A 3. vonal pedig a "nemlego". Ez totál érthetetlen számomra. Ill. annyiban érthető, hogy tisztán marketing szempontból behúzza a Legora amúgy nem fogékony kocavevőket... de ez már végképp kb. semmit nem hoz a Lego szellemiségéből szerintem. Gyk. mivel építőjáték, bármit meg lehet belőle építeni, de ettől még nem feltétlen érdemes. Pl. rendes bútort még nem kaptunk hivatalos készletben. Vagy tányérokat. :D

    A mostani art készletek pedig nálam ezt az érzést maxolták ki.
    - Lego=építés? Itt szerintem nem. Igazából ennél kevesebbet nem lehet "építeni" Legoból. Mind elemtípus mind dimenzió szintjén.
    - Művészet? Nem néz ki rosszul, de kb. egyötletes dolog. Kép másból is lehet, azt, hogy pöttyökből áll, az építés miatt önmagában nem látom értéknek. Tervezni pedig szintén nem lehetett az. Első ránézésre lehetne úgy nézni, hogy egy új mű született, ami Legoból teljesen más mint az eredeti. De a gyakorlatban ez egy 10 soros pixelizer kóddal generálható/generált valami.

    Szóval nálam maradnak fókuszban:
    - Az igazi Legok, kevés egyfunkciós elemmel. Jobb City, de főleg Creator, Ideas jó még ebben. (meg 1-2 tematikusabb cuccban is van kraft, de azok nem vonzanak)
    - Nemlego: bármi ami ezen kívül esik de maga a tény, hogy Legoból készül már új értéket ad. Ilyen is van de szvsz nem az art vonal.
    (Pl. önmagában a Mindstorms sem Lego szerintem a célokat tekintve... de ott hozzáad, hogy ennek keretein belül tud valami mást és nem mondjuk fém építőkészlet programozhatósággal.)

Új hozzászólás Aktív témák