Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz pikar #2814 üzenetére

    Az 50 Hz frekvenciát az erőművi szinkrongenerátorok fordulata határozza meg. Mivel az európai rendszerben minden generátor egy közös hálózatra dolgozik, ezért minden generátor egymással szinkronban forog.

    Ami azt jelenti, hogy nem csak frekvenciában, hanem még fázisban egyszerre hullámzik a szinuszjel, mindenhol. Terhelés ezt nem befolyásolja, pontosabban az egész hálózatra egyformán hatna, de ezt ma már a számítógépes rendszerek megoldják, hogy órát is lehessen járatni róla, annyira pontos az 50 Hz, egész Európában.

    A régi KGST rendszer teljesen más téma, amikor még durván késtek a szinkronórák, de az is úgy működött, hogy mindenhol egyformán.

    Azt sem értem egyébként, hogy 180 V miért lenne életveszélyesebb, mint 230 V, bár sejtem, hogy a földelési problémákra gondoltál, de szerintem kár ilyen offtopik tévutakra vinni a témát, a fázisfeszültség nem azon múlik.

    ...és még arra nem is tértem ki, hogy egy ilyen kapcsolóüzemű tápegység számára mennyire tökmindegy az 50 vagy 60 Hz, köszi, hogy mindezt legépelhettem miattad, szaporítva itt a felesleges betűket.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák