Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    Válasz egy másik topikban feltett, de inkább ebbe a topikba tartozó kérdésre.

    Van már elvileg USB 3.2 is, legalábbis elkészült a specifikáció. Viszont az új szabványra épülő eszközök még nem nagyon jelentek meg és leghamarabb talán csak jövőre várhatók. Plusz onnantól még némi idő is kell neki, hogy szélesebb körben elterjedjen az új szabvány. Jelenleg az USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1), USB 3.1 Gen 2 és a Thunderbolt 3 az, ami opció mind a gazda (gép), mind az eszköz (külső ház) vonatkozásában. Ebben a hozzászólásban részletezve vannak az egyes USB-szabványok adatátviteli sebességei. Vagyis a screenshoton külön feltüntetett értékek csak a névleges maximumok az átváltás után, ellenben a gyakorlatban elérhető maximum értékek ennél kisebbek.

    Ha SSD-hez egy kell külső ház, akkor ezen topik összefoglalójában van "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet, ahol le van írva néhány lényeges információ, valamint konkrét példák és tapasztalatok. Egy SATA3-as SSD sebességének kihasználásához javarészt akár egy USB 3.0-s külső ház is elegendő lehet. Egy korábbi teszt szemlélteti azt, hogy kb. milyen értékeket lehetne elérni USB 3.0-n. Ha ennél több kell és az SSD maximális adatátviteli sebességének kihasználása a cél, akkor viszont minimum USB 3.1 Gen 2 külső házra, valamint nyilván a gazda hardveren (gépen) is legalább ilyen portra lesz szükség. Ez esetben elérhetők kb. azok az értékek, amelyeket SATA3-as csatlakozásnál tudna az SSD (példa). A Thunderbolt 3 viszont már "overkill" egy SATA3-as SSD-hez, annak pl. az M.2 PCIe NVMe típusoknál van igazán értelme. Ebben a topikban viszont főleg inkább az USB 3.0-s külső házakkal van tapasztalat, míg az USB 3.1 Gen 2 típusokkal már jóval kevesebb (példa). Az extrának és egyben drágának számító Thunderbolt 3 szabványra épülő megoldásokkal pedig egyáltalán nincsen, sőt olyat külső háttértár formájában pl. az itteni fórumon még a Macet használók sem nagyon szoktak venni, vagy max. csak ritkán.

    Az általad felsorolt külső házakkal nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat, de amúgy nem is mindegyik felelne meg a felsorolt kívánalmaknak.

    1. Neutrino U3.1:
    Ez elvileg OK, USB 3.1 Gen 2 és ráadásul natív Type-C megoldásra épül. Továbbá minőségi és előnyös ez a fajta kialakítás mind hővezetés, mind szerelés szempontjából. Hasonló mint USB 3.0 alapon pl. LogiLink UA0115 külső ház, amely utóbbi egy itteni beszámoló alapján is ajánlott modell.

    2. ADATA ED600:
    Ez elvileg csak USB 3.1 Gen 1-es, vagyis USB 3.0-s, az adatlapján is 5 Gb/s értéket írnak. Valószínűleg pusztán csak ezen elnevezések adta lehetőséget használja ki a gyártó. Sőt, a 2,5"-os külső HDD kínálatukban is mindegyik sorozat és modell USB 3.1-esként van feltüntetve, holott azok nyilvánvalóan csak Gen 1-esek, azaz USB 3.0-sak. Másrészt ez egy ütésálló, illetve cseppálló / vízálló külső ház, vagyis az anyaga is ennek megfelelő, ami azért nem feltétlen a legjobb hővezetés szempontjából.

    3. PATRIOT Gauntlet 4:
    Az adatlapja alapján USB 3.1 Gen 2-es, vagyis sebesség szempontjából ez is megfelelő lehet. Konkrét tapasztalat ugye nincsen vele, de maga a külső ház kialakítása hasonló, mint pl. USB 3.0 alapon az alábbi Revoltec külső háznak.

    4. Delock Thunderbolt™ 3 Externe Portable:
    Ez nem egy szimpla külső ház, hanem egy gyári kiszerelésű külső SSD. Ráadásul még csak nem is SATA-s, hanem M.2 PCIe NVMe megoldásra épül. Vagyis ez a külső ház így eleve kiesik. Viszont vannak a Delock kínálatában 2,5"-os méretformátumú HDD / SSD meghajtókhoz való USB 3.1 Gen 2-es külső házak is.

    5. ICY BOX IB-234-U31:
    Ez sebesség szempontjából szintén megfelelhet, mivel USB 3.1 Gen 2-es. Bár pl. egy videóban nem mértek SSD-vel annyira "kimaxolt" értékeket. De ez SSD, valamint hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, mert pl. egy másik tesztnél nagyobb értékek is összejöttek. Illetve ez ugyanúgy igaz az előbbi külső házaknál is. Maga a külső ház kialakítás és anyaghasználat szempontjából azért annyira nem rossz, félig fém, félig műanyag, valamint tool-free kivitelű. Viszont vannak a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában ennél komolyabb modellek is USB 3.1 Gen 2 alapon, illetve akár natív Type-C megoldással.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák