Hirdetés
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nothing Phone (2a) Plus - semmi lényegi plusz
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
ShiTmano
aktív tag
Egyre durvább a helyzet. Lassan ellepik az országot. Szolnokon láttak egy barna medvét
Most már északra is kellene határzárat építeni.
Yyeahh, többet ne panaszkodjál nekünk....."Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
ShiTmano
aktív tag
Szerintetek ez hamis vagy "éjszakai műszakos"? Van náluk egy csomó Ritchey karbon cucc és 100%pozitív a feedback.
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
ShiTmano
aktív tag
válasz cozmo #112976 üzenetére
Erről jut eszembe. Van egy 11-40-es 9sebességes Sunrace sorom. Van hozzá egy Sram Gx 11sebességes váltóm ami kezeli gyárilag a 10-42-es sort. Szeretném feltenni a bringára, de bizonytalan vagyok. A kérdés: a 9-es váltókar tudja-e kezelni a 11-es váltót 9-es kazettával. Szóval a váltókar teljes bowdenhúzása annyi mint a 11sebességesé(csak kevesebb részre elosztva), vagy itt is változott mint a Shimanonál(Dyna-Sys)?
Nem tudom mennyire volt érthető a kérdés.(A kiosztás miatt a váltókanál útjának íve jó, csak az elosztás több a 11-esnél).
[ Szerkesztve ]
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
ShiTmano
aktív tag
válasz cozmo #112990 üzenetére
Sehol nem írtam 11-es kazettát. Akkor még egyszer. 9-es kar, 9-es kazetta 11-40foggal, 11sebességes váltó ami -gyári adatok szerint- 10-42-ig tudja kezelni a sorokat. Működhet?
-
ShiTmano
aktív tag
válasz trialboj #113036 üzenetére
+1 a Sramra. Én Shimanoról váltottam Sramra. Jobban tetszik, feszesebb és nem állítódik el. Egyszer beállítom és utána évekig nem nyúlok hozzá. Habár amióta a Shimano lemásolta a Sram húzásarányát majdnem egy az egyben, azóta állítólag jobbak a Shik is.
Fékben viszont szerintem a Shimanok jobbak, kivétel a 8000-es XT.
Részlet a cikkből, ha valakinek nincs kedve elolvasni az egészet.
"Na szóval, azt már rég tudjuk, hogy a sram 1:1 actuation ratio, ha máshonnan nem is, a kanalára rá van írva. Ez is kamu amúgy, mert valójában 1:1.1 de az a 0.1 igazán nem sokat számít. Ebből kiindulva, lássuk mi az áttételi aránya a shimano 10 es xt-jének, amiről azt mondják, hogy remekül vált, nem úgy mint a régi shimanok, semmi lányos lágyság, nyúlás, van olyan jó mint a Sram. (B)A 9 es sram, nekem az volt a viszonyítási alap, azóta sincs más mert nem kell.
Hát persze! Mondtam úgy másfél éve, amikor Zsoci bicaján mértem egy húzott bowden mennyiséget, és elosztottam vele a sor két legtávolabbi lánckerekének a távolságát. Az arányt 1.16 nak saccoltam meg. A táblázatok szerint 1.2 Vagyis 1:1.2. (B)Várható is volt, hogy a shimano szépen sutyiban megoldja az évek óta fennálló finom hangú de lassú és hamar elállítódó, pontatlan, megbízhatatlan váltás dilemmát.(/B)
Adta magát, hogy most így élőben valaki megépítse ezt a kimérát, ami anno összematekoltam és voilá, működik!"[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz ivana #113040 üzenetére
Részben egyetértek. Én pl. Crossból csináltam fitnesst. A rugós telót(ugyanolyan beépítési magasságú) karbon merevvillára cseréltem. Több mint két kilóval könnyebb lett (Suntour XCT 2.725gramm a karbon merev meg nem volt 500gramm) és sokkal direktebb érzés. A kisebb rázkódásokat/ütéseket elég jól csillapította, persze a nagyobbakat egy teló jobban kiszűri, de azokat próbáltam elkerülni.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Toobee #113039 üzenetére
"egyedül az hiányzik hogy itt nem lehet a hátsó sornál lefelé váltani többet egyszerre."
Ezen csodálkozom. Nekem X9-es kar és váltó van és kettőt vagy hármat lehet visszaváltani egy mozdulatra, attól függően mennyire nyomom meg a kart.
De lehet, hogy hármat nem lehet, de kettőt biztosan.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Toobee #113047 üzenetére
??? A lefelé az az, hogy mondjuk 2-ből visszaváltasz 1-be, mint az autónál. Hátul azt jelenti a legnagyobb előtti tányérról visszateszed legnagyobbra(1-be). A fokozatok is így vannak a karokon jelölve.
Vagy autónál, hogy mondod? Leváltottam 3-ból 4-be?"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
ShiTmano
aktív tag
válasz eddie1978 #113094 üzenetére
PB gázzal kell felfújni az a biztos. Tanyabájkosok előnyben. Azokon mindig van egy palack(vidéken legalábbis). Ha defektet kapnak nincs gond.
Utána mondjuk downhillezni nem tanácsos.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz JHONNY 79 #113101 üzenetére
Az első link Aliexpresses lenne, de szerintem itthon is lehet sok helyen kapni ilyet, mondjuk nem néztem utána. Úgy tudod levenni a fedelet, ha a rajta lévő két csavart kitekered -amiből az egyik torxos, ha jól emlékszem- utána le tudod venni a fedelet. Ha felfelé áll a kar akkor nem szükséges légteleníteni, mert nem folyik ki az olaj, de azért biztonság esetére becsöppenthetsz egyet cseppet becsavarás előtt.
A nagyobbik csavar a légtelenítő, ez imbuszos, a másik asszem torx.Jah, és ha ki van tekerve a légtelenítő csavar, ne huzigáld a fékkart.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Pttypang #113478 üzenetére
Üdv újra itt! Igen, Sunracenak tűnik.
Amúgy megvan még a Rockridered? Újabb kalandok esetleg?"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Napfénysüti #114796 üzenetére
K. jól néz ki ez a szín! Egyik kedvencem. Canyon tud valamit.
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Runner_fxr #114984 üzenetére
A legtöbb sportágban már amatőr szinten sem lehet semmilyen eredményt elérni "cuccok" nélkül. Sok évvel ezelőtt beszéltem egy testépítő ismerősömmel a szerekről. Ő mondta, hogy a legalapabb helyi versenyen sem lehet sehol valaki növi nélkül. A szteroid az már csak arra elég, hogy valamennyi izmot felpakoljon magára, de ha valamilyen helyezést is el szeretne érni, akkor nyomni kell a növit is ezerrel, ami akkoriban kb. aranyárban ment.
Ja és még annyit mondott, hogy (mivel nem vizesít, így a tömeget csekély mértékben növeli) a kerékpárosok több növit vettek tőle, mint a gyúrosok.FIREBLADE78 megelőztél
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
Fontos kérdés. Van egy Easton Heist hátsó kerekem XD kazettatesttel. Le szeretném cserélni hagyományosra(Shimano/Sram compatible). Csak Easton test jó hozzá vagy szabványos és másik gyártóét is rá tudom tenni(pl: Mavic vagy Novatec stb.)?
-
ShiTmano
aktív tag
Erre senki nem tud semmit mondani? Lassan én is elkezdek panaszkodni. A legutóbbi három kérdésemre semmi reakció nem volt. A Magurásat már fel sem merem tenni.
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Hasaggymeg #115156 üzenetére
Köszönöm a választ!
-
ShiTmano
aktív tag
válasz RMZ250 #115211 üzenetére
Merevvilla-agyváltó-tárcsafék. Már hogyne létezne. Cube Travel
-
ShiTmano
aktív tag
válasz bringasisti #115466 üzenetére
Ismeretségi körben Merida Mattsból és Cannondaleből is volt olyan amelyiknek a felsőcsövét két ujjal össze lehetett úgy nyomni, hogy huppogott. Gera többek között szerintem erre gondolt.
Na azok kb kólásdobozból voltak. Itt is írnak róla.[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Hasaggymeg #115716 üzenetére
Azért van neked Topeak mert te vagy a Topeakgazda? (Bocs, ezt nem hagyhattam ki.)
-
ShiTmano
aktív tag
Na, így biciklizzünk nyugodtan a Pilisben. Medve a Pilisben.
Azt hiszen át kell gondolni, hogy mit viszünk magunkkal. Lehet majd a nyeregtáskába medveriasztót is tenni.Vagy Hasaggymeggel kell együtt bringázni, azt mondta Ő nem fél tőlük.
Azért kezd nyugtalanítóvá válni a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Hasaggymeg #115872 üzenetére
"mi meg fosunk tőlük. "
Azért, mert a "medve nem játék". Viccelődhetünk vele, de ha egy ilyen szőrmók bevadul akkor ott vége a dalnak. És sosem lehet tudni mikor bolondul meg. Nem egy félénk, gátlásos jószág. Én mindenesetre nem örülök neki, hogy itt vannak. Ki kellene vinni Erdélybe őket. Vagy bárhova.....
Még az idomítottak is kezelhetetlenek.....
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz bringasisti #115897 üzenetére
Jogos. A cégnél tavaly leeresztettük a kompresszor tartályát, kb. harmadáig volt taknyos vízzel. Mondjuk az inkább fehéres szmötyi volt, de ha rozsdás a tartály akkor el tudom képzelni, hogy így nézzen ki.
-
ShiTmano
aktív tag
válasz zoli03 #116260 üzenetére
+1.
És még annyit hozzátennék, hogy aki szeretne gyorsulni(márpedig ki ne szeretne) annak egy olcsó teljesítménynövelő. A tubeless rendszereknek számottevően jobb a gördülési ellenállásuk mint a belsősöknek. Fatbike(ez van nekem) ~25%-al alacsonyabb, montinál is meg van a ~20-25% nyomástól függően. Országútinál kevés a nyereség, de még ott is van pár százalék, meg ott a nagy nyomás miatt nehezebben kivitelezhető.
Gyakorlatban: Hátul már régóta tömlő nélküli rendszerrel tekerek és nem mértem a teljesítményt. Első kereket pár hete csináltam meg ilyenre. A szokásos rövidtávú edzésemen 25:10 helyett 24:15-ös időt mentem. Közel egy percet nyertem. Ez köszönhető egyrészt az alacsonyabb gördülési ellenállásnak, kisebb tömegnek(200grammot biztosan nyertem a tömlő elhagyásával). Persze lehet, hogy valamivel jobb erőállapotban is voltam, de szerintem minimum 30-40másodpercet nyertem a tubeless rendszernek(csak elöl) köszönhetően. A komplett rendszerrel még nagyobb a nyereség.Még adalék, mielőtt valaki belémkötne, hogy persze a gördülési ellenállás csak egy tényező és a légellenállás meg a tömeg nem nagyon változik emiatt nyilván nem 20-25%-kal nő a teljesítmény.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Mezga Aladár #117174 üzenetére
Érint, Melyiket? Amelyik a Rózsika forrás mellett megy el?
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Mezga Aladár #117195 üzenetére
Nekem csak egy nagy térképet mutat a link. Az utca nevét meg tudnád mondani? Vagy, hogy melyik utca végétől indul?
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Mezga Aladár #117225 üzenetére
Ja, az nem Hidegkút hanem Budaliget-Solymár vonal. Az mindig is aszfaltos volt. Azon jártam kocsival Kerekhegyre dolgozni. Busz is járt ott. Azt hiszem iránytaxi néven.
Óh, pedig azt hittem Hidegkútról Solymárra csináltak valamilyen kerékpárutat. Kár."Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
ShiTmano
aktív tag
válasz jjeahh #117240 üzenetére
"Én nem értem miért előny, hogy lehet váltani terhelés alatt is, ha úgy sem váltasz terhelés alatt mert hangos és nem tesz jót ."
De igen, én pl. nagyon sokszor váltok terhelés alatt, ugyanis ha dombon elkezdek fáradni akkor lejjebb váltok, hogy könnyebb legyen és ezért nem fogok megállni, leállni a tekeréssel(hogy megvárjam míg átméltóztatik váltani egy Tourney) meg nem tudok egy 12%-os emelkedőn pl. És igen, Tourneyval volt kétszer is, hogy majdnem pofára estem, mert az első váltó kb. 3%-os emelkedőn már nem kívánt működni és felcsavarta a láncot ami megszorult(és igen, jól be volt állítva). Szerencsére kis tempónál történt és le tudtam lépni. Feltettem egy Sram X9-es első váltót érdekes utána bármikor tudtam meredek emelkedőn is váltani. Szóval van értelme a magasabb kategóriának, főleg első váltónál. A hátsó annyira nem érzékeny tapasztalataim szerint, ott kisebbek az ugrások.
Ahogy PC360 írta: "Nem azért ajánljuk eleve azokat, mert főúri hobbink, hanem hogy megkíméljük a leendő tulajt a csalódástól és a sérülésektől"
Egy Tourney első váltó szó szerint balesetveszélyes tud lenni. Max egyenes útra ajánlanám, túrázni. Ahogy a neve is mutatja arra való, mégis sokan teszik MTB-re is."Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
ShiTmano
aktív tag
válasz cozmo #117257 üzenetére
Nekem még van olyan. Tudom ciki, de nem vagyok elég erős az 1x11 rendszerekhez, a sorok árán meg kb. más kerékpárt vesz. Elfogadhatatlanul drágák. A sorok minimum 3x annyiba kerülnek mint ami számomra elfogadható. Váltóm van, karom van, láncom van de a legolcsóbb sorért nem vagyok hajlandó közel 30ezer forintot adni, miközben a váltót(GX11sp) 20ezerért vettem újonnan. Max 10ezret ér meg nekem a sor.
Az Eagle meg külön kategória árban. Még az NX is.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz cozmo #117266 üzenetére
Ez is jó lehet. Kérdés, hogy a tízes váltókar, hogy működik együtt a 11sp GX váltóval?! Mert ezért nem szeretnék másik váltót venni.
(#117276) jjeahh Igen, mert Te azt írtad, hogy terhelés alatt nem váltasz. Amit nem tudom, hogy csinálsz egy meredek emelkedőn, de mindegy is. Nekem 6évvel ezelőtti Tourneym volt, egy újabb Acera lehet, hogy már jobb.
XTR-ről meg nem is beszéltem. Azt én is feleslegesnek tartom. A SRAM X9 akkoriban 4.500Ft. volt Kuszi kerékpárnál, és ég és föld volt a Tourneyhez képest. Szóval nem kellett sokat költeni egy jobb átdobóra.
Amúgy más is panaszkodott láncfelcsavarásra. Asszem Hasaggymegnek is volt ilyen. Nekem ez a csere megoldotta. Azóta persze már X0 van elől, az még babább!"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
ShiTmano
aktív tag
válasz jjeahh #117280 üzenetére
Ezzel egyetértek, habár az újabb SLX/XT nem tudom, hogy hogyan aránylik a Sramokhoz képest, de régebben próbáltam LX meg talán XT váltót is és még az X9-hez képest is gyatrák voltak. Azóta meg Sramozok, bevált, nem váltanék Shimanora.
Én sokat váltok terhelés alatt, mert ha jön egy emelkedő akkor nem fogok rögtön mókuskerékre váltani, hanem optimális tányérra teszem. Ha már nem bírom akkor váltok tovább. Vagy, ha jön egy emelkedő, de egy kanyar után még meredekebbé válik(amit ugye nem látok előre a fáktól) akkor is váltok, nem fogok azért megállni, hogy könnyebbe tegyem, és újra elindulni.
Persze bringázni meg kell. Ha csak Tourney van vkinek, akkor azzal.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz 6030D #117282 üzenetére
Nem trükközök. Meredek(de tényleg, nem 6%-os, hanem 15%) dombon amúgy sem tudok kettőt még erőből rátekerni, örülök, ha fel tudok menni 22-es tányérral. Gyenge vagyok, na. Meg X0 megold mindent.
Ja, igen, taposóm van. És soxor hirtelen jön az "überraschung"(bármit is jelentsen ez).[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz 6030D #117290 üzenetére
Azért mert meggyőződésem, hogy az is az első váltó miatt volt..... Nálam ugyanaz volt a lánc és a láncvonal is. Egyedüli változó az átdobó volt.
Ugyanez van a lányom bringájánál is. A Tourney b@szik váltani a legkisebb terhelés alatt is. Kattog-kattog aztán két teljes fordulat alatt talán átvált, emelkedő szögétől függően.[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz jjeahh #117350 üzenetére
Nekem is ilyen láncaim vannak(habár az újabb lehet971-es ). Semmi bajom velük, pedig nyomatékból tekerek, ráadásul terepen.
(#117348) pc360 Az, hogy neked meg szakadnak semmit nem jelent. Két méter felett vagy, hozzá való súllyal meg erővel. Tördeled a stucnikat, kormányokat, vázakat. Pont egy lánc fog ellenállni Neked.
Ja, mondjuk esőben nem bringázom.
(#117355) Hasaggymeg +1
[ Szerkesztve ]
-
-
ShiTmano
aktív tag
válasz kacsyx #119126 üzenetére
Ez egy óriási téveszme. Pesthidegkúton lakom, gyerek korom óta járom az erdőket, mezőket, gyakorlatilag ott nőttem fel, mégis 4+-es allergiám van parlagfűre, rozspollenre stb. Macskát is mindig tartottunk és macskaszőrallergiám is van. Az oka rejtély számomra. Azóta is itt lakom és dolgozom és most is be van dugulva az orrom. Sajnos nem lehet a szervezetet hozzászoktatni ezekhez. Unokaöcsémnek ugyanezek a problémái, Ő is itt lakik. Viszont vannak belvárosi ismerőseim akiknek meg semmilyen pollenallergiája sincs.
Állítólag a kecsketej megszünteti a pollenallergiát. Két ismerősömnek is elmúlt tőle. Én sajnos nem tudom megfizetni.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Peterhappy #120267 üzenetére
Igen, ott laknak az Iron manek.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Tothgera30 #121973 üzenetére
Lehet már kapni 10-50-es Sunracet? Eddig csak 11-50-est láttam. Az meg ugye 10%-kal szűkíti a tartományt.
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Peterhappy #123111 üzenetére
Jól bevásároltál! Mi ez a sok finomság? A képen nem látszik rendesen.
-
ShiTmano
aktív tag
válasz Peterhappy #123116 üzenetére
Ok, köszi! 180-as tárcsát felraktad már előre?
Amúgy honnan jött a csomag? Amit linkeltél akciót, onnan?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Külpolitika
- Sorozatok
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen routert?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest