- iPhone topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
nagyúr
ha dura ace / sram red cuccokat hajt valaki, akkor még érthető lehet, de ez a csomó mikromenedzselés nekem nem megy, mint pl. melyik lánc mennyit futott, mikor kentem utoljára (ezt mondjuk tudom, túl régen ), azóta esett-e az eső, poros lett-e a lánc, a gps-t is van mikor nem viszem, vagy nem indítom el az app-ot watchban)
mittudomén 20-25 eur egy lánc, akkor tök mindegy hogy 1 v 2 darabot veszek évente.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
-
fulton
addikt
Mivel még nincs szerszám, elvileg holnap megkapom-kopkopko , tegnap tf2 olajat nyaltam fel a láncra, annak olyan hangja volt a kör végén mint a darálónak. Borzadály köbnégyzet. Rendesen sajnáltam a környezetem ilyen hangokkal illetni
#279048Nutra: kitöltöm én egyedül is azt a réteget "'jobb napokon"
#279070jjeahh: hát nem tudtam hogy vannak még helyek amit "kézzel festenek"
[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
"- tovább tart felhordani, mint az olajat"
Hogy mi?
Ahogy tekerem hátrafelé a láncot, locsolok rá némi kenőanyagot, még tekerem egy kicsit hátra, hogy beszivárogjon az apróbb helyekre, letörlöm a felesleget, viszonlátás.
Az olaj esetében sem árt a felesleget letörölni, illetve mivel az nem kinyomja, hanem vonzza a port és egyéb mocskot, ezért takarítani is kell a láncot. Viasznál ha nagyon retkes, drótkefével átkeféled, téma le van zárva.Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
-
-=RelakS=-
veterán
Felülről/alulról?!
Én egy irányból végigszórom, és kész. Ahogy hajtom a láncot, szépen felül/alul/oldalt/mindenütt befedi a viasz.
Görgőnként csepegtetve is megvagyok 5 perc alatt.Ixion77
Ezt mi a francnak rendeltem, mikor az ellenkező darab kellene?
Megoldás: Amíg megérkezik a dolog, addig háromszor újragondolom, hogy mire akartam használni. Végeredményként már nem emlékszem az eredeti elképzelésre, az újhoz meg nem passzol a rendelt cucc[ Szerkesztve ]
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Fall-N
veterán
Azért nem ennyire fekete-fehér a helyzet. A waxnak sok előnye van, de az olajt sem kell temetni. Nézd meg a topik gazda, Hasaggymeg milyen távokat megy WD40 PTFE kenéssel. Az egész titka a karbantartás, mindegy mivel kened. De láttam már nem egy embert, aki bizonyos távolság után ultrahangos mosóba teszi a láncot és úgy tisztítja ki az olajsarat és koszt. Ezzel a módszerrel is marha sokáig bírja a hajtás. Viszont az olaj rossz tulajdonsága megmarad, azaz ha hozzáférést, akkor fekete foltot hagy.
A megszállottságról meg annyit, hogy például a SRAM sora simán ott van a két kiló körül, így ha jót akar az ember, akkor kihozza a legtöbbet belőle, mert marha drága a csere. A lánc sem valami olcsó és a 12 sebességest nem nagyon ajánlott 0,5 fölé koptatni, így előbb kell cserélni. Igaz ez az előbb is bőven több tud lenni, mint egy olcsóbb fajta lánc.
A láncnak két ellensége van, a kosz és az elégtelen kenés. A kenésre megfelelne az olaj is, csak sajnos szedi a koszt magába, így sűrűbben kell karbantartani és macerásabb is a művelet. Egyszer én is rászánom vége magam és lezsírtalanítom az egész hajtást és jöhet a wax.
Speedy007: Arra tényleg a 160 a max. De utána nézek, le van töltve a Suntour user manual, abban benne van.
[ Szerkesztve ]
-
fulton
addikt
Tényleg azért vettem meg most! mert linkelted és jó áron volt ott. Am is rendeltem onnan a légtelenítéshez cuccokat így bedobtam azt is. Csak azért nem vettem kettőt, mert hátha kidob a shimi egy 12-30 as sort, abba már ("talán") benne lenne a 18 as fog is
Majd kiderül mire elég a 34/30. Itt a környékemen mindenre így nem nagyon izgat egyelőre, de a 16 fog hasznomra lesz.
"Szörnyű" am, a kazettát hogy leszedtem 2 távtartója mint kiderült fel volt cserélve a fogak közt, lehet ezért volt fura nekem középtájt, na majd kiderül.. a szorító gyűrű meg közelében nem volt még a 5Nm-nek sem (nemhogy a 40-nek) bár nem tudom ennek nagy jelentősége van e.., értem én hogy összerakást végeznek a boltban nem finom állítást, de ez akkor sem kóser, ez az igénytelenség amivel összedobják a bringákat közlekedésre "készre állapotra"..no comment részemről. És mennyi ilyen szerviz lehet szerte...
Azt tudom csepelnél a 26/28 2 szer volt határeset(éppenhogy), és a 30/34 az pedig a 26/24 nek felel meg kb úgyhogy.. viszont majd 6 kilával könnyebb vagyok[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Nem biztos hogy bárkinek jó ha az izmot és izületet terheli jobban. Van akiknek kell a fordulat és 'normál' terhelés.
Nekem az 50/34 kicsit sok volt, a 46/30-al lett nekem komfortos a bringa, és a 30-34 is kell a környéken 2-3 combos mászáshoz (előtte is felmentem persze, de így stabilan tudok 70(-75)pfsz felett maradni, és a görcsök, feszülések, sérülések szempontjából is jobb).Vasárnapi (lightosabbra vett) 2,5 óráson 3x álltam meg hugyozni, pedig el sefogyott a 8 deci .
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
itouchfan
senior tag
Jó lesz ez, az izzadás mennyisége semmilyen szempontból nem értékmérője a hatékony edzésnek. Csinálok én neked olyan edzést, ahol tocsogni fogsz a vízben és semmit se ér, és ugyanígy olyat is tudok, ahol minimálisan izzadsz meg de igen hatékony lesz.
Annyi kiegészítés a múltkori kommentemhez, hogy a 80-20-as arányt heti/havi össz edzésidőben kell nézni, nem edzésen belül.„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
fulton
addikt
mentem vele eddig 220 km- és kell, most még annyira nem is, de nyáron tuti jó lesz, csak később akartam megvenni, de jött a linked és kosárba került.
Totál telibe csak élvezetből tolom, nem edzek meg "forma" meg ilyenek eszemben sincs, mióta megvan az országúti nagyon mehetnékem van vele, egyszerűen jó vele menni Elkezdtem idei évben is az úszást, de olyan nyögve-nyelősen szántam rá magam, "sajnálom az időt rá érzés" . Inkább letekerném azt a szabadidőm, viszont jó keresztedzésnek, meg a gerincnek is, meg mást is megmozgat a kerékpározás mellett. Futás kizárva.
Azért pl ott van a zemplén (ahova 2 kerékkel is elmegyek háztól) van olyan hely amit csepellel elég volt megmászni, vagy a bükk ben is van, és még ki tudja hova sodor az élet. Az ilyen 11-15-18% környéki emelkedőkre kellett a 26/28 nekem a csepelnél. De most csak hipotetikusan beszélgetünk róla, még a cube-val nincs tapasztalatom mi kellesz majd ide. A másik hogy ez, csak az "1%"-a a km-eimnek, ez is számít, ezért sem igazán foglalkozok vele.
Bakker , rengeteget ellocsoltam most "bringára". Nem is hinné az ember a szerszámok ez-az mit felemésztenek még azután hogy megvetted a bringát. (tény, egyszer kell megvenni, de aki maga akar karbantartani ...).Már cipő is van, tényleg leállok mostmár[ Szerkesztve ]
-
lsebestyen
addikt
Legabszurdabb ilyen atrocitás ami ért: Gödöllő határában építették a bringautat, ami tkp már 90%-ban készen volt (átadva még nem!), tiltótáblák már ki voltak téve, viszont rajtuk volt a kukazsák. Nagy boldogan élvezem az utolsó kilométereimet a főúton, ahol már több mint 10 éve bringáztam először, sosem volt ezen a szakaszon egy veszélyes szitum sem. Na ekkor mögülem istentelen dudaszó, mellém ér a csávó, ordibál, hogy takarodjak innét, aztán rám is húzta a kormányt a barom. 100 méterrel arrébb megáll, ordít tovább, mire mondom neki, hogy ember, egyrészt még nincs átadva a bringaút, másrészt ha át is van adva és itt tekerek, akkor sincs jogod veszélyeztetni az életemet. Erre elkezdi, hogy de nekem ott biztonságosabb lenne, azért csinálták a bicajutat (érted, előtte 30mp-cel szorított le...).
Biztonságos a bringaút ott? Az őszi falevelek ott rohadnak mindig, mondanom se kell mennyire csúszik a gumi rajta...Parlagfű nyeregmagasságig ér nyaranta, behajolva a sávokra. Van pár kapubeálló, nem egyszer volt necces szitum. Mellékutcáknál nincs kieg tábla, hogy adjál elsőbbséget a bringásnak, illetve ha Isaszeg felől megyek, akkor át kell mennem a túloldalra -->>> jóval jóval veszélyesebb, mint amíg kint tekertem a főúton.
Persze a polgi ott pózolt mikor át lett adva, fú de utálom az ilyet. De ugye Jamal videójában pont ezekről volt szó... -
parandroid
félisten
Nekem nappalra egy lóbaszó villogóm van (lezyne strap), sajnos muszáj, hogy nappal is lássanak jönni. Ez kb állandóan fent van, de nyilván csak nappal villog. Amikor biciklivel megyek munkába hajnalban, akkor meg viszem a sigmát, mert azzal látok is sötétben, de hazafelé ez már hátizsákban jön. Mondjuk az aero országúti kormányon nem egyszerű olyan helyet találni neki, ahol előre világít...
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
lsebestyen
addikt
Múlt hét vasárnap tekertem egyet Z2-ben, 82km, 32-es átlag. Azért mentem haza, mert meglett a hétre a 10 óra edzésem. Ha nem bohóckodom a bringaúton tán több is lett volna.
[ Szerkesztve ]
-
ZavaBalazs
őstag
"De ilyen 25 meg 30 feletti átlagot hogy lehet összehozni?"
hát nem 1 km-enként forgolódva persze, hogy sokat számít, hogy mennyi megszakítással tudsz haladni, de ez evidens, nem?
múltkor szüleimtől mentem be dolgozni: [link] az első 14 kilométeren egyszer se kellett kicsatolni, de fékezni se sokkal többet, jó haladós útvonal, az elején a kis lakótelepi susnya után kb 30-as átlag. aztán beértem csepelen a sűrűjébe, béna átvezetők, zebrák, térköves bicikliút, feltúrt szakasz kerülgetése stb, és onnan az irodáig meg 25 körüli jött ki. gondolhatod, hogy nem azért, mert kifáradtamwir haben pflichtmitten unter heimblatt - savanyú káposzta van a bőrgatyámban
-
-=RelakS=-
veterán
"De ilyen 25 meg 30 feletti átlagot hogy lehet összehozni? "
Szélcsend.
Sík út.
Hosszú egyenes szakaszokkal teli út.
Merev váz.
Némi edzettség.Így hoztam már én is össze 26-os átlagot, de rég volt már.
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Zoliwrc
aktív tag
"De ilyen 25 meg 30 feletti átlagot hogy lehet összehozni?"
Ha nincs rajtad plusz súly és van egy könnyű jó bringád, valamint jó az útminőség akkor nem nagy ügy. Semmi edzésterv meg ilyesmi, nekem ez csak szórakozás.
Én még pulzusmérőt és wattmérőt sem használok és nem baszódok meg nagyon 3-4 óra alatt sem egyedül!! menve a szlovák köreimen 35-ös átlaggal.
-
Ringman
nagyúr
40 van elől de én eléggé pörgetek, 90-95 pf a kényelmes 165 mm-es hajtókarral.
ezzel mindenfelé fogok menni, ha minden jól megy, könnyű terep, akár hóban/sárban
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
errefelé nincs mászás, ahhoz kb 100 km-t utazni kell.
11-13-15-17-19-21-24-28-32-37-46 a fogszám, nincs 16-os
a legnagyobb 2-3 fogaskerék nem nagyon lesz használva.
11-42-nél az a legnagyobb kivételével ugyanez a fogszám, ezért vettem meg a nagyobbat.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
11-46-os SHIMANO SLX CS-M7000, itt nincs gyárilag, ezt a bringát én rakom össze nulláról.
nagy sárban/hóban az 1:1 azért nem árt a tapasztalat szerint, én tényleg nem szeretek alacsony pf-fel megszakadni.
mostani gravel 1x10 sebi, ott 38-36 a max áttét.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
hát nekem pl. jó lenne 3 emelet mélyről felmászni a felszínre, úgy, hogy a hátsó tengelyt 35 kiló húzza visszafelé (utánfutó+gyerek+hátizsák). szemezek is a p1800ra egy 11-36t ztto sorral, csak heroin árban van.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Ringman
nagyúr
ez kb átmenet lesz a "hagyományos" gravel és az mtb között, azért van 2,2-es mtb külső is rajta.
-
balintbaba
tag
-
Hasaggymeg
Topikgazda
Arra figyelj, hogy így hosszabb lesz a bringa (reach) ami a derekat, nyakat megviselheti. Been there, done that, én is feltettem, tetszett, egyre többet azt markoltam előre nyúlva aztán úgy beállt a nyakam (szemüveges vagyok ami további nyakhátratűrést igényel az optimális előrelátás érdekében), hogy hetekig nyaktámaszt kellett hordanom mert se állni, sem feküdni nem tudtam a fájdalomtól.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
Hasaggymeg
Topikgazda
Jó ìgy menni, ne érts félre, én sem véletlenül szerettem. Főleg kiállva, továbbá mászásnál, illetve a csak simán hosszú egyeneseknél kényelmes volt azt fogni és áramvonalas is csak közben nem figyeltem, hogy hosszú percekig hátra van feszítve a nyakam.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
mauimagic
senior tag
Kíváncsi leszek, mit fejleszt ez pár hét alatt rajtam.
A szakirodalom szerint fejlődés a kettes zónában hónapokat vesz igénybe, nem heteket.
Én tavaly kezdtem és tényleg lassan jött a javulás, az első hónap nagyon idegőrlő volt, úgy éreztem, hogy semmit sem ér az egész. Aztán kicsit javult a helyzetSzerintem ha nincs tervben versenyzés, akkor nem érdemes túltolni a zónázást, mert megöli a fun factort. A bringázásaid 80%-ában menj nagyjából z2-t, 20% interval. De ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
na az irány jó, csak idővel rájön az ember, hogy vállszélességben jó a bar endet fogni (van amit belülre is lehet rakni), onnan már csak egy lépés van hátra, a koskormány.
-
Fall-N
veterán
Nekem elvileg elöl lenne nehezebb beállítani, mert a teló gyárilag PM160, így van egy PM180 adapter, amihez kúpos alátét is tartozik, így nem fix a felfogatás, tud mozogni oldalra is, így beállítás közben is el tud térni a sikja a tárcsa síkjától. Szerencsére így is be lehet állítani könnyen, mechanikus tárcsaféknél, már vigyázni kellett.
-
dom1n0
senior tag
Igazabol megmondom oszinten a gorgon nagyon bevallt a wattalapu edzes, tudom kb. mivel mennyit birok, most meg kicsit szerencsejatek lett regnap is, nekimentem egy 9% emelkedonek kajakbol, aztan mire felertem, hat az nem volt kellemes, foleg edzokorre
Ilyenkor ha latom hogy too much, mar az elejen visszaveszek, nem utom agyon magam.
Legalabb is ez a terv
Rendeltem egy 3d nyomtatott fizik nyerget is, arra is nagyon kivancsi vagyok
+ vegre nem felejtettem el a ceramicspeed ufo waxot sem[ Szerkesztve ]
-
lsebestyen
addikt
"A fékkörben olaj van, a fékkarral azt nyomod össze"..."Mert ugye az olaj nem összenyomható" - most akkor összenyomható vagy sem?
Tkp pont az a trúváj, hogy a folyadék nem összenyomható közeg, ezért a fékkarral az olajat csak sétáltatod a rendszerben ami végül eljut a dugattyúig. Levegőt meg össze lehet nyomni (lsd pumpa) ezért nem jó ha jut belőle a rendszerbe.
Tudom, te is erre gondoltál, de biztos kávé előtt vagy.
#280115Friczy: lényegtelen, aki ebike-ot használ és feltölti Stravára az állítsa be rendesen az eszközt ebikera, utána azok a szegmensek lesznek rá érvényesek. Pár bohóc azzal is szokott szórakozni, hogy nőnek tartja magát Straván aztán gyűjti a QOM serlegeket...
-
Fall-N
veterán
Elvileg resin a gyári azaz organikus. Azt nem tudom hogy az olcsóbb fékeken lévő B01s/B03s/B05s-hez képest milyen az összetétele a G01A-nak. A hozzá ajánlott RT66-os tárcsák vannak, így elvileg mindennek jónak kellene lenni. Még koptatom természetesen, mert az RT66-tal alig mentem eddig 2-3 kilométert. Lssításnál nincs hangja, de 0-ra fékezésnél visít.
-
Speedy007
őstag
De mi ez a 50-100km? Szervíz is ezt szajkózza akárhányszor megfordultam náluk és közben kérdezte hogy milyen a tárcsafék a V-Fékhez képest én meg mondtam hogy nem vagyok elragadtatva mivel szerintem a V-Fék komolyabbat fog egy 25 éves sokat látott felnin mint a tárcsafék száraz körülmények között. Neten akár hány oldalt bujtam át hogyan kell vagy lehet be koptatni a tárcsaféket erről említést nem tettek sehol sem, nekem egyedül a korábban említett bikepro-nál talált írás vezetett nyomra hogy lehet gyorsan és egyszerűen be koptatni bármilyen időjárási körülmények között
[ Szerkesztve ]
-
Speedy007
őstag
Mióta az eszemet tudom mechanikus fékeket használok , így megszoktam az azonnali fékerőt rövid fék távokkal szoktam menni akkor fékezek ha nagyon muszáj, arra figyeltem hogy ne vágjam gallyra tárcsákat és a betéteket. Már sokkal jobb a helyzet mint az MT200 és az SM-RT10 tárcsákkal de akkor sem olyan még hogy hűha vélhetőleg azért mert a fék amit előtte használtam jobbak közül van és az se könnyíti a helyzetet hogy felváltva használom a kettőt így nem szokom meg a hidraulikust.
Csiszolás nélkül szoktam koptatni a dombon felváltva használva a féket vagy egyszerre suroltatva de ügyelve hogy ne égessem meg a tárcsát és figyelve hogy a folyadékot ne forraljam vele . De azt vettem észre hogy a B05S-RX betétekkel illő az SM-RT54-el akkor van érezhető fékerő javulás ha be van melegedve a rendszer ami azért is érdekes mert egyik se sport orientált ahol az üzemi hőmérsékletet elérése után kell komolyabban üzemelni
-
dom1n0
senior tag
Ja értem világos.
Szerintem egyébként az a lényeg, hogy az ember fenntartsa a folyamatos érdeklődést, akarjon menni.
Ha ez valakinek attól van, hogy csak kimegy kiszellőztetni a fejét úgy, hogy nem néz semmit, tök jó. Ha valakinek pulzuskurvulás meg watt hegyek kellenek hozzá, tök jó.
Másnak a versenyek, társaság, az is tök jó.
Igazából mind1, csak menjen az ember -
Ixion77
addikt
"lánccserekor a kazettát meg a tányérokat is alaposan letisztogatod"
Persze. Anélkül mit sem ér az egész.
Mi több, a kazetta megóvása szerintem fontosabb mint a láncé. Komplexitásához képest a lánc meglepően olcsó. Pl. ha felső kategóriás komponensekre költ az ember, egy XTR lánc "csak" 50 euro. Viszont egy XTR kazeta 300.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
"Értelek, de akkor mi lesz a wax valódi előnye?"
Nekem eddig az a tapasztalatom, hogy fogaskerekek tisztítása 5-10 perc, viszont a láncról a smoove és kosz eltávolítása minimum egy óra, aztán a csepegtetés is macera. Ehelyett (álmaimban) wax+ultrahang esetén csak berakom forró vízben a láncot a tisztítóba, fél órával később leöblítem, átrakom a waxba, pár perc múlva kövessen, megvárom míg kíhűl, felszerelem és kész is vagyok.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
parandroid
félisten
Tempó + súly. Azért azzal már megküzd. Ezt még azzal tetézhetnéd, ha a terep is szar lenne. De az már egy másfajta felhasználás. Ahogy írtad, te sem mindennap ereszkedsz ilyen sebességgel. No meg zsoké alkat sem vagy. És még a bringa is nehéz.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest