Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz Vasinger! #7680 üzenetére

    Csúszást én úgy értem (meg eleve a köznyelv szerint), hogy nem fog a fék.
    Te a súrlódásra célzol.

    Ha a fék gyengébb minőségű, nem elég erős, ez az idő meghosszabbodik, tehát könnyebben felmelegszik.
    Szerintem nem. Én úgy gondolom ugyanazt a mozgási energiát kell abszorbeálnia a féknek akkor is, ha rövid, vagy hosszú a fékutad (értsd: adott lassulást ha gyorsabban érsz el, akkor gyorsabban növekszik a tárcsa hőmérséklete is egységnyi idő alatt). Most hogy lassan, vagy gyorsan termeled a hőt az mindegy abból a szempontból, hogy ugyanannyi hőt fogsz termelni adott energiák elnyeléséhez. Ebből a szempontból meg azt gondolom, hogy előnyösebb a rendszer üzemeltetése szempontjából, ha lassabban fejleszted a hőt és így a féktárcsa el tudja vezetni azt kiugró hőcsúcsok nélkül a felületen, amik felületi károsodást okoznak.

    Ezért is nem értem a mai napig, hogy miért előnyösebb elvben szakaszosan fékezni.
    Ez kiugró tüskéket eredményez, ha grafikonon ábrázoljuk a hőmérsékletet és így pillanatnyi időkre elérheti a tárcsa a károsodás küszöbét, valamint a tárcsa integritásában is folyamatos változások keletkeznek a periodikus hőtágulás miatt. Ezzel szemben a lassúbb egyenletes és folyamatos hőfejlesztés sokkal kiszámíthatóbb változásokat eredményez a tárcsa anyagában, úgy vélem így ellenállóbb lehet az igénybevétellel szemben, ha a lehetőségekhez képest kicsit kevésbé dinamikusan terheljük. Vmint a hőmérséklet grafikon is lineárisabb lesz, kiszámíthatóan éri el a kritikus hőmérséklet küszöbét.

    Aztán ennek olyan egyéb előnyei is lehetnek, mint hogy egyenletes a tapadásunk, nincs ideges fék tépés az utolsó pillanatban, kevesebb a kockázat. Nem kell feltétlenül a határon egyensúlyoznunk folyamatosan és a szerencsénket próbálgatni.

    Szumma szummarum, ha a betét kevésbé fog, annak az egyetlen komolyabb mellékhatása, hogy nagyobb nyomást kénytelen elviselni a hidraulika azonos fékerőhöz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák