Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz Hasaggymeg #53329 üzenetére

    A Magyarországi kerékpáros "kultúra" sokat fejlődött a Critical mass kezdete óta, de az is tény, hogy még nagyon messze van attól, hogy kultúrának lehessen nevezni, főként a városi kerékpározást.
    Én egyébként úgy láttam, hogy ez a rendezvény a buliról szólt inkább, mint az autósok hecceléséről. Lezárt utakon halad végig a tömeg, egyszerűen csak jól érzik magukat a bringások, jó érzés ennyi kerékpáros között tekerni, egy csomó csinos lány is van, mindenféle vicces, érdekes tákolmány, szól a zene innen onnan, :) de az is biztos, hogy sok olyan ember is eljön ilyen rendezvényre aki amúgy egyáltalán nem bringázik rendszeresen.
    Ennél sokkal rosszabb felvonulások is vannak, de nyilván tele van fiatal suhanccal is, akik piálnak és kicsit jobban elengedik magukat, bár úgy összességében szerintem rendben volt az egész.
    Az autósok heccelése inkább rendezvényen kívüli dolog, ami egyrészt sajnos mindennapos, mivel a legtöbb bringás úgy néz ki, hogy színvak is. :) Illetve egyéb szabálytalanságokat is elkövetnek. Ezen lenne még mit csiszolni, de a kerékpárutak fejlesztésén is. Bár ez már más téma.

    (#53332) fpeter07: Van benne igazság, de talán azért még így is környezetkímélőbb mint a benzines jármű. A hálózati áramot sem kizárólag környezetre káros forrásokból nyerik.

    (#53333) tikshow: Ilyen már régóta létezik, az agymotoros ebike-nál előfordul ez a funkció is. A másik elektromos montim az agymotoros. Van rajta visszatöltő funkció. Viszont amikor azt bekapcsolod vissza is fog a gurulásban, olyasmi elven működik mint egy agydinamó, csak erősebb. Működik a koncepció, próbáltam, de én ezt egy olyan montin nem tudom elképzelni amivel csapatni akarok lefelé. Viszont akik nyugodt stílusban túrázgatnak, azoknak jó lehet és még a féket is kevésbé kell lefelé használni. A Bergamont az középmotoros, ilyenekben nem szokott lenni visszatöltő funkció, de ez a fajta hajtás 30%-al kevesebbet is fogyaszt mint az agymotoros visszatöltős.

    (#53335) szjoci: Olyan teljesítményű, de kis ellenállású agydinamót minden bizonnyal még nem találtak fel, ami örökmozgót tudna csinálni egy pedelec bringából. :)

    Egyébként a mai technológia is elég jó már, elég jó hatótávokat tudnak már a korszerű rendszerek. Egy töltéssel a 400Wh-s aksival, durva terep körülmények között megyek 60km-t és kb 1200-1400m szintet, a középmotoros rendszerrel. Létezik már 500-as Bosch aksi is, illetve akár egy tartalékot is vehetünk, amit bedobunk egy hátizsákba, azzal már igen komoly hatótávokat lehet összehozni.
    Egyébként Ausztriában, Svájcban már évekkel ez előtt volt olyan lehetőség, hogy ebike túra az alpokban, bizonyos pihenőpontokon étel-ital aksi csere. Alpok átszelő túrák is vannak ilyenek. Bár ezt egy tartalék akuval a hátizsákban is meg lehet csinálni. Vagy akár a töltőt is lehet vinni magaddal, megállsz pizzázni, inni valamit, 60 perc alatt visszatöltesz 35-40%-ot az akkuba, csak egy konnektor kell. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák