Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz LonGleY #38498 üzenetére

    Ha tényleg lenne rálátásod egy kerékpárbolt működésére, akkor nem akadnál fent az ilyen árakon.
    És mint már fentebb említették, aki sokkalja a szolgáltatás árát az nyugodtan bevásárolhat szerelő állványt, szerszám készletet és csinálhatja maga is. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden kerékpárboltosnak igaza van mindenben, mert sok kókler is van, de vannak korrektek és nem egy könnyű biznisz ez, hiába gondolnak egyesek mást. Illetve meg lehet próbálni nyitni egy szervizt/üzletet, aztán utána érdemes árakról beszélgetni.

    (#38519) raczger: Szia! Hosszabb távú tapasztalatom nincsen 29"-el, de azért használtam már többféle 29"-es modellt is, hosszabb távú 26"-al van és 27,5"-el.
    Nekem az a véleményem, hogy semmiképp se magasság szempontjából kell megközelíteni a kérdést, hanem inkább felhasználási terület szempontjából. Azért a nagyon alacsony növésűeknek tényleg nem annyira ideális a 29"-es monti, de elmondható, hogy a nagy többségnek jó, kb 175 centitől.
    A lényeg, hogy a nagyobb kerék jobban tartja a tempót, ezáltal hatékonyabb lehet nagyobb távok leküzdésében mint a kisebb kerék, valóban jobban átgördül az akadályokon is, bár ez erősen teleszkóp függvénye is. Viszont kanyarodni soha nem fog olyan könnyen és fürgén mint a kisebb kerék (26" és 27,5")
    Tehát csapatósabb bringának jobb a "kiskerék", de itt a személyes véleményem az, hogy merev vázas mtb-ban gondolkodva mindenképp a 29" a nyerő. Azért, mert merev vázas mtb-al soha a büdös életben nem tudsz úgy csapatni lefelé, technikásabb ösvényen, hogy számítson a kisebb kerék fürgébb irányíthatósága. Többet profitálsz a 29"-es kerék jobb gördüléséből, mint a kisebb kerék jobb irányíthatóságából. A jobb irányíthatóság akkor jön szóba, amikor már érdemes elgondolkodni kisebb keréken is (26" és 27,5"), ha össztelósban gondolkozol 140mm-től. Itt már tényleg kevésbé hatékony a 29", mert zavaró lehet a lomhább kanyarodása. Ami ez alatt van rugóútban, akár merev akár fully, ott szerintem a 29" a nyerő.
    Egyébként az is árnyalja a képet, hogy 29"-es gépek között sem mindegy melyik gyártót választod, mert vannak sportosabb geometriával rendelkező 29"-ek és "parasztbiciklisebb" 29"-ek is.

    Karbon/aluváz kérdéshez annyit tudok hozzászólni, hogy ha 300k a keret akkor értelemszerűen az új kilőve, mert 300-ért nincs új, karbonvázas 29". Sőt, sokszor a 400-500 ezer körüli gépeknél is silány minőségű karbon vázakat láthatunk, mert nem tiszta karbon, hanem jócskán van benne üvegszál is, ami nem tesz jót a súlynak és merevségnek. Használtan már kifoghatsz talán, de én 300k körül inkább az alut javasolnám. Kevésbé sérülékeny, ebben az árkategóriában már minőségit is kapsz. Persze 300 körül már ha szerencséd van kifoghatsz egy jobb minőségű karbon-t is, de itt oda kell figyelni, mert ezeket a bringákat gyakran versenyzésre használják.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák