Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • itouchfan

    senior tag

    válasz Toobee #155116 üzenetére

    Azért nehéz/felesleges összehasonlítani, mert más a két edzés célja. Az alacsony(abb) pulzusos, de hosszú időtartamú edzés célja igazából az anyagcsere szabályozás, a keringés és az energia felhasználás edzése, "ingerlése" a hosszú távok leküzdéséhez szükséges leghatékonyabb munkára. A klasszikus definíció szerint az állóképességi edzés a max pulzus 60-80%-án végzett folyamatos munka, amely legalább 20-30 perc időtartamú. Amúgy a zsírégetés aránya valóban megemelkedik 20-30 perc után, ami teljesen logikus is, mert a glikogén raktárak kezdenek ürülni, tehát a szervezet elkezd a zsírhoz nyúlni, hiszen 1g zsír 9 kcal, ellentétben a ch-val, ami grammonként csak 4.1 kcalt jelent.
    A másik dolog, ami miatt a sportolni kezdőknek/fogyni vágyóknak, túlsúlyosoknak/sportmúlttal nem rendelkezőknek az aerob, alacsonyabb pulzusos edzést szokták ajánlani, az az, hogy egy jó edzőtermi köredzésnél (=intervall), vagy bármi hasonló magas intenzitású mozgásnál sokkal jobban igénybe veszed az izomzatot - hiszen azért magas a pulzus - de a kezdő hamar fárad, ennek következtében romlik a mozgás mintája, a végrehajtás minősége, ami valószínűleg amúgy se volt tökéletes, ezáltal a +20-30 kilót elviselő ízületek könnyen szétmehetnek, illetve sanszos, hogy olyan izomláza lesz másnap, hogy napokig sportra se akar gondolni. Ezzel ellentétben egy séta-kocogás, bringa, úszás közben sokkal könnyebben adaptálódik a szervezet a terheléshez, sokkal kisebb a sérülésveszély és nem mellesleg alacsony intenzitáson egyik nap meg 30 perc, utána 32, aztán már 35, azaz a sikerélmény is sokszor könnyebben jön - igaz, monotónia tűrés és kitartás kell ehhez is.

    Kicsit off lettem, de nagyon gyászos ez az idő, marad a görgő és semmi más. És még ennél is nagyobb baj, hogy ahogy néztem, 2 hétig legalább ilyen lesz. :(

    [ Szerkesztve ]

    „Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”

Új hozzászólás Aktív témák