Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • axioma

    veterán

    válasz Kukipapa_rr #8499 üzenetére

    Felreertesben vagy, nem az inflacio szamolasahoz, hanem erre reagaltam, bocs ha nem volt egyertelmu: Az emberek döntő többsége tehát nem költ közvetlenül a lakhatásra,
    Amiket en felsoroltam, az mind kozvetlen a lakhatasra koltott forintok. Csak valahogy erre mindenki vak...
    Azert nem valid az, hogy a szolgaltatasokra mutogatsz, mert az nem az ottlakasnak, hanem a tulajnak a koltsege. Peldaul berleti dij eseteben - ha normalis gazdasagi oktatast kapnanak a magyarok, de tudjuk hogy nem - a tulaj a berleti dijba beepitene' mindezeket. Itthon nem teszi, mert mas sem, igy aki tudja is, piaci alapon nem tudja ervenyesiteni, hiaba jogos (pont ugyanaz a mechanizmus, mint a kiadasbol szarmazo jovedelemre fizetendo adonal...). Ettol van az, hogy (lakhatasra hasznalton feluli) lakastulajdon eseten nincs gazdagodas, legjobb esetben szinten marad a vasarloerteke annak a tokenek. Ez nonszensz, de hat ilyen orszagban elunk, hogy ezt mindenki elfogadja. (Ne gyere az airbnb-vel, mert ott a tulajdon nem feltetel, ha kiberled allando berlokent es a munkat beleteszed a vendegek forgatasaba, pont ugyanugy lenne a plusz belole, a munkaert.)

    Igen, mondhatod hogy en is sajatban lakok, hitel is van rajta, de en legalabb - most mar! - tudom, hogy ez a luxusom (mondjuk az inkabb, hogy sajat igenyunkre epitett - venni sokkal tobb kompromisszum lett volna, plusz dragabb modja lett volna az elore elkoltesnek a tamogatasok miatt). Es ha jelentosen csokkenne a jovedelmem (mint fokereso) az elso az lenne hogy huzni vissza egy panelba, me'g azzal is nyernenk hogy csokkenne az utazas.

Új hozzászólás Aktív témák