Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Puma K

    veterán

    válasz Lathronos #26619 üzenetére

    Senki nem hülyézett le senkit.

    Meg ezt a lapos földes dumát is felesleges volt leírnod. A Youtube videókat is úgy össze lehet állítani, hogy olyan legyen a végeredmény amit az adott feltöltőt akar. Aztán az emberek visszamennek alá vitatkozni. A feltöltőnek meg termelik a pénzt minden egyes újra és újra betöltött reklámmal. Persze vannak csatornák amiknek a tartalmából le lehet szűrni egy általános végeredményt.

    A kérdésemet kb úgy vetted fel mintha egy kisgyerektől kérdezték volna meg, hogy szerinte miért szép az a piros pöttyös labda. Erre mivel nem teljesen biztos a dolgában ezért kétségek között hiszti roham közelébe kerül és dühösen és sértődötten valamit válaszol...

    Nem lehet kérdezni sértődés nélkül?

    Mindegyik hűtésnek meg van a maga előnye és hátránya.

    A sima hűtőbordás megoldásnak azaz előnye, hogy a rajta lévő és cserélhető ventilátor motorján kívül más nagyon nem tud elromlani aminek a hűtéshez köze van. Adott terhelés mellett és hőmérsékleti szintig akár passzívan is el tudja látni a feladatát.
    A toronyhűtő hátránya viszont az, hogy az alaplap rögzítési pontjait terheli. Ami lehet egy batár nagy x kg-os fémtömb. A CPU környéke (felső-hátsó ventilátorok, a CPU betáp csatlakozója) nehezen vagy egyáltalán nem szerelhető. A VRM sem minden esetben tud eléggé szellőzni és egy mezei RAM csere is problémás lehet a CPU felé eső modulok esetén. Limitált a hűtési teljesítménye és nem bővíthető.

    Az AIO-k azért jók, mert kompaktabb méretűek mint konkrét méretű toronyhűtők. A radiátor méret és vastagság mellett azonos hűtést tudnak produkálni mint adott torony hűtők. A CPU blokk miatt szerelhető és szellős a CPU környéke ami jó a VRM-nek és az általános gépházon belüli légmozgásnak.
    A negatív része a ventilátor motor megállásán kívül az, hogy ott van a szivattyú ami meg tud állni és akkor nincs vízmozgás ami a hűtés aktív és nélkülözhetetlen része. Erre viszont lehet figyelmeztetést-riasztást és akár konkrét azonnali gép leállítást-újraindítást beállítani már egy széles körben használt HWiNFO-ban is. Tud szivárogni a hűtőfolyadék ami abban a zárt rendszerben van és csak idővel a hőmérsékleten veszed észre, hogy kevesebb van benne mint kéne, hogy legyen, mert csökkent a hűtési teljesítmény. Nem mindegyik AIO-t lehet újratölteni, sőt elég ritka az amelyiknél van erre lehetőség.

    A gépben lévő hardverek kiolvasott értékei közül bármelyikre akár SMS-es és e-mailes automatizált értesítést is ki tudsz küldeni magadnak ha nem lennél gépközelben miközben az megy vagy dolgozik: Setting up Alerting on HWiNFO64

    Az épített vízhűtés már az alapból nagy fogyasztású de még tuningolt alkatrészekkel teli gép esetén is jobb hűtési teljesítménnyel és zajszinttel tud rendelkezni mint a másik kettő. A hűtési teljesítménye növelhető. A gépház belseje szellősebb tud lenni. Adott radiátor méret-víz hőmérséklet és vízáramlási sebesség esetén teljesen passzív is lehet a hűtés még egy tuningolt gép esetén is. Erre is lehet beállítani riasztást.

    A magam részéről több évvel ezelőtt még a 4790K-val gépben megtapasztaltam azt hogy az addig már 4. éve használt Corsair H75 AIO CPU hűtőben megállt a pumpa. Ekkor még nem használtam semmilyen riasztást a HWiNFO-ban. A CPU-nak nem lett baja mert ugyan 98-99°C-on jártak a magok a fixált órajel és feszültség miatt, de még messze volt a problémás hőmérsékleti szinttől ami a 120°C-tól kezdődő hőmérsékleti tartomány. Mivel 5 év garanciát adtak erre a hűtőre és én a 4. évnél jártam így vissza vittem és vissza adták az árát.

    Aztán vettem egy első verziós Arctic Freezer 240-et. Ebben a szivattyú 8 hónap után ment tönkre. A boltban ahol vettem mikor kérdeztem, hogy ebből sokat hoznak-e vissza akkor azt mondták, hogy ez a 25. lesz amit vissza visznek mert gond van vele.

    Az Arctic AIO elhalálozása utána vettem ideiglenesen egy Alpenföhn Brocken 2 PCGH toronyhűtőt amíg kitaláltam mit fogok tenni hűtés szempontjából. Mikor ezt a hűtőt felszereltem akkor jutott eszembe az akkor minimum 10 évvel azelőtti élményem az első verziójú CoolerMastery Hyper 212-vel kapcsolatban... hogy utálom ezeket a hűtőket és a felszerelésük ritka pocsék... ahogy a Brocken bekerült a gépbe azonnal elkezdtem a leendő épített vízhűtés részeit megálmodni, hogy miből mi fog nekem kelleni. De még előtte a ventilátorokat beszereztem amik azóta is állandó elemei a gépházamnak.

    Innen jutottam el a mostani épített vízhűtésemhez.

    Ez a vízhűtés 2019. júniusa óta teszi a dolgát mióta összeraktam. A víz nem algásodik és a hűtési teljesítményem sem csökkent. Ha az időm úgy alakul akkor 18 órákat megy egyfolytában a gép én meg közben simán hosszú órákig játszok.

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

Új hozzászólás Aktív témák